Mitsubishi Lancer X, capatul de linie pentru faimosul Lancer. Dar oare merita banii tai acest Logan al Japoniei? Afla in articolul de astazi daca Lancer X iese cu buza umflata sau cu rectul spart.

 

Mitsubishi Lancer mereu s-a strecurat prin piata din Europa precum berea pe tricou. A venit prin 2005 si a facut zgomot impreuna cu Subaru Impreza si s-a retras in anonimat prin 2008. Doar ca multa lume crede ca Mitsubishi Lancer e acea masina de raliuri care sparge rozeta tuturor sarakiilor de pe strazile patriei, pe cand de fapt doar versiunea Evolution e realmente capabila de asa ceva.

Si versiunea normala a lui Mitsubishi Lancer X?

E doar un Golan glorificat. Am spus-o si in articolul despre Lancer IX – Mitsubishi Lancer X este doar Logan II-ul Japoniei.

  • E o masina ieftina de cumparat comparativ cu restul chestiilor din brosurile competitiei. Atat pe piata noua cat si pe piata second-hand, Mitsubishi Lancer X ramane una dintre cele mai ieftine berline de clasa medie. Intr-o dimineata am avut un moment de luciditate si am pus pauza la filmele pentru adulti de prima mana si am intrat pe cateva site-uri romanesti de vanzari auto. Cele mai ieftine Mitsubishi Lancer X incepeau de la 4500 de euro, si vorbim despre modele de dupa 2009. Daca mergi in ograda VW si ai 4500 de euro buget, iti poti lua doar VW Polo 6R de prin 2010. Foarte importanta comparatia cu VW, ai sa vezi mai tarziu de ce.
  • La fel ca si Loganul, Lancer X e o masina comic de fiabila. Au venit doar cu mecanica japoneza si cu motoare pe benzina tot de origine japoneza. Au un singur diesel propriu in Europa atat pentru Lancer cat si pentru Outlander, dar au avut grija sa il modifice si pe ala pentru a fi fiabil si au mai importat unul, ca sa fie siguri.
  • Continui pe linia comparatiilor cu Loganul si trecem la punctele slabe. Daca Golanul are tabla facuta din hartie igienica si esti in pericol de a muri pe loc in momentul in care esti lovit de un carucior de supermarket, Mitsubishi Lancer X vine cu tabla strasnica dar cu vopsea furata din tomberonul de la Ikea. Ca si in cazul cheliei, stratul de vopsea incepe usor usor sa se duca pana ramane ca Benone Sinulescu.
  • Am zis punctele slabe deci trebuie sa vina si partea a doua si anume nivelul de echipare. Lancer X-ul are un nivel de echipare asemanator cu ceea ce ofera Loganul si asta a facut Lancer-ul o masina la fel de populara ca Sarup Mainile Fachiru. Singurul avantaj al lui Lancer e ca nu mori la cea mai usoara adiere de vant, dar pentru asta trebuie sa platesti cateva mii de euro in plus si primesti ca bonus un aspect exterior mai frumos. Merita?

 

Motoare Mitsubishi Lancer X

Benzina

  • 1.5 de 109 cai – Vechiul 1.5 benzina a stat alaturi de Lancer pentru doar 3 minute, fiind retras in 2009. Un motor simplu, la fel de tanar si energic ca Viorel Lis. Ca orice japonez adevarat, dupa multi kilometri incepe sa consuma ulei iar ca si particularitate acest 1.5 benzina e notoriu pentru zgomotul la pornire. In seara aceasta Salajanul petreceeeeeee, nimeni nu doarmeeeeeee, sa va iau femeile in……..!!!!
  • 1.6 de 116 cai – Noul 1.6 MIVEC vine cu un nou look, un nou concept. Acceptabil ca si performante, motorul standard de pe ASX nu se remarca prin probleme specifice. Cateodata refuza sa mai porneasca la cald, dar se rezolva cu o sticla de Jager…asta, cu o vizita la reprezentanta si actualizare de soft.
  • 1.8 de 143 cai – Deja vorbim despre un motor vechi cu distractie de moda veche, pe o masina ce se vrea in ton cu timpurile. E al doilea cel mai puternic motor pentru versiunea normala a lui Mitsubishi Lancer X, dar probabil ca acei doi proprietari de Lancer X 1.8 benzina nu le vor vinde prea curand asa ca nu te entuziasma.
  • 2.0 de 150 cai – Dai 30 de lei in plus la impozit si primesti 7 cai frumosi. Vechiul 4b11 vine din aceeasi garda cu 1.8 si 1.5 si sunt limitati doar la Euro 4, daca are vreo relevanta pentru tine. In rest, motorul asta merita toti cei 50 de bani cat valoreaza.

Diesel

  • 1.8 D-ID de 116 cai – Motor de origine Mitsubishi, cu probleme de origine Mitsubishi. Un aspirator de mizerie si de carbon, motorul incepe sa aiba probleme tarziu in viata, incepand cu turbina, continuand cu EGR-ul si terminand cu injectoarele. Totusi, daca tii mentenanta din scurt nu ar trebui sa ai probleme cu acest diesel si nu vei canta „O, viata mea!” prin parcarea pe la service.
  • 2.0 D-ID de 140 cai – Aici vine cel mai important motor pentru Mitsubishi Lancer X cat si pentru romani, si anume 2.0 TDI de la VW. Da, doamnelor, domnisoarelor, domnilor si tot ce este intre, Mitsubishi Lancer X 2.0 TDI de 140 de cai e un Passat la jumate de pret si jumate de echipare. Mai mult decat atat, acest 2.0 TDI nu are treaba cu acel odios 2.0 TDI de pe Passat B6 asa ca esti mai in siguranta decat daca ai fi in bratele Mihaelei Nicoleta Ispas. Totusi, mare grija la acea volanta cu masa dubla pentru care grupul VAG e atat de faimos.

Probleme generale Mitsubishi Lancer X

  • Incep cu aia mare si anume nivelurile de echipare. Un Lancer X e la fel de echipat ca o SuperNova asa ca trebuie sa fii dedicat vietii simple. Iar daca ai gasit cumva un Lancer X cu infotainment trebuie sa stii ca hartile nu au mai fost actualizate din 681.
  • Ca orice motor japonez ce functioneaza pe baza de benzina, motoarele de pe Lancer X incep sa consume ulei odata cu trecerea timpului. Nu e chiar 1.8 TSI de la VW nasol, dar e tot nasol consumul.
  • Vopseaua a fost mereu un punct slab la Mitsubishi. Dar daca esti in cautarea unei masini simple si fiabile, cel mai probabil te doare in mana de vopsea. Acesta este cel mai mare minus la Mitsubishi Lancer X.
  • Benzinarele de 1.8 si 2.0 primesc o cutie automata de tip CVT care e echivalentul auto al scaparii unei beri pe jos. Din fericire, vechiul 1.5 primeste o automata clasica iar restul motoarelor au doar optiune de cutie manuala. De fapt, nu e optiune, ca n-ai de unde alege.
  • La fel ca la Mercedes, ce se strica se strica des dar si cand se strica e moment intim fara lubrifiant. Piesele pentru Mitsubishi in general sunt mai scumpe decat media, iar Mitsubishi Lancer X nu face exceptie. Plus ca Mitsubishi si Subaru mereu au fost faimosi pentru consumurile porcesti pe care le au motoarele pe benzina.  

Verdict Mitsubishi Lancer X

Daca esti in cautarea unei masini fiabile mergi pe un Logan si nu te mai complici cu un Lancer care e si mai scump la piese, mai scump la achizitionare dar si mult mai rar. Daca vrei o berlina dar nu stii ce vrei, Mitsubishi Lancer X probabil ca nu e pe lista ta. Daca vrei o masina mai dotata decat Roxana Ionescu, Lancer X categoric nu e pentru tine. Atunci cui i se adreseaza Lancer X? Acelor oameni care vor ceva simplu, fiabil si diferit de Passat-ul si Mondeo-ul vecinului. Iar daca mergi pe benzinarul de 1.6, ai un Logan care arata mai bine si care e mult mai sigur in caz de accident. Un Logan de lux?

Ce motor recomand? Daca vrei ceva simplu si fiabil, 1.6 benzina de 116 cai. Daca vrei sport, 2.0 benzina de 150 cai. Iar daca vrei ceva de batut drumurile patriei, acel delicios 2.0 TDI de la VW isi face treaba in mod admirabil.