Daca pentru tine X Trail e T30 si T32 e prea papusel, atunci Nissan X Trail T31 e fix ce trebuie. Sta la jumatatea centrului, ferit de radiatii, suntem rasi in cap, carnatii spun ca suntem n@zi. Avem relatii, e adevarat, sunt radical si visu meu e sa devin pi R patrat.

Primul X Trail era un echipament agricultural veritabil, facut pentru teren accidentat si mai putin pentru asfalt. Intr-o lume care era dominata de Hyundai Tucson si Toyota Rav4, X Trail-ul stralucea ca unul din putinele SUV-uri compacte care sunt realmente capabile de off-road. Iar cei de la Nissan au fost atat de multumiti de ei si de masina lor incat au lansat Nissan X Trail T31. Doar ca, daca poti spune clar ca Passat B7 e un facelift a lui B6, in cazul lui X Trail T31 e greu sa iti dai seama care e T31 si care e T30.

Ca sa vezi in schimb cu ce vine atat de nou Nissan X Trail T31 incat sa merite titlul de alta masina, e suficient sa deschizi portierele si sa admiri interiorul. Asta daca poti sa deschizi portierele, dar asta e alt subiect la alta rubrica.  Interiorul lui T30 chiar nu era pentru oricine. Era atat de special incat Nikita cantand deja parea normala. Cu ceasurile puse in mijloc, deasupra unei planse de bord care imi aduce aminte de usa de la soba, T30 era o masina japoneza clasica in ceea ce priveste interiorul. La fel ca si la Yaris, ceasurile erau puse in mijloc ceea ce e in practica o idee mai bune pentru ca nu trebuie sa te pitesti pe dupa volan ca sa vezi cu ce viteza mergi, dar la noi in Europa parca nu a prins stilu asta. Oricum, pentru genu de om care isi cumpara un T30 si il foloseste pentru ce a fost construit, interiorul chiar nu conteaza.

Si asta a fost problema lui Nissan X Trail T31: Sa atraga si alti clienti decat aia pasionati de off-road. Da, exista si ei, dar is prea putini comparativ cu restul cumparatorilor de SUV-uri si prin 2007 segmentul asta chiar exploda. In mod ironic, alianta Nissan – Renault lanseaza ofensiva cross-over in 2007, prin Nissan Qashqai, Nissan X Trail si Renault Koleos (care este un T31 mai orientat spre familie si confort). Pentru aceste masini, le doresc inginerilor de la Nissan sa li se rupa o roata in curba. Sa le creasca un testicul in talpa. Sa le fie ciorba de la terasa mereu reincalzita. Sa le lase pe spate nevestele doar urme de shlap. Sa le fie inchis la cherhana cand ajung in Delta Dunarii.

Motoare Nissan X Trail T31

Benzina

  • 2.0 MPI de 140 cai – Avem acelasi 2.0 benzina luat de pe vechiul T30 si cu cateva probleme rezolvate deci nu ar trebui sa ai emotii. Vei avea emotii doar ca sa gasesti un T31 pe benzina, dar in rest daca ii schimbi uleiul si distributia la timp, se va invarti la infinit.
  • 2.5 MPI de 171 cai – In 2007 apare o idee revizuita a vechiului QR25DE si acuma e si mai fiabil si te poti baza pe el mai mult decat pe un contabil care s-a bagat si el in manariile tale si stie ca daca ti-a tras-o pe la spate si e descoperit ajunge si el sa culeaga sapunul pe jos prin Jilava.

Diesel

2.0 dCi de 150 si 173 cai – Un fel de 2.0 TDI de la Renault, aceasta bicicleta a satului s-a plimbat pe la Koleos, Laguna, Qashqai, Latitude si orice masina de categorie medie din alianta Nissan – Renault. Singura problema majora la motorul asta e ca nu se impaca cu mersul prin oras si in special pe partea de regenerare a filtrului de particule. Asa ca nu lua motorul asta doar ca sa dai ture pe Dorobanti, altfel o sa iti fracturezi contul si o sa te bucuri de X Trail doar prin geamul de la service.

Probleme generale Nissan X Trail T31

  • Dupa cum am zis si in deschidere, usile de la X Trail sunt notorii pentru ca se blocheaza, in special cele de pe spate. Si daca zici ca nu ai prieteni si nu ai nevoie de portierele din spate, tot te va enerva la drum calitatea chederelor care vor incepe sa scartaie mai ceva decat un pat low-cost din Costinesti, intr-o noapte de Iulie.
  • Chederul de la haion e facut din guma Turbo si se topeste la calduri mai mari de 10 grade asa ca daca iti va scartai haionul, nu e panica man.
  • X Trail T31 mananca compresoare cum mananca Oana Roman nunta asa ca ori te obisnuiesti fara clima, ori te pregatesti spiritual si financiar pentru a schimba compresoare. Macar vei deveni prieten bun cu posesorii de Octavia 2, pentru ca veti cauta compresoare impreuna.

Verdict Nissan X Trail T31

Copilul de mijloc al SUV-ului compact de la Nissan ofera echilibrul perfect intre abilitatile off-road si confortul din interiori. T30 era o roaba pe asfalt dar excelent off-road, iar T32 nu are treaba cu off-road-ul cum nu are treaba tamaia cu heroina. Dar T31? T31 ramane unul din ultimele SUV-uri compacte moderne care sunt realmente capabile off-road.

Ce motoare recomand? Pentru diesel voi merge pe 2.0 dCi de 150 de cai pentru ca un motor mai putin stresat e mai fiabil si oricum T31 nu e de viteza, iar pentru benzinar probabil ca e ok si benzinarul de 2.0 si 140 de cai.