Daca pentru tine X Trail e T30 si T32 e prea papusel, atunci Nissan X Trail T31 e fix ce trebuie. Sta la jumatatea centrului, ferit de radiatii, suntem rasi in cap, carnatii spun ca suntem n@zi. Avem relatii, e adevarat, sunt radical si visu meu e sa devin pi R patrat.
Primul X Trail era un echipament agricultural veritabil, facut pentru teren accidentat si mai putin pentru asfalt. Intr-o lume care era dominata de Hyundai Tucson si Toyota Rav4, X Trail-ul stralucea ca unul din putinele SUV-uri compacte care sunt realmente capabile de off-road. Iar cei de la Nissan au fost atat de multumiti de ei si de masina lor incat au lansat Nissan X Trail T31. Doar ca, daca poti spune clar ca Passat B7 e un facelift a lui B6, in cazul lui X Trail T31 e greu sa iti dai seama care e T31 si care e T30.
Ca sa vezi in schimb cu ce vine atat de nou Nissan X Trail T31 incat sa merite titlul de alta masina, e suficient sa deschizi portierele si sa admiri interiorul. Asta daca poti sa deschizi portierele, dar asta e alt subiect la alta rubrica. Interiorul lui T30 chiar nu era pentru oricine. Era atat de special incat Nikita cantand deja parea normala. Cu ceasurile puse in mijloc, deasupra unei planse de bord care imi aduce aminte de usa de la soba, T30 era o masina japoneza clasica in ceea ce priveste interiorul. La fel ca si la Yaris, ceasurile erau puse in mijloc ceea ce e in practica o idee mai bune pentru ca nu trebuie sa te pitesti pe dupa volan ca sa vezi cu ce viteza mergi, dar la noi in Europa parca nu a prins stilu asta. Oricum, pentru genu de om care isi cumpara un T30 si il foloseste pentru ce a fost construit, interiorul chiar nu conteaza.
Si asta a fost problema lui Nissan X Trail T31: Sa atraga si alti clienti decat aia pasionati de off-road. Da, exista si ei, dar is prea putini comparativ cu restul cumparatorilor de SUV-uri si prin 2007 segmentul asta chiar exploda. In mod ironic, alianta Nissan – Renault lanseaza ofensiva cross-over in 2007, prin Nissan Qashqai, Nissan X Trail si Renault Koleos (care este un T31 mai orientat spre familie si confort). Pentru aceste masini, le doresc inginerilor de la Nissan sa li se rupa o roata in curba. Sa le creasca un testicul in talpa. Sa le fie ciorba de la terasa mereu reincalzita. Sa le lase pe spate nevestele doar urme de shlap. Sa le fie inchis la cherhana cand ajung in Delta Dunarii.
Motoare Nissan X Trail T31
Benzina
- 2.0 MPI de 140 cai – Avem acelasi 2.0 benzina luat de pe vechiul T30 si cu cateva probleme rezolvate deci nu ar trebui sa ai emotii. Vei avea emotii doar ca sa gasesti un T31 pe benzina, dar in rest daca ii schimbi uleiul si distributia la timp, se va invarti la infinit.
- 2.5 MPI de 171 cai – In 2007 apare o idee revizuita a vechiului QR25DE si acuma e si mai fiabil si te poti baza pe el mai mult decat pe un contabil care s-a bagat si el in manariile tale si stie ca daca ti-a tras-o pe la spate si e descoperit ajunge si el sa culeaga sapunul pe jos prin Jilava.
Diesel
2.0 dCi de 150 si 173 cai – Un fel de 2.0 TDI de la Renault, aceasta bicicleta a satului s-a plimbat pe la Koleos, Laguna, Qashqai, Latitude si orice masina de categorie medie din alianta Nissan – Renault. Singura problema majora la motorul asta e ca nu se impaca cu mersul prin oras si in special pe partea de regenerare a filtrului de particule. Asa ca nu lua motorul asta doar ca sa dai ture pe Dorobanti, altfel o sa iti fracturezi contul si o sa te bucuri de X Trail doar prin geamul de la service.
Probleme generale Nissan X Trail T31
- Dupa cum am zis si in deschidere, usile de la X Trail sunt notorii pentru ca se blocheaza, in special cele de pe spate. Si daca zici ca nu ai prieteni si nu ai nevoie de portierele din spate, tot te va enerva la drum calitatea chederelor care vor incepe sa scartaie mai ceva decat un pat low-cost din Costinesti, intr-o noapte de Iulie.
- Chederul de la haion e facut din guma Turbo si se topeste la calduri mai mari de 10 grade asa ca daca iti va scartai haionul, nu e panica man.
- X Trail T31 mananca compresoare cum mananca Oana Roman nunta asa ca ori te obisnuiesti fara clima, ori te pregatesti spiritual si financiar pentru a schimba compresoare. Macar vei deveni prieten bun cu posesorii de Octavia 2, pentru ca veti cauta compresoare impreuna.
Verdict Nissan X Trail T31
Copilul de mijloc al SUV-ului compact de la Nissan ofera echilibrul perfect intre abilitatile off-road si confortul din interiori. T30 era o roaba pe asfalt dar excelent off-road, iar T32 nu are treaba cu off-road-ul cum nu are treaba tamaia cu heroina. Dar T31? T31 ramane unul din ultimele SUV-uri compacte moderne care sunt realmente capabile off-road.
Ce motoare recomand? Pentru diesel voi merge pe 2.0 dCi de 150 de cai pentru ca un motor mai putin stresat e mai fiabil si oricum T31 nu e de viteza, iar pentru benzinar probabil ca e ok si benzinarul de 2.0 si 140 de cai.
17 ianuarie 2021 la 19:19
Și ce are cel de 2 l dCI de 173 de cai? De ce îl recomanzi pe ala de 150?
2 iunie 2021 la 10:00
Da chiar! De ce recomanzi cel de 150? Vino cu amănunte!
5 ianuarie 2022 la 20:30
Salut. Oare care ar fi mai potrivit dintre Renault Koleos (2013) sau un X Trail (2010-2011) cam la aceeasi bani? M-ar interesa pentru familie cu 2 copii, 25000 km pe an, drumuri lungi, si putin oras, dar si ocazional cate un drum pana la vreo stana. Astept cu interes un raspuns, multumesc!
5 ianuarie 2022 la 20:40
Salutare Florin,
Sunt exact aceeasi masina. X trail e ceva mai capabil pe off road si Koleos e ceva mai capabil pe asfalt dar sunt construite pe aceeasi platforma, aceleasi motoare, aceleasi piese.
Succes!
29 aprilie 2022 la 12:17
Salutare.
As vrea sa stiu parerea ta referitoare la o comparatie intre un x trail de prin 2011 2.0 diesel si un suzuki grand vitara XL7 tot 2.0 diesel, pe care il detin in acest moment si ma gandesc sa il schimb deoarece gasesc destul de greu piese si la preturi mai mari decat sunt pentru grand vitara in 5 usi clasic.
Multumesc!
29 aprilie 2022 la 16:33
Salutare Andrei,
Exceptand bordul ala, X Trail 2.0 dCi e foarte fiabil si merita banii. Personal nu sunt cel mai mare fan Vitara.
Succes!
28 iulie 2022 la 11:38
Sunt posesorul unui T31 din 2009 si intentionam sa il schimb cu un T32 mai nou. Acelasi motor de 2l, insa doream ani si km mai putini.
Am si gasit una pe net , 2018 full cu km putini la un pret negociat foarte bun, insa inainte sa ma decid , am zis totusi sa testez live T32 – ul. Recunosc ca am avut ceva asteptari de la modelul nou din ce am citit si vazut prin poze.
Las mai jos cateva dintre concluziile mele, care sunt pur personale :
– Primul lucru evident – portbagajul redus cu cel putin un sfert, net inferior . Sigur ca asta compenseaza cu spatiul mai mare alocat pasagerilor din spate la noul T32. Insa daca te gandesti la o masina de familie, de vacante, in care sa intri cu copil, carucior , catel , purcel, etc. neaparat trebuie sa iei in calcul un portbagaj de plafon, altfel stai cu bagajele in brate 🙂
– Lampile de veghe interior fata – niste led-uri minuscule, cu o lumina pala, ca alea din avion. Bineinteles ca la haion / portbagaj nu mai exista lampa de veghe. Nu am inteles o astfel de economie / compromis.
– Spatiile de depozitare lipsesc cu desavarsire fata de T31, iar in acelea care exista nu poti depozita aproape nimic . De ex. in spatiul din portiere poti depozita o sticla de max 500 ml, una de 1 – 1.5l nici nu intra in discutie. Suportul de cafea / suc cu temperatura controlata de pe bord a disparut la varianta T32. De cutia pentru servetele de pe bord, nici nu mai vorbesc.
– Rabatarea banchetelor spate ( in 5 sec.) prin obtinerea unei suprafete perfect plane de 180 cm este acum istorie. Nissan X trail T31 cred ca este singura masina din clasa ei care oferea asa ceva, si cel mai mare volum al portbagajului. Dormitul in masina( 2 pers. lejer ) sau transportul bicicletelor in interior , la T32 este imposibil.
– Calitatea materialelor folosite la interior : Intradevar am fost surprins, nu exista mult plastic, exista destul de multe suprafete moi. Insa elementele „moi” sau „piele” din dotare m-au dus cu gandul direct la „chinezarie de lux”. Totul se misca, este de proasta calitate, se vede si se simte asta din avion. Cutia torpedoului dintre scaunele fata „danseaza” la cea mai mica solicitare, vopseaua de pe pielea volanului se duce pana sa faci 100.000 km, etc,
– Calitatea materialelor folosite la exterior : aici diferenta se simte la cea mai mica atingere. Spoilerele sunt realizate dintr-un plastic subtire cum nu am mai vazut pana acum, pe care il contorsionezi lejer cu degetul mic. Tabla suna a gol rau de tot, haionul cred ca se inchide perfect doar daca sta masina pe loc drept, altfel, in plan inclinat trebuie sa fii atent pentru ca joaca din balamale in toate directiile :).
– Sistemul dublu – climatronic nu l-am inteles. De ce a fost nevoie sa te complici si sa schimbi un sistem de climatizare care functiona perfect si silentios. Despre acest capitol am am auzit ca sunt cele mai multe discutii pe forumuri.
– Tot felul de functii extra inutile, camere care vad in toate directiile, asistenta la parcarea laterala si multe altele, functii care dupa parerea mea nu fac decat sa „handicapeze” un sofer, sa ii ia din placerea de a sofa , de a fi bun.
-Datorita acestora, bineinteles ca s-au inmultit drastic si numarul butoanelor de pe volan si panoul de control , iar acestea sunt in consecinta minuscule. Daca esti o persoana cu „degete sanatoase” o sa ai mari probleme 🙂 . Precizez aici , ca la T 31 japonezi au luat in calcul ca aceasta masina sa o poti manipula usor interior / exterior atat vara cat si iarna cu manusi in mana. De aceea clantele de la portiere si butoanele mari , totul cat se poate de simplu si eficient. Acum nu mai e cazul, dar e adevarat ca masina nici NU SE MAI FABRICA IN JAPONIA !!! Si asta spune totul.
Despre performantele tehnice ale noului model, stabilitate la drum, sau in off road nu ma pronunt , las specialistii.
In concluzie, pentru mine Nissan X trail T32 nu poate aspira nicidecum la titlul de SUV, este un Cross ower cuminte mai de oras, un Qashqai mai maricel, cu forme moderne , o masina care si-a pierdut din robustetea si prestanta lui T31.
Insa din pacate asta este trendul la majoritatea constructorilor de masini si nu numai. Frustrarea ce mai mare pe care o am de fapt, este ca am constatat ca in ziua de azi cand vrei sa schimbi masina veche cu una mai noua , pui diferenta o caruta de bani , si iti iei una mai scumpa , mai noua si mai proasta.
Am decis in final sa pastrez T31, o masina de care recunosc ca imi este greu sa ma despart, mai ales ca nu am gasit altceva care sa ma convinga cu adevarat. Dupa o evaluare din partea mecanicului , si cu o investitie de aprox 1500 – 2000 Euro cred ca inca 3-4 ani o sa mearga lejer, fara probleme.
Dup acare, din pacate s-ar putea sa renunt la NISSAN 🙁
1 septembrie 2022 la 10:44
Salut.
Probleme majore la T31 pe care il ai?
Sau care ar fi lucrurile la care ar trebui sa fiu atent atunci daca vreau sa achizitionez un T31?
Multumesc.