Pana de curand, Mitsubishi Pajero IV era ultimul mohican. O masin….scuze, un vehicul care nu era destinat celor slabi de inima sau slabi de orice in esenta. O masina pentru barbati adevarati.

Era si timpul sa vorbesc despre ambarcatiunea asta pe roti. Mitsubishi Pajero IV vine dintr-o era a excesului, dar a stat mereu in umbra. E la fel de excesiv ca un Cayenne sau un Range Rover, doar ca Pajero/Shogun sta in aceeasi categorie cu Patrol si Land Cruiser. Masini pentru barbati adevarati. Femeile fug in tipete de masinile de genul asta, iar daca ai un Pajero nu vei impresiona prea multe femei, ci ele te vor privi ca un fel de cioban instarit. Dupa cum zicea si Buhnici, femeilor nu le plac masinile astea, dar le respecta. Pentru ca Mitsubishi Pajero IV impune respect, si nu il cumperi pentru femei. Nu il cumperi nici macar pentru familie, chiar daca exista si editii cu 7 locuri, doar ca acele 2 locuri din spate au cu totul alta utilitate.

Autoutilitara din fabrica.

Mitsubishi Pajero IV a venit la noi in Romanistan cu un singur motor, legendarul 3.2 D-ID, iar asta era problematic pentru taxe si impozite. Asa ca japonezii s-au gandit sa scoata Pajero cu 7 locuri, si ofereau inmatricularea ca vehicul autoutilitar. Astfel plateai mult mai putin la impozit, dar plateai ceva mai mult la rovinieta si asigurare. In orice caz, era mai ieftin decat daca plateai impozitul si asigurarea pentru motorul de 3.2 trecut ca si autoturism. Si ce trebuia sa faci ca sa devina autoutilitara? Trebuia sa renunti la ultimul rand de scaune si sa pui un separator intre ultimul rand de scaune ramas si portbagaj. Bine, mai erau si alte criterii, dar astea erau criteriile principale, iar cele 2 locuri din spate erau de sacrificiu pentru impozit.

Ce mai trebuie sa stii despre Pajero?

La fel ca si Patrol si Land Cruiser, Mitsubishi Pajero IV vine dintr-o era a excesului si este o masina de teren care are ceva abilitati de sosea. Spre deosebire de tractoarele verticale moderne gen X5 sau Cayenne care sunt masini de sosea cu ceva abilitati de teren. Iar Pajero sta sus in copac, undeva prin Rarau. Una din cele mai competente masini de teren dar si mai slabe pe sosea. Legenda spune ca ai nevoie de un echipaj pentru a carmui mastodontul asta. Mai ales prin curbe.

 

Motoare Mitsubishi Pajero IV

Diesel

3.2 D-ID de 165, 190 si 197 cai – Avand in vedere ca motorul asta a fost disponibil 1500 de ani, intre versiunile de putere difera in principal standardul de emisii. Singura problema reala la care trebui sa ai grija la mastodontul asta este distributia, mai specific intinzatoarele distributiei. In rest, motorul asta va mai fi disponibil in ca 1500 de ani de acum incolo.

 

Probleme Generale Mitsubishi Pajero IV

  • Foarte putini cumpara asa ceva pentru asfalt. Asadar e obligatoriu de verificat pe dedesubt pentru ca multe au fost ciobanite pe offroad si trebuie sa verifici pe dedesubt de lovituri.
  • Te-ai gandi ca un tractor de 5000 de tone este la fel de bun la franat cum sunt eu bun la capitolul femei. Si eu sunt atat de bun incat ultima oara am intrat pe o usa pe care scria „Femei” si inauntru erau numa wc-uri.
  • Te-ai gandi ca un tractor de 5000 de tone pun presiune pe anvelope, suspensie si frane la fel de tare cum pun parintii presiune pe tine la 20-25 de ani. „Cand te angajezi?” „Da’ nu iti gasesti si tu o fata??” „Cand faci un copil??” „Cat mai ai de gand sa stai nemaritata??” Obisnuieste-te cu ideea ca le vei schimba des. 
  • Te-ai gandi ca un tractor de 5000 de tone ia curba….ai prins ideea..
  • Conducta de caburant trece pe langa aripa, pe dedesubtul masinii si acolo se aduna apa, sare, rugina etc. Si daca se rupe, ajunge apa in pompa si cam aia a fost.

 

Verdict Mitsubishi Pajero IV

O masina pentru barbati adevarati. Din pacate Mitsubishi Pajero IV a fost retras prin 2021 pentru ca lumea de astazi nu mai are loc pentru tractoare de teren, cu motoare de dimensiunea unui teren de fotbal. Plus ca lumea in ziua de azi circula doar pe asfalt, iar ideea majoritatii de off-road este de a trece peste o balta si de a merge pe un camp. Ceea ce poti face si cu un Polo. Asadar, la revedere Mitsubishi Pajero IV, ramai o legenda a lumii auto.

 

Ce motoare recomand? 3.2 D-ID e singurul motor disponibil si asta chiar nu e o problema.