UE are temeri in legatura cu creditele fiscale pentru vehiculele electrice din SUA deoarece se crede ca vor dauna producatorilor de automobile europeni.

Sursa: peugeot.com

Inaltul oficial comercial al Uniunii Europene a cerut luni masuri urgente inainte de sfarsitul anului pentru a modifica o lege americana privind clima care ar elimina vehiculele electrice de la creditele fiscale din SUA, considerand masura discriminatorie.

Actul de reducere a inflatiei de 430 de miliarde de dolari din acest an ofera credite fiscale generoase de 7.500 de dolari pentru noi achizitii ale Tesla Inc., Ford Motor Co. si alte vehicule electrice fabricate in America de Nord, despre care blocul format din cele 27 de tari se teme ca vor afecta in mod semnificativ producatorii de automobile europeni.

Comisarul UE pentru comert, Valdis Dombrovskis, vorbind cu Deutsche Welle inaintea unei reuniuni a Consiliului pentru Comert si Tehnologie SUA-UE, a declarat ca legea ameninta sa submineze progresele inregistrate de forumul transatlantic vechi de un an. „Cu toate discutiile noastre, facem intr-un fel un pas inainte, dar cu legea de reducere a inflatiei facem doi pasi inapoi, asa ca trebuie sa-l reconciliam”, a spus el.

Dombrovskis a spus ca grupul operativ SUA-UE abordeaza problema, dar ca este nevoie de mai multa munca. „Trebuie sa trecem de la acest angajament la rezultate concrete si trebuie sa facem acest lucru inca in acest an, deoarece unele dintre prevederi trebuiau sa intre in anul viitor”, a spus acesta.

TTC s-a concentrat in primele doua intalniri pe cooperarea in materie de reglementare si pe prezentarea unui front unit impotriva practicilor economice non-piata ale Chinei.

Sursa: electrek.co

Ministrul francez de Finante Bruno Le Maire a declarat ca el si ministrul german al economiei, Robert Habeck, au inceput discutii cu omologii lor americani cu privire la scutirea de taxe pentru toate produsele ecologice fabricate in UE. Dar el a mai spus ca UE are nevoie de propriul echivalent al IRA.

Dombrovskis a spus ca UE se uita la cum sa-si faca propriile subventii „mai eficiente” si potentiale cresteri ale finantarii comune SUA-UE.

Un purtator de cuvant al Casei Albe a declarat ca legea climei va face parte din discutiile generale privind comertul si a spus ca partea SUA este „angajata sa continue sa inteleaga preocuparile UE” prin intermediul grupului operativ nou infiintat

Oficialii europeni si sud-coreeni au criticat legea SUA la Summitul G20 din Indonezia de luna trecuta. In timpul vizitei sale de stat la Washington saptamana trecuta, presedintele francez Emmanuel Macron a declarat pentru postul de televiziune CBS ca este un „ucigas de locuri de munca” pentru Europa.

Presedintele american Joe Biden i-a spus lui Macron la Washington ca ar putea exista „modificari” ale legii pentru a facilita participarea tarilor europene la credite, dar ramane aaa inca neclar cum se va realiza acest lucru.