Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), institutia care se ocupa cu reglementarea pietelor de capital, asigurari si pensii private cu active de zeci de miliarde de euro, a anuntat oficial vineri ca a decis retragerea autorizatiei de functionare si cererea in instanta a falimentului Euroins dupa ce a constatat starea de insolventa a companiei, conducerea companiei fiind preluata de Fondul de Garantare a Asiguratilor (FGA).

Sursa: economedia.ro

La putin timp dupa falimentul City Insurance, se pare ca scenariul se repeta acum pentru Euroins, care a devenit in 2022 societatea cu cele mai multe polite RCA.

Fondul de Garantare a Asiguratilor (FGA) a fost numit administrator interimar al societatii, cu rolul de a asigura administrarea si conducerea activitatii asiguratorului si adoptarea masurilor necesare pentru conservarea patrimoniului. Totusi, se pare ca Fondul de Garantare a Asiguratilor (FGA) nu ar avea suficiente resurse sa gestioneze si situatia de la Euroins, in conditiile in care plateste deja pentru falimentele Astra, Carpatica si City Insurance.

Situatia este ingrijoratoare deoarece pe langa falimentul City Insurance care a avut loc cu putin timp in urma si care inca se plateste din banii FGA, se adauga inca un inconvenient care va pune presiune. Un bun exemplu ar putea fi ca pentru a putea tine pasul cu falimentul City Insurance, ASF a trebuit sa majoreze de doua ori contributiile asiguratorilor la Fond, ajungand in prezent la 4,5%.

Decizia Consiliului ASF este fundamentata in urma unei ample analize a situatiei Euroins Romania. Incepand cu anul 2020, Euroins a fost sub lupa unor actiuni intense de control care au dus spre un rezultat al evidentierii situatiei reale a societatii. In perioada februarie 2020 si ianuarie 2023, ASF a aplicat pentru Euroins 26 de sanctiuni, soldate cu amenzi totale de peste 16 milioane de lei. Toate sanctiunile aplicate de ASF societatii Euroins Romania au fost confirmate de instantele de judecata carora societatea li s-a adresat in contestarea masurilor.

Compania care detine Euroins, Societatea de reasigurare a Eurohold EIG Re a declarat ca „va pastra si proteja activele Euroins Romania ca urmare a actiunilor ilegale ale autoritatii romane de supraveghere financiara. „Decizia consiliului de administratie ASF ignora contractul de reasigurare al Euroins Romania cu EIG Re, societatea de reasigurare a grupului, si nu ia in considerare situatia financiara a reasiguratorului in sine”, dupa cum se arata in pozitia oficiala a companiei.

Eurohold EIG Re sustine ca prin aceasta decizie ASF „incalca direct legislatia europeana si ar putea genera consecinte si masuri dure la nivel international”.

Tanja Blatnik, care este directorul general al Euroins Romania, a reactionat si a anuntat ca va apela la toate mijloacele legale in Romania si in alte jurisdictii, pentru a contesta decizia ASF. Tanja acuza ASF ca a ignorat doua audituri independente, aflate in curs de desfasurare, din partea BERD si a Autoritatii Europene de Reglementare EIOPA, care ar fi trebuit sa se incheie la sfarsitul acestei luni.

Dan Carbunaru, purtatorul de cuvant al Guvernului, a declarat: „Guvernul Romaniei va sustine toate masurile necesare pentru a proteja interesele asiguratilor afectati de evolutiile de pe piata Raspunderii Civile Auto. In urma analizei efectuate de Autoritatea de Supraveghere Financiara, ca institutie responsabila, aceasta urmeaza sa transmita propunerile de solutionare catre Ministerul de Finante, pentru inaintarea la nivelul Guvernului.”

Sursa: web-asig.ro

Aproximativ 2,8 milioane de romani au asigurari auto RCA valabile la Euroins. Pagubitii liderului RCA dar si cei 2,8 milioane de romani vor putea sa ceara imediat restituirea de prime si plata daunelor de la Fondul de Garantare a Asiguratilor (FGA), dupa publicarea deciziei ASF in Monitorul Oficial.

Ce ar trebui sa stie in aceasta situatie cei 2,8 milioane de romani care au asigurari RCA valabile la Euroins?

Desi situatia este ingrijoratoare, este bine de stiut ca politele RCA a celor peste 2,5 milioane de soferi la Euroins vor fi valabile in continuare, conform prevederilor legale, inca 90 de zile dupa data pronuntarii hotararii de deschidere a procedurii de faliment. Asadar, soferii care au polite RCA vor putea circula in continuare pe drumurile publice, ramanand asigurati pana la data respectiva. Pronuntarea falimentului va fi facuta de tribunal si va fi anuntata public. Deci, trebuie asteptata decizia tribunalului, iar apoi se va sti cand se vor implini cele 90 de zile.

De asemenea, soferii vor avea posibilitatea de a incheia in orice moment polita, pentru a putea incheia una noua, la un alt asigurator autorizat. Asiguratii au dreptul de a denunta contractele de asigurare incheiate, precum si dreptul de a recupera primele de asigurare platite, in cadrul contractelor de asigurare, proportional cu perioada cuprinsa intre momentul denuntarii si cel al expirarii duratei de valabilitate a contractelor.

In cazul unui accident cauzat de un vehicul acoperit printr-o polita RCA emisa de societatea Euroins Romania, vor putea exista despagubiri in baza acesteia, de Fondul de Garantare a Asiguratilor, in limita a pana la 500.000 lei pentru fiecare creanta de asigurare datorata in temeiul unui contract de asigurare.

Pe langa timpul de asteptare a platilor dar si cel de procesare a dosarelor in cazul unui accident, FGA este nevoita sa gasesca o solutie pentru a putea plati noile dosare care vor fi preluate de la Euroins, luand in considerare ca luna trecuta disponibilul din contul FGA se afla la o suma sub 200 mil. lei.

Autoritatea de Supraveghere Financiara a publicat zilele trecute noile tarife pentru asigurarile RCA care vor aduce majorari la toate categoriile de masini. In functie de categoria autovehiculelor si varsta soferului, cresterile primelor RCA variaza intre 10 si 40% fata de tarifele de referinta din februarie 2022