Aproape Masini

Acum avem si magazin online

Turismul spontan sau cum să îți trăiești viața

Te-ai gândit vreodată cum ar fi să primești un telefon care să te anunțe că în câteva ore pleci într-o excursie? Cu toții ne-am făcut un asemenea scenariu mental, dar oare cum ar fi să îți faci niște calcule pe bune și să transformi turismul spontan din vis în realitate? Iată că despre acest lucru vom vorbi în articolul de astăzi.




 


În ultimul articol am anunțat faptul că voi participa la SuperBlog 2018. În continuare nu știu exact despre ce este vorba, dar știu că este o provocare foarte frumoasă și o ocazie de a vorbi/scrie și despre altceva decât problemele mele mașini. În viață este important să cunoaștem cât mai mult, să experimentăm și să învățăm. Ai văzut vreodată un pom care să se oprească din crescut? Nu, crește sau moare. Așa e și cu noi oamenii: Nu există stagnare în viață, există doar creștere sau descreștere (ca să nu folosesc termene ușor mortuare).


Care este legătura cu turismul spontan?


Turismul spontan este una dintre cele mai mari oportunități de creștere și de cunoaștere. Nu ai timp să planifici foarte multe lucruri și ești forțat(ă) să trăiești momentul. De exemplu, eram la o cafea în Bacău, într-o dimineață obișnuită de sâmbătă, iar unul dintre cei care erau la masă a spus: „Hai să mergem până la Lacul Roșu!”. Întrebarea logică a fost: „Când?” Răspunsul a fost și mai logic: „În 20 de minute în parcarea unei benzinării la ieșirea din oraș.”…nu doar că știam în cât timp trebuie să fiu gata, dar știam și unde trebuie să fiu. Și uite așa am plecat spre Lacul Roșu, în urma unei decizii spontane iar aceasta experiență a surprins chintesența a tot ceea ce înseamnă turismul spontan. Desigur, Lacul Roșu nu este chiar Kyoto, dar ca și experiență pot confirma din nou că turismul spontan trebuie practicat de către noi toți, măcar o dată în viață.


Sursa imaginii: Wikipedia


Apropo, eu dacă ar fi să primesc un telefon magic care să îmi spună că am 5 ore să îmi fac bagajele pentru că voi pleca într-un sejur în Japonia, prima mea opțiune ar fi templul Todai-Ji din Nara, Japonia. 


De ce Todai-Ji?


Pentru că Todai-Ji este unul dintre cele mai importante locașuri de cult din întreaga lume. Dacă dorești să studiezi istoria și cultura unui popor, studiază-i religia și filosofia. Considerat unul din cele 7 Mari Temple ale Japoniei, Todai-Ji a fost construit în 728 în zona actualului oraș Nara, care se află în proximitatea orașului Kyoto.


Pe lângă faptul că Todai-Ji a reprezentat și reprezintă în continuare un centru religios de o importanță deosebită, templul găzduiește și Vairocana, cea mai mare statuie din bronz care îl reprezintă pe Buddha. O statuie extrem de importantă atât prin dimensiuni cât și prin importanța religioasă. Dar pe acestea te las pe tine să le descoperi, la fața locului.


Dacă tot am dat drumul imaginației și planificăm turismul spontan, unde aș mai merge?



Chiar dacă turismul spontan și planificarea se bat cap în cap, dacă aș avea 5 ore la dispoziție să îmi fac bagajele, cu siguranță 4 le-aș petrece planificând. Ce aș face în ultima oră? Ca orice bărbat adevărat, într-o oră aș face duș, m-aș pune la punct pe partea de igienă personală (tuns, unghii, etc), aș arunca câteva haine în troller și aș fi gata de acțiune.


Unde aș mai călători dacă aș afla acum că am avionul în 5 ore?


După cum am spus, aș vizita prima oară Japonia și templul Todai-Ji. Aș explora din religia lor dar și din cultura lor culinară. Aș încerca vestitul sake, despre care doar am auzit.


După care aș continua incursiunea în lumea religiei și aș alege Iordania. Chit că vorbim despre obiectivele înscrise în patrimoniul UNESCO, Templul lui Zeus sau Autostrada Regelui, Iordania oferă o combinație foarte interesantă și diversificată în materie de turism religios, de relaxare sau de aventură.


Sursa: www.alpinist.com


Dacă întradevăr te pasionează sportul, atunci cu siguranță vei aprecia Wadi Rum sau Valea Lunii. După cum spuneam, Iordania chiar oferă o gamă largă de activități din care să alegi.


Nu aș ști neapărat unde să mă cazez sau unde să mănânc, dar noroc că există agenții de turism care se ocupă cu aducerea experiențelor la superlativ și care au creat chiar și Iordania Experience , pentru că o asemenea regiune merită întradevăr vizitată. Chiar și spontan.



Sau poate că turismul spontan vorbește despre city-break, despre a descoperi jungla urbană atât a prezentului cât și a trecutului. Iar dacă vorbim de cultură și relaxare, eu voi alege Italia. Să mă pierd prin Roma, să vizitez Vaticanul sau să descopăr cultura romană, reprezentată spectaculos în regiunea Perugia. Se spune că în Perugia se află monumente datate din sec. III î. Hr., ceea ce le-ar face printre cele mai vechi monumente din lume.


Cu siguranță întreaga zona Umbrie, de care aparține și Perugia, este o deliciu pentru toți fanii city-break-ului și un punct pe lista oricărei persoane care dorește să călătorească lumea. Farmecul Umbriei este o alternativă la turismul clasic, fiind gata să recompenseze toți turiștii care vor călca pragul acestei regiuni.


Indiferent de ceea ce vrei să faci, turismul spontan este o activitate pe care trebuie să o facem cu toții măcar o dată în viață. Iar agențiile de turism au recunoscut și această piață în creștere, adaptându-se după nevoile noastre. Și aici nu mă refer doar la agenții mici care vor să vină cu ceva diferit pe piață, agențiile mari fiind și ele interesate de turismul spontan. E suficient să te uiți la seria de circuite Christian Tour, unul din cei mai grei jucători de pe piață, și vei descoperi multe pachete turistice care întradevăr îți permit să pleci în doar 5 ore.


Tu dacă ai primi un telefon în care ești anunțat(ă) că ai 5 ore să faci bagajul pentru că plecați în excursie, ce destinație ai alege fără să clipești? Aștept răspunsurile voastre în secțiunea de comentarii 🙂


 


Scrie un raspuns

CE SE INTAMPLA PE aproapemasini.com

CE SE INTAMPLA COMENTATORULE?
ARHIVA