Aproape Masini

Acum avem si magazin online

Top 10 lucruri pe care trebuie să le știi atunci când cumperi prima ta mașină

Ai  18 ani. Sau poate pleci la facultate. Sau poate te-ai săturat să te rogi de prieteni. Sau poate Bla Bla Car ți se pare mai multă a fi varianta auto a ruletei rusești, decât o aplicație de ride-sharing. Sau poate acum faci primii tăi bani pe care îi poți cheltui pentru ceva mai serios ( da, o mașină este o cheltuială, și încă mare, dacă mașina ta nu e camion, dubă, taxi, faketaxi, dric, Uber, sau orice mașină care produce în mod direct bani ). Oricare ar fi motivul, a venit vremea să îți cumperi prima ta mașină.


”Ce să îmi iau???”. Asta mă întrebam acum 6 ani, când mi-am luat prima mea mașină. Am luat-o din Italia. Avea 77.000km ( probabil reali, nu vom ști niciodată ). Astăzi, 1 octombrie 2016, are 143870km. Am văzut-o, am condus-o 500 de metri, am văzut actele, am plecat. Nu am verificat mare lucru. Am avut mare noroc cu ea. Alții în schimb, care au cumpărat fără să stea prea mult pe gânduri, nu au fost așa norocoși.


Din acest motiv scriu și acest articol, pentru a oferi din mica mea experiență, pentru ca alți începători să poată face o alegere unpic mai educată decât mine. Sunt un om normal, am 24 de ani, și mi-am întreținut mașina cum am putut, responsabil, dar nici bani nu am avut să o țin în puf. Am învățaț cum se întreține o mașină, pentru că atunci când punem în aceeași ecuație bani și studenți….În fine…


Vreau să mulțumesc enorm și Mirelei pentru această oportunitate extraordinară de a oferi ceva comunității !


Să trecem la treabă :


1.Ce presupune o mașină ?


Costuri. Multe costuri.  Costul de achiziție este o mâncare total diferită față de costul de întreținere. Luăm o gură mare de aer, și începem : impozit, înmatriculare, asigurare, rovinietă, schimbul periodic de consumabile, piese ( ignoră dacă ai mașina nouă, în garanție ), casco ( adaugă dacă ai mașina nouă, în garanție ), anvelope, etc. etc.


 


3ef


De aceea, este o regulă bine cunoscută ca atunci când îți cumperi prima ta mașină, să ai minim 1000-2000 de euro în plus, pentru cheltuielile de după achiziționarea efectivă. Eusebiu Burcaș, unul din pionerii educației financiare în România consideră că valoarea unei mașini pe care să ne-o putem permite comfortabil ( nu doar cumpărat, ci și întreținut ) este echivalentă cu venitul nostru pe 2 ani. Dacă noi câștigăm 500 de euro lunar, mașina pe care ne-o permitem fără probleme costă maxim 12.000 de euro. Nouă. George Buhnici, ne recomandă să mai avem încă 1 dată valoarea mașinii, în cont, pentru a o putea întreține comfortabil. Acuma nah, după bugetul fiecăruia, dar e bine să fim calculați.


Așadar, nu te lăsa păcălit de un preț de achiziție mic. Fă-ți temele în legătură cu partea de întreținere, costuri generale, probleme specifice, etc. Forumurile de specialitate te vor ajuta să fii informat.


 



  1. Ce presupune o mașină second-hand ?


Realistic vorbind, majoritatea ne vom lua prima mașină la mâna a doua. E bine așa, pentru că inevitabil vei lovi o bordură, un gărduț, o tufă, un pieton ( glumesc, sper totuși că nu vei face asta ) atunci când ești începător/începătoare. Și una este să plângi lângă portiera unei mașini de 28.000 euro, și altfel plângi lângă una de 5.000 euro. Sau 3.000 euro.


Totuși, dacă mergem pe second-hand, trebuie să fim conștienți de un lucru. După cum spune domnul mecanic care se ocupă de mașina mea, domnul Adrian de la Roatanel Bacău, ”Foarte puțini oameni își vând mașina de bună, foarte puțini chiar vor doar să își schimbe mașina.”.


Dacă vezi un asemenea unicorn, ia-l. Dacă este mașina unei persoane apropiate, a cărei mașină o cunoști, dacă știi unpic despre cum a fost condusă, cum a fost întreținută, și dacă o vinde ”de bună”, cumpără-o fără ezitare !


Majoritatea oamenilor își vând mașinile pentru că au prea mulți kilometri, ori au fost lovite prea urât, ori au început să se strice prea des, ori urmează o reparație mare. Câteodată, toate la un loc.


 


3.Apropo de kilometri, care îi treaba ? Contează așa de mult ?


Aaaah, mirajul și spaima românilor. Numărul de kilometri.


skoda-fabia-999999-km-2


Poza aceasta este reală. Este povestea unui domn din Germania, care și-a cumpărat o Skoda Fabia în 2000, iar în 2013 a atins acest număr magic. Povestea completă o găsiți aici : http://www.carscoops.com/2013/07/german-owner-drives-skoda-fabia-diesel.html


Așadar, cât de mult contează numărul de kilometri ?


Nu foarte mult. Domnul cu Fabia nu este un caz singular. Ce contează la o mașină este modul în care a fost întreținută, nu neapărat numărul de kilometri. Am un prieten, posesor de VW Golf Plus 1.9TDI de 105 cai, care la 305.000km e ca nou, cu excepția unor reparații specifice vârstei. La polul opus, cunosc mașini care la 120.000km-140.000km sunt terminate, dar pe aceste persoane nu le voi numi.


Dacă îți întreții mașina în mod normal, fără exces, dar și fără rabat de la calitate, o mașină pe benzină va ține cam 300-400.000km, iar un diesel 500-600.000km. Cum calculăm kilometrii reali ai unei mașini ? Simplu, media națională este de 10-15.000km/an pentru benzină. 20-25.000km/an pentru diesel. Deci un benzinar din 2005, ar trebui să aibe 150.000-180.000km/an, indiferent de ceea ce scrie pe anunț.


Dar despre kilometraje putem vorbi în alt articol, pentru că e mult de vorbit. Reținem doar că întreținerea contează mult mai mult decât vechimea.


 


4.Diesel sau benzină ?


Clasic. Marvel vs DC. Rochie albastră vs aurie. Ateu vs creștin. Vegan vs ceafă de porc. Carte vs film. Diesel vs benzină.


barroom_blitz_6038


Cam așa percepem noi românii discuția diesel vs benzină. Deși, e mult mai simplu de atât.


Alegerea se face în funcție de necesitățile tale.


Conduci peste 20.000km/an – diesel. Conduci sub 20.000km/an – benzină.


Repet, media națională este de 15.000km/an.


Conduci 80% din timp în oraș ? Conduci de acasă la muncă/facultate, sau acasă – supermarket ? Un benzinar de capacitate mică este prietenul tău.


Conduci 60% oraș 40% extra-urban ? Benzinar de cilindree medie/mare sau un diesel. Diesel pentru șoferii/șoferițele liniștiți/liniștite, benzinar pentru cei/cele cu picior de plumb, card platinum ING, și pile la poliție.


Conduci peste 60% din timp extra-urban ? Faci naveta ? Mergi des acasă ? Te plimbi mereu prin țară ? Ai o mică afacere ? Diesel este pentru tine.


Dieselul este o alegere foarte proastă pentru trafic preponderent urban, iar benzinarul este o alegere nefericită dacă vei conduce mult în afara orașului.


Din păcate, nu am loc pentru a detalia subiectul, poate într-un viitor articol ! Cere și ți se va da !


Să trecem mai departe


 


5.La ce trebuie să mă uit atunci când cumpăr o mașină second-hand ?


Tot, în esență. Sau cât mai multe posibil. La noi se practică mult și datul kilometrilor înapoi, așa că iată câteva mici sfaturi pentru a depista kilometrajul real :



  1. Pedale, volan, schimbătorul de viteze sunt uzate, roase, tocite – mașina are peste 300.000km

  2. Scaunele de piele sunt crăpate – mașina are peste 200.000km

  3. Frâna de mână nu funcționează / nu ține – mașina a fost driftuită. Foarte mulți oameni fac drifturi iarna, iar când se va strica frâna de mână ( inevitabil ), majoritatea nu o mai repară. Dacă a fost driftuită, cel mai probabil mai sunt și alte probleme.

  4. Mașini tunate – Nimeni nu investește 10.000euro, ca apoi să vândă mașina peste 1 an, cu 4.000 de euro, fără un motiv temeinic.

  5. Istoricul de întreținere. Dacă acesta lipsește, eu zic să cautați în altă parte. E mult prea riscant. Oricum, în România se pot falsifica și aceste acte, deci și aici e ca la ruletă, dar măcar șansele sunt mai mici de a întâlni o mașină cu un istoric falsificat.


 


6.Motorul este cel mai important element al mașinii ?


Nu. Orice poate fi reparat/schimbat la motor. Aproape orice poate fi reparat/schimbat la o mașină. Exceptând un singur lucru : Șasiul.


Dacă șasiul, și structura generală de rezistență au fost lovite/îndoite, efectele sunt catastrofale. La prima curbă cu viteză, există un pericol real ca mașina să se îndoaie/rupă în 2. În caz de impact lateral, șansele de supraviețuire sunt 0.


Iată, așadar, ce trebuie verificat cu extrem de multă atenție : Șasiul, cupola mașinii, suporții motorului, și elementele generale de rigiditate/rezistență. Despre acestea, avem nevoie de alt articol !


Repet, este extrem de important să verificăm aceste elemente. Oare merită să ne riscăm viața, la modul cel mai serios, pentru 2-3.000 euro în minus la prețul unei mașini ? Repet, orice se poate repara, mai puțin șasiul ! Nu îți risca viața pentru 2.000 de euro. Banii vin și pleacă, dar dacă pleci tu…


627x02


Vezi mașina aceasta ? Poate fi ”reparată”, și vândută sub prețul pieței.  Și poate fi cumparată chiar de tine, dacă nu o verifici atent.


 


7.Bun, am cumpărat-o ! Acuma ce trebuie să schimb la ea ?


Depinde de buget ! Obligatoriu va trebui să schimbi consumabilele ( ulei de motor, freon, lichid de frână, lichid de servo-direcție, antigel ), respectiv filtrele ( benzină / motorină, habitaclu, aer ). E bine să le schimbi acum, pentru a putea ține propria ta evidență. La benzinar, toate acestea trebuie schimbate 1 dată la 15.000km, iar la diesel 1 dată la 10.000km. Plus, nu ai de unde să știi când au fost schimbate ultima oară. Cât costă o asemenea operațiune ? Între 400 și 1500 de lei, în funcție de mașină. Dacă mergi la reprezentanță, dublează sumele.


După, ar fi de preferat să schimbi plăcuțele de frână. Nu vrei să rămâi fără frâne.


Pentru restul lucrurilor care ar trebui schimbate, putem face alt articol, cu interviu direct la service. Iarăși, cere și ți se va da !


 



  1. Ce trebuie să am tot timpul în mașină ?


Pentru că nu se știe niciodată, e bine să ai mereu un bidon de ulei de motor. Nu contează marca, pe cât contează vâscuozitatea / indicativul. Știu că e important ca ulei să fie de la același producător, dar dacă ești pe drum și ai nevoie, poți lua liniștit ulei de motor, doar să respecți indicativul ( 5w-30 în acest caz )


359325-zoom


Antigelul. La fel, e bine să ai un bidon în portbagaj, pentru că nu se știe niciodată. Costă ~12 lei la supermarket, dar fără el, mașina ta nu va funcționa. La fel ca la ulei, contează indicativul, și culoarea.


Lichid de parbriz. Pe drumurile mioritice, mereu trebuie să ai. Poate că râzi acum, dar când vei fi pe drumurile patriei, și vei rămâne fără, nu vei mai râde deloc.


 


 


9.Vreau SUV/4×4. La ce trebuie să mă uit suplimentar ?


Felicitări ! Te-ai hotărât să îți cumperi un camion cu trapă panoramică !


d2c7cabed395220b3970fa90d1f56033

‘MuriKa. Fuck yeah !


 


Poți escalada Rarăul, dar tu vei escalada doar borduri, și rampa de la parcarea subterană.


Totuși, dacă vrei să ai un simț fals al siguranței ( SUV-urile nu sunt așa sigure ), și/sau vrei să privești de sus restul(ire) din trafic, SUV-ul este pentru tine.


Totuși, atunci când ne uităm la cel mai mare elefant din trafic, pentru a-l cumpăra, sau când cumpărăm o mașină cu sistem de tracțiune integrală, trebuie să ne uităm la anvelope. Dacă cele 4 anvelope nu sunt identice ( diferă marca, sau dimensiunile – horror ), sistemul de 4×4 se va defecta rapid ( simplific foarte mult din mecanică ), iar reparația este de 4, posibil 5, cifre în euro.


 



  1. Ce mai trebuie să știu ?


lucy-carrera


Mașinile sunt ca femeile : Fiecare este unică în felul ei. Fiecare are mici imperfecțiuni, pe care le acceptăm, sau le iubim ( de preferat ).


Dacă avem grijă de ele și le acordăm atenție, ne vor fi alături mulți ani de acum încolo. Dar dacă le vom neglija, ne vor părăsi rapid.


 


Dacă ai găsit ceva util în acest articol, îți mulțumesc pentru că ai citit ! Vreau să mulțumesc încă o dată Mirelei pentru oportunitate ! Dacă nu v-a plăcut articolul, nicio problemă, l-am scris din pasiune, și nu am pregătire/experiență. Acest articol este un articol pilot și trebuie tratat ca atare. Dacă v-a plăcut, mai putem scrie câteva articole ! Sunt extrem de multe lucruri pe care nu le-am putut aborda, din motive de spațiu !


Weekend plăcut, drumuri bune, și spor în a căuta cu succes prima ta mașină !


Scrie un raspuns

CE SE INTAMPLA PE aproapemasini.com

CE SE INTAMPLA COMENTATORULE?
ARHIVA