Articol publicat inițial pe 14 octombrie 2016, pe www.alexandrumirela.com
Inițial am intenționat să scriu despre ce trebuie să facem ca să pregătim mașina pentru iarnă. Dar 7 octombrie 2016 s-a întâmplat, așa că am fost asaltați la nivel național de ploaie. Nu știu cum a fost prin vestul țării, sau în centrul țării, sau în sudul țării, sau la 50km de Iași, sau la 2 străzi distanță de mine, dar la mine în oraș s-a circulat cam așa. De fapt, așa se circulă mereu la fiecare ploaie care durează mai mult de 15 minute.
De ce ? Nu voi discuta despre asta. Aici scriu despre mașini, din pasiunea mea pentru mașini. Nu voi avea niciodată niciun punct politic de vedere. Sau vreun punct rațional de vedere. Sau orice alt fel de punct de vedere.
Astăzi sunt 14 grade la Iași. Soare, frumos. Un fel de început de toamnă. Dar dacă se vor întoarce ploile, ce trebuie să știm și să facem ?
Iată câteva lucruri pe care trebuie să le știm atunci când conducem pe ploaie, experiențe culese live, din trafic. Nimic teoretic, totul este strict practic :
1.Frânarea
Ca orice lucru care merge pe suprafață umedă, inclusiv noi, șansele sunt foarte mari să alunecăm atunci când ”frânăm”. La fel este și la mașini, doar că o mașină are în medie 1500 de kg. Sau 3 clienți fideli ai McDonald’s. Cu cât va fi mai grea mașina, cu atât crește și riscul de a aluneca.
Ce este de făcut ?
În primul rând, frâna nu trebuie bruscată. Nu trebuie să avem un picior de plumb atunci când frânăm. Cu cât călcăm pedala mai tare, cu atâta cresc șansele noastre de a aluneca. Frânează din timp, ușor, nu brusc. Este exact la fel ca și iarna, doar că acum avem ceva mai multe șanse să scăpăm nevătămați.
La fel ca și în punctul anterior, aceasta este o măsură pe care trebuie să o luăm de pe acum, și care se aplică obligatoriu iarna.
Lăsând la o parte codul rutier care spune că distanța regulamentară dintre 2 mașini trebuie să fie de 50 de metri, total inaplicabil în oraș, este foarte important să mărim distanța dintre noi și mașina din față. Nu din motive de amendă, ci în principal din motive de siguranță, mai ales când știm că frânarea bruscă ne va garanta insuccesul.
Fun fact : Ipotetic vorbind, dacă ai intrat într-o mașină care stă la semafor, pe care ai mutat-o în portbagajul mașinii din față, care s-a mutat în portabagajul … ai prins ideea. Dacă toată lumea stă bară la bară, iar tu intri în ultima mașină din coloană, astfel încât toți devin lipiți, tu ești bun(ă) de plată pentru TOATĂ coloana. Vei avea de plăti câteva mașini. Asta e regula, ultimul/ultima din coloană plătește pentru toți.
Foarte multe gropi sunt acoperite de ploaie. La fel cum și foarte multe gropi se vor forma datorită asfaltului de o calitate ușor nefericită.
Să dai cu roata în baltă este la fel cu a da cu bâta în baltă din punct de vedere financiar. Ideea este în felul următor : evită pe cât posibil gropile. Nu poți ști cât de adâncă poate fi o groapă. Să nu ai încredere în gropi. Evită și nu cerceta !
Cât de rău poate fi ? Depinde de câți bani ai. Un coleg de facultate a luat o groapă care era mult mai adâncă decât părea. Verdict : Baia de ulei spartă, plus alte câteva chestii. Nota de plată : 23 de milioane / 2300 RON. Un alt amic din facultate a încercat să facă un drift, și a luat o groapă, din lateral. Verdict : Caseta de direcție, plus alte câteva chestii. Nota de plată : 17 milioane / 1700 RON. Și multe alte exemple.
4.Apropo de drifteri … ?
Aaaah, e din nou timpul ca posesorii/posesoarele de mașini cu tracțiune spate să facă drifturi. V-am promis că vom discuta despre tracțiune față vs spate vs integrală, iar acum a venit momentul să vă anunț că vom discuta pe larg, în alt articol.
Acum este cea mai bună perioadă pentru a face derapaje controlate. Problema este că trebuie să ai și pregătire pentru așa ceva. Majoritatea celor care au BMW-uri de 1750 de euro, cu numere de Texas ( TX ) și volan în sufragerie, evident că nu au bani/interes pentru o școală de pilotaj.
Sfatul meu sincer pentru non-drifteri este să țineți mașina la distanță mare față de cei care fac slalom/drift prin trafic, și evitați parcările mari ( de supermarket gen ), întrucât acesta este locul natural al băieților și fetelor amatori/amatoare de așa ceva.
5.Acvaplanarea
Aaah, cu toții am făcut asta. Sau măcar am vrut să facem asta. Să le arătăm pietonilor că noi am învățat unpic mai mult ca ei în școală, că am muncit unpic mai mult în viață. Sau poate ăsta este singurul mod pe care îl știm prin care udăm fetele ( fetele care stau în ploaie în stația de autobuz știu despre ce vorbesc ). Sau poate nu suntem atenți. Sau poate nu ne pasă.
Iată de ce ar trebui să ne pese :
Acesta este întreg sistemul care face legătura dintre mașină și roată. Aceste tije se ocupă de suspensie, virare, frânare,deplasare, tot ce face o roată. Acestea sunt proiectate pentru a suporta anumite condiții de trafic, și în general sunt componente mai subțiri, care nu rezistă prea mult ( 2-3 ani în România ).
Imaginează-ți că acest ansamblu intră cu 50km/h într-un bloc de apă. Dacă ai înotat vreodată, vei ști că apa devine din ce în ce mai grea, cu cât înoți mai repede. La fel este și cu rezistența aerului, și uite așa ai aflat și bazele conceptului de aerodinamică. Dacă vei intra cu viteză în apă, și vei oferi apa la toți pietonii pe o rază de 25 de metri, sunt șanse foarte mari ca o piesă, o componentă mică, din acel braț al mașinii să se rupă. Iar rezultatul arată cam așa :
Cum arată nota de plată la un braț rupt ? Nu vreau să știu. De fapt, cred ca un deviz de reparații al unui braț rupt la suspensie ar face un costum de Halloween eficient, și…low-cost ?
Ahoy marinari ! Aruncați volanul și montați cârma ! Aruncați plafonul și montați pânzele ! Deschideți geamurile și scoateți vâslele ! De mâine nu ne vom mai adresa polițistului de la rutieră cu ”agent”, ci ”comandor”. Sau nu, din păcate.
Ce se poate întâmpla dacă motorul intră la apă ? De cele mai multe ori, motorul va muri, fără șanse de recuperare. Sunt mult prea multe lucruri care pot ceda iremediabil, odată intrate la apă, ca să le pot menționa.
Ce pot face să evit o asemenea situație ? Simplu, evită zonele cu apă adâncă.
Care este limita de adâncime a apei, ca să pot trece în siguranță ?
Majoritatea mașinilor au garda la sol între 14 și 17 cm. Iar câțiva cm mai sus se află radiatorul, una din cele mai sensibile componente la apă. Având în vedere faptul că apa nu va fi niciodată liniștită și dreaptă atunci când traversează mașinile, 10-15 cm este limita maximă de siguranță pentru mașinile noastre.
Nu și pentru el.
Acum că temperaturile încep să scadă, este important să tragem frâna de mâna cât mai puțin posibil. Știu că majoritatea nu trageți frâna de mână, dar să nu uităm că din cei 2 cititori ai acestui articol ( mulțumesc !!! ) vor fi și începători, iar la școală ne-a învățat să tragem mereu frâna de mână.
De ce să o lăsăm doar în viteză ? Pentru că la temperaturi joase cablul de la frâna de mână este posibil să înghețe, blocând astfel iremediabil roțile și vei rămâne pentru totdeauna un pieton, forțat să fii stropit în stația de autobuz de către cei de la punctul 5. Glumesc, nu e chiar atât de tragic, dar roțile tot se vor bloca.
E bine să începem să ne adaptăm la frânatul de motor. Mai multe despre acest subiect, când va veni articolul despre zăpadă.
Fie că ești fumător și deschizi geamul să nu mori asfixiat, fie că prelata decapotabilei nu este așa etanșă, fie că prelata este coborâtă ( am văzut cazuri ), fie că dai geamul jos să faci o donație de carne celui/celei care ți-a tăiat calea și era să muriți în trafic, apa se poate strecura în interiorul mașinii tale.
Dacă mașina a fost inundată, cam asta va fi soarta mașinii tale. Mucegai peste tot.
Dacă nu, singurele elemente în pericol sunt butoanele de la geamuri, care sunt de obicei pe portieră ( exceptând Dacia pentru că motive ) și se pot defecta. Dacă ai tapițerie textilă, nu se va întampla nimic ( mucegaiul apare doar după o inundație ). Dacă ai tapițerie din piele, pielea se va încreți, dacă nu o cureți la timp.
10.Alte lucruri pe care trebuie să le știu ?
În esență, graba strică treaba, atunci când vine vorba despre condusul în condiții de drum cu foarte multă apă. De asemenea, trebuie să mai știi, cititorule/cititoareo, că îți mulțumesc pentru că ai citit și acest articol, și că ne vedem săptămâna viitoare ! Mulțumesc Mirelei pentru oportunitate și găzduire !
Drive Safe & Drumuri bune colegii !
Similar Articles