Aproape Masini

Acum avem si magazin online

Top 10 lucruri pe care trebuie să le știi despre benzina si motorina

Articolul original a fost publicat pe 21 noiembrie și se găsește pe www.alexandrumirela.com


hqdefault


Cam așa decurge dezbaterea Diesel vs Benzină. Niște suporteri avizi ai unei tabere, care își apără în mod vehement carburantul favorit, fără să știe neapărat de ce. Ei știu doar că mașina lor e mai bună, iar ceilalți sunt niște oameni care habar nu au ce e bun, frumos, și octanic în viață.



De aceea, tema de săptămâna aceasta vorbește despre benzina si motorina ( nu versus ), lucruri de bază, respectiv cum se întrețin adecvat motoarele pe benzina si motorina. Poate te poți orienta spre viitor, când vei achiziționa următoarea mașină, în legătură cu motorizarea cea mai potrivită ȚIE, stilului tău, nu stilului societății.


 


Evident, apreciez faptul că majoritatea nu sunteți interesați în mod deosebit de un asemenea subiect, așa că v-am pregătit un video cu niște pisici. Vizionare plăcută ! Ne vedem săptămâna viitoare !



 


Ok, acum mă voi adresa celor 2 cititori care au rămas, așa că să trecem la treabă.


1.Care e diferența dintre ele ?


 


Simplu spus, atât benzina cât și motorina sunt obținute din prelucrarea petrolului / dinozaurilor. Benzina este mai rafinată, mai curată, dar se obține mai puțină benzină din aceeași cantitate de petrol, iar benzina este limitată la întrebuințarea în motoare. Motorina este mai flexibilă, se obține mai multă din aceeași cantitate de petrol, dar este mai murdară, și mai toxică ( motorina încă mai conține sulf, deși într-o cantitate foarte foarte mică ). Teoretic, motorina este mai eficientă termodinamic decât benzina, dar benzina va oferi mai multă putere mașinii ( simplific mult ). Dar despre asta, în minutele care urmează.


Privește în modul următor :


508x318_supa-crema-de-telina-130927


Supa cremă de orice. O supă mai aspectuoasă, care se servește în locuri mai de Doamne ajută decât Dristor Kebab. E puțin mai scumpă decât o supă normală, te face să te simți unpic mai bine pe moment, dar nu ține prea mult de foame. E o supă curată. Nu are niciun ingredient în plus. Un fel de examen studențesc. Punem minimul cât să promovăm ca mâncare/student. Ca să ne săturăm, ar trebui să mâncăm mai mult.ciorba-taraneasca-afumatura


Pe de altă parte, motorina este ca o ciorbă de cartofi. Nu neapărat aspectuoasă, încărcată cu multe ingrediente, ieftină, delicioasă, iar unora le poate place foarte mult. Serios, dacă sunt oameni cărora le place berea fără alcool, înseamă că pentru orice lucru din lume vor exista întotdeauna fani. Deci, nu mai fi trist(ă), există și pentru tine cineva care îți va fi fan(ă).


2.De ce trebuie să pun benzină în motorul pe benzină și motorină în motorul diesel ?


Pentru că așa sunt făcute motoarele să funcționeze. Toate motoarele moderne sunt optimizate pentru a funcționa pentru un anumit tip de carburant, cu mici excepții la unele motoare adaptate atât pentru motorină tradițională, cât și bio-diesel obținut din plante ( ex. Flex-Fuel ), sau combinație de benzină cu etanol.


passatb2

VW Passat B2


Sau, dacă ți se pare prea complicat ceea ce ai citit, cumpără o din asta. Orice mașină diesel, fără turbină, din anii `80 va merge cu aproape orice. Chiar și cu ulei de bucătărie. Și nu se va strica. Atunci de ce nu se mai fabrică dieseluri fără turbină ? Pentru că accelerația acestor mașini se măsoară cu calendarul. Ce aș alege eu din această eră ? Volvo 200 clar. Din orice colț al mașinii ar intra cineva în tine, ești la 2m distanță de impact. Iar dacă intră lateral, ești la 1 metru distanță.


3.Ce se întâmplă dacă le încurc ?


obc-quota-on-petrol-pump


Din punct de vedere social, nu mare lucru. În Marea Britanie se întâmplă peste 150.000 de cazuri anual.


Totuși, în legislația europeană cel puțin, pompa verde = benzină iar pompa neagră = motorină.


Din punct de vedere mecanic ? E mai complicat. În primul rând, pentru a evita situația de mai sus, pompa de diesel este mai largă decât gura de la rezervorul unei mașini pe benzină. Dacă a intrat motorină în sistemul unui motor pe benzină, e moarte instantă, imediată, cruntă, ireversibilă pentru 80% din sistemele motorului.


Ce se întâmplă dacă bag benzină într-un motor diesel ? Deși nu e moarte instantă, tot nu e bine. Deși motoarele diesel sunt mai rezistente, odată ce a intrat benzina motorul mai are de trăit vreo 50 de km. Înainte de a ajunge aici trebuie curățat TOT ansamblul motorului, de benzină. TOT. Măcar nu moare.


 


4.Ok, le-am încurcat. Și acum ?


Procedura standard este să NU pornești mașina sub nicio formă. De obicei e greu să îți dai seama înainte de a pleca, de aceea e bine să verifici de 2 ori că ai pus pompa care trebuie. Repet, verde pentru benzină, negru pentru diesel. Dacă ai făcut totuși greșeala, împinge mașina în parcarea benzinăriei, explică situația, și ia mașina pe platformă.



  1. De ce nu am voie să folosesc telefonul atunci când alimentez ?


cell-phone-gas-pump


Nu pentru că vei exploda. Nu vei păți nimic de la undele electro-magnetice. Nu va veni Lorin Fortuna să te blesteme ezoteric și să te atace energetic. Totul este un mit. Singura cauză posibilă de incendiu este dacă telefonul tău are o baterie defectă, sau explozivă ( am înțeles că nu mai ai voie pe avion cu Galaxy Note S7, și probabil ca se va interzice și în benzinării ) care să intre în contact cu particulele mici de gaze emanate de către pompă, nu cu benzina efectivă. Dar vorbim de o probabilitate mai mult teoretică.


Realitatea este că se interzice folositul telefonului din același motiv pentru care e interzis atunci când conduci. Telefonul distrage atenția și astfel se pot întâmpla multe lucruri. De obicei se ajunge la punctul 3, dar se pot întâmpla tot felul de lucruri atunci când ești cu ochii în smartphone ( 3310 dacă ești Lorin Fortuna ).


6.Cât de ușor putem face ”bum” ?


humantorch


Destul de ușor. Vom discuta mai pe larg când vom vorbi despre motoarele diesel vs benzină. Astăzi vorbim doar despre carburant.


Există două puncte de reper : Temperatura de aprindere cu scânteie exterioară ( brichetă, chibrit, bujie, femeile în săptămâna sensibilă, etc. ), respectiv temperatura de autoaprindere ( fără scânteie exterioară ).


Pentru benzină, temperatura de aprindere cu scânteie exterioară este de -43 de grade Celsius ( ceea ce înseamnă că motoarele pe benzină nu au probleme iarna la pornire ). Temperatura de autoaprindere este de 280 de grade Celsius. La motorină, temperatura de aprindere cu scânteie exterioară este de 52 de grade Celsius ( deși motorina se aprinde prin compresie, nu scânteie, dar asta vom analiza la motoare ) rezultând în probleme iarna la pornire. Temperatura de autoaprindere este de 256 de grade Celsius.


4ca06e1e0c32b894006e17addc8f49c5


Ca să punem lucrurile în perspectivă. Țigara arde la 400 de grade pe marginea vârfului, și 580 de grade în mijloc. Atunci când tragem din țigară, mijlocul va arde la 700 de grade. De asemenea, o brichetă de tip Bic ( pe bază de gaz butan ) arde la 700-900 de grade. Chiar dacă nu se va întâmpla nimic dacă fumezi lângă pompă, dacă vei apropia țigara suficient de mult, sau o vei scăpa într-o baltă de motorină/benzină ( sau rezervorul de exemplu ) explozia este garantată. Este o treabă extrem de serioasă, cu un risc real, foarte mare. Fumează după ce ai alimentat. Dacă vei fuma de plăcere sau de nervi, ține de tine.


Totuși, dacă ai scăpat benzină/motorină pe mașină pentru că a refulat benzina/motorina din rezervor din cauza neatenției tale, nu este nicio grijă. Nu va exploda nimic. Dacă te-ai murdărit cu niște carburant, nu se va întâmpla nimic. Doar vei mirosi ca un bărbat adevărat.


7.De la care voi face cancer ?


pollution-at-tiananmen-square-beijing


De la ambele. Toate produse derivate din petrol sunt cancerigene. Doar că motorina te va omorî mai repede, datorită particulelor adiționale. Nu doar că petrolul este principalul motiv pentru care avem parte de poluare excesivă și încălzire globală, dar la nivel uman principalul efect negativ este cancerul de plămâni. Principalul efect pozitiv..???


8.Deci, diesel sau benzină ?


punching-piers


Pe scurt, imaginează-ți motorul pe benzină ca fiind un atlet. Poate să alerge foarte repede, dar nu poate să care prea mult cu el. Să zicem că va alerga cu 2 saci în spate, la 20 km/h. Iar motorul pe motorină este ca un strong-man. Va alerga cu doar 10 km/h, dar va putea căra 4-5 saci. E ca Michael Phelps vs. Zydrunas Savickas. De acea mașinile de performanță folosesc motoarele pe benzină, iar mașinile care trebuie să care mult și des folosesc motoarele pe motorină. Majoritatea mașinilor mari au motoare pe diesel fix din acest motiv. Cam orice mai mare decât un Passat ( inclusiv clasa în care se află Passat-ul ) are un motor pe motorină. Rar găseși mașini mari cu motoare mari pe benzină ( de obicei oameni care sunt la câteva telefoane distanță de Țiriac )


9.Electric ?


vw-egolf-2014-rt-012229


Vezi mașina aceasta ? Este un Golf. Dar nu orice fel de Golf. Este un Golf 100% electric. VW E-Golf. Arată ca un Golf normal, dar nu are motor. S-a lansat în 2014, având o autonomie oficial declarată de 190km ( în realitate testele au scos 140-160km ), iar în 2016 a primit un update până la 250km. Iar pentru 2017 se anunță noi baterii care vor duce autonomia până în 300km. Tesla deja este în zona 350-400km de autonomie. Iar Elon Musk nu va sta pe loc. Dar despre asta, într-un articol viitor.


 


10.Ce mai trebuie să știu ?


Motoarele electrice sunt viitorul, iar viitorul sună foarte bine. Până atunci, îți mulțumesc pentru că ai citit acest articol, și vreau să mulțumesc Mirelei pentru oportunitate. Ne vedem săptămâna viitoare !


 


Drumuri bune colegii ! Drive safe !


Scrie un raspuns
  • jitza

    2019-04-25 09:41:25

    SI , in concluzie, care-i cifra octanica a benzinei de 95 in realitate, daca poti sa spui, binenteles!!!


CE SE INTAMPLA PE aproapemasini.com

CE SE INTAMPLA COMENTATORULE?
ARHIVA