Aproape Masini

Acum avem si magazin online

Vine iarna bine-mi pare, roata aderență NU are…

Dap, a venit acea vreme de iarna din nou ! Săptămâna aceasta am observat cum temperaturile au scăzut mai repede decât prezența la cursurile de la facultate, iar asta la nivel național.



hqdefault-1


Articolul original a fost publicat pe www.alexandrumirela.com


Am pregătit vinul fiert, am pregătit hainele groase, domnișoarele au pregătit fularul și mânușile, magazinele de haine și-au pregătit marfa, politicienii au pregătit schimbarea legii anti-fumat pe motiv că iarna nu merge treaba asta cu Europa și cu fumatul, iar autoritățile se pregătesc să fie luate prin surprindere de venirea zăpezilor.


Și cu mașina mea cum rămâne ?


US-WEATHER-SNOW


Ca să nu ajungi așa, va trebui să mergi cu mașina. Iată câteva lucruri pe care trebuie să le faci atunci când pregătești mașina pentru iarnă :


Anvelopele de iarnă


E logic că trebuie să le schimb. Dar când ?


O engimă mai mare decât a afla cine bate la fereastra ta, oOo. Unii spun că trebuiesc schimbate obligatoriu de la 1 noiembrie până pe 31 martie. Alții spun că trebuie montate atunci când ninge.


Și totuși, unde este adevărul ?


Poliția ne obligă să avem mașinile dotate cu anvelope de iarnă pe porțiunile de drum acoperite de zăpadă, indiferent de vreme, anotimp, calendar, sau zonă.


Astfel, dacă în Cluj este zăpadă pentru toată lumea, iar în Arad vremea este comparabilă cu cea din Bahamas, în Cluj vei fi obligat(ă) să ai cauciucuri de iarnă, iar în Arad nu.


Ce se întâmplă dacă merg la drum fără să pun anvelopele de iarnă ?


În primul rând, ai toate șansele să derapezi la orice viteză. Astfel, ai toate șansele să lovești mașini parcate, mașini în trafic, pietoni, garduri, ziduri, stâlpi, etc. Iar companiile de asigurări nu vor acoperi daunele, pentru că nu ai respectat condițiile de drum. Dar stai, mai este ! Amenda de la poliție este de doar 20 de puncte, sau 2.500 de lei, din mai 2016. Plus reținerea unor documente relativ importante cum ar fi certificatul de înmatriculare.


Deci, când recomanzi să le schimb ?


Anvelopele de iarnă sunt eficiente la temperaturi de sub 7 grade. Aproximativ temperaturile din zilele trecute. Ideea este că dacă sunt 8-9 grade ziua, e cazul să le schimbăm. Nu fi român, schimbă anvelopele din timp. Majoritatea merg la service/vulcanizare fix în prima zi de ninsoare. Iar cozile arată cam așa :


hram_sf_parascheva_bogdan_zamfirescu-7

Same shit every year.


Le poți schimba liniștit de acum. Dacă sunt 15 grade într-o zi, nu îți vor exploda anvelopele. Singurele minusuri pe care le vei simți vor fi o frânare unpic mai grea, dar nu cu mult, un consum de carburant unpic mai mare, dar nu cu mult, iar viteza crește unpic mai greu. Eu zic că e un troc bun, decât să pierzi minim 1 zi întreagă la vulcanizare, și să riști să te prindă zăpada abundentă în parcare și cauciucul de vară pe jantă. O dată zăpada m-a prins în București, la 450km distanță de casă, eu, și tot grupul, fiind pe anvelope de iarnă. Nu vrei să știi cum e să conduci pe zăpadă având cauciucuri de vară.


Cum îmi dau seama că e anvelopa care trebuie ?


realsize_298-1257_169_resized_300x169_goodyear-dunlop-winter-tire-marking_tcm2447-146138

Mud + Snow


M+S reprezintă Mud ( Noroi ) + Snow ( Zăpadă ), vestitele All-Season, despre care vom vorbi după. Dacă nu vrei să citești pe la capăt, ideea este că nu sunt cauciucurile potrivite pentru iarnă.


Semnul de munte + fulg este semnul pe care vrei să îl vezi pe anvelopa ta. Acesta este indicatorul unei anvelope de iarnă, care funcționează cel mai bine la temperaturi de sub 7 grade.


Din decembrie 2014 s-a adoptat acest semn ca fiind semnul oficial al anvelopelor de iarnă la nivel internațional, iar dacă politiștii români, europeni, sau alte zone, vor vedea că nu ai acest semn pe anvelope, dar tu totuși circuli pe zăpadă, ești pasibil de amendă, chiar dacă tu ai anvelope de iarnă.


Ce dimensiune ar trebui să aibe anvelopele de iarnă ?




Nu trebuie să faci tu calculele. Mecanicul tău îți va recomanda, cel mai probabil urmând criteriul prețului. Dacă nu ai de gând să conduci predominant în/prin șleauri mioritice, orice anvelopă de iarnă ( nouă ) va face față cu brio în oraș, și drumurile noastre, ale căror gropi se vor umple automat !


Totuși, ca regulă de bază, cu cât anvelopa este mai lată, cu atât mai greu va fi să nu te împotmolești sau să poți înainta cu totul. Din acest motiv foarte mulți români umblă iarna cu jante de tablă, mici.


Noi sau reșapate ?


used_car_tyres


Deși anvelopele second-hand sunt, în teorie, mai puțin uzate, dă-mi voie să te întreb : Tu ți-ai vinde anvelopele dacă ai ști că te mai țin 1-2 ierni ? Iar ponderea celor care întradevăr le vând pentru că nu le pot monta pe noua lor mașină, cumparată anul acesta, este mult prea mică pentru a fi considerată drept un furnizor principal de anvelope second-hand.


Oare chiar sunt mult mai ieftine ? Diferența de preț, la majoritatea mărcilor, este de 50-100 de lei pentru fiecare anvelopă.  Asta ar însemna că ai face în primul an o economie de 200-400 de lei ( deși teoretic ai nevoie doar pe roțile unde se transmite puterea, nu toate 4 ), mergând pe anvelope reșapate. Dacă anul următor va trebui să le schimbi, iar cele noi vor fi în continuare bune, economia de anul trecut se transformă în cheltuiala de anul acesta.


Cum am spus și în articolul anterior, nu îți risca viața pentru 200 de lei.


Când îmi trebuie lanț ?


ce-este-un-cocalar


Nu, nu vorbim despre genul ăsta de lanț, vorbim despre lanțurile antiderapante.


snow_chain_honda


Lanțurile antiderapante se pun doar atunci când drumul pe care mergem are foarte multă gheață, respectiv polei. Nu ești obligat(ă) să pui lanțurile tot timpul. În traficul de oraș este puțin probabil să se formeze polei care să persiste, așa că lanțurile antiderapante trebuie luate atunci când vom face un drum mai lung, pentru că nu se știe niciodată. Iar lanțurile se pun doar la roțile unde se transmite puterea. Pentru tracțiune față, legăm roțile din față. Dacă ți-ai cumpărat BMW/Mercedes/AlteNebuniiCuTracțiuneSpate ca să arăți vecinilor cine e șăf la tine în parcare, va trebui să legi doar roțile din spate. Pentru cei cu tracțiune integrală ( în special camioanele cu climatronic cunoscute și sub numele de SUV ) se vor lega toate 4 anvelopele.


Despre tracțiunea față vs spate vs integrală, vom discuta pe larg, în alt articol.


All-season ?


Anvelopele all-season, conform celor de la BridgeStone, unul din cei mai mari producători de anvelope, ne explică cum stă treaba cu aceste anvelope. Linkul îl găsiți aici : http://www.bridgestonetire.com/tread-and-trend/drivers-ed/summer-tires-vs-all-season-tires .


Au aderență mai mică decât cea a anvelopelor de vară, îngreunând ușor funcțiile de frânare și virare. Versus anvelopele de iarnă, anvelopele All-Season sunt concepute doar pentru ierni ușoare, unde te-ai putea descurca și cu anvelope de vară.


Conform celor de la BridgeStone, anvelopele All-Season sunt ideale pentru climatul moderat. Pentru cei care conduc în condiții reale de iarnă ( iadul alb chiar ), se recomandă folosirea anvelopelor de iarnă.


epcp-1302-02-o-bridgestone-potenza-re970as-pole-position-bridgestone-blizzak-lm60-tire-comparison-750x500


Deci, o anvelopă All-Season e ca o șaormă de post. Încearcă să facă 2 lucruri în același timp, dar nu excelează la nici unul. E ca hip-hop-ul creștin. E ca un iPhone. E ca o vestă trendy, arată bine și ține de cald corpului, dar mâinile tale… E ca un Red Bull, nici nu mă trezește, nici nu îmi face vodka mai interesantă. E un fel de Ion Cristoiu, sau oricine comentează pe orice tema posibilă, indiferent de competență. E ca un grătar numai cu legume….


Ce mai trebuie să știu ?


ABS-ul și anvelopele sunt cele mai importante elemente când vine vorba de condusul pe zăpadă / condiții generale de iarnă. Săptămâna viitoare vom vorbi despre alte lucruri importante pe care trebuie să le știm și să le aplicăm iarna.


De asemenea, trebuie să îți mulțumesc pentru că ai citit acest articol până la final, trebuie să mulțumesc Mirelei pentru oportunitate, și mai trebuie să știi că este posibil să revin și săptămâna viitoare !


 


Drumuri bune colegii !


Scrie un raspuns

CE SE INTAMPLA PE aproapemasini.com

CE SE INTAMPLA COMENTATORULE?
ARHIVA