Vă povesteam ieri despre Tina. Astăzi vă pot spune mai multe despre ea și despre legătura ei cu aceste articole. Tina este undeva intre 25 și 30 de ani, și lucrează într-un mall. Ca puține femei adevărate, ea se întreține singură, așa cum poate. Are un salariu muncit de ea, în timpul liber mai face și machiaje, și uite așa se descurcă lună de lună. Stă în chirie într-o garsonieră din Podul Roș, chirie pe care o plătește singură, utilități la fel și mai are și viață socială. Poate că nu este în top din punct de vedere financiar, dar tot ce are azi ( și e departe de a fi săracă ) are pe barba ei ( nu e bărboasă cum sunt alte fete dintr-un anume campus universitar ), muncit cu mânuțele ei.
Tina a avut un vis să dea de carnet. L-a luat săptămâna trecută. Acuma Tina se gândește serios la o mașină pe care să o cumpere în vară. Vara trecută a făcut niște multe zeci de milioane din machiaje pentru nunți, iar vara aceasta probabil că va fi la fel.
De aceea Tina a apelat la mica mea creativitate și cultură auto pentru a o sfătui în legătură cu prima mașină. Vrea o mașină mică, cu care să meargă la muncă, care să nu o coste mult, care să nu îi facă probleme, și care să coste maxim 2000 de euro cu toate taxele incluse. Probabil că te regăsești în aceste criterii.
Așa că haideți să vedem ce masini sub 2000 euro putem cumpăra astăzi. Dacă este cu taxele incluse, și ai citit articolul meu de ieri, va trebui să scădem aproximativ 500 de euro din buget ( asigurare, RAR, chestii inutile de la ghișee, shaorma care o mănânci cât stai la coadă, portofelul furat de cetățenii exotici dacă mergi cu autobuzul, etc ). Deci am rămas cu 1500 de euro. Haida ! Azi prezint 5 dintre ele, restul la altă ediție.
1.VW Polo 6N / Seat Ibiza 2 ( 1996 – 2003 )
Buget estimativ : 500-1000 euro.
De ce le-am inclus pe ambele ? Pentru că sunt identice din punct de vedere mecanic, diferențele sunt doar cosmetice. Amândouă sunt construite ca un 3310. Și la fel ca un 3310, te vor ține o viață, dar duc o lipsă de briz-brizuri. Întreaga filosofie VW din acea perioadă a fost să se construiască mașini solide, indestructibile, cu cât mai puțină tehnologie.
Motoare : Avem de ales între motorul de 1 litru și 50 de cai – un motor strict de oraș. Cel mai echilibrat motor ca performanță – costuri este cel de 1.4 benzină 60 de cai.
Opel Corsa B ( 1993 – 2000 )
Buget estimativ : 400 – 1200 euro.
O mașină și mai butucănoasă decât Polo, această mașină va ține mai mult decât tine. Când tu vei fi precum Nimeni Altu ( o adunătură de oase într-un coșciug ) acest Opel va merge în continuare.
Motorul ales : 1.4L benzină de 65 de cai.
Punct sensibil : Ambreiajul. Atunci când trebuie schimbat, trebuie schimbat tot ansamblul. O dată la 5.000.000km. E un punct slab pentru toată gama Opel.
3.Opel Astra G ( 1998 – 2004 )
Buget estimativ : 1000-1500 euro.
O mașină legendară, care și astăzi impresionează prin fiabilitate. Deși se află la capătul superior al bugetului, se găsesc foarte multe modele. Din păcate, la banii aceștia nu atingem legendarul 1.7cdti, dar ne permitem legendarul 1.6 benzinar.
Ori varianta de 75 de cai, ori cea de 101, nu dai greș. De reținut buba cu ambreiajul, și de faptul că vorbim de o mașină unpic mai scumpă de întreținut decât Polo și Corsa, venind dintr-o clasă superioară.
4.VW Golf III ( 1991 – 1999 )
Buget estimativ : 600-1300 euro
Mai trebuie să zic ceva despre Golf 3 ? Chiar dacă este o mașină veche, este o mașină onestă care își va face treaba onorabil. La banii ăștia ne putem permite și Golf IV, dar la banii ăștia chiar că sunt modele de pe fundul butoiului, așa că III-ul rămâne. Este singura mașină de pe listă care oferă și un diesel decent, la banii ăștia.
Motoare :
1.4 benzină de 60 de cai – un motor decent și onest. Robust dar nu foarte performant.
1.6 benzină de 75 sau 100 de cai – mai mult motor, mai multă putere, mai multă distracție. Deși, dacă urmezi criteriile Tinei, probabil că nu te interesează acest motor.
1.9TDI diesel de 90 de cai – normal am o problemă cu motorul ăsta, pentru că a spălat pe creier românii în același mod în care Apple și-a spălat pe creier fanii. Românul știe să spună ”TDI” înainte de a spune ”Mama”. Totuși, onestitatea 1.9tdi-ului de 90 de cai cere respect și apreciere. Este unul din cele mai bune motoare făcute vreodată, iar pentru asta – jos pălăria. Nu este un motor de oraș, este un motor de drum lung, deci dacă mergi predominant prin oraș evită-l. Dacă mergi des acasă la părinți, ia-l !
5.Skoda Fabia I ( 1999 – 2007 )
Închei lista cu cea mai modernă mașină de aici, și ultima mașină germană la această categorie. Skoda Fabia, construit pe aceeași platformă ca și Polo 9n, este în mare parte un VW îmbrăcat mai ieftin. O mașină care și-a demonstrat fiabilitatea, economia, și faptul că este una din cele mai bune mașini de oraș.
Buget estimativ : 1000-1500 de euro
Motoare : La banii ăștia se găsesc 3 motorizări mare și late
1.4MPI benzină – este un motor de proveniență Skoda,nu VW. E un motor meh.
1.2HTP benzină – un motor de legendă. Cea mai bună alegere
1.9TDI diesel 101 cai – cam greu de găsit la bugetul ăsta. Dar posibil
Așa se termină lista primelor 5, respectiv lista germanelor. În articolul următor vom vorbi despre următoarele 5, respectiv Ford, Fiat, Alfa Romeo, și problemele mele !
Mulțumesc Mirela pentru oportunitate !
Drive safe & drumuri bune colegii !
Similar Articles