Dacă episodul de ieri a fost Revenge of the Sith, episodul de astăzi este Return of the Jedi. Nu avem nici o mașină germană pe lista de astăzi. Regulile sunt aceleași : break, diesel, buget maxim 3000 de euro fără taxe.
Așa că să trecem la treabă cu partea a 2-a din Top 10 masini break sub 3000 de euro.
Motor ales : 1.6 TDCi diesel de 90 de cai putere
Una din cele mai bune mașini second-hand la ora actuală. Full Stop. Faptul că și varianta break se încadrează în buget nu este decât îmbucurător. Un rival direct al lui Astra H și al lui Golf IV / V, Focus mereu a avut prețuri second-hand mai mici decât VW datorită siglei și atât. Ford Focus a fost mai puțin flexibil in ceea ce privește motorizările, dar toate motoarele din această perioadă sunt reușite. Iar mașina este reușită cu totul. Arată fresh chiar și astăzi. Una din cele mai bune achiziții la ora actuală.
Motorul ales : 1.9D 116 cai putere
Nu poți vorbi de masini break sub 3000 de euro fără Volvo. De fapt, nu poți vorbi în genereal despre mașini break fără Volvo. Primul Volvo care a părăsit imaginea de cărămida a companiei. Prima mașină din lume care a primit 4 stele EURO-NCAP. Asta înseamnă că din orice colț al mașinii vei fi lovit, vei fi la 2 metri distanță. Și in siguranță.
Iar, spre deosebire de vechile Volvo care sunau ca pietrișul căzând din roabă, această generație de Volvo a fost construită în parteneriat cu Mitsubishi. Aceasta se întâmpla înainte ca americanii de la Ford să aducă o pată de culoare maronie companiei. NU este un dezastru din punct de vedere al fiabilitatii !!!
E mare, e pătrat, e sigur, e fiabil, e Volvo ! Ce mai pot să spun ?:
A da, motoarele. A fost disponibil un singur motor diesel de 1.9 litri în 4 cilindri, singura diferență fiind presiunea la turbină. Cu cat e mai mare, cu atat motorul e mai puternic dar și mai predispus la probleme. Ai grijă pe care îl alegi !
8.Renault Megane II Grand Tour ( 2002 – 2009 )
Motorul ales : 1.5dci 85 de cai putere.
Să începem cu mașina. Se strică destul de rar și niciodată chestii grave. Mereu mărunțișuri ca să nu folosesc un termen pe care îl pot folosi pentru resturile digerate de mâncare. Sau pentru hipsteri. Problema este că fiecare mărunțis costă de iți vine să te arunci pe geam. Un prieten cu un astfel de Megane și-a pierdut cheia, care e cartelă evident pentru că Renault. 700 de ron. A da, toate controalele și butoanele sunt pe dos la mașina asta. Îmi place frâna de mână în schimb, pare a fi adusă direct de pe un Cessna.
Motorul. Vestitul 1.5dci. Unul din cele mai polivalente motoare construite vreodată, acest motor a luat naștere in 2001 in urma unei partide de amor ingineresc (imaginează-ți acuma o cheie de 14, un tub de vaselină, o jantă și 2 mecanici burtoși in salopete ) dintre Nissan și Renault. Se produce și astăzi.
Nume de cod K9K, motorul a venit cu următoarele versiuni de putere ( luăm aer ) : 65,75,85,90, 110 și 115 cai. Pentru Megane 2 au fost disponibile variantele de 80 ( prea puțin ), 85 ( decent ), 100 ( mmhmm ) și 106 ( mmhmmm x2 ). Diferența de putere este dată de injectoare : variantele de maxim 90 cp folosesc injectoare Delphi ( produse chiar la noi la ieșirea din oraș ) iar cele de 95-115 cp folosesc injectoare Continetal ( produse iarăși la noi – Iași nu are industrie )
Iată cam ce mașini au primit motorul de 1.5dci sub capotă : Renault ( Megane, Clio, Scenic, Kangoo, Kadjar, Captur și Laguna ), Nissan ( Micra, Tiida, Juke, Qashqai, Sunny și Almera ), Dacia ( Logan, Logan MCV, Sandero, Sandero Stepway, Duster și Lodgy ), Mercedes ( A180cdi, B180cdi, CLA180cdi și Citan – toate incepand cu 2012 și da – motorul de pe Dacia Lodgy este identic cu cel de pe CLA180 cdi ), Suzuki ( Jimny ) și Infinity ( Q30 ).
La așa un CV, mai pot spune ceva ?
9.Alfa Romeo 156 1.9JTD ( 1996 – 2007 )
Motorul ales : 1.9JTD 8v 116 cai putere
Mai sunt cuvinte de spus, beri de băut, manele de ascultat, filme porno de văzut ? Alfa 156 mi se pare una dintre cele mai frumoase masini break sub 3000 de euro. Spun asta pentru că este depășită doar de Alfa Romeo 159 SportWagon și de Mercedes CLS Shooting Brake ca și frumusețe.
Motoare. Cel de 1.9JTD este unul dintre cele mai fiabile motoare construite vreodată, chiar și mai fiabil decat infailibilul 1.9tdi de la VW. De asemenea este și unul dintre cele mai zgomotoase motoare diesel construite vreodată. Motorul vine in 2 arome : cea de 8v de 116 cai și cea de 16v de 150 de cai. Cel de 150 de cai este mult mai greu de găsit, iar la asemenea putere multe dintre ele sunt și abuzate și neglijate.
În rest, tipic Alfa Romeo : Bucșele sunt foarte bune, dar foarte sensibile. Indiferent de ceea ce vei cumpăra, mai mult de 10-15.000km nu vor ține. Bucșele de Golf 4 de exemplu țin triplu. Dar un Golf 4 nu va fi niciodată la fel de frumos ca o Alfa Romeo 156.
10.Alegerea mea : Mazda 6 Sport Combi ( 2002 – 2008 )
Motorul ales : 2.0 CD de 121 cai putere sau 136 cai putere
De ce am ales o Mazda și nu superba Alfa ? De ce am ales o Mazda și nu sportivul BMW ? De ce am ales o mazda și nu practicul Golf ? Pentru că Mazda le imbină pe toate acestea.
Probleme notabile de fiabilitate nu sunt cunoscute, iar această mașină arate bine și este și in top ca și putere. Este a 3-a cea mai puternică mașină din listă. Dar și cea mai anonimă.
Datorită imaginii destul de anonime ale mărcii din această perioadă, prețurile second-hand au căzut ca un sac de cartofi din pod, iar intreținerea a fost mereu ieftină. Doar pentru că nu scrie Germania pe ea asta nu inseamnă că este o mașină slabă. Din contră, Mazda din acestea perioadă a fost un diamant ascuns, iar Mazda 6 MPS este cea mai puternică berlină de care nu ai auzit niciodată ( 270 de cai putere ).
Așa că, din seria masini break sub 3000 de euro, Mazda 6 este alegerea mea !
Am ajuns și la final. M-am distrat. Am invățat cateva lucruri. Sper că și tu. Oricare din aceste mașini vei alege pentru următoarea ta mașină, nu vei da greș. Și cu asta voiajul a ajuns la sfarșit. Ne vedem săptămâna viitoare !
Drive safe & Drumuri bune colegii !