Acum că iarna este pe picior definitiv de plecare pentru inceputul anului 2017, majoritatea dintre noi vom putea trece mașinile pe anvelope de vară cu aceeași incredere cu care trece o cărămidă printr-un geam. ”Un nou anotimp, o nouă anvelope” s-ar gândi unii dintre conaționalii noștri ușor manelizați, pentru că această discuție apare în fiecare toamnă și in fiecare primăvară. Și implicit iar apare discuția anvelope resapate vs anvelope noi. Și iar vom cumpăra anvelope noi pentru că anvelope resapate sunt echivalentul unei shaorme cu dublu de toate : te simți bine pe moment dar totul se va termina cu o explozie.
Să fie oare acesta adevărul ?
Mitul numărul 1 : Anvelopele reșapate sunt uzate / la mana a doua
Anvelopele reșapate sunt anvelope reciclate, nu uzate. Practic, se ia balonul interior al unei anvelope uzate și se ”lipește” peste el un nou strat de cauciuc, nou nouț. Doar balonul din interior este ”la mâna a doua”, nu și guma care ia contact efectiv cu asfaltul / campul pe care mergi. Sau navighezi, dacă trăiești in Iași și plouă 2 zile după care tot sistemul de canalizare cedează și ne salutăm in trafic cu ”Ahoy marinar !”
Cât de sigure sunt anvelopele reșapate ?
Foarte sigure.
Povestește-ne secretul !
În 2006 s-a adoptat la nivel de UE niște legi și parametri de construire pentru anvelope resapate. Mai precis legile 108 ( reglementări pentru anvelope resapate vehicule personale ) și 109 ( reglementări pentru vehicule comerciale ) din 13.09.2006. Articolul integral de lege il găsiți public, aci :
https://www.unece.org/fileadmin/DAM/trans/main/wp29/wp29regs/r109r1e.pdf
Practic, orice anvelopă reșapată este construită ( deși e un meșteșug care se cam pierde ) la standarde Europene și sunt la fel de bune ca anvelopele noi ( exceptand balonul interior care este intradevăr second-hand )
Care sunt avantajele date de anvelope resapate ?
Mitul numărul 2 : Prețul – să fim serioși, majoritatea preferă anvelope resapate datorită costurilor. Acesta a devenit și el un mit deoarece au apărut foarte mulți producători de anvelope in ultimii ani, iar diferențele de preț sunt de câteva zeci de lei ( sub 100, de obicei 30-40 de lei ). Iar dacă nu ai 100 de lei in plus pentru 2 anvelope noi ( poți pune doar pe roțile de tracțiune ) probabil că niște anvelope resapate sunt ultima ta problemă la mașină. Acum cațiva ani da, anvelopele resapate erau mult mai ieftine ca anvelopele noi, dar astăzi diferența este destul de mică.
Factorul ecologic care este cam singurul considerent real al anvelopelor reșapate. În loc să producem alte anvelope, am putea să le reciclăm pe cele existente. Iar asta e o regulă valabilă pentru orice, nu doar anvelope resapate. Și ce am ales noi, umanitatea, să facem ? Aruncăm tot și cumpărăm nou. De aceea și acest trend este pe cale de dispariție.
Care sunt dezavantajele anvelopelor reșapate ?
Mitul numărul 3 : Calitatea – În cazul in care ești vreun Sebastian Loeb de România, s-ar putea să nu te ințelegi cu anvelopele reciclate. Asta pentru că sunt unpic mai grele decât anvelopele noi ( datorită lipiciului și adezivilor suplimentari ), dar în rest diferențele sunt foarte foarte greu de observat in traficul de zi de zi.
Indicele maxim de viteză la anvelopele reșapate este de 210 km/h ( sursa : https://www.unece.org/fileadmin/DAM/trans/main/wp29/wp29regs/r109r1e.pdf , pagina 10 ). Dacă mergi cu mai mult de 210 km/h, Usain Bolt vrea un autograf. Iar dacă, conduci cu mai mult de 210 km/h, anvelope resapate nu sunt pentru tine. Oricum, dacă mașina ta prinde comfortabil 210 km/h, eu cred că ai și 100 de lei in plus pentru anvelope noi. Apropo, cele mai performante anvelope din lume rezistă până la 435 km/h ( 270 mph ). Acesta este și motivul pentru care mașinile nu trec de această viteză momentan. Din punct de vedere mecanic pot, dar sunt impiedicate de anvelope. În orice caz, foarte important indicele de viteză de pe anvelopă. Nu doar să te uiți la el, ci să și il respecți.
Indicele de consum de carburant – in cazul in care nu știai, toate anvelopele noi au un indice de eficiență energetică, de la A ( cele mai eficiente ) până la H ( cele mai ineficiente ) – fix ca la electrocasnice. Apropo, știți de ce rochia de mireasă e albă ? Culoarea standard a electrocasnicelor.
A da, sursa : https://ec.europa.eu/energy/sites/ener/files/documents/FIN%20User%20guide%20-%20tyres.pdf
Diferența dintre o anvelopă cu indicativ H și una cu A poate fi și de 10% la consumul total de carburant. Un consum de 10L/100km cu o anvelopă H ar scădea la 9L/100km cu o anvelopă A, in aceleași condiții. Pentru unii, in special cei care fac +25.000km/an, 1L/100km economisit înseamnă vreo 250 de litri de caburant. La 40.000km/an – 400 de litri. Diferențe destul de serioase.
Dezavantajul anvelopelor reșapate este faptul că nu au indice de consum. Deci probabil că și eficiența lor e tot pe acolo. Dacă faci puțini km anual ( 15.000km tops ) s-ar putea să nu te intereseze, dar dacă ai de colindat țara s-ar putea să te intereseze mai mult decât numele copiilor tăi.
Când este recomandat să folosim anvelope reșapate ?
Deși este recomandat să folosim anvelope noi tot timpul pentru că trebuie să cumpărăm și pentru că indice de viteză, sunt situații in care anvelopa reșapată se dovedește a fi cea mai bună soluție.
1.Anvelope resapate de iarnă vs anvelope noi de vară – dacă ți-ai spart toată alocația astă vară pe niște anvelope în V, ultima fiță, dar iarna te prinde cu pantalonii jos din punct de vedere financiar, e mai bine să cumperi niște anvelope resapate decât să mergi cu alea de vară. Anvelopele resapate au aceleași proprietăți cu cele de noi de iarnă și nu vrei să te joci cu anvelopele iarna.
2.Anvelope resapate vs anvelope second-hand – Anvelopele resapate sunt noi și au măcar o certificare ceva. La anvelopele second-hand e ca pe Tinder, nu știi niciodată cum arată în realitate și dacă are vreo legătura cu poza din anunț. Dar despre anvelopele second-hand vom vorbi pe larg intr-un articol viitor. Ideea de bază este că anvelopele resapate ”noi” sunt mai bune decât anvelopele second-hand.
Anvelope resapate second-hand , ce zici ? Sunt o idee bună ?
3.Conduc mai mult prin oraș și nu mă cheamă Sebastian Loeb
Pentru traficul de oraș, unde anvelopa nu este supusă la stres foarte mare ( exceptând veșnicile gropi ), o anvelopă reșapată va face treaba la fel de bine ca una nouă. Și ai economisit niște bani. Și ai salvat și Planeta. Captain Planet e mândru de tine ! Aici este punctul forte al acestor anvelope !
Dar anvelopele second-hand ?
Despre anvelopele second-hand vom vorbi la un articol următor ( nu chiar următorul ! )
Sper că a fost un articol util !
Drive safe & drumuri bune colegii !
Similar Articles