Aproape Masini

Acum avem si magazin online

BMW M Division anunță sfârșitul cutiei manuale pentru modelele BMW M.

Bye-bye manual transmission !


BMW M Division a anunțat săptămana trecută inevitabilul : Cutia manuală, respectiv DCT-ul ( Dual Clutch Transmission ) au zilele numărate. Declarația a fost obținută de către australienii de la Drive, direct de la Vice Președintele de vânzări și marketing BMW M Division, Peter Quintus.


De ce spune asta ? Să fie chiar acesta sfârșitul cutiei manuale ?



BMW E39 M5. Unul din cele mai legendare M-uri.


Problema nu are legătură cu scăderea perfomanței șoferilor sau a comodității acestora, ci din alte considerente, unele menționate și alte motive unpic ascunse și nu neapărat bine intenționate.


Haideți să vedem motivele pentru care BMW M Division renunță la cutia manuală și la DCT ( Transmisie cu dublu ambreiaj ) pentru o cutie automată clasică cu convertizor de cuplu :



  1. O cutie manuală are rezistență limitată la foarte multă ( ridicol de multă ) putere.


Mercedes SL65 Brabus BiTurbo Roadster.


Parțial, au dreptate. Chiar dacă răspunsul a fost găsit de ceva timp de către demenții de la Mercedes AMG. Deviza BMW M Division a fost mereu agilitate, rafinament și sportivitate. Așadar s-au străduit să facă mereu mașini echilibrate pentru circuit, iar M3-ul și M5-ul sunt dovezi clare ale pasiunii bavareze. Dar motoarele ridicol de puternice nu au fost niciodată specialitatea lor. De asta s-a ocupat Mercedes AMG. De fapt, doar de asta s-au ocupat : Motoare excesiv de mari ( cum ar fi motorul de 7.3L pus pe Mercedes SL și pe Pagani Zonda ). Asta a dus și următoarele concluzii :


1.o cutie manuală nu rezistă la un motor atat de mare.


2.o cutie cu dublu ambreiaj nu rezistă la un motor atat de mare.


3.o cutie automată cu un singur ambreiaj și cu convertizor de cuplu nu rezistă la un motor atat de mare.


Soluția ? De obicei ori se diminua din puterea motorului, ori se construia o cutie automată cu convertizor de cuplu specială pentru acel model, lucru destul de costisitor.


Un alt M5 de legenda.


BMW M Division a ajuns la aceeași concluzie cand au lansat monstruosul E60 M5 in 2005 impreună cu legendarul motor S85 – primul și singurul motor V10 din istoria BMW. Cu 500 de cai putere și un cuplu de 520Nm, acest motor a pus pe gânduri la modul cel mai serios divizia M. Drept dovadă, următorul M5 a venit in Europa doar cu o cutie automată.


O cutie automată simplă, clasică, cu un convertizor de cuplu, poate să reziste la mult mai mult abuz decât celelalte transmisii, iar tehnologia a evoluat foarte mult in ultimii ani.


2.Cutia automată a evoluat de la stadiul de caterincă


Dacia cu o cutie automata ? in ce an suntem ??


Foarte mulți dintre noi, românii, am rămas cu sechele atunci cand ne gândim la cutii automate. În special cu acele transmisii oribile de la VW de la inceputul anilor 2000 ( erau construite de francezi in realitate ). Scumpe, lente, păguboase, stricăcioase, buboase și analo-perforate. Ca să nu mai vorbim de cutiile automate de pe primele generații de ML, X5 sau Touareg.


Pe atunci, pentru a atenua timpul slab de răspuns al cutiilor automate, au inceput să apară cutiile cu dublu ambreiaj ( DCT-urile ). Ideea din spatele lor e simplă : Un ambreiaj este cuplat la cutia de viteze, iar celălalt ambreiaj este in stand-by, cu o viteză preselectată, gata de acțiune. Un sistem mult mai rapid decat clasica automată, dar mult mai fragilă.


Astăzi in schimb, cutiile automate au avansat foarte mult ca tehnologie și fiabilitate. De fapt, au avansat atat de mult incat timpul de răspuns a ajuns din urmă cutiile cu dublu ambreiaj, practic pensionându-le.


 


3.Numărul de viteze


Da – vezi bine. 7 viteze.


E lesne de inteles faptul că o cutie manuală va fi limitată ca numărul de viteze ( exceptand camioanele ). Faptul că Porsche a introdus prima cutie manuală cu 7 trepte, in 2011, a fost ceva surprinzător pentru intreaga lume. Să zicem că ar mai fi loc de a 8-a, deși cam greu.


Iar în 2016 a venit replica americană, o cărămidă aruncată de GM in geamul inovației, și așa a apărut cutia automată cu 10 viteze. Go America !


 


4.O cutie automată schimbă mai repede decât o cutie manuală, accelerează mai repede și consumă mai puțin carburant.


Da, doamnelor, domnișoarelor, domnilor și tot ce este intre, s-au inversat rolurile.


 


5.O cutie automată este mai comodă.


La o generație interesată mai mult de accesarea facebook-ului din consola centrală decât de plăcerea de a conduce, cutia automată vine ca o mânușă. Nu e ca și cum poți mânca o shaorma din Dristor în timp ce conduci o mașină cu o cutie manuală.


Un BMW modern in mediul sau natural.



  1. O cutie automată este mai scumpă de reparat. Mult mai scumpă de reparat.


Acesta este motivul real pentru care BMW M Division trece 100% pe cutii automate. Este un lucru știut de majoritatea faptul că BMW și-a pierdut caracterul și sufletul, iar acum tot ceea ce face, face pentru bani. BMW suferă de probleme grave de fiabilitate din 2007 și până in prezent, cu motoare pline de probleme, cutii de viteze păguboase și distribuții slabe.


Epilog



BMW a intrat intr-o perioadă neagră incepand cu 2007. De la faimoasele motoare N47, pline de probleme, la un M5 cu zgomot artificial, la un BMW cu tracțiune față ( și următorul Seria 1 va avea tracțiune față ) și acum cu scoaterea cutiilor manuale pentru BMW M Division, viitorul pare sumbru pentru constructorul bavarez…


Similar Articles

AproapeMasini

01 May 2017

D'ale Șoselei



Scrie un raspuns

CE SE INTAMPLA PE aproapemasini.com

CE SE INTAMPLA COMENTATORULE?
ARHIVA