Aproape Masini

Acum avem si magazin online

De ce legea cu Itp anual este o prosteală


Săptămâna trecută s-au tot aruncat știri in presă legate de noile condiții despre ITP, că RAR-ul vrea să introducă ITP anual, că a apărut o nouă directivă anuală care spune că orice mașină care are peste 160.000 de km de acum se încadrează ca o mașină veche, etc etc.


Așa că am făcut un studiu direct pe normativele europene. Ce a ieșit din acest studiu ? Faptul că majoritatea știrilor pe această temă sunt o mare prosteală. Probabil că știai și tu asta. Acuma poți citi și argumentația !




Primele dezinformări au apărut legate de Comisia Europeană. Și spun primele pentru că sunt 2 dezinformări mari și importante, dar care nu impun ITP anual.



  1. După o clasificare recentă făcută de către UE, mașinile circulate mai mult de 160.000 de km sunt considerate vechi. Fals. Documentul original il găsiți aici – europa.eu/rapid/press-release_MEMO-12-555_en.htm.


Directiva este din 2009 și stabilește o schemă generală prin care trebuie făcut ITP-ul autoturismelor. S-a acceptat de atunci, și a rămas neschimbată legea, ca orice mașină nouă să nu trebuiască să facă primul ITP mai devreme de 4 ani sau 160.000 de km, după care următorul ITP să se facă peste 2 ani și după aceea ITP anual. Aceasta este schema 4-2-1 care a fost prezentată ca și schema de bază pentru stabilirea strategiei naționale pentru ITP. Sunt și excepții ( taxiuri, ambulanțe, etc. ), dar in esență cam asta e. NU este nicio lege acum băgată de UE prin care se vorbește despre cei 160.000 de km.



Noi romanii mergem pe schema 2-2-2, adică ITP din 2 in 2 ani. Țări ca Italia, Irlanda, Cehia, Danemarca sau Franța merg pe schema 4-2-2, Germania merge pe 3-2-2, iar țări precum Malta și Letonia merg pe schema 1-1-1 ( sau ITP anual ).


Problema este că nicio țară din UE nu are măsuri speciale pentru mașinile trecute de o anumită vârstă, exceptând mașinile clasice ( unde trebuie făcut ITP anual la stații speciale, omologate de către Clubul Mașinilor de Epocă din țara respectivă ). La noi se vrea introducerea de ITP anual strict la mașinile mai vechi de 12 ani.


Aici sunt două variante : Ori ITP anual doar pentru mașinile mai vechi de 12 ani ( la numărul de kilometri este iarăși discriminare deoarece o mașină de oraș abia face 150.000 de km in 12 ani iar una de cursă lungă face aceiași 150.000 in 4 ani ) ceea ce înseamnă discriminare și implicit procese și mulți bani pierduți. Nu mă crezi ? Vezi cazul cu taxa de mediu. Ori se va trece pe o schemă 2-2-1 sau 2-1-1, aplicând astfel legea pentru toată lumea in mod egal și conformându-ne și cu legislația europeană.


O masina „veche” de 12 ani. S-a lansat in 2005.


Prosteala pe față apare in momentul in care vezi că media de vârstă a parcului auto in 2016 din România a fost de 12,06 ani, conform RAR. Deci un ITP anual pentru mașinile mai vechi de 12 ani se adresează fix majorității parcului auto. Există motive să credem că pe directorii de la RAR nu îi interesează prea mult de siguranța rutieră, pe cât îi interesează de a face bani. Despre această prosteală, vorbim mai târziu.



A doua prosteală monumentală este legată de faptul că din 2018 vine apocalipsa automobilistică și că UE vine cu niște reguli noi demne de filmele horror cu pietoni ( sau autobuze ).


Există o țâră de adevăr aici pentru că există intradevăr un act normativ din 2014, care va intra in vigoare din 2018. Ordonanța 45/2014 o puteți citi integral aici : http://eur-lex.europa.eu/legal-content/RO/TXT/HTML/?uri=CELEX:32014L0045&from=en .


Doar că UE nu vine cu arcanul peste noi, ci vine cu intenții bune. Ordonanța 45/2014 are ca obiectiv principal scăderea mortalității la volan, ideal spre 0, până in 2050. Iar pentru siguranța rutieră sporită s-a propus integrare de noi parametri pentru ITP, dar nimic nimicitor.


Un articol din această ordonanță mi-a luat ochii, în schimb :









16)Statele membre ar trebui să fie abilitate să desemneze centre de inspecție care nu sunt situate pe teritoriul lor pentru a efectua inspecții tehnice pentru vehiculele înmatriculate pe teritoriul lor, dacă respectivele centre de inspecție au fost deja autorizate de statul membru în care se află să efectueze inspecții ale vehiculelor.

 


Ce inseamnă asta mai pe romanește ? Bulgaria ar putea să facă/desemneze un centru ITP pe teritoriul României.



Desigur, aici fac referire la ocazionalul bulgar care traversează țara noastră și căruia ii expiră in mod accidental ITP-ul in timpul vizitei ( sau transhumanței ?? ).


Nu fac nicio referire la faptul că s-ar putea ca unii dintre noi să își fi inmatriculat mașinile pe Bulgaria, pentru a evita taxele de mediu ( cum alții mai proști, eu inclusiv, le-am plătit ), impozite sau asigurări.


Nu fac nicio referire la faptul că unii s-ar putea să își facă ITP-ul și RCA-ul la modul fictiv / falsificat.


Momentan poți face ITP-ul in Romania, dar dacă vrei să ieși din țară, trebuie să ai un ITP de Bulgaria valid. Nasol. Dar ce contează, atâta timp cât conduci un Range Rover cu motor de 4.4L V8 fără să plătești mare lucru la el pentru că l-ai inmatriculat ca și remorcă, ce segmentul meu de dreaptă.


Unde rămăsesem ?



A da, de ce este ITP anual o mare prosteală.


Ultimul motiv este pentru că România nu oferă un mediu prietenos cu mașina, din contră. Asta provoacă probleme mereu atunci cand mergem la ITP. Și pentru că suntem români, de obicei nu trecem fără atenție. Întotdeauna trebuie să fii atent.  Ca o regulă de viață.


De ce nu ai nici o șansă să iei ITP anual in România :



  1. Gropi peste gropi. La ITP se verifică cam tot ceea ce ține de siguranța mașinii, cu un accent deosebit pus pe frâne și pe direcție. Nu, nu poți da o atenție ca să treci ITP-ul dacă ai probleme la una din astea 2, pentru că dacă faci accident și se constată că a fost din cauza frânelor dar tu ai ITP-ul proaspăt făcut, inspectorul de ITP face pârnaie. Și nimeni nu se riscă. Acuma, mult noroc să nu îți strici direcția sau suspensia, de la ocazionala groapă de pe drumurile patriei.



2.Calitatea proastă a carburantului.


Aah, aici poți să fii cât de atent poți. Nu vei lua ITP-ul de cele mai multe ori deoarece pici testul de emisii de gaze. Asta pentru că mașina ta nu va putea fi niciodată in parametrii normali. Nu cu benzina și motorina din România. Acesta este doar unul din efectele negative ale carburantului de calitate indoielnică. Problema este că dacă pici ITP-ul ( ceea ce o să faci cel mai probabil ) s-ar putea să ți se dea rechemare la test. Alt ITP, alți bani, altă distracție.


Concluzie ?


Am pus intentionat la dimensiunea asta.


Faza asta cu ITP anual este cel mai probabil o prosteală. O nouă metodă de a mai taxa populația. Și vrea să țintească în mod convenabil fix acolo unde sunt cele mai multe mașini ( vârsta de 12 ani ).


Ideea de ITP anual este o idee bună, o idee pe care o pot saluta, dar nu în România actuală. Nu în România in care ponderea accidentelor cauzate de ITP-ul expirat al mașinii este foarte mică. Nu cu atâtea accidente cauzate de infrastructura defectuoasă, alcoolemie soră cu coma sau viteza excesivă.


Dintre toate problemele pe care le are siguranța rutieră din România, ITP-ul este undeva pe la sfârșitul listei. Pe pagina 2.


Drive safe & drumuri bune colegii !


Scrie un raspuns

CE SE INTAMPLA PE aproapemasini.com

CE SE INTAMPLA COMENTATORULE?
ARHIVA