Aproape Masini

Acum avem si magazin online

Istoria Golf GTI. Partea a 2-a


Episodul 2 din istoria Golf GTI vine cu o doză de nebunie, oleacă de rușine, mai multă nebunie și cu o încercare de a fi și mai mult ”orice mașină pentru orice om”. Avem de povestit ! Să trecem la treabă !



Golf IV GTI ( 1999 – 2003 )



Am pus intenționat această poză. De departe cel mai rușinos episod din istoria Golf GTI. Dar să vorbim unpic de Golf IV și despre ce a reprezentat Golf IV pentru industria auto.


Se lansa în 1999 și, împreună cu Passat-ul B5, a avut rolul de urca VW în ierarhia auto. Dacă Passat-ul B4 și Golf III era mai degrabă de genul de familist care făcea de Crăciun poze în pulovere nasoale și al cărui program TV preferat era ”Ocolul revelionului în 80 de anecdote”, Golf IV și Passat B5 deja vorbea la telefon și purta cămașă.


Așa că VW a vrut să scape de imaginea asta, iar Golf IV și Passat B5 au devenit mașini care să fie mai luxoase decât mașinile medii dar mai ieftine decât cele premium. Imaginează-ți un meniu destul de scump, pe care îl mănanci acasă. E și destul de premium dar e și destul de accesibil.


Asta a însemnat și faptul că Golful a devenit mai mare, mai echipat și mult mai greu. Golf III deja devenise cam mare pt statutul de Golf ( chiar dacă este cât un Polo modern ca și dimensiuni ), iar Golf IV devenise deja porcesc.


Dar a fost salvat și de către motorul de 1.9TDI ALH de 90 de cai, motorul care a pornit toată nebunia asta cu diesel-ul la nivel de intreaga Europa. Originar din motorul 1Z 1.9TDI de 90 de cai din Golf III, ALH-ul a fost un motor economic și extrem de fiabil. Atât de bun a fost motorul, încât VW a uitat de motoarele pe benzină sau de vechiul GTI, iar românii au uitat că ar exista orice alt motor in lume in afară de 1.9 TDI. Nici măcar nu i-a interesat că doar ALH-ul de 90 de cai era indestructibil, restul având probleme. Românul a știut să spună 1.9 TDI înainte de a spune Mama.


Un interior mult evoluat.


Și ce a primit Golf IV GTI ? Un tub de margarină…. Ăsta…un motor de 1.8T, de 150 cai putere și apoi de 180 de cai putere. Un motor decent, care a fost montat pe orice – de la Skoda Octavia I până la Audi A6 și de la VW Polo până la Audi TT. Un motor oarecum performant, dar nu chiar de GTI. A mai fost disponibil și un motor de 2.3 V5 care a dezolvtat 150 sau 170 de cai putere – suna mai bine decât 1.8T-ul, dar atât.



Mai erau și motorul de 2.8 VR6, de 174 cai putere în versiunea 12v și 204 in versiunea de 24v, dar adevăratul GTI a apărut în 2003. Unul din cele mai legendare adiții din istoria Golf GTI, în 2003 Golf IV primește un motor de 3.2L VR6 de 241 cai putere și devine Golf R32.


Golf R32 a venit cu toate opțiunile posibile de pe platforma de Golf, plus tracțiune integrală Haldex și a fost prima mașină din intregul grup VW care a primit o cutie automată DSG.


Care au fost performanțele ? 0-100km/h in 6.6 secunde și o viteză maximă de 250 km/h. Whew.


Golf V GTI



După eșecul cu Golf IV GTI, care nu putea să ofere și comfortul de zi de zi și performanță de top și un preț rezonabil, GTI-ul a fost împărțit in 3 modele. Istoria Golf GTI continuă și chiar se renaște.


Astfel, pentru cei care doreau o mașină mai ieftină dar cu valențe sportive, utilizabilă zi de zi, VW lansează Golf GT, care venea disponibil cu un motor de 1.4TSI și 168 de cai putere, un 2.0 FSI aspirat natural și 150 de cai putere, și un 2.0 TDI de 170 de cai putere. Un compromis intre performanță și preț.


Golf GTI a venit cu un 2.0 TFSI nou-nouț de 200 de cai putere, fiind ultima mașină din istoria Golf GTI care a pus performanța pe prim plan.



Golf V R32 primește același motor, doar cu 10 cai in plus și cu 0.1 secunde mai rapid 0-100km/h decât predecesorul. Acesta a fost și ultimul R32, următorul R luând locul GTI-ului in cursa pentru cai putere, GTI-ul urmând să vorbească despre echilibru și nu doar putere.


Golf VI GTI



Urmează un episod scurt din istoria Golf GTI, pentru că intreaga generație VI a fost un episod scurt. În esență un Golf V cu un facelift și oleacă mai bombat, Golf VI a avut rolul de a readuce luxul la interior, Golf V-ul având un interior ușor șantieristic și sub nivelul de pe Golf IV.



Golf GTI primește 11 cai in plus, până la fabuloasa sumă de 211 cai putere, alergând 0-100 km/h în 6.9 secunde și tot inainte pana la 240 km/h.


Golf R devine GTI-ul axat pe performanță și aruncă motorul de 3.2 VR6 pentru un 2.0 supralimentat ce livrează 270 de cai putere. 0-100 in 5.7 secunde și viteza maximă 250 km/h.


 


Golf VII GTI



Și am ajuns la final cu istoria Golf GTI, pentru că am ajuns in prezent. Golf-ul GTI din zilele noastre vorbește despre echilibrul dintre performanță și practicabilitate, exact cum a fost și strămoșul acestuia din 1976. Doar că nu mai este așa accesibil și nici ieftin de intreținut. Dar măcar vine cu un motor de 2.0 TFSI de 230 de cai putere ( cu o extraopțiune ce il duce la 247 cai putere ), respectiv cu versiunea aniversară ce marchează 40 de ani de Golf GTI, varianta Clubsport ce produce 265 de cai putere. Golf R-ul ? 292 de cai putere.


Că tot vorbeam de ediții speciale, ce spuneți ca articolul următor să vorbească despre edițiile speciale de Golf ? Mai ales că la Golf VII vine cu foarte multe variante speciale ( intoarcerea unui GTI diesel, sau GPL sau electric sau hybrid ) !



Până atunci, aici se incheie acest articol-omagiu față de istoria Golf GTI. O mașină legendară, care a început modest, acum 40 de ani, iar astăzi este mai în forță ca niciodată !


Similar Articles

Kia va construi EV6 2025  in fabrica sa din Georgia, SUA

Kia va construi EV6 2025 in fabrica sa din Georgia, SUA

21 November 2024 In „D'ale Șoselei”
Pareri : Ssangyong Rodius I ( 2004 - 2013 )

Pareri : Ssangyong Rodius I ( 2004 - 2013 )

19 November 2024 In „D'ale Șoselei”
AproapeMasini

02 June 2017

D'ale Șoselei



Scrie un raspuns

CE SE INTAMPLA PE aproapemasini.com

CE SE INTAMPLA COMENTATORULE?
ARHIVA