Aproape Masini

Acum avem si magazin online

Sfat achizitie : Masini break sub 4000 de euro – Partea II

Iată că a venit și un articol de duminică. La fel ca șoferii de duminică, nu trebuie să ai așteptări foarte mari de la acest articol. Sau oare aceasta să fie realitatea? Oare conceptul de realitate este o construcție a minții umane și totul să fie relativ iar noi să trăim o simulare a unei realități impuse de arbitri ce aparțin unei alte rase? De ce este Viorel Lis un monument viu al longevității? În fine, astăzi vine partea II din topul celor mai bune masini break sub 4000 de euro, unde discutăm alegeri mai puțin obișnuite.




În cazul în care nu ai prins partea I în care vorbim despre masini break care să fie accesibile și care să reziste pe străzile patriei, ai onoare de a citi dând doar click aici.


De ce masini break?


Pentru că așa a fost să fie. Chiar dacă majoritatea românilor și conceptul de masini break nu sunt pe aceeași pagină atunci când vine vorba de caroserie, cei mai familiști și mai practici dintre noi le adoră. În continuare tind să cred că majoritatea posesorilor de masini break au 40 de ani, 2 copii, un CD cu Dolănescu în torpedou și ocazional cară cartofi cu acea mașină.


De ce 4.000 de euro?


Sincer? Pentru că am un prieten care dorește să își cumpere o mașină break și acesta ar fi bugetul lui. Plus că e un buget realistic pentru foarte mulți români, din păcate.


De aceea am ales mașini care să fie și ieftine și fiabile, în limita bunului simț. Asta pentru că o mașină, în special la banii aceștia, va avea nevoie de piese noi tot timpul. Deci, să trecem la treabă și să deschidem lista cu încă 5 masini break sub 4000 de euro


1.Skoda Fabia ( 2007 – 2010 )



Deschidem lista cu Skoda Fabia, care este și cea mai nouă mașină din listă. Cu 4.000 de euro poți cumpăra un model din 2009, uneori chiar și 2010, lucru pe care nu îl putem spune despre celelalte prezențe în listă. Chiar dacă este o mașină entry-level, pentru cei care doresc o mașină cât mai nouă și modernă, atunci Skoda Fabia este o opțiune greu de ignorat. Plus că fiabilitatea acestei mașini este dovedită și poți spune că mergi la sigur.


Ce motor vreau? Ai de ales între 3 motoare, care să se încadreze în buget. Pentru fanii orașului există motorul 1.4 MPI de 85 de cai putere, iar pentru diesel există anticul 1.4 TDI de 80 de cai putere și modernul 1.6 TDI de 90 sau 105 cai. Ideal îl vrei pe cel de 1.6 TDI, dar acum depinde cum găsești.


La ce trebuie să mă uit? La nimic în mod special. Trebuie doar să fii conștient(ă) de faptul că este o mașină entry-level și că nu îți va oferi lux. Îți va oferi în schimb fiabilitate și costuri reduse.


2.Alfa Romeo 156 ( 1997 – 2005 )



Ca și pasionat de mașini, n-ai cum să faci o listă fără Alfa Romeo. Nu am pus Alfa Romeo 159 pe lista de masini break sub 4000 de euro pentru că nu se încadrează în buget, dar și pentru că Alfa 156 este recunoscută ca fiind mult mai ușoară și mai agilă decât 159. De ce mi s-au umezit chiloții?


Ce motor vreau? Vrei motorul de 1.8 TwinSpark de 142 de cai putere. Mai este și 2.0 TwinSpark de 155 de cai, dar este cam rar. Nu vrei motor diesel pentru că 1) este Alfa Romeo și 2) motoarele diesel de vârsta asta vor avea probleme.


La ce trebuie să mă uit? În primul rând, Alfa Romeo sunt recunoscute pentru bucșele pe față care își dau duhul al fiecare 15.000km, indiferent de piesele pe care le pui. Poți pune piese de cea mai bună calitate, că tot 15.000km te țin. De asemenea, chederele nu izolează foarte bine mașina și e posibil să găsești apă pe sub covorașe. Oricum, probleme nu sunt așa de mari pe cât crede lumea. A da, trebuie evitată cutia automată SeleSpeed pentru că este un gunoi ordinar. Dar nu fi ciung, cumpără o Alfa cu motor pe benzină și cutie automată.


3. BMW E46 ( 1997 – 2006 )



Aceeași discuție ca la Alfa, E46-ele se află pe listă pentru că E90-ul încă nu a ajuns la 4.000 de euro. O mașină pe care unii dintre voi ați privi-o în timp ce ascultați Campionii Manelelor Vol. 3, E46-ele în varianta break a fost mai evitată de către genul acela de șoferi pentru că nu vei agăța pițipoance de 16 ani cu o mașină break, deci șansele să cumperi o mașină abuzată sunt mai mici. Dacă ai o dubă neagră, ruginită, pe care ai scris cu graffiti că oferi bomboane în mod gratuit, cu siguranță agăți pițipoance și mai tinere de 16 ani. Dar acum vorbim despre masini break. Iar E46 break chiar este o mașină butucănoasă și fiabilă. Grijă la tracțiunea spate în schimb, pentru că iarna te vei distra de minune.


Ce motor vreau? Pe lângă controversatul M47 de 2.0 litri diesel, mai ai gloriosul 318i care vine cu 114 cai (bleah), 141 sau 148 de cai putere. Deci ai de ales între 318i și 320d. Singura problemă la 320d este vârstă, având cu siguranță mulți kilometri parcurși. Eu aș alege 318i.


La ce trebuie să mă uit? Indiferent dacă alegi diesel sau benzina, BMW-urile din această perioadă sunt faimoase pentru garniturile de slabă calitate, fapt pentru care multe BMW-uri din această perioadă au scurgeri de lichide peste tot. În cazurile mai grave se ajunge și la înlocuirea chiuloasei. Garniturile în esență nu costă mult, dar pregătește-te să le schimbi oricum. Iar dacă iei un 320d, ai grijă la faimoasele Swirl Flaps. Dacă nu au fost scoase până acum, ar fi momentul.


4. Jaguar X Type ( 2001 – 2009 )



Construit pe plaftorma de Mondeo și cu nici unul din lipsurile caracteristice Ford, Jaguar X Type este o mașină pe cât de rară pe atât de spectaculoasă. După cum spuneam, Jaguar-ul împarte foarte multe piese cu Ford Mondeo, așa că întreținerea este decentă iar problemele rare. De ce nu am menționat direct Ford Mondeo atunci? Vei vedea în articolul următor.


Ce motor vreau? Este unul singur care se merită să îl cumperi, sincer. Iar acesta este motorul de 2.0 D de 131 cai putere, cunoscut și sub numele de 2.0 TDCi. Un motor onest, care nu se remarcă prin nimic dar nici nu face probleme. Un motor meh.


La ce trebuie să mă uit? Spre deosebire de Ford Mondeo, Jaguar X Type a fost ferit de probleme generale. Atenție în schimb la faptul că este o mașină cu o vârstă considerabilă.


5. Alegerea mea: Fiat Croma ( 2005 – 2010 )



De ce Fiat Croma? Pentru că un pasionat adevărat de mașini va alege întotdeauna ceva diferit, ceva mai obscur, ceva care să nu să fie doar o mașină din mulțime. Iar Fiat Croma s-a vrut a fi o mașină la limita dintre mașină break – crossover – MPV, luând câte puțin din fiecare. Construită pe platforma de Opel Vectra C și Saab 9-3, puținii proprietari români de Fiat Croma se declară profund mulțumiți de acest model.


Ce motor vreau? Singurul motor valid la banii ăștia este clasicul 1.9 JTD de 120 sau 150 de cai putere, o variantă venind cu 2 valve per cilindru și cealaltă cu 4. Ce se poate spune despre acest motor? Din punct de vedere mecanic este excelent, însă pot apărea probleme la partea electrică.


La ce trebuie să mă uit? Este un model rar, iar aceasta este singura problemă a lui Croma. În rest, proprietarii acestui unicorn se declară în unanimitate mulțumiți.


 


Scrie un raspuns

CE SE INTAMPLA PE aproapemasini.com

CE SE INTAMPLA COMENTATORULE?
ARHIVA