Daca prima generatie de Superb a fost ceva gen „A New Hope”, Skoda Superb II este „The Empire Strikes Back” si revolutioneaza intreg brandul Skoda. Iata ce trebuie sa stii atunci cand cumperi una din cele mai importante masini Skoda din istoria recenta.

 

La fel ca si primul episod Star Wars, „A New Hope”, Skoda Superb I a fost mai degraba o curiozitate in lumea auto. Nu a fost neaparat un succes rasunator, dar cu siguranta a pus bazele catre un brand de succes. Iar Skoda Superb II vine cu o continuare corecta a limuzinei ceho-germane.

Ce aduce Skoda Superb II de a devenit un succes clasic?

O trusa de poker, cateva sticle de vin de calitate si cateva sexy asistente puse pe distractie. O reteta imbatabila, care a adus Skoda Superb II sa fie comparata cu masini de genul E Klasse sau Audi A6. Daca inainte se lupta in segmentul „cine da mai putin”, a doua generatie de Superb a venit sa indrepte situatia.

Cum a reusit?

  • Skoda Superb II a venit cu un spatiu absolut enorm. In varianta break, limuzina Skoda are un spatiu comparabil cu cel de la E Klasse break, insusi cel mai mare din clasa lui.
  • Un design nou nout, fresh, adaptat anului 2008. Prima generatie de Superb era deja un Benone Sinulescu intr-o lume in care Alex Velea abia debutase ca artist solo, asa ca a doua generatie a primit cea mai noua tehnologie, nu ceea ce a ramas.
  • Faimoasa umbrela din portiera, cat si alura de masina premium au ridicat imaginea generala a brandului Skoda. Nu te mai dadeai jos tinand in maini un sac de cartofi, acuma coborai cu o geanta de chele cognac originala, office. Pentru ca Superb II este foarte, foarte office.
  • Pretul nu a explodat mai tare decat numarul cetatenilor exotici de la mine din cartier. A ramas la un nivel la care pana si romanii isi pot permite sa cumpere masina de noua.

Motoare Skoda Superb II

Dupa cum spuneam, a doua generatie de Superb a folosit tehnologie moderna, nu ceea ce au uitat inginerii VAG prin tomberoane.

Benzina:

  • 1.4 TSI de 122 cai – un motor decent pentru oras, care are vlaga sa care ambarcatiunea cu un elan decent. Acum vor venii toti fanaticii motorinei sa arunce cu pietre in mine si sa spuna ca motorul este subdimensionat. Iata ca istoria a demonstrat ca nu este subdimensionat.
  • 1.8 TSI de 150 sau 160 cai – acelasi motor consacrat, lansat in 1996 odata cu trupa Genius. Un motor spectaculos, care are tendinta sa consume ulei. De asemenea, modelele fabricate inainte de 2011 au probleme cu intinzatorul lantului de distributie.
  • 2.0 TSI de 200 cai – un 1.8 TSI mai mare, acest veritabil Oncescu in varianta cilindrica este gata sa ofere senzatii tari. Legenda spune ca poate fi dus in 270 de cai cu modificari minime. De asemenea, are nevoie de la fel de mult ulei ca un miting electoral de dimensiuni medii.
  • 3.6 V6 de 256 cai – Nu stiu daca exista Skoda Superb II cu motorul asta in Romania. In orice caz, este un motor mare si greu, fapt ce provoaca subvirari. Ca un sut in zona genitala, este eficient doar in linie dreapta.

Diesel:

  • 1.6 TDI de 105 cai – ceea ce s-a vrut a fi succesorul vesnicului 1.9 TDI s-a dovedit a fi o pseudocontinuare a ideologiei de motor mic, fiabil si economic. A reusit prin a fi mic, cu o putere insuficienta pentru vaporul Skoda Superb II, cu un consum foarte mic, dar nu neaparat fiabil. Probleme cu acumularile de span si cu odiosul filtru de particule fac acest motor sa nu fie acea revenire a Pamelei Anderson pe care am asteptat-o.
  • 1.9 TDI de 105 cai – ultimul ramas la petrecere, Skoda Superb II s-a putut bucura de 1.9 TDI pana in 2010. Un motor ce nu mai are nevoie de nicio prezentare.
  • 2.0 TDI PD de 140 cai – VW a luat motorul de 1.9 TDI si l-a largit la 2.0. Originar de pe Golf, 2.0 TDI-ul acesta nu se va opri din mers.
  • 2.0 TDI CR de 140 si 170 cai – Cu o noua tehnologie Common-rail, TEDEI-ul a scapat de problemele cu injectoare cazute si pompe de ulei care inchideau motorul din mers. Au aparut in schimb probleme la pompa de inalta presiune si la acumularile de span. Cu toate aceste handicapuri, 2.0 TDI CR ramane motorul care se potriveste cel mai bine caracterului masinii.

Probleme generale Skoda Superb II :

  • Cureaua de la alternator mai are obiceiul sa faca hocus pocus. Ti se aprinde pomul de craciun in bord, ramai fara frane, detalii.
  • Elementele din crom ale geamurilor laterale au fost facute in 5 minute, in spatele uzinei. De aceea toate se vor deteriora. Asta daca te deranjeaza. A da, aceeasi problema este si la sigla Skoda care se exfoliaza si cateodata cade. Semn ca masina asta este prea buna pentru sigla Skoda.
  • La virarea maxima a rotilor, stand in parcare, poti sa auzi un scartait frate cu Satra Benz. In cazul in care ti se intampla asta, trebuie schimbat uleiul de la cutia de viteze. Si ala, facut in 5 minute, in spatele uzinei.
  • O problema cunoscuta la berline este ca portabagajul nu mai poate fi deschis din interior. Asta pentru ca s-au folosit cabluri cumparate in spatele uzinei.
  • Varianta break este mai lunga decat privirea mea atunci cand privesc orice clip cu Veorica Dancila. Este atat de galactica masina incat nu incape in marile orase.

Verdict Skoda Superb II:

Skoda Superb II, chiar daca inca mai are problema materialelor de calitate inferioara, este o masina mult mai matura si mai luxoasa decat tot ce a fost inainte. Mai ales ca a primit si un facelift baban in 2013, care a umflat si mai mult sentimentul de masina premium.
Skoda Superb II a ajuns sa fie bagata in aceeasi conversatie cu Mercedes Clasa E, cu VW Passat sau cu Audi A6, pe cand inainte era bagata in aceeasi conversatie cu Zetor. Nu neaparat la fel de luxoasa sau puternica, dar ca o alternativa mai accesibila, dar aproape la fel de buna ca unii din cei mai mari jucatori din segmentul berlinelor si in special al dricurilor, asta, break-urilor.

Asa ca da, generatia a doua de Superb chiar este „The Empire Strikes Back” pentru Skoda, luand o reteta buna dar executata modest, si aducand-o la un nivel la care a ramas in memoria noastra colectiva ca fiind o masina eleganta si de bun gust, la un pret accesibil.