Daca prima generatie de Superb a fost ceva gen „A New Hope”, Skoda Superb II este „The Empire Strikes Back” si revolutioneaza intreg brandul Skoda. Iata ce trebuie sa stii atunci cand cumperi una din cele mai importante masini Skoda din istoria recenta.
La fel ca si primul episod Star Wars, „A New Hope”, Skoda Superb I a fost mai degraba o curiozitate in lumea auto. Nu a fost neaparat un succes rasunator, dar cu siguranta a pus bazele catre un brand de succes. Iar Skoda Superb II vine cu o continuare corecta a limuzinei ceho-germane.
Ce aduce Skoda Superb II de a devenit un succes clasic?
O trusa de poker, cateva sticle de vin de calitate si cateva sexy asistente puse pe distractie. O reteta imbatabila, care a adus Skoda Superb II sa fie comparata cu masini de genul E Klasse sau Audi A6. Daca inainte se lupta in segmentul „cine da mai putin”, a doua generatie de Superb a venit sa indrepte situatia.
Cum a reusit?
- Skoda Superb II a venit cu un spatiu absolut enorm. In varianta break, limuzina Skoda are un spatiu comparabil cu cel de la E Klasse break, insusi cel mai mare din clasa lui.
- Un design nou nout, fresh, adaptat anului 2008. Prima generatie de Superb era deja un Benone Sinulescu intr-o lume in care Alex Velea abia debutase ca artist solo, asa ca a doua generatie a primit cea mai noua tehnologie, nu ceea ce a ramas.
- Faimoasa umbrela din portiera, cat si alura de masina premium au ridicat imaginea generala a brandului Skoda. Nu te mai dadeai jos tinand in maini un sac de cartofi, acuma coborai cu o geanta de chele cognac originala, office. Pentru ca Superb II este foarte, foarte office.
- Pretul nu a explodat mai tare decat numarul cetatenilor exotici de la mine din cartier. A ramas la un nivel la care pana si romanii isi pot permite sa cumpere masina de noua.
Motoare Skoda Superb II
Dupa cum spuneam, a doua generatie de Superb a folosit tehnologie moderna, nu ceea ce au uitat inginerii VAG prin tomberoane.
Benzina:
- 1.4 TSI de 122 cai – un motor decent pentru oras, care are vlaga sa care ambarcatiunea cu un elan decent. Acum vor venii toti fanaticii motorinei sa arunce cu pietre in mine si sa spuna ca motorul este subdimensionat. Iata ca istoria a demonstrat ca nu este subdimensionat.
- 1.8 TSI de 150 sau 160 cai – acelasi motor consacrat, lansat in 1996 odata cu trupa Genius. Un motor spectaculos, care are tendinta sa consume ulei. De asemenea, modelele fabricate inainte de 2011 au probleme cu intinzatorul lantului de distributie.
- 2.0 TSI de 200 cai – un 1.8 TSI mai mare, acest veritabil Oncescu in varianta cilindrica este gata sa ofere senzatii tari. Legenda spune ca poate fi dus in 270 de cai cu modificari minime. De asemenea, are nevoie de la fel de mult ulei ca un miting electoral de dimensiuni medii.
- 3.6 V6 de 256 cai – Nu stiu daca exista Skoda Superb II cu motorul asta in Romania. In orice caz, este un motor mare si greu, fapt ce provoaca subvirari. Ca un sut in zona genitala, este eficient doar in linie dreapta.
Diesel:
- 1.6 TDI de 105 cai – ceea ce s-a vrut a fi succesorul vesnicului 1.9 TDI s-a dovedit a fi o pseudocontinuare a ideologiei de motor mic, fiabil si economic. A reusit prin a fi mic, cu o putere insuficienta pentru vaporul Skoda Superb II, cu un consum foarte mic, dar nu neaparat fiabil. Probleme cu acumularile de span si cu odiosul filtru de particule fac acest motor sa nu fie acea revenire a Pamelei Anderson pe care am asteptat-o.
- 1.9 TDI de 105 cai – ultimul ramas la petrecere, Skoda Superb II s-a putut bucura de 1.9 TDI pana in 2010. Un motor ce nu mai are nevoie de nicio prezentare.
- 2.0 TDI PD de 140 cai – VW a luat motorul de 1.9 TDI si l-a largit la 2.0. Originar de pe Golf, 2.0 TDI-ul acesta nu se va opri din mers.
- 2.0 TDI CR de 140 si 170 cai – Cu o noua tehnologie Common-rail, TEDEI-ul a scapat de problemele cu injectoare cazute si pompe de ulei care inchideau motorul din mers. Au aparut in schimb probleme la pompa de inalta presiune si la acumularile de span. Cu toate aceste handicapuri, 2.0 TDI CR ramane motorul care se potriveste cel mai bine caracterului masinii.
Probleme generale Skoda Superb II :
- Cureaua de la alternator mai are obiceiul sa faca hocus pocus. Ti se aprinde pomul de craciun in bord, ramai fara frane, detalii.
- Elementele din crom ale geamurilor laterale au fost facute in 5 minute, in spatele uzinei. De aceea toate se vor deteriora. Asta daca te deranjeaza. A da, aceeasi problema este si la sigla Skoda care se exfoliaza si cateodata cade. Semn ca masina asta este prea buna pentru sigla Skoda.
- La virarea maxima a rotilor, stand in parcare, poti sa auzi un scartait frate cu Satra Benz. In cazul in care ti se intampla asta, trebuie schimbat uleiul de la cutia de viteze. Si ala, facut in 5 minute, in spatele uzinei.
- O problema cunoscuta la berline este ca portabagajul nu mai poate fi deschis din interior. Asta pentru ca s-au folosit cabluri cumparate in spatele uzinei.
- Varianta break este mai lunga decat privirea mea atunci cand privesc orice clip cu Veorica Dancila. Este atat de galactica masina incat nu incape in marile orase.
Verdict Skoda Superb II:
Skoda Superb II, chiar daca inca mai are problema materialelor de calitate inferioara, este o masina mult mai matura si mai luxoasa decat tot ce a fost inainte. Mai ales ca a primit si un facelift baban in 2013, care a umflat si mai mult sentimentul de masina premium.
Skoda Superb II a ajuns sa fie bagata in aceeasi conversatie cu Mercedes Clasa E, cu VW Passat sau cu Audi A6, pe cand inainte era bagata in aceeasi conversatie cu Zetor. Nu neaparat la fel de luxoasa sau puternica, dar ca o alternativa mai accesibila, dar aproape la fel de buna ca unii din cei mai mari jucatori din segmentul berlinelor si in special al dricurilor, asta, break-urilor.
Asa ca da, generatia a doua de Superb chiar este „The Empire Strikes Back” pentru Skoda, luand o reteta buna dar executata modest, si aducand-o la un nivel la care a ramas in memoria noastra colectiva ca fiind o masina eleganta si de bun gust, la un pret accesibil.
3 martie 2020 la 21:35
Ceea ce n-am inteles niciodata este cum se poate ca Superb II la motorizare si dotari identice, cu aceeasi mecanica si o caroserie mai mare sa fie cu mii de euro mai ieftin dar si cu 150 DE KILE mai usor decat Passat! Au pus tabla mai subtire baietii? Structura de rezistenta cum o fi? Ca sigur n-au folosit materiale mai usoare (si mai scumpe) pentru caroserie decat varu’ Passat. Secretul va merge in mormant odata cu proiectantii…
7 aprilie 2020 la 22:49
Salut.
Nu am văzut încă păreri despre superb 3
Imi place mașinuța însă as vrea sa știu și părerea ta.
Merci!
10 mai 2020 la 20:19
Motoarele 2.0 diesel nu au problemele specifice passatului etc ? Volanta ,cutia. Acum incep sa invat si eu probleme fiecarei masini si motoare din articolele tale
1 iunie 2020 la 8:09
Salut,
Urmaresc o Super 2.0 140CP diesel din 2015 cu 140k km, cutie automata (probabil dsg). Ce parere ai de aceasta configuratie ?
1 iunie 2020 la 10:40
Salutare Alin,
Buna configuratie, numai ca mare grija la DSG.
27 august 2020 la 6:25
Schimb de ulei la automată cu filtru,numai la reprezentanta..25000ron
27 august 2020 la 11:27
Eu dau 1500 lei fara schimbarea de filtru (nici la reprezentanta nu au vrut sa-mi schimbe filtrul) la un service normal, iar la un Passat B6 2.0 TDI DSG cam tot pe acolo iesi la bani. Bine, acolo diferenta e daca ai DSG1 sau DSG2 pentru ca difera enorm capacitatea de ulei.
30 iulie 2020 la 13:33
Sall am cumparat skoda superb dsg 170cp la 195000km din 2012 rog păreri masina este ok.mulțumesc.
4 ianuarie 2021 la 7:42
Oare cand s-au rezolvat problemele la 1.8 TSI? Facelift-ul din 2013 a adus si o imbunatatire a acestora? Sunt interesat sa-mi cumpar un combi cu acest motor, intrucat cel de 1.4 mi se pare prea mic, si nu as vrea sa am necazuri (ma refer la distributie si la consumul exagerat de ulei).
4 ianuarie 2021 la 10:22
Salutare Caesar,
Teoretic VW ne-a promis ca in 2013 au rezolvat problemele de la TSI-uri dar eu as merge pe un 2014 ca sa fiu sigur. Stiu ca pe forumurile dedicate VW se discuta pe larg acest subiect si cum iti dai seama care e de cumparat si care nu.
23 ianuarie 2021 la 22:24
Mersi pentru raspuns si apreciez articolele tale in ciuda faptului ca unii te denigreaza, e treaba lor. Exista o alternativa care sa bata Superbul combi la tinuta de drum, confort si spatiu in portbagaj?
24 ianuarie 2021 la 13:23
Ford Mondeo, Renault Talisman si E Class. Vapoare de moda veche, exceptionale pentru concedii si drum lung, extrem de slabe pentru oras.
29 ianuarie 2021 la 9:20
Bună. Doresc sa schimb mașina, a-si avea două opțiuni, Skoda Superb III, Volkswagen Apăsat 2017-18 !!!???Mulțumesc.
30 ianuarie 2021 la 10:14
Sunt efectiv aceeasi masina dar cu alt aspect. Personal as alege Skoda Superb pentru ca are umbrela in portiera.
14 februarie 2021 la 17:23
Bună ziua. Va deranjez cu o întrebare. Am găsit o superb 2013 4×4 170cp. 90000.km. Undeva la 9000. Ce părere aveți despre maina și preț. Eu am avut un mondeo 15 ani și am fost ok. 130cp 2000tdci. Nu cunosc skoda de aceea apelez. Mulțumesc mult
15 februarie 2021 la 12:16
Salutare Florin,
Neaparat sa o verifici pe dedesubt de diverse chestii, si in special de rugina. Probleme la 4×4 nu sunt, in general doar la filtrul de particule, volanta, EGR, d’astea. Apropo, e manuala sau automata?
3 martie 2021 la 9:55
Salut,
Te rog sa ma ajuti cu in sfat despre aceasta:
Vând Skoda Superb EURO 5 1.4 TSI 125 cp
-An fabricație 2010
-178.000km/carte
Mulțumesc mult.
5 martie 2021 la 14:18
Salutare Gabriel,
178000 km e kilometrajul oficial al samsarilor. Personal as spune pas.
10 martie 2021 la 21:43
Salut. Oare merita un Superb din 2009 1.8 benzina la 68000 de km? Masina e de la un dealer auto sh din România. Ma gândesc ca ar fi ok ca și spațiu pentru o familie cu 4 membrii dar am îndoieli privind reputația acestor motoare la consumul de ulei deși am văzut pe mobile.de mașini cu destul de mulți km cu acest tip de motor. Mulțumesc.
10 martie 2021 la 22:40
Salutare Vasi,
Kilometri face, problema e doar la consumul de ulei. Daca nu te deranjeaza, atunci e ok. Ca si referinta, una buna consuma cam 300 ml la 1000 de km iar la motoarele mai terminate decat cariera muzicala a lui Puya poti ajunge la 1 litru la 1000 de km si daca esti intradevar dedicat poti ajunge la 1,5 litri la 1000 de km. Daca esti ok cu asta, merita cumparata.
Succes!
28 martie 2021 la 19:07
Salutare. Am gasit in Germania o Skoda Superb II cu 192.000 km,an 2012,2.0 TDI,140cp,DSG la 7000€. Cum ti se pare pretul si combinatia de motor+cutie?
7 iunie 2021 la 10:12
Cu ce motor recomandati in 2021? Pentru naveta zilnica la oras de la 20km.
Multumesc!
8 iunie 2021 la 9:14
Salutare Denes,
2.0 TDI de 140 de cai ar trebui sa fie suficient pentru naveta.
Succes!
18 iunie 2021 la 15:57
Salutare Admin
Îmi place foarte mult conținutul tău.
Detaliat și acompaniat de umor de calitate.
Caut să-mi iau o mașină 2011-2014, pe care să o bag la UBER.
Vreau consum ok, fiabilă și întreținere decentă. Motor benzină pe care să pun gaz și să reziste la km mulți (ideal hidramată dar nu obligatoriu) .
Nu vreau un miracol ci doar cel mai bun raport calitate-preț. Buget 5k .
Nu cunosc piața deci de asta apelez la ajutorul tău.
Ce model recomanzi ?
Îți mulțumesc anticipat pentru timpul acordat.
21 iunie 2021 la 15:19
Salutare Florin,
Cel mai probabil Renault Fluence 1.6 benzina manual.
Succes!
21 iunie 2021 la 21:40
Mă orientasem inițial la un Toyota Prius III sau Skoda Octavia II , dar nici prin gând nu-mi trecea Renault Fluence.
Mulțumesc frumos !
Apreciez ??
27 iulie 2021 la 13:55
Salut Admin.
M-am gândit mai bine și vreau să îmi iau o hidramată (benzină + gpl)
Conduc minim 8h / zi iar asta își spune cuvântul.
Ce îmi recomanzi în acest caz ?
27 iunie 2021 la 23:09
Salut.
Skoda Superb 2009 2.0D 170 cai cutie DSG si 186.000 km ( masina belgiana cu istoric km ) ce parere ai?
Sa ma astept sa vreo problema?
Mtumesc anticipat
27 iunie 2021 la 23:12
Salut.
Skoda Superb 2009 2.0D 170 cai cutie DSG si 186.000 km ( masina belgiana cu istoric km ) ce parere ai?
Sa ma astept la vreo problema?
Multumesc anticipat
Comentariul de mai sus a fost scris in graba
28 iunie 2021 la 10:15
Salutare Mihai,
186000 km e kilometrajul oficial al samsarilor, iar Skoda Superb e una din cele mai samsarite masini din tara. Masina asta are pe putin 600.000 de km in bord deci te poti astepta la toate problemele pe care le poti intalni la peste 600.000 km.
Succes!
28 iunie 2021 la 10:23
Nu m-ai inteles, masina este in belgia, eu locuiesc aici si la fiecare itp care se face anual, se inregistreaza km masinii si se trec in fisa itp-ului, deci aici km sunt reali.in rest de masina ca si motor si cutie la km acestia ce parere ai?
27 iulie 2021 la 5:52
Salut, motorul 1.4 tsi are distributia pe lant? Si are implicit aceleasi probleme cu lantul cum scriai ca ar avea vw jetta?
Recomanzi superb 1.4 tsi? Fac 80% din timp in oras si ma gândesc totusi să-mi iau benzina dar ma tem ca e prea micut motorul pt caroserie..
Mersi.
27 iulie 2021 la 9:57
Salutare Roman,
Motorul este excelent dar recomand doar versiunile dupa 2013 cand se rezolva problema distributiei si a consumului de ulei. Si da, e un motor suficient pentru Superb. La urma urmei, a fost pentru unii oameni suficient si dieselul de 1.6 si chiar si ala de 1.9, de 105 cai.
Succes!
27 iulie 2021 la 13:25
Din pacate nu-mi permit dupa 2013,nu ma incadrez in buget. Sunt probleme mari cu ele pana in 2013 cu distributia, ce anume e problema acolo? Si ce altr variante mi-ai recomanda pe benzina, tot asa mai de familie, spatioase.
Mersi
27 iulie 2021 la 10:42
Salutare,
Vreau sa achiziționez o skoda superb 2010,1.8 tsi, DSG.
Nu fac mai.mult de 10-15000 pe an, o sa fie doar weekend și concedii (în cursul săptămânii servici cu alta masina), o părere, un sfat dacă se merita (nu ma deranjează 1l de benzina în plus la consum).
Mulțumesc!
27 iulie 2021 la 10:45
Salutare Marius,
Discutia nu e daca te deranjeaza consumul de benzina in plus, ci consumul de ulei. Ca si idee, iti va consuma intre 500 ml si 1 litru de ulei la 1000 de km.
Succes!
27 iulie 2021 la 11:22
Având în vedere ca am avut insignia, 1l de ulei e „pistol cu apa”.
Mulțumesc si mult succes în ceea ce faci!
24 ianuarie 2023 la 9:42
Bună ziua!
Aș vrea să cumpăr o Skoda Superb 2.0 sau 3.6 benzina ( din Germania pentru Germania), 2010-2014. Ce îmi recomandați? Mulțumesc!
24 ianuarie 2023 la 12:54
Daca te tin balamalele financiare, 3.6 benzina. Absolut nici un dubiu. 2.0 TSI e problematic de fel, pe cand 3.6 FSI e foarte fiabil si e o opera de arta.
Succes!
6 mai 2023 la 15:07
Unde este menționat dacă motorul de 2.0 TDI este PD sau CR?
8 mai 2023 la 11:58
Salutare Alexandru,
Pe generatia asta de Superb toate motoarele sunt CR.
Succes!
17 mai 2023 la 13:56
Cum ți se pare un superb 2012, 2.0 tdi 140hp, 210 k km, ediție L&K, adus din Franța, cu DSG 2?
17 mai 2023 la 17:55
Salutare Alexandru,
In teorie masina e buna dar in realitate e o achizitie extrem de riscanta. Superb e o masina foarte samsarita, 2.0 TDI e foarte samsarit, km nu sunt reali iar masinile de Franta sunt foarte periculoase de cumparat pe partea de acte.
Succes!