Da, ai miliarde de metode de a-ti personaliza masina. De la clasicul ciuning unde pui o banca din parc pe post de spoiler pana la abtibilduri cu emblema echipei favorite de fotbal. Totusi, in lumea personalizarilor si a elegantei, undeva acolo sus troneaza fenomenul de gravuri cu laser. Asa ca articolul de astazi vorbeste fix despre aceste gravuri cu laser, care separa nobilii de agrari.
Fenomenul de gravuri cu laser nu este ceva complet nou in industria auto, acesta fiind folosit de la descoperirea tehnologiei in esenta. Folosit intens pentru piesele auto, gravajul cu laser asigura lizibilitatea codului piesei chiar si dupa o uzura intensa. Iar daca nu esti Ford ca sa iti marchezi piesele cu creionul, cu siguranta vei apela la un gravator cu laser.
Desigur, orice tehnologie ajunge sa se ieftineasca in timp si sa ajunga si pe mainile oamenilor normali, diluandu-si scopul initial. Cum ar fi Jeep, Hummer sau Toyota Land Cruiser, masini care au fost concepute pentru scopuri militare si care astazi sunt autobuzele oficiale ale mamicilor care isi lasa dimineata copii in fata la liceul Racovita si apoi fug la o sesiune de cumparaturi. Nu ai nevoie de un sasiu de tip scara, 3 diferentiale autoblocante, rezervor cu 2 celule de capacitate totala 150 de litri sau de sistem automat de umflare si dezumflare a rotilor pentru a merge pana la liceu si inapoi.
La fel cum nici tu nu ai nevoie de un buget frate cu bugetul de productie al unei emisiune de genul X Factor pentru a realiza gravuri cu laser. Tot ce ai nevoie este sa cumperi un gravator laser, cateva cunostinte in domeniu, cateva idei si spor la gravare. Iar daca nu stii de unde sa iti cumperi un gravator laser, poti cumpara de la cei care sunt in domeniu de mii de ani. Colop Romania de exemplu.
Te-am bagat la idei? Vrei sa realizezi propriile gravuri laser? Atunci hai sa ne uitam impreuna la ce au facut cei din industria auto, atunci cand au apelat la latura cosmetica a gravarilor.
Deja suntem obisnuiti cu editii limitate ale modelelor de masini. Masini precum M3 CSL, Mercedes AMG Hammer, Lamborghini Gallardo Superleggera, Porsche 911 GT3 RS 4.0 sau Pagani Zonda Tricolore. O placheta ceremoniala, gravata cu laser si cu acel numar magic care atesta faptul ca masina este intradevar o editie speciala. Chit ca vrei sa gravezi propria masina in felul asta sau sa aplici peste o versiune intradevar speciala (cum ar fi Ford Focus RS500), posibilitatile sunt cu adevarat nelimitate.
Un obicei preluat de la pomposul Bentley, acest obicei de moda veche inca se mai gaseste undeva in cateva garaje ale constructorilor de performanta. Daca in trecut se foloseau gravuri cu laser pentru a scrie “Hand built” pentru a oferi o scuza fiabilitatii scazute, acest tip de gravura astazi este rezervata pentru acele motoare care chiar sunt construite de mana, de catre un inginer. Cele mai faimoase exemple sunt motoarele AMG de la Mercedes (cele de top), motorul de 6.75 de la Bentley si motorul de pe Nissan GT-R.
Altfel arata motorul atunci cand are o placheta pe care este gravat “Hand built by Ion, 2018”.
Mai are sens sa explic sau sa vorbesc despre acest fenomen? Motocicletele mereu au fost un banc de teste pentru creativitate, lasandu-si proprietarii ca sa isi exprime intotdeauna individualitatea. Iar motoarele care au gravuri cu laser aplicate direct pe metal au un aspect cu totul special.
Daca tot am vorbit despre colegii pasionatii de 2 roti, trebuie neaparat sa vorbesc si despre masini. De fapt, nu am sa vorbesc, am sa las aceasta poza cu acest motor legendar Busso V6, unde s-a gravat cu laser “Alfa Romeo” si “GTA 3.2 V6”, in cazul in care uiti ce legenda se afla sub capota masinii tale.
Sa faci gravuri cu laser pe blocul motor sau pe o placheta comemorativa, asta poate face aproape oricine. Dar sa gravezi teava de esapament a masinii inseamna sa duci atentia la detaliu la urmatorul nivel. Sau poate ca ai avut cam multe prajituri cu ingrediente dubioase, pentru ca Spyker este un constructor olandez de masini. In orice caz, aceste masini si aceasta atentie la detaliu arata potentialul dat de gravuri cu laser.
Chiar daca acest articol este scris pentru SuperBlog, tema este una care se simte ca acasa in cadrul fosei septice cunoscute drept AproapeMasini. Tu ce alte exemple de gravuri cu laser duse la rang de arta auto cunosti? Astept raspunsul tau, in sectiunea de comentarii.
Similar Articles