VW Golf VI, masina construita sa tina strict cat garantia. Cum s-a incheiat povestea tragica a succesorului faimosului VW Golf V, afli in articolul de astazi.

Venit in 2008 ca sa inlocuiasca memorabilul VW Golf V dupa chiar si 4 ani de cariera, VW Golf VI trebuia sa fie acel facelift care sa rezolve problemele generatiei anterioare.

Si cum s-a descurcat VW Golf VI ?

Aceasta masina a ruinat reputatia VW, venind cu foarte multe probleme care apareau in mod misterios la putin timp dupa expirarea garantiei. Apogeul problemelor VW se afla in aceasta masina, acest cocktail de erori si probleme fiind o lectie importanta pentru VW, care au lucrat serios la fiabilitate dupa acest dezastru. Daca VW Golf VI ar fi fost un film, ar fi fost Razboiul Stelelor: Atacul Clonelor. Daca ar fi fost o emisiune TV, ar fi fost „Iadul Bucatarilor”. Daca ar fi fost echipament foto-video, ar fi fost GoPro Hero 5.

Si totusi, VW Golf VI s-a vandut ca painea calda.

Asta pentru ca VW Golf VI s-a bazat pe faima generatiilor anterioare, pe cand VW construia masini rezistente si butucanoase. Doar ca, a te culca pe ureche poate duce catre cadere, o cadere din care te poti ridica sau poti ramane acolo. Colac peste pupaza (nu inteleg expresia, dar o folosesc oricum pentru ca da bine la public) VW Golf VI a fost acolo cand s-a intamplat scandalul Dieselgate, cand VW a fost prins cu pantalonii in vine si cu mana dreapta usor tremuranda.

Masina in sine nu este de o calitate dubioasa, fiind un plus masiv fata de Golf V, cu un interior mult mai inchegat si mai calitativ. Totusi, problemele trenului de rulare au fost suficient de mari incat multi oamenii sa renunte la a mai cumpara VW in mod definitiv.

Motoare VW Golf VI

Benzina

  • 1.4 MPI de 80 cai – Aceasta antichitate a ramas in oferta VW din 2 motive: 1. este un motor foarte bun pentru oras, fara pretentii. Fiabil, simplu, ideal pentru doamne si domnisoare care se plimba prin oras. 2.Cu acest motor ieftin si vechi cei de la VW puteau crea brosuri promotionale foarte avantajoase, cu preturi incepand de la *.
  • 1.6 MPI de 102 cai – De departe cel mai fiabil motor de pe VW Golf VI, arhicunoscutul 1.6 MPI lansat in 1996 are in continuare probleme cu bobinele de inductie si cu tremuratul la relanti. Comparativ cu ce urmeaza, sunt ca si inexistente problemele.
  • 1.2 TSI de 85 si 105 cai – Un motor nou-nout, care sufera de problema dezastruoasa a benzinarelor cu turbina de la VW. Vom vorbi despre problema la sectiunea probleme generale. Cat despre performante, cel de 85 este la fel de puternic ca si Tamara Buciuceanu, cel de 105 este adecvat.
  • 1.4 TSI de 122 cai – Acelasi motor de pe Golf V, aceleasi probleme. Le discutam la sectiunea probleme generale.
  • 1.4 TSI de 160 cai – Pe langa problemele lui 1.4 TSI 122, acest motor vine si cu o turbina si cu un compresor. Probleme mari la ambele, respectiv la pistoanele care crapa si te lasa in drum.
  • 1.8 TSI de 160 cai – O editie speciala lansata doar in Germania, acest senzational 1.8 TSI este pe cat de rar pe atat de bun.
  • 2.0 TFSI „GTI” de 210, 235 si 270 cai – Lansat doar pe editiile speciale GTI, GTI 35 si R, 2.0 TFSI este unul din copiii preferati ai lui VW. Suferind de incontinenta uleioasa, acest motor este in parametri oficiali daca foloseste 1 litru de ulei la fiecare 1000 km. De ce? Pentru ca VW.

Diesel

  • 1.6 TDI de 90 sau 105 cai – Ceea ce trebuia sa fie succesorul spiritual al vechiului 1.9 TDI s-a dovedit a fi cel mai prost motor de pe VW Golf VI si nu numai. Daca este condus pe distante scurte de oras, EGR-ul va pica la fiecare cateva mii de km. Probleme grave la EGR care pica foarte des, injectoare care pica odata cu EGR-ul, probleme la volanta si la filtrul de particule. Acest motor nu trebuie condus in oras pentru ca este plin de probleme. Va fi plin de probleme si la condus strict extra-urban, dar rata de defectare va fi mai mic.
  • 2.0 TDI de 110 cai – Anemicul 2.0 TDI de 110 cai este potrivit pentru VW Golf VI. Un motor relaxat, care nu are probleme serioase raportate. Este un compromis intre performanta si fiabilitate, fiind un motor echilibrat de altfel.
  • 2.0 TDI de 140 si 170 cai – Acelasi 2.0 TDI cu care ne-am obisnuit, cu bune si cu rele. Toate sunt common-rail de generatie noua, singura problema fiind la comun pentru toate motoarele diesel de la VW.

Probleme generale VW Golf VI

  • Toate motoarele pe benzina „TSI” din aceasta generatie au probleme cu intinzatorul lantului de distributie. Acesta se slabeste, lantul se rupe si intra in motor, masina este considerat lejer drept dauna totala. Trebuie verificat cat mai des lantul si intinzatoarele pentru motoarele de 1.2 TSI si 1.4 TSI in special. Sunt cazuri raportate de motoare distruse la doar 30.000km.
  • Cutia DSG este un punct mai slab decat Ion Paladi. Pe langa faptul ca toate au nevoie de un schimb de ulei la fiecare 60.000km (ulei + filtru), sunt foarte multe cazuri raportate de cutii DSG care efectau s-au stricat iremediabil, indiferent de exploatare si intretinere. Extrem de important sa testezi un Golf cu DSG atunci cand motorul este rece. Astfel, poti auzi clar zgomotele si simti smuciturile unui DSG care este la final de existenta mizerabila. Probleme deosebite raportate la 1.4 TSI cu DSG.
  • Acumularile de span din sistemul de injectie este o problema grava pentru toate motoarele TDI din gama VAG. In special sunt vizate motoarele de 1.6 TDI 105 si 2.0 TDI de 143 cai de pe A4 B8. Datorita motorinei de calitate inferioare, intreg sistemul de injectie poate fi afectat si contaminat, de la rezervor pana la rampa comuna.
  • Dupa scandalul noxelor, VW a fost obligat sa cheme in service foarte multe masini cu motoare TDI, printre care si VW Golf VI. Foarte multi oameni au raportat pierderi de putere, probleme la EGR si unele cazuri extreme chiar motoare distruse.
  • Sistemul ABS, mai specific fiind vorba despre senzorul G201 este in continuare problematic. Oricum, majoritatea problemelor te lasa fara motor sau fara transmisie, deci un banal sistem de franare chiar e ultima ta grija.

 

Verdict VW Golf VI

Chiar daca este plin de probleme si a fost pensionat dupa doar 4 ani de activitate, VW Golf VI este in continuare o masina reprezentativa pentru segmentul de hatchback. O masina mult mai luxoasa decat predecesorul Golf V, care are probleme ce pot fi evitate. De exemplu, daca optezi pentru o cutie manuala, jumatate din probleme grave ale modelului sunt evitate.

Ce parere am eu despre VW Golf VI? Un copil de mijloc, care a venit si a plecat foarte repede. Nu si-a lasat amprenta la fel de puternic ca si Golf V, iar Golf VII a venit si a reparat problemele lui Golf VI. La fel ca si Boier Bibescu, a venit, a facut niste zgomot de calitate, a plecat.

Ce motor recomand eu? Avand in vedere toate problemele, eu pot recomanda in continuare clasicul 1.6 mpi legat la o cutie manuala. Cat despre diesel, recomand 2.0 TDI de 110 cai. Iar cea mai echilibrata si spectaculoasa combinatie, rarisimul 1.8 TSI de 160 cai. Cu o cutie manuala, evident.