Din sfanta treime a compactelor de mijloc, Opel Astra H mereu a fost cel mai ieftin si cel mai problematic. Doar ca timpul a demonstrat ca nici modelele concurente nu sunt atat de fiabile. Daca merita un Opel Astra H in 2018, vedem in articolul de astazi.
In primul rand, Opel este un brand american. Asta inseamna ca Opel Astra H porneste din start cu un handicap. Venit din lumea motoarelor mari si al camionetelor, cei de la GM au venit cu o compacta care trebuia sa aiba si motoare diesel. Sa pui un american sa faca o masina compacta cu motor diesel este ca si cum l-ai pune pe Fuego sa cante „Chop Suey”. Este ca si cum te-ai duce la McDonald’s si ai cere spuma de foie gras si Crepes Suzette. Nu merge.
Ce a facut Opel Astra H ca sa ramana relevant pe piata?
Aruncat in ringul intens al compactelor medii, cele mai bine vandute masini din perioada 2004 – 2009, Opel Astra H a trebuit sa lupte cu robustul VW Golf V si cu sportivul Ford Focus II. La fel cum One Piece, Naruto si Bleach au fost „The Big 3” ai lumii anime, asa si Opel Astra H, VW Golf V si Ford Focus II au fost „The Big 3” ai lumii compactelor.
Ford Focus II a fost cel mai sportiv dintre cele 3, VW Golf V a fost cel mai complet dintre cele 3, iar Opel Astra H a fost cel mai ieftin si mai utilitar dintre cele 3. Lucru care se vede si astazi pe piata second-hand, Opel Astra H fiind cel mai ieftin dintre cele 3 modele.
Doar ca, la fel ca si la celelalte 2 modele, configuratia masinii inseamna ca poti avea ori o masina absolut fantastica, ori o masina la fel de buna ca o bere scapata pe jos. Personal n-am fost niciodata fan Opel si al masinilor americane produse in Europa, fapt pentru care nu voi vorbi despre Opel Astra H de parca a venit Roxana Ionescu la un meci de lupte in noroi versus Simona Patruleasa, prezentat de catre Terry Crews.
Motoare Opel Astra H
Benzina
- 1.4 de 90 sau 100 cai – Cel mai mic motor, care este mai potent decat aspiratul 1.4 de baza de pe VW Golf V. Un motor decent de oras, dar care nu are suficienta vlaga pentru drumurile patriei atunci cand cara mai mult de 2 oameni si bagaje. Lipsit de probleme notabile, lipsit de putere. Un fel de Dumitru Caraiani.
- 1.6 Twinport de 105 si 115 cai – Excelent pentru oras si drumuri ocazionale, clasicul 1.6 aspirat este o alegere simpla si fiabila pentru oricine vrea o masina ieftina si decenta. Nu exceptionala sau „going beyond” cum ar spune corporatistii, ci decenta.
- 1.8 de 125, 140 si 170 cai – Unul din cele mai potente si distractive motoare de acest fel si aceasta capacitate din intreaga industrie auto. Destul de rar pe Astra H, este compromisul dintre fiabilitate, putere si consum.
- 1.6 Turbo de 180 cai – Acelasi 1.6 Twinport cu o turbina legata si cu chef de distractie. Destul de rar intrucat il gasesti pe versiunile exotice, scumpe si cu 2 portiere, acest motor este greu de ignorat.
- 2.0 Turbo de 170, 200 si 240 cai – Daca Opel n-ar face masini care sa vireze ca niste dulapuri, atunci senzationalul Opel Astra H OPC ar fi la mare cautare. Un motor exceptional, legat de o masina mai putin exceptionala. Sportivitatea n-a fost niciodata punctul forte al lui Opel Astra H, pentru ca sportivitatea n-a fost niciodata punctul forte al americanilor.
Diesel
- 1.3 CDTI de 90 cai – Un motor de provenienta Alfa Romeo, care se potriveste mai bine pe Corsa decat pe Astra. Nu are probleme notabile, doar ca trebuie sa ai grija la filtrul de particule.
- 1.7 CDTI de 80, 100, 110 sau 125 cai – Alfa Romeo nu face dieseluri de 1.7, dar Isuzu face. Asa ca acest motor de duba a fost montat pe Opel Astra H. Varianta de 80 de cai este exceptionala, fiind un motor extrem de fiabil, cu intervale lungi de mentenanta si cu un consum mic de carburant. Cel mai muncitoresc motor dintre toate, iar daca il combini cu varianta break a lui Opel Astra H atunci ai masina oficiala a antreprenorului debutant, care are nevoie de o masina tzapana cu care sa transporte marfa mult si care nu este din gama Ceresit. Cat despre celelalte variante de putere sunt probleme cu turbina asa ca sunt de evitat.
- 1.9 CDTI de 100, 120 sau 150 cai – Clasicul 1.9 JTD marca Alfa Romeo vine ca sa ii tina de urat fratelui mai mic de 1.3. Diverse probleme electrice, fara sa fie nimic grav in schimb. Singura versiune acceptabila este cea de 150 de cai.
Probleme generale Opel Astra H
- Am sa incep cu o problema caracteristica pentru toate modelele Opel din acea perioada, nu doar Astra H. Majoritatea modelelor subvireaza si sunt al fel de sprintene in curbe ca Alexandru Arsinel. Daca doresti ceva sportiv cu care sa iti testezi limitele, atunci Opel nu este pentru tine. Da, probabil ca te-ai astepta la o agilitate inexistenta de la ceva gen Vectra sau Meriva, dar Astra H cu siguranta ar fi putut fi mai agila, in special considerand motoarele disponbile. Sa ai motoare de 200 de cai, fiabile, dar sa vireze masina ca o barca e ca si cum ai sta paralizat la pat in Paradis.
- Cutia de viteze manuala in 6 trepte, nume de cod M32. Notorie pentru faptul ca explodeaza/crapa in mod spontan, e plin internetul de povesti demne de Viorel Lis in rol principal. Motoarele echipate cu aceasta cutie care se face bucati sunt 1.6 Turbo, 2.0 Turbo, 1.9 CDTI, 1.3 CDTI si 1.7 CDTI. Practic, singurele motoare salvate de la aceasta cutie sunt benzinarele aspirate de 1.4 si 1.6.
- Volanta cu masa dubla montata pe toate motoarele, indiferent ca sunt benzinare sau diesel, este o problema costisitoare la Opel. Cand pica un ambreiaj si trebuie schimbata si volanta, poti duce masina la remat fara niciun regret, mai ales la preturile second-hand actuale. In special sunt afectate motoarele de 1.6 si 1.8 benzina si 1.9 CDTI diesel. Cat despre cel de 1.7 CDTI de 80 cai, acesta este atat de robust si fiabil incat nici nu are nevoie de ambreiaj ca sa functioneze.
- Cat despre Opel Astra H, o problema notorie care poate deveni mai scumpa decat o noapte de gafait pervers si fara protectie este compresorul aerului conditionat. Daca piesele au in cod „WC”, atunci compresorul este fix cum suna. Ai nevoie de un compresor care sa aiba cod „WJ”.
- Cablajul inchiderii centralizate este prea scurt pentru portiera din dreapta spate. Mai mult decat atat, in vasta lor inteligenta, inginerii de la GM au facut ca acel cablu sa se uzeze la fiecare deschidere de portiera. Efectul este ca inchiderea centralizata nu mai functioneaza pentru acea portiera, iar tu ramai cu buza umflata si cu usa deschisa.
- Clapeta de acceleratie se infunda si/sau strica la toate motorizarile, trimitand masina in limp mode. Daca ai un Opel Astra H care nu tureaza mai sus de 3000 rpm, cel mai probabil e in limp mode.
- Odata cu schimbarea distributiei pe curea este esential sa schimbi si pompa de apa. In special valabil pentru italienescul 1.9 CDTI.
- Clapetele swirl, care au facut faimoase in mod negativ motoarele diesel BMW au venit ca sa strice distractia si la Opel. Aceste clapete se pot rupe si vor cade in galeria de admisie, distrugand motorul. Nu cred ca vrei sa ramai fara motor. Evident ca motorul 1.7 CDTI de 80 cai nu are aceasta problema.
- Claxonul la multe modele nu functioneaza. Pentru motorizarea de 1.7 CDTI de 80 cai oricum nu ai nevoie de claxon pentru ca oricum nu mergi suficient de repede pentru a face accident sau sa fii in pericol de a fi lovit.
- Stergatoarele sunt un alt punct slab pentru Opel Astra H, asa ca verifica inainte de a cumpara ca stergatoarele functioneaza la toate vitezele posibile si imposibile.
- Frana de mana are obiceiul sa uite ca este o frana si masina are sanse sa plece din locul de parcare unde ai lasat-o. Ca sa previi sa ajungi pe facebook sau pe youtube, lasa masina in viteza atunci cand parchezi.
Verdict Opel Astra H
Da, poate ca lista de probleme te poate indeparta de Opel si sa te faca sa te intrebi daca exista persoane sanatoase la cap care ar cumpara un Opel. La fel ca si cu VW Golf VI, chiar daca masina nu este stralucita per total, exista si versiuni care pot fi chiar decente. La urma urmei, calitatea masinii se reflecta si in pretul de achizitie, un Opel Astra H din 2009 costand 3500 euro in 2018. Repet, asta nu inseamna ca este o masina proasta, doar ca nu este o masina premium si nici facuta din beton armat marca Ceresit CM 33.
Ce motor as alege? Fara nicio rezerva, 1.7 CDTI 80 cai in versiunea Opel Astra H Caravan. Este o masina exceptionala pentru a face treaba: mare, spatioasa, ieftina, economica, fiabila. Foarte multe magazine mici si-au primit aprovizionarea din portbagajul larg al unui Opel Astra H. Poate ca versiune sportive nu sunt chiar atat de sportive, dar daca vrei o masina ieftina, buna si muncitoreasca, este greu de gasit ceva mai bun pe bani mai putini decat Opel Astra H Caravan 1.7 CDTI 80 cai.
Salutare Bogdan, Cee’d si i30 1.4 sunt masini decente, la fel ca si Astra J 1.4 sau 1.6 benzina. Doar ca pretul acela e mult sub media pietei iar bun si ieftin nu exista, indiferent ce iti vor spune samsarii. Succes!