E greu de crezut ca in 2008 puteai cumpara o masina noua care nu iti oferea garantia ca poate parcurge un drum lung. Iata ca Opel Insignia A reuseste aceasta performanta si devine una din cele mai dezastruoase masini moderne. Iata cum a reusit, in articolul de astazi.

 

Veniti cu gandul de retragere in glorie si faima, americanii de la GM lanseaza Opel Insignia A, ultimul mohican care precede distrugerea companiei si plasarea cadavrului in ograda francezilor de la PSA. Problemele grave de peste ocean au afectat grav dezvoltarea masinilor din Europa, diviziile Opel si Vauxhall avand de suferit. S-a vazut foarte clar directia celor de la GM, identicul Buick Regal venind doar cu motoare pe benzina si fiind un succes comercial decent in SUA.

Buick Regal a avut succes pentru ca americanii nu sunt atat de pretentiosi la calitatea interioarelor precum noi europenii si nici nu au avut parte de motoarele diesel dezastruoase ale lui Opel Insignia A. Asta pentru ca motoarele nici macar nu sunt de provenienta Opel, ei mergand pe mana italienilor inca o data. Sa cumperi motoare de la italieni este ca si cum ai comanda mancare indiana de la o cherhana. Este ca si cum ai suna la Taraf TV cu intentia de a schimba melodia pentru doar 4 euro.

Opel Insignia A, masina oficiala a programatorilor si a corporatistilor. O masina pe care multi au cumparat-o de noua pentru aspect si pentru pretul scazut in raport cu competitia. O masina pe care multi o cumpara astazi second-hand pentru aspect si pretul scazut. Si asta este problema principala a lui Opel Insignia A: este o masina care arata foarte bine, dar pretul scazut de achizitie ar trebui sa iti dea de gandit. Daca ar fi o persoana, Opel Insignia A ar fi o tanara domnisoara de 18 ani care arata a 30 si care merge in cluburi venind doar cu frumusetea. Daca ar fi mancare, ar fi somon cu anghinare. Daca ar fi bautura, ar fi Prosseco.

Dar oamenii in ziua de astazi sunt dispusi sa plateasca pentru a-si intretine imaginea si aparentele, chiar daca Opel Insignia A este o masina ieftina de cumparat (gasesti chiar si sub 5000 euro) dar scumpa de intretinut. Da, nu este singura masina unde aparentele primeaza si problemele de fiabilitate sunt mari, dar ar trebui sa oferi un minim de fiabilitate.

Motoare Opel Insignia A

Benzina

  • 1.4 Turbo de 140 cai – Cel mai mic motor de pe Opel Insignia A vine cu probleme la pompa de apa, la turbina si inca o problema pe care o voi trata la comun.
  • 1.6 aspirat de 115 cai – La fel de musculos ca si Cornel Palade, acest motor isi merita existenta doar pe brosurile de vanzari, cu preturi incepand de la. Un motor care a fost bun pe Opel Astra H, dar pentru Insignia deja este mult prea mic si depasit.
  • 1.6 Turbo de 180 cai – Acelasi 1.6 aspirat, care a primit o turbina cu probleme si un termostat problematic.
  • 1.8 aspirat de 140 cai – Te-ai putea gandi ca acesta este cel mai echilibrat motor pe benzina pentru Opel Insignia A. Si ai gresi. Probleme serioase la electrovalve, actuatori si pinioanele axului cu came.
  • 2.0 Turbo de 220 si 250 cai – Acesta este cel mai echilibrat motor pentru Opel Insignia A. Da, are probleme si un consum pe masura, dar motorul este absolut spectaculos si poate veni si cu un sistem 4×4. Dai un ban, dar stii ca nu-l mai ai.
  • 2.8 Turbo de 280 si 325 cai – Vechiul 2.8 adus de pe Vectra C si lansat in 2004 pe Cadillac CTS, aceasta portie de burgeri americani vine standard cu 4×4 si costuri astronomice. Un Opel Insignia A 2.8T 4×4 este una dintre cele mai americani masini pe care le poti cumpara, o masina care se poate lua la scandal cu majoritatea modelelor europene. In clasicul spirit al lui Opel Vectra, este foarte greu sa mergi mai repede cu bani mai putini.

Diesel

  1. 1.6 CDTI de 120 si 136 cai – Disponibil doar pe varianta facelift de dupa 2013, 1.6 CDTI-ul s-a dovedit a fi un motor fiabil, doar ca subdimensionat pentru americanul Insignia.
  2. 2.0 CDTI de 110, 130, 160 si 195 cai – Este greu de crezut ca poate exista un motor diesel mai prost decat clasicul 2.0 TDI PD de la VW, dar aparent italienii au reusit. Probleme grave la turbina, la clapetele swirl care se rup si cad in galeria de admisie omorand motorul, blocuri motor crapate, EGR, filtre de particule. De asemenea, trebuie schimbat cat mai repede vestitul O-Ring. O-ringul este un inel facut din guma, care tine legate cele 2 conducte de plastic care transporta uleiul din baia de ulei spre motor. De ce nu s-a facut o conducta simpla de fer? Pentru ca GM. Ce se intampla cand cade acest o-ring? Motorul ramane fara ulei si este distrus in cativa km. La fel cum si la 2.0 TDI PD se tocea axul pompei de ulei, motorul ramanea fara ulei si era distrus in cativa km. Evita motorul 2.0 CDTI sub orice forma. Nici motoarele EcoFLEX ale faceliftului nu au scapat de aceasta problema.

Probleme generale Opel Insignia A

  • Switchul de deschidere a portabagajului se strica si trebuie remediat. Din fericire nu trebuie sa schimbi si butucul, asa ca scapi ieftin.
  • Filtrul de particule. In vasta inteligenta americana, motoarele diesel isi incep regenerarea si isi fac treaba, dar daca ai inchis motorul in timpul regenerarii, motorul va relua procesul de la 0 la urmatoarea pornire. Spre deosebire de ceilalti producatori, unde motoarele vor relua procesul de unde au ramas atunci cand ai inchis masina. Asa ca ori stai in masina si iti gasesti activitate, ori iti infunzi filtrul de particule si motorul.
  • Electromotoarele se strica, bateria se goleste si tu ramai vesel in parcare. S-a golit bateria de curent, se goleste portofelul tau de bani, se goleste capul tau de par si incepi sa contemplezi ideea unei biciclete.
  • Mentiune speciala pentru sistemele 4×4 – garniturile se uzeaza si se face un cocktail de lichide la tine in diferential. Dupa 80.000km e bine sa stai cu ochii pe garnituri altfel va fi petrecere la tine in masina, fara vaselina. La fel cum vei primi si tu factura la service – fara vaselina.
  • Radiatorul se sparge in partea stanga jos. Cate-un pic pic pic, cate-un pic pic pic, pana n-o mai ramanea nimic.
  • Probleme la conducta de servodirectie care este atat de bine proiectata incat te va lasa sa faci fitness in parcare in timp ce invarti de volan.
  • Volanta cu masa dubla pentru motoarele diesel si ambreiaje. In multe cazuri, volanta dubla poate indoi arborele cotit si poti sa iti cumperi lejer alta masina.
  • Probleme electrice de orice fel, care pot fi de la navigatie care nu functioneaza corect pana la intreruperea motorului din mers. E ca si cum ai juca ruleta ruseasca.
  • Probleme grave la ABS si in special la franele pe spate. ABS-ul se corodeaza iar franele sunt efectiv mancate de catre acest monument viu al fiabilitatii.
  • Cureaua de distributie si cureaua de accesorii au obiceiul sa sara de la punct, de obicei din mers. Asta inseamna ca motorul poate fi distrus daca nu te misti suficient de repede, iar daca ai oprit la timp trebuie sa chemi asistenta rutiera sa te tracteze si sa te salute purtand costume Armani pentru ca nu esti primul (sau prima) proprietar(a) de Insignia care ii suna pe ziua de azi.
  • Cutia de viteze manuala in 6 trepte cod M32 revine in mod spectaculos si acrobatic, fiind gata sa explodeze spontan in apropierea motoarelor 1.4 Turbo, 1.6 Turbo si 1.8.
  • La cele cu interior maro butoanele de pe consola se topesc. La cele cu interior negru, butoanele se uzeaza si cad foarte repede.

 

Verdict Opel Insignia A

Opel Insignia A – masina oamenilor care vor ceva nou, care sa arate bine si care sa coste putin. Singurul sfat pe care il da este sa cumperi un model facelift, dupa 2013, unde s-a lucrat mult la fiabilitate. Asta tot nu ma face sa recomand Opel Insignia A nimanui. Defunctul Opel Vectra C avea o personalitate a lui – era o masina mare, buna pentru drumuri lungi in linie dreapta, o masina faimoasa pentru subvirare. Avea caracter. Opel Insignia A ramane in schimb in memoria noastra doar pentru problemele grave de fiabilitate.