Peugeot 308 T7, una din compactele din clasa medie care a contribuit la perioada neagra a industriei auto, intra in arena AproapeMasini. Inarmat cu o geaca reflectorizanta, o bagheta, un kg de ceapa si cu o pasiune intensa pentru acelasi sex.

Peugeot 308 T7 a venit intr-o perioada foarte interesanta. Lansat odata cu criza economica, aceasta compacta a intrat intr-o arena in care masinile erau la fel de fragile ca articulatiile unei batrane. Masini precum VW Golf VI, o compacta care ar fi trebuit sa fie etalonul din clasa, a inceput ca o masina fiabila dar a inceput sa se strice in mod misterios exact la terminarea garantiei. In 2013 deja Golful isi arata adevarata fata. Ford Focus III era in mare parte o stricaciune pe roti, dar care avea cateva configuratii reusite (cum ar fi 1.6 benzina aspirat cuplat la o cutie manuala). Opel Astra J trecea printr-o criza existentiala si se pregatea sa fie vanduta de catre americani catre francezi. Ce aveau in comun toate aceste compacte relevante pentru segment: fiabilitate scazuta.

 

Si cum s-a prezentat Peugeot 308 T7 in aceasta situatie?

Admirabil. Spre deosebire de competitia care facea masini care functionau pana la terminarea garantiei si dupa incepeau problemele, Peugeot 308 T7 a obtinut performanta de a se strica la iesirea de pe poarta fabricii. Mancatorii de usturoi si-au dat seama ca oricum piesele se strica, asa ca la ce sa se mai oboseasca sa atinga parametrii garantiei. Asa ca Peugeot 308 T7 este una dintre masinile care confirma ineptitudinea francezilor de a construi masini.

Macar Peugeot 308 T7 s-a salvat printr-un motor care a fost cel mai economic din clasa sa si printr-un alt motor care a fost votat „Motorul anului 2008”. Pacat ca ambele s-au dovedit a fi mancare de caine in mai putin de 30.000km.

 

Motoare Peugeot 308 T7

Benzina

  • 1.4 VTi de 98 cai – Prea mic, prea mizerabil, acesta este motorul perfect care sa iti aduca aminte ca ai cumparat masina gresita. Afli de ce, la rubrica problemelor comune.
  • 1.6 VTi de 120 cai – Acelasi mizerabil motor „Prince” care a ruinat de capul lui reputatia PSA, Mini si BMW. Ai putea spune ca este echivalentul benzinar al lui 1.6 HDI.
  • 1.6 THP turbo de 150, 175 si 200Motorul „Prince” primeste si o turbina. Fantastic, alte probleme la care trebuie sa ai grija. Probleme in special la versiunea de 200 de cai unde cilindrii dau rateuri mai ceva ca democratia Frantei.

Diesel

  • 1.6 HDI de 92, 110 si 115 cai – Legenda lui 1.6 HDI continua, fiind un motor poluat de probleme cu turbina, EGR-ul si injectoarele. Ca si bonus, acest monument viu al fiabilitatii are probleme si la sportul de motor din spate, care se slabeste si motorul poate cadea din mers. O soarta corecta, pentru un motor foarte gresit. Singurul lucru pozitiv la acest avorton mecanic este consumul scazut de carburant. Asta e ca si cum ai fi paralizat la pat in paradis. Daca tot nu te-ai convins si insisti, acest motor aduce si probleme la placa de presiune si la ambreiaj, terminandu-le viata cu aceeasi viteza cu care francezii ies la protest, pentru orice.
  • 2.0 HDI de 150 si 165 cai – Ai putea spune ca este o decizie inteleapta sa mergi pe mana acestui motor, si ai gresi. Injectoarele acestor motoare sunt la fel de rezistente si robuste ca un Crepe Suzette, asa ca pregateste-te spiritual si financiar.

Probleme generale Peugeot 308 T7

  • Cutia de viteze automata in 4 viteze este la fel de trainica ca un guvern francez dupa scumpirea carburantilor. Lista de probleme este prea mare, asa ca daca vrei un Peugeot 308 T7 mai putin bolnav, evita cutia de viteze cu totul.
  • Vestitul motor pe benzina „Prince”. Dezvoltat de catre PSA si BMW, acest motor are probleme grave pe partea distributiei pe lant si a intinzatorului de lant. Exista cazuri de lanturi sarite la doar 8000 de km de utilizare, distrugand complet motorul. Atentie extrem de mare la schimbarea distributiei pe lant si a intinzatoarelor, precum si de a folosi ulei super specific. Motoarele pe benzina „Prince” sunt faimoase pentru problemele lor si pentru cat de putin fiabile sunt.
  • Cheile briceag se rup, ca la orice Peugeot modern. Poti folosi cheia in continuare, doar ca relatia dintre cheie si carcasa e ca relatia dintre cetatean si stat.
  • Peugeot 308 T7 este un mancator veritabil de becuri pentru faruri. Rotunde, patrate, clasice, halogene, neoane, LED-uri, nimeni nu scapa. Macar tu ai in portabagaj becuri de rezerva, spre deosebire de germanii care umbla cu bidoanele de ulei.
  • Portbagajul inaltat poate fi o problema pentru cei care vor sa ridice bagaje grele, cum ar fi o valiza de piese de schimb si scule pentru ca ti-ai luat o masina la fel de fiabila ca un alcoolist care este administrator de bar.
  • Ca orice motor diesel Euro 4 si mai nou, sunt probleme pe partea de filtru de particule. Daca doresti sa il anulezi sau sa il schimbi periodic, este strict optiunea ta.
  • Ca orice Peugeot care se respecta, Peugeot 308 T7 sufera de clasicele probleme pe partea de electronice, francezii optand pentru fire si cabluri de o calitate demna de cea a parfumurilor vandute de toti dubiosii si care se jura pe mama lor ca toate parfumurile sunt originale.

Verdict Peugeot 308 T7

Daca Peugeot 307 a fost o masina care putea fi ori decenta ori catastrofala, Peugeot 308 T7 este un dezastru si atat. Peugeot 307 a avut si cateva motoare decente, printre care si legendarul 2.0 HDI 90 cai, cel mai fiabil diesel construit de Peugeot in istoria recenta. Dar Peugeot 308 T7? Nope, nici un motor care sa il salveze.

Ce motor recomand pentru Peugeot 308 T7? Un Peugeot 307 2.0 HDI 90 cai.