BMW F10, masina oficiala Uber X. BMW F10, masina oficiala a oamenilor de afaceri care au cumparat seria 5 inca de la BMW E39 si sunt loiali brandului. BMW F10, acea fata care arata bine, are o personalitate faina, si totusi este plictisitoare.

BMW F10 a venit in 2010 cu o imagine noua, mai cizelata decat maxilarul lui Henry Cavill si care s-a dus puternic in zona de lux. BMW F10 este mai degraba un Seria 7 mini decat un Seria 5 autentic. Chiar daca BMW F10 este o masina reusita, nu pot sa trec de aspectul asta atat de plictisitor. Totul este corect executat, fara sa exagereze cu nimic, fara sa iasa in evidenta. Imi aduce aminte foarte mult de VW Phaeton, o alta masina anonima pe strada dar extrem de luxoasa la interior.

BMW F10 – Masina oficiala a aeroporturilor de lux

BMW F10 a devenit rapid o alegerea foarte populara printre soferii de Uber X si de servicii scumpe de taximetrie. Asta explica si de ce piata auto second-hand este invadata de BMW F10 de culoare neagra sau gri, culori standard pentru masinile de carat VIP-uri.

 

Plus ca BMW F10 a fost o masina radical diferita fata de modelul anterior. BMW E60 a fost o masina dramatica in aspect, dramatica in performante, dramatica in probleme. BMW E60 a fost o masina care arata tuturor exact in ce masina te afli si ce pozitie sociala ai (fie ca erai om de afaceri curat ca lacrima dpdv financiar fie ca erai cautat de interpol pentru diverse activitati de pe teritoriul Angliei, Frantei, Germaniei, Italiei si tot asa). Dar nu, BMW F10 a mers pe alegeri mai sigure decat atunci cand nu stii ce sa cumperi drept cadou unui prieten asa ca ii cumperi un ceas. Sau ca atunci cand vrei sa iesi in oras dar nu stii unde, asa ca mergi in aceeasi locatie ca de obicei, chiar daca te-ai saturat de locatie si de acelasi meniu si poate ca miroase putin ciudat in aceasta seara, dar hei, poate in alta parte era mai rau. Sau ca atunci cand vrei sa inviti in oras una din fetele pe care deja le stii de ani de zile pentru ca nu se stie niciodata, decat sa incerci sa cunosti fete noi.

Motoare BMW F10

Benzina

  • 520i de 181 cai, cod N20 – Benzinarul entry-level de pe BMW F10, furiosul 520i a avut probleme la lantul de distributie si la pompa de apa, probleme pentru care a fost o rechemare in 2015. Toate modelele dupa 2015 au problema rezolvata, dar e bine sa verifici daca s-a facut rechemarea.
  • 523i de 201 cai, cod N53 – Toate BMW-urile sunt extrem de sensibile la ulei, dar BMW F10 523i este mai sensibil decat increderea de sine a unui absolvent de facultate care incearca sa intre pe piata muncii. Daca nu se respecta la milimetru recomandarea de ulei, la BMW F10 523i vor pica asa:  pompa de inalta presiune, bujiile, bobinele de inductie si injectoarele. Asa ca nu fi scartzar, foloseste ulei cum trebuie.
  • 528i de 255 cai (Cod N53) si 241 cai (Cod N20) – Deja ne aflam in zona motoarelor de 3 litri, aspiratul natural N53 fiind inlocuit in 2012 de turbo-alimentatul N20. 528i din 2010-2011 are 3 litri, cel din 2012-2016 are 2 litri. Inginerii de la BMW sunt ca profesorii universitari: Daca tu nu esti confuz(a), ei nu sunt multumiti.
  • 535i de 302 cai , cod N55 – Ce este mai bun decat un motor de 3 litri benzina? Un motor de 3 litri benzina + o turbina. La fel, acest BMW F10 are nevoie de atentie maxima la ulei, altfel ramai fara pompa de apa, pompa inalta presiune, VANOS si bani in cont.
  • 550i, cod N63 – cei de la BMW chiar nu se pricep la motoare V8. Acelasi legendar 4.4 V8 lansat odata cu trupa Genius, monstruosul V8 are in continuare  probleme la  injectoare si la lantul de distributie. Oricum, la ce costuri de intretinere are motorul asta, cateva probleme devin insignifiante.

Diesel

  • 518d de 141 si 148 cai – Acelasi N47 de pe 520d, detunat la 141 cai. La fel si cu B47-ele, deci da scroll direct la 520d pentru ca daca multa lume se plange de 520d ca fiind lent, la 518d nici nu vreau sa ma gandesc.
  • 520d de 181 cai si 192 cai – Vechiul N47 venit cu chef de distractie si de ars bani este inlocuit in 2014 de catre B47. N47-ele este de evitat complet daca nu vrei sa schimbi distributia pe lant care este amplasata in spatele motorului deci operatiunea necesita scoaterea completa a motorului si un cost similar cu 1 saptamana petrecuta in BOA, fara sa faci economie. Motorul B47 de 192 cai este mai domol si mai gurmand decat vechiul N47, dar macar este fiabil. De fapt, BMW F10 520d de 192 cai este cam cel mai bun diesel pe care il poti cumpara.
  • 525d de 201 si 215 cai – Din pacate BMW F10 525d-ul foloseste motoarele N47 si N57 care sunt la fel de bune ca atunci cand afli ca mai ai 3 luni de trait. Doar ca aceste motoare nu au doar 3 luni de trait. De fapt, nimeni nu stie cat au de trait chestiile astea. Intinzatorul lantului de distributie in continuare nu isi face treaba si poate trimite lantul in motor la fel de spectaculos ca Mircea Badea facand spagatul intr-o tentativa ieftina de a imita reclama celor de la Volvo. Mai mult decat atat, pentru a schimba intinzatorul, trebuie sa scoti tot motorul, pentru ca distributia se afla in spatele motorului. Multumim BMW pentru o idee la fel de geniala ca berea radler.
  • 530d, 535d si M550d de 241, 255, 302, 308 si 375 cai – Acelasi motor N57 de 3 litri si diverse stagii de tuning. Aceleasi probleme asa ca pregateste-te financiar pentru un BMW F10 adevarat: pentru ca un BMW scump trebuie sa fie si scump la intretinere. Doar nu te imbraci de la Tommy Hilfiger si bagi mici facuti la un fast-food dintr-o gara uitata de lume.

Hibrid

ActiveHybrid 5 de 335 cai – Normal ca si BMW trebuia sa prinda trenul hibridelor, asa ca BMW F10 primeste motorul N55 de 3 litri si un motor electric, pentru un total de 335 cai. La fel de gurmand ca si versiunea simpla pe benzina, cu aceleasi probleme, dar mult mai ieftin la impozit. Cam asta ar fi singurul argument al hibridului BMW F10, faptul ca nu mai dai atat la primarie, dupa ce ai pus toate formularele si adeverintele intr-un dosar cu sina.

Probleme generale BMW F10

  • Am sa incep cu aia mare: BMW F10 este extrem de sensibil la ulei, indiferent de motorizare. Daca vrei sa eviti toate problemele de mai sus, fa schimbul de ulei la fiecare 8-10.000km si foloseste doar ulei LL04, aprobat oficial de catre BMW. Daca faci asta, BMW F10 este chiar fiabil.
  • Parbrizul este o chestiune de care multa lume s-a plans, ba ca reflecta, ba ca se crapa repede. Asa e cand iti cumperi un BMW F10, ai pretentii. Nu e ca si cum ai nevoie neaparata de parbriz, dar nu, tu vrei fite.
  • Mentiune speciala pentru dricuri, asta, varianta break care are suspensie pe spate pe perne de aer. Mai confortabile si mai versatile, dar in cazul in care se strica va trebui sa te pregatesti spiritual, material si corporal.
  • Numeroase probleme raportate la condensatorul A/C, dar cine stie, poate ca vei fi scutit(a). Sau poate esti roman sau romanca adevarat(a): Ai Seria 5 BMW F10 dar mergi cu geamurile date jos pentru ca daca pornesti A/C-ul consuma mult carburant si ai alimentat iarasi de 30 de lei.
  • Modelele 525d si 535d, nume de cod N57 au probleme cunoscute la EGR si in special la racitorul de EGR, asa ca pregateste-te spiritual pentru ele.
  • BMW F10 este un alt BMW care se deplaseaza cu anvelope run flat, foarte sensibile la gropi. Pe langa faptul ca sunt mai putin confortabile si sportive, anvelopele run flat au o margine mai groasa si care este sensibila la gropi si la drumuri proaste. Bine macar ca in Romania nu se pune problema drumurilor proaste, spre deosebire de Germania unde in 2018 mergi in centrul orasului ca pe camp. 
  • Cutia de viteze automata are nevoie de un schimb de ulei la fiecare 60.000km. Da, BMW insista mai ceva ca un bisnitar din piata ca nu e nevoie de niciun schimb de ulei la cutie, dar istoria a aratat contrariul.
  • Foarte multa electronica: camera de marsarier, cutia de viteze, incalzirea in scaune si tot asa. Cutia de viteze primeste puncte bonus pentru ca este electronica si daca s-a stricat ceva electric, trebuie schimbata si cutia fizica. Nu, in BMW F10 nu mai ai niciun contact fizic cu cutia automata.
  • Umezeala si apa se pot strange in portbagaj, in special pentru versiunea break. Ghinion, pentru ca acolo se afla bateria. Bateria si umezeala fac o combinatie mai exploziva decat un videoclip Twisted Sister, iar masina ta are toate sansele sa nu porneasca.

Verdict BMW F10

Meh. E un Seria 3 mai mare si in acelasi timp e un Seria 7 mai mic. Nu e nimic spectaculos la el sau dramatic ca la BMW E60. Dar poate ca asta a fost si obiectivul celor de la BMW: Sa mearga pe ceva sigur, fara sa riste. Poate ca episoadele anterioare si furia colectiva a cumparatorilor i-au determinat sa nu mai experimenteze nimic.

 

Ce motoare aleg? Pentru soferii de taxi, in mod evident BMW F10 520d cod B47. Pentru pasionati, BMW F10 528i de 255 cai nume de cod N53 si 3 litri aspirat.