Mercedes E Class W211, masina oficiala a oamenilor care au ales alte cai in viata decat un job, indiferent ca vorbim despre antreprenori sau oameni care poarta coviltir. Merita un Mercedes E Class W211 in 2019? Aflam in articolul de astazi.

Vechea generatie W210 era mai ruginita decat stomacul unui corporatist care bea pentru prima data apa dupa intoarcerea din team building. Vechi, antic, incet si ruginit, vechiul W210 s-a retras in anonimat si a devenit ori o masina de pasionati de masini Mercedes vechi, ori masina oficiala a cetatenilor exotici din zona rurala.

Asa ca Mercedes E Class W211 a trebuit sa vina sa repare pata de rugina din palmaresul Mercedes, o companie care incepea sa piarda serios din vanzari si clienti datorita calitatii masinilor. Asa ca s-au pus pe treaba si au creat o masina demna de steaua in 3 puncte.

Mercedes E Class W211 – Masina oficiala a purtatorilor de cutite si tatuaje

Daca Mercedes ML era masina sefilor de clan si al elitelor, Mercedes E Class W211 a fost o lunga perioada de timp masina celor care facea in mod direct treaba, dominand absolut piata pana la lansarea lui A6 C6 in 2005 si ieftinirea lui BMW E60. Plus ca, daca ai nevoie sa transporti repede 5 oameni mari repede si cu mult „bagaj”, Mercedes E Class W211 este cea mai buna dintre toate 3. 

Merita un Mercedes E W211 in 2019?

Merita, atata timp cat cumperi versiunea facelift care s-a lansat in 2006. Ca orice Mercedes care se respecta, intotdeauna se recomanda versiunea facelift pentru ca germanii rezolva majoritatea problemelor atunci. Iar Mercedes E Class W211 nu face exceptie de la regula, rezolvand multe probleme mai nasoale decat problemele pe care ti le vor face majoritatea proprietarilor daca nu le-ai platit taxa de protectie la timp. Iar Mercedes E Class W211 in varianta facelift s-a dovedit a fi una din cele mai fiabile masini din istoria recenta.

 

Motoare Mercedes E Class W211

Benzina

  • 1.8 Kompressor de 163 sau 181 cai – Modelul E200 KOMPRESSOR are un motor mai degraba de C Class decat de Mercedes E Class W211. Un motor chinuit si gurmand in versiunea de 163 care trebuie evitata complet. Asa ca orienteaza-te spre versiunea facelift de 181 de cai si ai un E Class mai putin chinuit dar la fel de gurmand. Este greu de crezut cat de mult carburant poate sa manance acest benzinar.
  • 2.5 V6 de 204 cai – E230 a venit foarte tarziu la petrecere, fiind oarecum calea de mijloc intre E200 Kompressor si E280. Ca avantaj vine cu una din ultimele modele de cutie automata 7G Tronic si o fiabilitatea excelenta. Doar ca motorul asta e mult prea confuz si, la fel ca o femeie intr-un outlet cu un card bancar de 100.000 de euro, nu stie ce sa faca si incotro sa porneasca.
  • 2.6 V6 de 177 cai – E240 reprezinta tot ce este gresit la benzinarele fabricate de catre Mercedes. Mari, cu performante modeste si extrem de gurmande. Motorul asta consuma atat de mult incat nici GPL-ul nu te mai salveaza. Fa un efort si macar mergi la urmatorul motor.
  • 3.0 V6 de 221 si 231 cai – Venit sub numele de E280 (231 cai) si E320 (221 cai) acesta este un motor corect pentru directori de banci si antreprenori de succes.
  • 3.5 V6 de 272 cai – Musculosul E350 este mai rar decat decenta unei nimfomane asa ca nu sunt sigur ca are rost sa scriu despre acest motor. Prea mare pentru a sta in banca cu motoarele normale, prea mic pentru a sta langa motoarele AMG. Mercedes E Class W211 E350, acel dublu cheeseburger pe care il cumperi pentru ca un singur cheeseburger e prea putin dar totusi iti e rusine sa comanzi un triplu cheeseburger.
  • 5.0 V8 de 306 si 388 cai – Faimosul E500 este o masina la superlativ, o limuzina pe cat de puternica pe atat de silentioasa. O masina prea scumpa in schimb la intretinere chiar si de catre cei care lucreaza la cealalta directie de taxe si impozite.

Diesel 

  • 2.2 de 136, 150 si 170 cai – E200cdi si E220cdi sunt cele mai populare modele de Mercedes E Class W211 de pe drumurile patriei. Montat pe orice, de la Sprinter la S Class, motorul de 2.2 cdi (2143 sau 2148 cmc) este unul din cele mai fiabile motoare diesel construite vreodata. Au fost niste probleme la injectoarele Delphi candva, dar cel mai probabil s-au rezolvat. Evita versiunea de 136 cai pentru ca este la fel de puternica si musculoasa ca Daniela Crudu.
  • 2.7 l-5 de 175 cai – Acelasi 2.2, dar care a primit un cilindru in plus. Suna ca un tractor, dar macar e un tractor fiabil fara probleme specifice, ci doar cu problemele serioase pe care le imparte cu celelalte motoare diesel. Puncte bonus pentru faptul ca nu are filtru de particule, deci o problema in minus.
  • 3.0 V6 de 190 si 211 cai – E280cdi pentru non-facelit si E300 BlueTec pentru facelift, acest V6 este motorul standard pentru masinile mari de talia ML, GL sau S Class. Ajuns si pe Mercedes E Class W211, acest Titus Steel motorizat sufera de ocazionale probleme la turbina dar in rest este o opera de arta prin compresie.
  • 3.2 V6 de 204 cai – E320cdi este ultimul mohican al unei ere demult apuse. Ultimul motor cu 6 cilindri in linie, facut sa faca milionul de kilometri. Foarte greu de inlocuit bujiile si injectoarele la el, dar acest ultim salut al fiabilitatii germane se pensioneaza onorabil in Mercedes E Class W211 in 2005.
  • 4.0 V8 de 260 si 314 cai – E400 si E420 cdi sunt titanii motoarelor diesel de pe W211 E Class. De fapt, aluminii pentru ca au fost primele motoare diesel din lume construite din aluminiu. La asemenea enormitati, intretinerea este atat de scumpa incat problemele specifice nici nu mai conteaza.

Probleme generale Mercedes E Class W211

  • Pentru versiunea pre-facelift, dinainte de 2006, s-au raportat probleme serioase la suspensia fata care are obiceiul sa se strice sau sa se prabuseasca complet. Problema rezolvata de faceliftul din 2006.
  • Pompa SBC (Sensotronic Brake Control) este un sistem faimos, specific doar versiunii pre-facelift Mercedes E Class W211. Realizata pentru a oferi un plus de franare (crede-ma, chiar franeaza vaporul), are o durata de viata de 300.000 de aplicari de frana, dupa care trebuie inlocuita contra aproximativ 1000 de euro.
  • Rugina revine in prim plan si ii trage un sut in testicule variantei pre-facelift, in special la suspensie. Nici versiunea facelift nu scapa, pentru ca rugina, la fel ca si Cristi Borcea, nu iarta pe nimeni.
  • Cutia de viteze automata 7G-Tronic venita pe versiunea facelift este mai sensibila decat o corporatista care abia asteapta sa te trimita la HR. Schimba uleiul in mod regulat si ai grija mare la aceasta cutie. Mult mai buna decat vechea cutie in 5 trepte, dar si mai fragila. Nu e VW-fragila, dar tot trebuie sa ai grija.
  • Motoarele V6 pe benzina au probleme la lantul de distributie si la intinzatorul de lant. O asemenea distractie poate costa mai mult decat masina, dar la ce mai scriu asta ca oricum nu o sa cumpere mai nimeni un Mercedes E Class W211 cu un motor V6 benzina.
  • Pentru versiunile pre-facelift care au suspensie de tip AirMatic trebuie sa schimbi cilindrii mai des decat ti-ai dori. Sau iti poti cumpara una cu suspensie normala. Pe drumurile patriei, e fix acelasi handel.
  • Pentru motoarele diesel se aplica vestita „ciuma neagra”. Inele de etansare ale injectoarelor sunt facute din guma mestecata si scuipata peste injector cu aceeasi atentie cu care Mircea Radu isi privea invitatii. Injectoarele nu mai sunt etanse, mizeria se acumuleaza, injectorul moare. Per total, injectoarele sunt un punct slab pentru motoarele diesel de pe Mercedes E Class W211.
  • Pompa de apa este atat de darnica incat incepe sa ofere apa peste tot, prin diverse gauri. La fel ca Fakirul care a tras lapte pe nas si a lesinat, asa si pompa de apa isi da prematur duhul.

 

Verdict Mercedes E Class W211

Deja am scris foarte mult. Este unul din cele mai stufoase articole marca AproapeMasini scrise vreodata. Asa ca am sa te las cu un verdict concentrat: Cumpara versiunea facelift si vei avea parte de o masina speciala si confortabila. Nu vei iesi in evidenta si nu vrei impresiona lumea din jur, dar vei impresiona cu siguranta lumea ta si a familiei tale.

Ce motor recomand? Cel mai popular motor pe strazile patriei, clasicul E220 2.2 CDI de 150 sau 170 de cai. Iar daca ai un ban plus, ia un E270 CDI. Vorba aia, dai un ban dar stii ca nu-l mai ai.