Vesti bune! Dacia Sandero I ajunge in ringul AproapeMasini. O masina modesta care a spart gura targului prin pretul de achizitie. Dar oare sa fie si o masina buna?

 

Dacia Sandero I ai putea spune ca e versiunea hatchback a Loganului. Doar ca diferentele sunt unpic mai mari de atat, chiar daca a vrut sa ramana cea mai ieftina masina noua de pe piata. La fel ca si Loganul, a fost cumparat la bax de catre europeni si hulita de catre romani pentru ca suntem prea saraci pentru a cumpara ceva ieftin. Dacia Sandero I a fost cumparata de genul de om care cumpara Skoda Octavia prin ’98: O masina ieftina, fiabila si fara briz-brizuri. De fapt, Dacia Sandero I era atat de ieftina incat puteai sa o cumperi fara servodirectie sau casetofon. Dar iata ca au fost si oameni care au preferat sa economiseasca 50 de euro si sa traiasca o viata mizerabila, lipsita de servodirectie sau geamuri.

Cu ce difera Dacia Sandero I fata de Logan?

  • In primul rand s-a rezolvat problema stabilitatii. Dacia Logan are o garda la sol considerabila ca sa poata cutreiera drumurile patriei. Loganul a fost sceptic la Dan Spataru si al lui “Drumurile noastre, se vor asfalta vreodata?” dar asta a insemnat ca Loganul era sceptic si la curbele luate cu viteza mare. Daca esti dependent(a) de adrenalina si ai ramas fara fiole de epinefrina, atunci urca-te intr-un Logan si ia o curba cu mai mult de 50 km/h.
  • Dacia Sandero I a primit motorul de 1.2 aspirat dar a pierdut si motorul de 1.6 MPI 16v de 105 cai, ramanand doar cu un anemic 85 de cai. Nu de alta, dar asta ar fi facut din Dacia Sandero I o achizitie mult mai buna decat Renault Clio si asta nu face bine la vanzari.

Motoare Dacia Sandero I

Benzina

  • 1.2 75 cai – Un motor lansat in 2000 odata cu iTunes, aceasta antichitate se construieste si astazi. Mai rezistent decat ficatul unui student la alcool, acest motor are nevoie doar de cureaua de distributie schimbata la fiecare 3 ani sau 50.000 de km. Personal mi se pare un motor prea anemic, dar poate ca unii oameni se multumesc si cu atat. Poate ca unii oameni nu au nicio problema sa fie depasiti constant de batrani pietoni care se deplaseaza cu ajutorul unui cadru. 
  • 1.4 MPI de 75 cai – Acelasi Ion Iliescu lansat pe Dacia SuperNova, antichitatea asta a fost pensionata eventual de la-fel-de-anemicul 1.2 MPI. Macar motorul asta se salveaza prin fiabilitatea ridicola. 1.4 MPI – motorul oficial al taximetristilor romani. Da, faci misto de el ca e la fel de musculos ca Ion Paladi, dar multe motoare din astea au facut peste 700.000 de km.
  • 1.6 MPI de 85 cai – Clasicul 1.6 MPI cu care ne-am obisnuit de pe Logan I. Din pacate, Dacia Sandero I nu primeste gloriosul 16v de 105 cai asa ca nu voi discuta despre motorul asta prea mult.

Diesel

1.5 dci de 75 si 90 cai – Legendarul 1.5 dci K9K este prezent si pe Dacia Sandero I, doar ca in forma aproape legendara. Cu injectoare fabricate de Delphi, acest motor este mai chinuit decat muncitorii de la fabrica Delphi. Nu este neaparat tragic, intrucat un injector de Dacia Sandero I 1.5 dci costa cat o lada de bere Zimbru, dar tot nu e distractiv sa iti pice injectoarele la fiecare 100 de metri. Tragic este in schimb faptul ca in loc sa fi luat o lada de bere Zimbru, dai banii pe reparatii. A da, motorul reactioneaza prost la motorina proasta asa ca ai grija de unde alimentezi daca nu vrei sa contaminezi sistemul de injectie cu span.

Probleme generale Dacia Sandero I

In afara de faptul ca Dacia Sandero I este mai stabila in curbe decat Logan I, problemele sunt aceleasi.

  • Rugina este in continuare o problema aproape la fel de notorie ca la Mercedes. Cel mai faimos se formeaza rugina in jurul butucului de la portbagaj, dar la fel ca la herpes asteapta-te sa se extinda peste tot.
  • Cutia de viteze iti aduce aminte de Daciile vechi. Nimeni nu stie cum au legat inginerii cablurile de la Dacie. Cel mai probabil nici ei. Schimbatorul este vag conectat la cutie asa ca mult noroc.
  • Dacia Sandero I este la fel de sigura ca sexul neprotejat intr-un bordel. Tabla nu doar ca rugineste, dar este si subtire si se indoaie la cel mai mic efort. Trebuie doar sa te incrunti la tabla si se va indoi.
  • Daca tot am loc de scris, vreau sa mentionez butoanele de actionare a geamurilor. Chiar vreau sa il intalnesc pe inteligentul care s-a gandit sa puna butoanele pe bord, nu la portiere. Acelui inginer ii doresc sa ii creasca un testicul in talpa!

 

Verdict Dacia Sandero I

Am facut scoala de soferi pe o Dacia Sandero I. Nu am inteles nimic din ambreiajul foarte sus si din cutia aia de viteze. Nici motorul nu m-a impresionat. Dar pentru o masina de baza, Dacia Sandero ramane o alegere decenta. Ai grija in schimb sa nu o iei pe cea mai ieftina, fara radio, fara servo, fara geamuri electrice, fara nimic. Sincer nu recomand Dacia Sandero I in mod deosebit pentru ca urmatoarea generatie este absolut geniala iar diferenta de pret e prea mica. Daca ar fi sa o aseman cu un film, atunci ar fi Star Wars : A New Hope. O masina care nu a atras pe nimeni initial, dar care a venit cu o continuare geniala. O continuare atat de genial incat a atras un statut decent si primului episod. Nu stiu de ce, dar cand ma gandesc la Dacia Sandero I ma gandesc la o conserva de ton dintr-un supermarket. E ceva, acolo. Nici nu e ceva super super wow wow, nu e nici mancare pentru saraci. E, acolo.

Ce motoare recomand? Noroc ca sunt 4 motoare disponibile, altfel le propuneam pe toate. Pentru benzina recomand 1.6 MPI iar pentru diesel nu vei ghici niciodata ce motor voi recomanda. Desi Dacia Sandero e mai degraba masina de oras, dar nu se stie niciodata cand ai de carat barabule si porci pe drumurile patriei, atunci cand te intorci de la rudele de la tara.