Dupa succesul lui Dacia Logan I a trebuit sa vina si inevitabila continuare. Dacia Logan II a pastrat aceeasi reteta de masina ieftina, fara pretentii, fara performante si fara probleme. O masina cu o durata de viata ca a unui aparat electrocasnic, care iti va face viata mai usoara. Dar oare merita banii nostri?
Nu am sa scriu un articol omagial despre Dacia Logan II care sa fie demn de soimii patriei. Asta pentru ca Dacia Logan II nu a fost acea revolutie pornita de primul Logan ci doar o evolutie. La fel cum Skoda Octavia a inceput sa fure tehnologie de la VW Golf pana a ajuns la acelasi nivel, asa si Dacia Logan II a ajuns sa fure cele mai noi tehnologii din tomberonul Renault-Nissan-Mercedes.
Mercedes si Renault au facut o alianta in 2010 si uite asa au inceput sa imparta motoare. Alianta este mai mare de atat, incorporand Renault-Mercedes-Nissan-Mitsubishi-Infiniti-Dacia-Lada-Datsun-Alte5000decompanii. Iar rezultatul colaborarii a ajuns la toata lumea, ca la ajutorul social si in special catre Mercedesa.
Se spune ca sunt trei tipuri de zile: zile bune, zile rele si zi-le Guta. Asa si Dacia Logan, a primit cateva lucruri bune si cateva lucruri mai putin bune.
Benzina
Diesel
1.5 dci de 90 de cai – Legendarul K9K, folosit pe orice de la Renault Kangoo pana la Mercedes CLA si Nisan Tiida undeva pe acolo, acest cal de bataie este gata sa care pasageri, saci de cartofi, porci, bricolaj, jumate de Raluca Badulescu pre-operatie, anxietatea unui proaspat absolvent care depune primele CV-uri si multe alte chestii cu greutate. Ca la orice diesel modern, mare grija la filtrul de particule.
N-ai zice ca e adevarat, dar Dacia e unul din cei mai fiabili producatori auto la ora actuala. Faptul ca se recicleaza tehnologie veche, testate si imbunatatita, combinat cu o mentalitate de tip “nu se strica, pentru ca nu are ce sa se strice” fac din Dacia Logan II inclusiv una din cele mai fiabile masini la ora actuala. Sunt cateva minusuri in schimb.
O masina care s-a maturizat si a crescut, dar nu chiar ca vinul. Ar trebui sa aleg o bautura mai ieftina, dar care sa fie totodata buna. Spirt? Cred ca am sa merg pe asta. Dacia Logan II – spirtul lumii auto. Iti faci treaba cu el si nu te lasa la greu.
Plus ca Dacia Logan e una din cele mai fiabile masini la ora actuala. Nu sigura, nu performanta, dar foarte fiabila. Plus ca acuma ai televizor, camera marsarier si cutie automata. Daca mai razi in continuare de Dacia pentru ca esti prea sarac ca sa iti cumperi ceva ieftin, iti doresc sa iti creasca un testicul in talpa.
Ce motor recomand? Greu de spus, pentru ca ai doua dintre cele mai bune motoare ale momentului. Pentru benzina e clar ca recomand 0.9 TCe, iar pentru diesel recomand 1.5 dci de 90 de cai pentru ca oricum atat ai. Daca ar fi totusi sa aleg intre cele doua, as alege clar 0.9 TCe pentru Dacia Logan II, pentru ca 1.5 dci merita doar atunci cand ai nevoie de cuplu, atunci cand cari porci, ciment, europaleti, damingene cu vin, rude si alte chestii. Iar pentru asta iti recomand Logan MCV. Cat despre consum, diferentele dintre cele doua motoare nu sunt chiar atat de mari.
Similar Articles
Salutare! Fiind în căutare de mașină, am ajuns într-un impas:
1. Hyundai Elantra -1.6 benzină
2. Mazda 3 – 1.6 benzină
3. Ford focus – 1.6 benzină
Buget 10k euro.
4. Sau un un efort pentru un Logan nou?
Nu prea gasesc oferte buna, am gasit un 1.5dci 90cp, este bun ca alternativa?
Salutare Ed,
Da. Sunt taxiuri Golan care au trecut de 450.000 km cu GPL din fabrica.
Succes!
Pentru Bolt / Taxi un Logan de prin 2015-2018, să mă uit doar la varianta de 90cp gpl?
Salutare Mihai,
Urmeaza. De obicei apare un review atunci cand o masina si-a terminat viata de productie iar Logan 3 e pe acolo.
Succes!
Salutare Marius,
1.Pentru ca asa se puteau promova ca avand cea mai ieftina masina din Europa, cu preturi incepand de la 6995 euro. Cu programul rabla si cu niste momente intime petrecute cu agentul de vanzari in baia de la reprezententa, puteai sa iti cumperi o masina noua cu 5000 de euro. Nu era mare lucru, dar era o masina complet functionala cu care iti faceai treaba.
2.Masini de flota si in special de livrari. E un motor aspirat, cu consum mic si costuri de intretinere mai mici. Nu are putere, dar in oras nu are relevanta puterea pentru ca oricum nu vei merge mai tare de 100 km/h, desi realistic masina aia isi va petrece viata la 20-30 km/h. De aia s-a cumparat in prostie si s-ar si cumpara daca ar mai fi disponibila. Nivelul de echipare „Delivery” e imbatabil pentru raportul ce platesti / ce primesti. SIgur, nu ai radio dar cu 100 euro montezi tu ceva aftermarket. Singurul minus ramane aerul conditionat dar nu vei conduce tu masina ci un pustiulica la 18-20 de ani deci se descurca si el la fel de bine cum si tu te-ai descurcat in camin in facultate cand dormeai pe jos.
Succes!
Ski totuși de ce a fabricat cu motor de 1.0 sce daca e prost și se mai și exportă….eu am luat cu acest tip de motor și deja sunt praf ..
Salut.
Un articol pe subiectul gpl ar fii interesant in contextul scumpirii benzinei/motorinei .succes
Salutare Alex,
Personal as alege Elantra, Ford Focus, Logan nou si Mazda 3. In ordinea asta.
Succes!