Dupa succesul lui Dacia Logan I a trebuit sa vina si inevitabila continuare. Dacia Logan II a pastrat aceeasi reteta de masina ieftina, fara pretentii, fara performante si fara probleme. O masina cu o durata de viata ca a unui aparat electrocasnic, care iti va face viata mai usoara. Dar oare merita banii nostri?
Nu am sa scriu un articol omagial despre Dacia Logan II care sa fie demn de soimii patriei. Asta pentru ca Dacia Logan II nu a fost acea revolutie pornita de primul Logan ci doar o evolutie. La fel cum Skoda Octavia a inceput sa fure tehnologie de la VW Golf pana a ajuns la acelasi nivel, asa si Dacia Logan II a ajuns sa fure cele mai noi tehnologii din tomberonul Renault-Nissan-Mercedes.
Mercedes? Ce cauta Dacia Logan II si Mercedes in aceeasi propozitie?
Mercedes si Renault au facut o alianta in 2010 si uite asa au inceput sa imparta motoare. Alianta este mai mare de atat, incorporand Renault-Mercedes-Nissan-Mitsubishi-Infiniti-Dacia-Lada-Datsun-Alte5000decompanii. Iar rezultatul colaborarii a ajuns la toata lumea, ca la ajutorul social si in special catre Mercedesa.
Ce a primit Dacia Logan II nou fata de modelul anterior?
Se spune ca sunt trei tipuri de zile: zile bune, zile rele si zi-le Guta. Asa si Dacia Logan, a primit cateva lucruri bune si cateva lucruri mai putin bune.
- Garda la sol a fost coborata suficient de mult incat Dacia Logan II sa nu mai fie pericol public pe strazile patriei, dar a ramas suficient de inalta incat sa poata face fata drumurilor absolut impecabile de la noi.
- E greu de crezut cata tehnologie a primit Dacia Logan II. Avem sistem de navigatie, avem Bluetooth, avem camera de marsariei, avem pana si o cutie automata. Da, doamnelor, domnisoarelor, domnilor si tot ce este intre, a venit si ziua in care o Dacie are cutie automata. Nu este cea mai sofisticata sau performanta cutie automata, dar e decenta si, cel mai importanta, este.
Motoare Dacia Logan II
Benzina
- 0.9 TCe de 90 de cai – Un motor de origine Mercedes, cu nume de cod M281 si cu o fiabilitate excelenta. Unul din cele mai fiabile motoare din istoria recenta, acest motor a fost oferit de catre Mercedes in schimbul dieselului 1.5 dci K9K. E cam singurul benzinar care merita banii tai, chiar daca am acasa un Zanussi cu motor mai mare.
- 1.0 SCe de 73 de cai – Acelasi M281, doar ca largit cu 100 de centimetri cubi si lipsit de turbine, acest motor a devenit in 2017 noua gluma auto. Un motor insuficient ca putere si cu un consum ridicat de ulei, daca iti cumperi motorul asta asigura-te ca nu vei avea pasageri prea des. Sau munceste unpic mai mult si ia-ti versiunea 0.9 TCe.
- 1.2 MPI de 75 de cai – Lansat in 2000 si pensionat in 2014, acest motor este o oda adusa pasionatilor de antichitati. Retras in 2014 de catre 0.9 TCe, vechiul, anemicul 1.2 MPI s-a retras anonim in istorie. Lipsit de probleme notabile, lipsit de putere.
Diesel
1.5 dci de 90 de cai – Legendarul K9K, folosit pe orice de la Renault Kangoo pana la Mercedes CLA si Nisan Tiida undeva pe acolo, acest cal de bataie este gata sa care pasageri, saci de cartofi, porci, bricolaj, jumate de Raluca Badulescu pre-operatie, anxietatea unui proaspat absolvent care depune primele CV-uri si multe alte chestii cu greutate. Ca la orice diesel modern, mare grija la filtrul de particule.
Probleme generale Dacia Logan II
N-ai zice ca e adevarat, dar Dacia e unul din cei mai fiabili producatori auto la ora actuala. Faptul ca se recicleaza tehnologie veche, testate si imbunatatita, combinat cu o mentalitate de tip “nu se strica, pentru ca nu are ce sa se strice” fac din Dacia Logan II inclusiv una din cele mai fiabile masini la ora actuala. Sunt cateva minusuri in schimb.
- Rugina ramane vedeta marcii Dacia, iar Dacia Logan II nu scapa nici el. Rugina se formeaza in special in zona siglei de la portbagaj, dar te poti astepta sa se extinda si sa nu mai scapi de ea. Rugina – herpesul lumii auto, nu stii de unde l-ai luat, cand o aparut sau cum sa scapi de el.
- Tabla construita din hartie igienica nu doar ca rugineste rapid, dar nici nu te ajuta foarte mult in caz de accident. Nu vrei in general sa faci accident, dar sa faci accident cu Dacia Logan II e mult mai periculos.
Verdict Dacia Logan II
O masina care s-a maturizat si a crescut, dar nu chiar ca vinul. Ar trebui sa aleg o bautura mai ieftina, dar care sa fie totodata buna. Spirt? Cred ca am sa merg pe asta. Dacia Logan II – spirtul lumii auto. Iti faci treaba cu el si nu te lasa la greu.
Plus ca Dacia Logan e una din cele mai fiabile masini la ora actuala. Nu sigura, nu performanta, dar foarte fiabila. Plus ca acuma ai televizor, camera marsarier si cutie automata. Daca mai razi in continuare de Dacia pentru ca esti prea sarac ca sa iti cumperi ceva ieftin, iti doresc sa iti creasca un testicul in talpa.
Ce motor recomand? Greu de spus, pentru ca ai doua dintre cele mai bune motoare ale momentului. Pentru benzina e clar ca recomand 0.9 TCe, iar pentru diesel recomand 1.5 dci de 90 de cai pentru ca oricum atat ai. Daca ar fi totusi sa aleg intre cele doua, as alege clar 0.9 TCe pentru Dacia Logan II, pentru ca 1.5 dci merita doar atunci cand ai nevoie de cuplu, atunci cand cari porci, ciment, europaleti, damingene cu vin, rude si alte chestii. Iar pentru asta iti recomand Logan MCV. Cat despre consum, diferentele dintre cele doua motoare nu sunt chiar atat de mari.
9 ianuarie 2020 la 17:16
Salut esti tare care scrie articole pe acest site ? toate mașinile sunt făcute cu probleme altfel nu mai cîștiga firma. Mașinile moderne nu mai sunt fabricate tip Tanc acum ‘ele’ se pot compara cu un obiect chinezesc indiferent de marcă !! Acum urcă în noua ta mașină și vino duminica aceasta la slujba Mănăstirea Sihăstria Neamț, să nu uităm de acești oameni vii sfinți, mașinile scumpe nu aduc fericire !!! Doamne Ajută !
24 februarie 2020 la 22:49
Ca posesor de Logan I (facelift) si utilizator de Logan II am ramas sincer surprins de numarul mare de imbunatatiri de la o generatie la alta. Au ramas destul de putine componente comune (chiar si sistemele de franare si de directie au fost schimbate, iar rapoartele de transmisie par diferite). Antifonare mai buna, caroserie executata mai grijului (sunetul de inchidere a usilor pare chiar european), amortizor care sustine capota (take that, VW!), scaune imbunatatite (nu bune, doar putin mai bune decat alea vechi, care erau putin mai bune decat sezutul pe o bordura joasa cand ai hemoroizii inflamati) iar climatizarea automata (si chiar si cea manuala) e una dintre cele mai eficiente din cate le-am vazut pe o masina. Aici poate ajuta si faptul ca Dacia e probabil singura fabrica care iti livreaza masina fara filtru de habitaclu (ala ti-l pui tu daca esti snob), dar oricum e o instalatie care chiar functioneaza (spre comparatie cu Octavia III la care apesi butoanele doar ca sa te joci cu ledurile, ca alt efect nu au).
9 mai 2020 la 11:49
O masina pe care declarativ o urasc toti, de care rad toti si care faptic e folosita de toti. De la taximetristi, agenti de vanzari, parinti si bunici. Masina care a motorizat Romania, tara care vrea sa treaca direct din caruta in S class la preturi de intretinere de bicicleta. Nu sunt mare fan, desi am detinut un Logan 1 si acum detin si un Duster 2 si am condus un numar mare de Dacii din toate tipurile si motorizarile, mai putin 1100. Dar cine rade de masina asta ar trebui sa se gandeasca cum ar arata taximetria fara Golan ( Fiar Albea poate e cea mai apropiata solutie), toate firmelele de vanzari, politia romana doar cu Polo 1.2 . Dar, pentru ca datul jos din caruta ne-a obosit pe multi asteptarile noastre ca popor sunt evident mari. O sa radem in continuare de Golan cand o sa stam aplecati peste capota deschisa in timp ce vecinul din parcare se va urca in tigaia lui din Arges, va da cheie si va pleca la munca sau sa taie porcul din portbagaj. Si sta batos la volan si pentru ca scaunele sunt mizerabile dar si pentru ca are amandoi rinichii, niciunul nefiind sacrificat pentru un schimb de distributie.
9 mai 2020 la 19:09
Nici eu nu inteleg de unde e atata hate fata de Golan. Aici pe AproapeMasini macar e doar o alta masina, tratata obiectiv. Probabil ca multi bloggeri / jurnalisti / parerologi au nevoie de acea ancora de care sa se lege, de care sa rada tot timpul, de unde sa extraga ceva comedie. Personal regret ca nu exista Golf 4 1.6 HDi, ca as avea material de injurat cu saptamanile.
Raman la parerea de atunci de cand am scris articolul: Dacia Logan 2 e fix ca un electrocasnic. Isi face treaba admirabil, il folosesti cat are garantia fara probleme, ti-l permiti de nou. Nu iti pasa de masini, tu vrei transport. E greu sa bati Loganul in situatia asta.
Am o poveste pe care vreau sa o spun cat de des pot: Am avut un coleg corporatrist care intr-o zi si-a bagat mana in ea masina second si s-a decis sa isi cumpere o masina noua. Era singurul lui criteriu de cumparare: sa fie noua. S-a dus la reprezentanta Dacia, si-a dat masina veche la Rabla, a dat avans 0 si acum are rata lunara 100 euro. Intradevar, e cel mai chel Golan, dar el o foloseste strict pentru acasa – munca – acasa. Cu 100 de euro la luna iti permiti o masina noua. El e stereotipul clientului Logan. O masina noua, ieftina, pe care chiar si-o permite oricine.
21 martie 2021 la 18:04
Am citit articolul si comentariile pentru ca nu gasisem nimic despre cel din 2021. In general sunt de aceeasi parere cu ce s-a spus. Am avut un Logan 1 de nou (2006). Eram adeptul masinii noi, dar am mers apoi pe un megane 3, 1,5 dci, cu toate dotarile (5 ani vechime) si la pret, cam cat loganul chel (de nou). Nu regret deloc. Ce ma scoate din sarite la Dacia – fara dotari, chiar inseamna fara dotari – motor, 4 roti si volan. Atat. Alta prostie: la varianta „de om cu bani”, logan confort, mai scot din buzunar pentru optionale (pe masinile „civilizate” sunt dotari standard) inca 3000 de euro (soft pt gps, scaun reglabil pe inaltime etc etc etc) si uite asa ajunge loganul la 15000 euro (am facut simularea asta pe Logan Confort 0.9 TCe). Iar la 15000 euro, nu imi mai iau Logan. Iar ce s-a scris aici ….ca si-a luat logan nou ca sa mearga 10km pe zi pana la serviciu si inapoi, asa imi luam un ford focus de 1500 euro.
24 iulie 2021 la 23:03
Stii cati bani bagai in focusul ala de 1500 euro?
Tot atat cat ai dat pe el.
13 mai 2021 la 21:01
Hristos a Inviat!.Am citit peste jumatate din articolele tale.Respect.Imi place cum scrii.Pe cand un recenzie despre noul Logan?Sa fii sanatos si iubit!Pace.
5 septembrie 2021 la 15:22
Salutare! Nu-mi cumpar ultimul model scos de Dacia Logan 3 cu motor pe benzina, gaz si cu turbina pana nu faci review despre el. Te rog, fa un review si despre aceasta ca este super discutat subiectul. Am un prieten care si-a cumparat-o pe asta noua cu motorul de mai sus, cutie manuala, etc, a ajuns la 13800€ cu ea si, incredibil, dar trage super MIȘTO ?. In schimb nu stiu nimic despre fiabilitatea ei si ce probleme ar fi pe viitor ca sa stiu daca ar fi o idee buna sa mi o cumpar si eu. Astepr cu nerabdare parerea ta!
6 septembrie 2021 la 8:30
Salutare Razvan,
Logan III e prea nou ca sa putem vorbi despre fiabilitatea lui. Stim doar ca 1.0 TCe manual e capabil de minim 300.000 de km in regim taximetrie deci nu e motiv de panica pe partea asta. Ramane de vazut restul masinii.
Succes!
4 ianuarie 2022 la 11:32
Salut.
Un articol pe subiectul gpl ar fii interesant in contextul scumpirii benzinei/motorinei .succes
29 decembrie 2022 la 17:00
Ski totuși de ce a fabricat cu motor de 1.0 sce daca e prost și se mai și exportă….eu am luat cu acest tip de motor și deja sunt praf ..
31 decembrie 2022 la 12:36
Salutare Marius,
1.Pentru ca asa se puteau promova ca avand cea mai ieftina masina din Europa, cu preturi incepand de la 6995 euro. Cu programul rabla si cu niste momente intime petrecute cu agentul de vanzari in baia de la reprezententa, puteai sa iti cumperi o masina noua cu 5000 de euro. Nu era mare lucru, dar era o masina complet functionala cu care iti faceai treaba.
2.Masini de flota si in special de livrari. E un motor aspirat, cu consum mic si costuri de intretinere mai mici. Nu are putere, dar in oras nu are relevanta puterea pentru ca oricum nu vei merge mai tare de 100 km/h, desi realistic masina aia isi va petrece viata la 20-30 km/h. De aia s-a cumparat in prostie si s-ar si cumpara daca ar mai fi disponibila. Nivelul de echipare „Delivery” e imbatabil pentru raportul ce platesti / ce primesti. SIgur, nu ai radio dar cu 100 euro montezi tu ceva aftermarket. Singurul minus ramane aerul conditionat dar nu vei conduce tu masina ci un pustiulica la 18-20 de ani deci se descurca si el la fel de bine cum si tu te-ai descurcat in camin in facultate cand dormeai pe jos.
Succes!
25 aprilie 2023 la 21:40
Salutare!
Când un review cu noul Logan?
28 aprilie 2023 la 21:13
Salutare Mihai,
Urmeaza. De obicei apare un review atunci cand o masina si-a terminat viata de productie iar Logan 3 e pe acolo.
Succes!
20 iulie 2023 la 21:33
Pentru Bolt / Taxi un Logan de prin 2015-2018, să mă uit doar la varianta de 90cp gpl?
21 iulie 2023 la 10:52
Salutare Ed,
Da. Sunt taxiuri Golan care au trecut de 450.000 km cu GPL din fabrica.
Succes!
25 iulie 2023 la 12:04
Nu prea gasesc oferte buna, am gasit un 1.5dci 90cp, este bun ca alternativa?
7 august 2023 la 5:15
Salutare! Fiind în căutare de mașină, am ajuns într-un impas:
1. Hyundai Elantra -1.6 benzină
2. Mazda 3 – 1.6 benzină
3. Ford focus – 1.6 benzină
Buget 10k euro.
4. Sau un un efort pentru un Logan nou?
7 august 2023 la 8:22
Salutare Alex,
Personal as alege Elantra, Ford Focus, Logan nou si Mazda 3. In ordinea asta.
Succes!