Dupa succesul lui Dacia Logan I a trebuit sa vina si inevitabila continuare. Dacia Logan II a pastrat aceeasi reteta de masina ieftina, fara pretentii, fara performante si fara probleme. O masina cu o durata de viata ca a unui aparat electrocasnic, care iti va face viata mai usoara. Dar oare merita banii nostri?

 

Nu am sa scriu un articol omagial despre Dacia Logan II care sa fie demn de soimii patriei. Asta pentru ca Dacia Logan II nu a fost acea revolutie pornita de primul Logan ci doar o evolutie. La fel cum Skoda Octavia a inceput sa fure tehnologie de la VW Golf pana a ajuns la acelasi nivel, asa si Dacia Logan II a ajuns sa fure cele mai noi tehnologii din tomberonul Renault-Nissan-Mercedes.

Mercedes? Ce cauta Dacia Logan II si Mercedes in aceeasi propozitie?

Mercedes si Renault au facut o alianta in 2010 si uite asa au inceput sa imparta motoare. Alianta este mai mare de atat, incorporand Renault-Mercedes-Nissan-Mitsubishi-Infiniti-Dacia-Lada-Datsun-Alte5000decompanii. Iar rezultatul colaborarii a ajuns la toata lumea, ca la ajutorul social si in special catre Mercedesa.

 

Ce a primit Dacia Logan II nou fata de modelul anterior?

Se spune ca sunt trei tipuri de zile: zile bune, zile rele si zi-le Guta. Asa si Dacia Logan, a primit cateva lucruri bune si cateva lucruri mai putin bune.

  • Garda la sol a fost coborata suficient de mult incat Dacia Logan II sa nu mai fie pericol public pe strazile patriei, dar a ramas suficient de inalta incat sa poata face fata drumurilor absolut impecabile de la noi.
  • E greu de crezut cata tehnologie a primit Dacia Logan II. Avem sistem de navigatie, avem Bluetooth, avem camera de marsariei, avem pana si o cutie automata. Da, doamnelor, domnisoarelor, domnilor si tot ce este intre, a venit si ziua in care o Dacie are cutie automata. Nu este cea mai sofisticata sau performanta cutie automata, dar e decenta si, cel mai importanta, este.

Motoare Dacia Logan II

Benzina

  • 0.9 TCe de 90 de cai – Un motor de origine Mercedes, cu nume de cod M281 si cu o fiabilitate excelenta. Unul din cele mai fiabile motoare din istoria recenta, acest motor a fost oferit de catre Mercedes in schimbul dieselului 1.5 dci K9K. E cam singurul benzinar care merita banii tai, chiar daca am acasa un Zanussi cu motor mai mare.
  • 1.0 SCe de 73 de cai – Acelasi M281, doar ca largit cu 100 de centimetri cubi si lipsit de turbine, acest motor a devenit in 2017 noua gluma auto. Un motor insuficient ca putere si cu un consum ridicat de ulei, daca iti cumperi motorul asta asigura-te ca nu vei avea pasageri prea des. Sau munceste unpic mai mult si ia-ti versiunea 0.9 TCe.
  • 1.2 MPI de 75 de cai – Lansat in 2000 si pensionat in 2014, acest motor este o oda adusa pasionatilor de antichitati. Retras in 2014 de catre 0.9 TCe, vechiul, anemicul 1.2 MPI s-a retras anonim in istorie. Lipsit de probleme notabile, lipsit de putere.

Diesel

1.5 dci de 90 de cai – Legendarul K9K, folosit pe orice de la Renault Kangoo pana la Mercedes CLA si Nisan Tiida undeva pe acolo, acest cal de bataie este gata sa care pasageri, saci de cartofi, porci, bricolaj, jumate de Raluca Badulescu pre-operatie, anxietatea unui proaspat absolvent care depune primele CV-uri si multe alte chestii cu greutate. Ca la orice diesel modern, mare grija la filtrul de particule.

Probleme generale Dacia Logan II

N-ai zice ca e adevarat, dar Dacia e unul din cei mai fiabili producatori auto la ora actuala. Faptul ca se recicleaza tehnologie veche, testate si imbunatatita, combinat cu o mentalitate de tip “nu se strica, pentru ca nu are ce sa se strice” fac din Dacia Logan II inclusiv una din cele mai fiabile masini la ora actuala. Sunt cateva minusuri in schimb.

  • Rugina ramane vedeta marcii Dacia, iar Dacia Logan II nu scapa nici el. Rugina se formeaza in special in zona siglei de la portbagaj, dar te poti astepta sa se extinda si sa nu mai scapi de ea. Rugina – herpesul lumii auto, nu stii de unde l-ai luat, cand o aparut sau cum sa scapi de el.
  • Tabla construita din hartie igienica nu doar ca rugineste rapid, dar nici nu te ajuta foarte mult in caz de accident. Nu vrei in general sa faci accident, dar sa faci accident cu Dacia Logan II e mult mai periculos.

Verdict Dacia Logan II

O masina care s-a maturizat si a crescut, dar nu chiar ca vinul. Ar trebui sa aleg o bautura mai ieftina, dar care sa fie totodata buna. Spirt? Cred ca am sa merg pe asta. Dacia Logan II – spirtul lumii auto. Iti faci treaba cu el si nu te lasa la greu.

Plus ca Dacia Logan e una din cele mai fiabile masini la ora actuala. Nu sigura, nu performanta, dar foarte fiabila. Plus ca acuma ai televizor, camera marsarier si cutie automata. Daca mai razi in continuare de Dacia pentru ca esti prea sarac ca sa iti cumperi ceva ieftin, iti doresc sa iti creasca un testicul in talpa.

Ce motor recomand? Greu de spus, pentru ca ai doua dintre cele mai bune motoare ale momentului. Pentru benzina e clar ca recomand 0.9 TCe, iar pentru diesel recomand 1.5 dci de 90 de cai pentru ca oricum atat ai. Daca ar fi totusi sa aleg intre cele doua, as alege clar 0.9 TCe pentru Dacia Logan II, pentru ca 1.5 dci merita doar atunci cand ai nevoie de cuplu, atunci cand cari porci, ciment, europaleti, damingene cu vin, rude si alte chestii. Iar pentru asta iti recomand Logan MCV. Cat despre consum, diferentele dintre cele doua motoare nu sunt chiar atat de mari.