Aproape Masini

Acum avem si magazin online

Pareri : Skoda Fabia I ( 2000 – 2007 )

Skoda Fabia I, prima compacta Skoda construita sub umbrela VW. Daca vrei o masina simpla si ieftina, Skoda Fabia I ramane o masina relevanta chiar si in 2019.




Lansata in 2000, Skoda Fabia I a fost a doua masina Skoda dupa Octavia. Lansata pe platforma de VW Polo si Seat Ibiza, versiunea de baza era mai ieftina si decat jumatatea de masina denumita VW Lupo. Asta spune ceva despre nivelul de dotare. La fel ca primul Logan, versiunea de baza venea fara servo, clima, turometru, volan, scaune, geamuri sau faruri. Bine ca in 2019 Skoda Fabia I a devenit atat de ieftina incat iti poti permite versiunile mai dotate. Nu sunt la fel de dotate ca Roxana Ionescu, dar iti ofera tot comfortul de care ai nevoie. Plus ca Skoda Fabia I s-a dovedit a fi o masina excelenta pentru tavaleala: ieftina de cumparat, ieftina de intretinut si decent de fiabila.


 


Plus ca Skoda Fabia I vine cu versiune break si cu unele din cele mai fiabile si economice motoare din istoria recenta. In anumite configuratii, Skoda Fabia I poate fi mai ieftina decat mersul pe jos. Asta inseamna ca masina asta e perfecta pentru doua categorii de oameni:



  • Oamenii carora nu le pasa de masini si care vor o masina de tavaleala dar pentru care Loganul e prea scump si Ford Mondeo II e prea mare. Carat cartofi? Nicio problema. Damingene? Nicio problema. Ai de carat un ciubar? Nicio problema. Strazile pe unde mergi au fost facute de potcoavele cailor Hanatului Hoardei de Aur? Nicio problema. Esti fan huse de scaun cu margele? Nicio problema. Intreaga ta colectie muzicala se rezuma la o caseta cu Dolanescu? Nicio problema.

  • A doua categorie o reprezinta doamnele si domnisoarele carora nu le pasa deloc de masini. Masini ieftine si rezistente la abuz si la schimburi de ulei facute o data la cativa ani, Skoda Fabia I e o masina excelenta pentru jungle urbana, daca pentru o masina e o necesitate de care ocazional iti e frica pentru ca tu nu esti pasionata sau atrasa de condus.



Motoare Skoda Fabia I


Benzina



  • 1.0 MPI de 50 de cai – Ia-ti o bicicleta. E mai ieftina. E mai sanatoasa. E categoric mai rapida. Posibil mai incapatoare.

  • 1.2 MPI de 54 si 64 de cai – Pus initial pe Fabia si apoi mutat pe Polo, acest benzinar aspirat vine cu o distributie pe lant, apetit pentru ulei si bobine de inductie si cu performante mediocre. Cel de 64 de cai se mai misca oarecum, dar cel de 54 de cai se misca cu aceeasi viteza cu care un angajat pe salariul minim merge la munca pentru alte 12-14 ore de munca.

  • 1.4 MPI de 60, 75, 80 si 100 de cai – Plin de probleme ca o adolescenta lovita de pubertate, motorul de 1.4 MPI are probleme la garnitura de chiuloasa, cilindri, curea de accesorii si debitmetru. Serios, mai degraba mergi pe indestructibilul 1.2 MPI de 64 de cai.

  • 2.0 8v de 116 si 120 cai – Nici nu stiam ca motorul asta o ajuns pe Fabia. Notoriu pentru munca depusa pe Golf 4, Passat B5.5 si Superb 3U, acest benzinar aspirat este pe cat de lenes pe atat de indestructibil. In schimb, pe o Skoda Fabia I care cantareste cat 2 baxuri de Timisoreana, motorul asta poate fi o torpila. Mult noroc in schimb sa gasesti un Skoda Fabia I cu motorul asta.


Diesel



  • 1.4 TDI de 68, 75 si 80 de cai – Skoda Fabia I primeste un singur motor diesel si anume clasicul 1.9 TDI care a spalat pe creier romanii mai ceva ca emisiunile difuzate de o televiziune aflata intr-o garsoniera. Iar 1.4 TDI este versiunea cu un cilindru scos a lui 1.9 TDI. Ce inseamna asta? Putere scazuta, greutate scazuta, consum scazut dar iarasi motorul nu mai este in echilibru, fiind in 3 pistoane. Daca nu iti place zgomotul de pietris cazand din roaba a lui 1.9 TDI, stai sa asculti un 1.4 TDI. E pe acolo cu vechiul 1.8 TDDI de la Ford. Consumul in schimb e halucinant, in afara consumand 3,5 litri la suta de km, iar in oras 5-6 litri la suta de km.

  • 1.9 SDI de 64 de cai – Acelasi 1.9 TDI, doar ca fara turbina. La cat de ieftina e o Skoda Fabia I in 2019, fa un efort si da 50 de euro in plus pentru versiunea cu turbina. Cat despre motorul asta, fiabilitatea e demna de 1.4 MPI de pe Logan, consumul redus si performantele neimpresionate. De fapt, daca stau si ma gandesc, 1.9 SDI e echivalentul diesel al lui 1.4 MPI de pe Logan. Motoare care au sacrificat total performantele in favoarea fiabilitatii.

  • 1.9 TDI de 101 si 131 cai – Deja vorbim despre un motor corect. Poate ca prea mare pentru Skoda Fabia I, arhicunoscutul 1.9 TDI e pregatit sa duca compacta in urmatoarea dimensiune. Daca ai noroc sa prinzi versiunea vRS de 131 de cai la un pret decent, ai o adevarata torpila pe maini. Cat despre cea de 101 apar ocazional probleme la turbine si EGR iar undeva la 300.000+ km trebuiesc schimbati suportii de motor si axa cu came.



Probleme generale Skoda Fabia I



  • Fiind construita pe platforma de Polo 9N, as putea da copy paste de acolo. Am sa incep cu bucsele bascule care sunt construite din cascaval si guma si trebuiesc schimbate des, mai ales pe drumurile patriei.

  • Senzor ABS G201 pica si la micul Fabia, ca la majoritatea masinilor anilor 2005. Asta e, va trebui sa bei cu 2 beri mai putin.

  • Motorasul stergatorului de la luneta isi da subit duhul si te lasa fara stergator. Nu ca majoritatea posesorilor de Fabia se uita prea des in oglinda retrovizoare decat daca sa isi verifice machiajul.

  • Cutia de viteze automata, desi vorbim despre un model produs pana in 2007, NU ESTE DSG. Este o cutie veche in 4 viteze cu un convertizor clasic. O cutie care nu s-a remarcat niciodata prin fiabilitate in grupul VW.

  • Toate motoarele exceptand 1.2 MPI au distributia pe curea care trebuie schimbata la 60.000km sau 4 ani, oricare ar fi prima. Nu e un defect de fabricatie, trebuie doar sa ai asta in vedere.


 


Verdict Skoda Fabia I


In versiunea break, ramane una din cele mai ieftine masini de tavaleala. E atat de ieftina incat asta e singura ei utilizare. Si e o masina buna pentru asa ceva, portbagajul fiind surprinzator de mare. In versiunea hatchback, e o masina excelenta pentru incepatori si oameni care nu prea le au cu condusul si nici nu vor sa aiba. Ai zgariat un stalp? Nicio problema. Ai urcat pe o bordura prea inalta pentru masina? Nicio problema. Ai dat cu spatele prea mult si ai lovit gardul? NIcio problema. Nu vei plange prea mult. Probabil nici nu vei repara prea curand. E ireal cat de mult abuz poate indura aceasta compacta construita dupa mentalitatea veche, o masina care sa tina cat barajul Vidraru. O masina care sa te multumeasca si peste 10 ani si de care sa nu vrei sa te desparti, pentru ca nu ti-a dat nici un motiv pentru asta.


Ce motoare recomand? Pentru benzina recomand 1.2 MPI de 64 de cai. Cu o distributie pe lant si rezistenta la abuz, 1.2 MPI-ul isi face treaba decent oriunde l-ai duce, minus autostrada. Pentru diesel recomand 1.4 TDI pentru ca e mai ieftin la taxe, mai ieftin la intretinere si are consumuri absolut ireale. Plus ca nu e un motor subdimensionat pentru Fabia. Din contra, 1.9 TDI e prea greu pentru Fabia si afecteaza subvirarea masinii. 1.4 TDI e perfect. 1.4 TDI – masina oficiala a oamenilor ahtiati dupa consum. De fapt, motorul asta e recunoscut in lumea auto ca fiind unul din cele mai economice motoare si e folosit des ca punct de referinta.


Scrie un raspuns
  • AproapeMasini

    2022-12-02 19:44:58

    Salutare Sorin, Din moment ce nu are filtru de particule si abia are EGR, nu are aceste neajunsuri. Succes!

  • Sorin

    2022-12-01 19:02:28

    Motorul 1.9 SDI, are aceleasi neajunsuri la folosirea cu preponderenta in oras ca si 1.9 TDI?

  • Seba

    2022-07-07 22:10:23

    Skoda Fabia an 2004,motor 1,2 cu 12V cod motor AZQ(varianta de Cehia), achiziționată în 2008 cu 90000km.Acum în 2022 are 307000, fără probleme.Consumabile și piese(puține și decente ca preț) înlocuite la timp,bineînțeles.

  • Popa Ionel

    2022-01-10 15:16:31

    Bună ziua! Conduc (încă!) o Skoda Fabia Combi din 2005, cumpărată nouă de la Porsche Leasing. Motor HTP de 1.2 12 V, cel cu mai mulți cai-putere. Cu P roșu, am înțeles că ar fi motorul de VW Polo. Sunt (încă!) foarte mulțumit de ea, dar am și avut grijă să respect ad-literram planul de service. Adică: la timp făcute schimburile de filtre și ulei, înlocuit bujii, lichid de frînă și alte lichide. Distribuția este pe lanț și mi s-a spus că nu trebuie înlocuită decât dacă se rupe… De consum nu mă plâng: 7-8 litri în traficul din Constanța (ceva mai mult vara, cu AC), maxim 6,5 litri pe autostradă, cu 130-140. Prinde și 160, dar nu m-am încumetat decât de câteva ori, prin 2008… De atunci, am stat cuminte, iar motorul s-a purtat impecabil. Ajută foarte bine în depășiri, se înfige și cu doi pasageri la bord și cu portbagajul plin. Ce-i drept, am avut doi profesioniști care de la început m-au învățat cum se schimbă vitezele optim, la peste 2.500 de rotații, chiar și la 3.000, și nu merg niciodată cu motorul subturat. Confirm fragilitatea bobinelor de inducție after-market. Pe cele originale VW le-am schimbat între 2016 și 2018, apoi am mai schimbat două până am decis să cumpăr ceva scump. Decizie corectă! Confirm și înlocuirea deasă a bucșelor-basculă: de trei ori în 16 ani. Motorașul ștergătorului de lunetă este cel original, dar a trebuit să înlocuiesc de două ori macaraua de la geamul șoferului și o dată caloriferul. A trebuit să înlocuiesc motorașul ștergătoarelor de parbriz, într-un noiembrie geros, pentru că uitasem în instalație lichid de parbriz de vară… În port-bagaj intră ce vrei și ce nu vrei! Costurile cu impozitul: 45 de lei. Aș fi vrut să o vând acum 5 ani și să iau ceva mai nou, dar când am aflat că Fabia Break nu se caută și că nu aș primi mai mult de 1.500 de euro pe o mașină de 11 ani, am renunțat. E încă bună și ieftin de întreținut, așa că…

  • Mr.M

    2021-12-25 18:19:38

    Si 1.4 MPI de 60 de cp are distributia pe lant. Cunostinte tehnice slabe, dar recuperam insa cu mistocareala.

  • DANI

    2020-07-25 14:14:11

    Detin o Skoda Fabia 1.4 16v – 101cp din 2001, cumparata la mana 3a in 2013. Dintre toate componentele, motorul este cel mai putin problematic, nu are nici pe dracu’ daca umblii subturat si nici nu isi da duhul daca il ambalezi mai des. Doar sa iti amintesti sa completezi consumabilele periodic, este o masina veche deci e normal sa aibe nevoie de completari intre schimburi. Este practica si ieftin de intretinut, iar daca nu ai pretentii sportive este suficienta, insa nu as recomanda pentru achizitie in 2020, sunt masini cu ani multi care probabil au trecut prin multe maini, chiar daca motoarele sunt trainice, electronicele ei nu sunt.

  • AproapeMasini

    2020-05-07 14:25:16

    Salutare Radu, Golf 4 e o exceptie in lumea auto pentru ca au fost atat de multe masini fabricate si atat de multe de piese au fost fabricate incat astazi le cumperi mult mai ieftin decat in cazul unei masini mai putin populare.

  • Radu Atodiresei

    2020-05-07 14:17:26

    Autorul tot remacrca faptul ca are piese ieftine si ca in general masina e foarte ieftina la achizitie in momentul actual. Sa o luam cu inceputul, daca pui piesele cele mai proaste pe ea e si normal ca ele sa fie foarte ieftine dar sa te lase cand iti e lumea mai draga. Daca pui piese decente constati ca au un pret normal echivalent cu piesele de pe Vw Polo sau Vw Golf / Octavia 1 etc. E o masina fiabila per total si sa nu uitam ca sunt ceva mai scumpe la ora actuala decat vestitul Golf 4 care pe vremea aia era mult mai scump decat Fabia 1. Un exemplar ingrijit de Fabia 1 e in jur de 1500-1700 de euro, pe cand un Golf 4 poti sa il iei pe la 1200-1300 din acelasi an de fabricatie.

  • Catalin

    2020-04-06 14:48:13

    Vezi că este articol cu vw UP

  • Valio

    2020-04-06 12:45:27

    Felicitări autorului ptr curaj ! Astept să vină la rând si VW up!


CE SE INTAMPLA PE aproapemasini.com

CE SE INTAMPLA COMENTATORULE?
ARHIVA