Skoda Fabia III, masina oficiala a doamnelor, domnisoarelor si instructorilor auto revine din nou in jungla urbana. E pregatita compacta Skoda sa infrunte un climat ostil hatchback-ului clasic?

Skoda Fabia III a fost lansata in 2015 mai degraba pentru a continua traditia decat pentru a continua evolutia uneia din cele mai bune masini de oras. Dar oare isi mai are locul Skoda Fabia III intr-o lume plina de cross-overe? Si daca nu era suficient asaltul masinilor de mini-statut, Skoda a lansat si in 2012 Skoda Rapid, o Octavia mini sau o Fabia cu portbagaj, depinde cum o privesti. O masina periculoasa pentru Skoda Fabia III, mai ales in Romania unde masina trebuie sa fie masina – 4 portiere si portbagaj.

Totusi, Skoda Fabia III ramane o compacta de oras pentru oamenii care nu au pretentii auto foarte mari dar care nu vor totusi un Sandero care costa aproape jumatate din pret dar nici nu au bani de VW Polo. Problema este ca o Skoda Fabia III e cu peste 2000 de euro mai scumpa decat un Renault Clio IV. Intradevar, Fabia vine cu mai multe dotari standard decat Clio si mai multa putere, dar ce relevanta are puterea pentru o posesoare care stie doar culoarea masinii si nu o intereseaza alte detalii? Si, cel mai grav e ca o Fabia costa cat un Polo, posibil mai mult. Daca pana acum VW Polo a fost varul de la tara uitat de catre VW, acuma Fabia ii ia locul si e varul uitat. Cu un interes acut spre cross-overe, spre Rapid, spre Octavia, Skoda Fabia III ramane o masina pentru nostalgici si pentru cei care au fost multumiti de Skoda Fabia II si acum vor modelul nou. Iar vanzarile arata acest lucru.

 

Motoare Skoda Fabia III

Benzina

  • 1.0 MPI de 60 si 75 de cai – Se pare ca vechiul 1.0 MPI de pe Skoda Fabia I nu a disparut si a revenit spectaculos. Speram sa fi ramas acolo, in cimitirul istoriei. Cel mai probabil e un motor pus pe Skoda Fabia III pentru a obtine un pret cat mai mic pe o brosura clasica care spune “Skoda Fabia, cu preturi incepand de la ….”
  • 1.2 TSI de 90 si 110 cai – In sfarsit s-a rezolvat problema distributiei, trecandu-se de la lant la curea. Un motor excelent pentru o Fabia citadina, locul ei natural. Ocazional mai pica turbina, dar cazurile sunt destul de rare.
  • 1.0 TSI de 95 si 110 cai – Venit in 2017 ca sa pensioneze vechiul 1.2 TSI, unitatea asta de 1.0 TSI pare a fi noul cal de bataie al masinilor VW de oras. Excelent pentru Fabia, dezastruos pentru Octavia si Golf. Excelent pentru oras, sensibil la stresul continuu al drumurilor patriei.

Diesel

1.4 TDI de 90 si 105 cai – Dupa cum spuneam, Skoda Fabia III a ramas masina uitata de catre Skoda. Asa ca nu a primit unul din motoarele diesel noi si continua sa foloseasca vechiul 1.4 TDI lansat in secolul XIII odata cu espadrilele. Nu ca ar fi ceva in neregula cu legendarul 1.4 TDI, doar ca ar fi fost dragut daca Fabia ar fi primit si tehnologie mai noua. Atentie in schimb la DPF, ca la orice diesel modern.

Probleme generale Skoda Fabia III

  • Pe langa faptul ca a fost lansata acum 5 minute si problemele grave nu au aparut inca, Skoda Fabia III a vrut sa se intoarca la origini si sa compenseze lipsa de tehnologie cu fiabilitatea. De aceea lista de probleme este mai scurta decat coada la vot, Skoda Fabia III chiar este o masina fiabila.
  • De mentionat in schimb cutia automata DSG care a facut ravagii prin toata gama VW. Are nevoie de ulei si filtru schimbate la fiecare 60.000km si atentie mare la unitatea Mecatronic care are obiceiul sa se strice. Foarte important ca sa faci un test drive cu masina pornita la rece, ca sa poti observa smucituri ale cutiei.

Verdict Skoda Fabia III

Sper doar ca nu o va lua pe drumul lui Polo 6R si sa ramana masina uitata a companiei. Skoda Fabia II nu s-a vandut atat de bine pentru ca a venit cu o idee funk care sa atraga tineretul. Dar tineretul in ziua de azi nu isi permite sa dea 15.000 de euro pe o masina noua, indiferent din care tara a Europei vine. Asa ca s-au decis sa se intoarca la origini si sa se adreseze oamenilor care vor ceva mic, practic si fiabil. Da, nu arata la fel de bine ca un Renault Clio IV. Da, nu e la fel de dinamic ca o Fiesta. Da, nu e la fel de respectabil ca un Polo. Si da, Fabia e mai scumpa decat toate astea. Dar macar e o masina simpla si fiabila. Tot ce trebuie sa faca VW e sa mai scada din pret, si ai o masina geniala de oras.

Ce motor recomand? Pentru benzina, clar 1.2 TSI de 90 de cai. Iar pentru diesel, nu vei ghici niciodata ce motor recomand. Si da, anticul 1.4 TDI inca are un cuvant de spus. 1.4 TDI, un telefon blackberry intr-o lume a smartphone-urilor.