Citroen C5 II, ultimul Citroen construit dupa vechea reteta Citroen. Sa fie asta un lucru bun sau nu, aflam in articolul de astazi. Citroen C5 II, masina oficiala “a doua oara n-o mai fac”.
Lansat in 2008 ca sa schimbe primul Citroen C5, Citroen C5 II vine deja cu o atitudine teutonica asupra problemei. Cu mai multe bube decat un fost ministru al justitiei si cu o incapatanere pentru a folosi tehnologie din 1955 (suspensia hidropneumatica), vanzarile Citroen au cazut ca un sac de cartofi din pod. Asta a insemnat ca brandul mancatorilor de baghete cu usturoi a trebuit sa inteleaga ca nu trebuie sa construiasca ce le place, ci sa construiasca ce se vinde. Asta e o regula elementara in afaceri, cum au reusit astia de la Citroen sa supravietuiasca atata timp pe piata fara sa cunoasca acest principiu, ma depaseste mai grav decat atunci cand ma depaseste cineva pe autostrada Iasi – Targu Jiu. Oh wait.
Ce aduce nou Citroen C5 II?
- In continuare ai parte de idiotenie…asta, creativitate specifica Citroen in sensul ca sectiunea centrala a volanului ramane fixa, unde sunt comenzile si airbag-ul.
- Ca si noutate, suspensia hidropneumatica de pe Citroen nu mai este standard pentru toate modelele. Cei de la Citroen au realizat dupa 50 de ani ca o asemenea tehnologie e intradevar impresionata, dar si scumpa de produs si de intretinut. Asa ca modelele standard vin cu o suspensie standard pe arcuri, ca sa aiba o intretinere mai civilizata ca si costuri.
Motoare Citroen C5 II
Benzina
- 1.6 de 120 cai – Nu e chiar la fel de mizerabil ca 1.6 MPI de la VW, dar acel motor macar a fost pus pe masinile entry-level, iar Citroen C5 II se vrea a fi varful de gama Citroen. E ca si cum casa lui Buhnici s-ar incalzi cu ajutorul unei sobe de teracota. Iar ca bonus primesti probleme la pompa de apa care se strica si incinge motorul si curea de distributie daca nu e schimbata la timp se rupe. In ambele scenarii, ramai fara motor.
- 1.6 THP de 156 cai – Acelasi 1.6 doar ca primeste o turbina. Un motor destul de bun, dupa standardele franceze. E ca si cum ai avea cea mai mare nota la examenul de corigenta. E ca si cum ai lua 4,99 la examen. Ai nota cea mai mare dintre cei care au picat.
- 1.8 de 125 cai – Acelasi 1.6 care a fost lungit la 1.8 si care a primit chiar si 5 cai putere. Daca erau 6, erau frumosi, da rasa. Acei 5 cai in plus nu merita diferenta de 5 lei la impozit.
- 2.0 de 140 cai – Un motor simplu care isi face treaba in mod admirabil. Se misca decent chiar si pe caroseria de Citroen C5 II. Doar ca traim in Romania si nu ne intereseaza motoarele non-diesel.
- 3.0 V6 de 211 cai – Acelasi motor de pe prima generatie de Citroen C5 si facut faimos in special pe Clio V6. Un motor spectaculos, cu o intretinere pe masura. Doar ca nu isi are rostul in caracterul de limuzina al lui Citroen C5 II.
Diesel
- 1.6 HDi de 109 cai – Acelasi 1.6 HDi mizerabil cu care ne-am obisnuit pana acum. Un avorton mecanic umplut de probleme la turbina, actuatorul de la turbina, sita de la turbina, turbina in sine, injectoare, EGR, filtrul de particule si orice piesa mecanica din motor. Daca s-ar aplica blestemul „iti doresc ca toate nefericirile si problemele din lume sa se reverse asupra ta”, s-ar aplica la motorul asta.
- 2.0 HDi de 136, 140 si 161 cai – Ca orice 2.0 diesel european, sunt probleme la EGR si filtrul de particule. Un motor care nu iese cu nimic in evidenta, ceea ce este foarte ciudat pentru un Citroen. E ca si cum te-ai duce la Gilda pe Lipscani si ai comanda cartofi prajiti cu ceafa de porc.
- 2.2 HDi de 170 si 200 cai – Un motor absolut fantastic, 2.0 HDi-ul de 170 de cai vine cu o singura turbina si cu o fiabilitate legendara. Folosit pe Citroen C5 II, Peugeot 406 si Land Rover Freelander 2, acesta este unul din cele mai fiabile motoare din istoria recenta.
- 2.7 HDi V6 Bi-Turbo de 211 cai – Da, altceva. Un motor in general fiabil, dar cand a picat ceva, pregateste-te spiritual, mental si fizic. Nu e cel mai rapid motor posibil, dar cu siguranta poate tracta un alt Citroen pe platforma in drum spre service.
- 3.0 HDi V6 de 240 cai – Acelasi 2.7 HDi doar ca unpic mai mare, care a muncit unpic mai mult, care a invatat unpic mai mult in scoala. Dar oare chiar merita un 3.0 V6 pe un Citroen C5 II? Plus ca motorul cantareste aproape cat Raluca Badulescu pre-operatie si va subvira intr-un stil demn de Audi.
Probleme generale Citroen C5 II
- Suspensia hidropneumatica nu mai este standard. Totusi, pentru acele Citroen C5 II care au aceasta suspensie va trebui sa pregatesti cateva mii de euro in cont ca nu se stie niciodata. Daca ti-a trebuit un Citroen de moda veche.
- Coloana de directie acum daca este clasica nu mai stie ce sa faca si isi da duhul in mod imprevizibil. Daca la Toyota poate fi orice de la un senzor pana la intreaga coloana de directie, la Citroen C5 II nu te mai complici cu detalii marunte, pica direct intreaga coloana.
- Si acuma vine una mare, la fel ca atunci cand ai mancat fast food indian. Sistemul electric foloseste un CAN bus in loc de firele clasice pentru ca Citroen. Cand se strica ceva pe partea electrica, in mod garantat se va mai strica si ceva pe langa pana se strica tot, daca il ignori suficient de mult. De aceea e important sa verifici absolut toate electricele din masina si sa vezi daca functioneaza fiecare buton. Buturuga mica rastoarna carul mare, sau butonul mic rastoarna Citroen-ul mare.
Verdict Citroen C5 II
Se simte influenta germana asupra lui Citroen C5 II. Nu mai e o masina ciudata care se strica la fiecare 200 de metri, e acum doar o alta masina de pe strada. Pe de o parte e mult mai fiabila, pe de alta parte nu mai are nimic special. In esenta e un Passat B6 unpic mai ieftin, unpic mai fiabil si unpic mai aspectuos. Doar ca ar fi trebuit sa se bata cu Passat B7, dar a putut doar pana la nivelul lui B6. In orice caz, daca mergi pe suspensia normala pe arcuri, pe un 2.0 diesel si pe o cutie manuala ai parte de o masina decenta.
Ce motor recomand? 2.0 HDi de 140 de cai, in combinatie cu o cutie manuala si cu o suspensie pe arcuri. E o berlina decenta ca si fiabilitate, economie si performante si datorita reputatiei proaste Citroen e si mai ieftina decat competitia, chiar daca e aproximativ la fel de buna.
3 mai 2019 la 13:40
Mersi, man!
8 iulie 2019 la 13:40
Bine ca am citit aici despre motorul de 156 CP.Am urmarit pe site-urile de masini ceva masini Citroen cu acest motor.GATA! L-am scos din Favorite si din preferinte!
29 martie 2022 la 2:17
Greșești. Îi un motor bun….
20 august 2019 la 10:32
Bună ziua, mar interesa păreri despre Citroen C5 an 2013,multumim
13 decembrie 2020 la 19:31
Salut , am eu un citroen c5 2012 1.6 hdi diesel, sunt foarte multumit de el , are 150.000 de km , il am de aproape un an de zile , consum foarte bun ,confort excepțional. Eu nu sunt plătit sa laud dar sunt mulțumit de c5 ul meu
13 octombrie 2019 la 21:22
Buna seara! Un articol de tot rahatul , se vede ca omului nu ii place marca Citroën! Am un C5 cumparat de nou din 2011 cu motorul 2.0 HDI de 163 CP , 292000 de km la bord iar singurele probleme pe care le-am avut au fost : alternator , rulment roata fata stanga si o pompa de apa. Deci o masina mai mult decat fiabila , iar suspensia hidropneumatica nu necesita intretinere decat lichid LDS. Dar degeaba toate astea daca sigla nu e de origine nemteasca….ca asa e cu arhaica conceptie romaneasca…..
29 octombrie 2019 la 22:28
Este o masina realmente fiabila, am si eu una, 2010, 279.000 de km, 2.0 diesel de 160 de cai si masina se comporta perfect, singura problema a fost la alternator si aia nimic grav, imediat a fost rezolvata, comfort si aspect mai bun ca un passat, am condus passat b6 si e mizerabil comparativ cu b5 si b7…de asemenea este usor comparabila cu un b7, poate nu il intrece, dar nu inseamna ca nu le putem compara, luxul este ceva ce iti poti permite, este unic, poate nu e cel mai bun, dar e surprinzator pentru ceea ce promite. Numai astia fraieri care se cred mari barosani si cunoscatori, cand ei abia stiu sa foloseasca radio-ul, sar repede cu gura pe astea franceze ca sunt rele, intr-adevar, poate nu sunt perfecte, dar nici germanele nu sunt, daca stau sa enumar doar problemele unui b6 ma apuca pastele, dar ce sa faci, romanul tot roman e.
12 iunie 2020 la 16:41
Ai perfectă dreptate, eu dețin tot un C5 140cp si de la 164000 km si pana la 238000 nu i-am făcut absolut nimic,decât distribuția si schimbul de ulei,acum mă pregătesc de plăcuțe si discurile pe fața, care costă 390
4 octombrie 2020 la 21:09
Doar placutele costa 390 lei pentru discuri mai pui bani.
10 decembrie 2020 la 21:33
Confirm! Am același model și an. E mai mult decât fiabilă, am ajuns la 266.000 cu ea și mere…
25 ianuarie 2020 la 18:22
asta ia comentariile de pe site urile de afara si le adapteaza…un ipocrit !!!!!!!
26 ianuarie 2020 la 0:57
Buna seara! Un articol in bataie de joc. Am un C5, motor 2 hdi din 2005. In prezent are la bord 264000 km. Nu m-a dezamagit niciodată. Fac naveta Romania-Germania. Merge bine, are un confort si-o eleganta la drum lung ce nu gasesti la multe masini germane din clasa si generatia ei. Nu am bagat bani in ea decât pentru consumabile. Acum a inceput sa blocheze cate-o data frana de mana pe roata din dreapta. Asta e. Cand voi avea timp voi schimba etrierul. La km ce-i are rulati nu consider ceva de comentat. Este o masina fiabila, motorul de 2l hdi chiar e reusit, suspensia este ok, nu-ti va crea probleme, nu e scumpa la service in comparatie cu Audi, BMW, Mercedes sau Pasat. Sunt foarte multumit de C5. In viitorul apropiat voi aduce din Franta inca un C5 motor 2l benzina 140 cp. Motorul 1, 6 hdi nu-l recomand. Într-adevăr este slăbuț, dar merge pe ceva mai mic.
4 octombrie 2020 la 21:07
Doresc si eu un C5 2 L benzina de 140 CP. 0745902027.
24 mai 2020 la 18:26
Toti fraerii isi dau cu parerea….
Cum sa iei citroen fara suspensia lor legendara? Intretinerea unei suspensii hidropneumatice nu este scumpa si mai mult decat atat : NU CADE MAI DELOC.
Cel care a scris articolul nu are habar de aceste masini.
Nu va mai luati dupa toti necunoscatorii,cand va doriti o masina,cautati grupurile dedicate pe fb si vb cu oameni care le conduc de ani de zile si care stiu adevarul despre masini.
25 mai 2020 la 10:51
Ai dreptate, o pompa hidraulica costa doar 1500 lei SH. Si suspensiile hidropneumatice sau pe perne nu se strica niciodata in Romania. La noi in Romania nu exista gropi, nu exista praf, nu exista sare pe drum, nu exista iarna, nu exista variatii de temperatura.
Nu mai induceti lumea in eroare!
7 iunie 2020 la 15:44
C5 fara hidractiv nu are farmec. Da, poate costa, dar nici nu mergi cu o masina care tremura din toate articulatiile. Nemtoaicele cu pretentii folosec perne de aer. Crezi ca sunt mai ieftine sau mai rezistente???
4 octombrie 2020 la 21:03
In acumulatorul de la suspensie stiu ca are argon nu aer.Uni spun azot.
12 iunie 2020 la 17:09
Fratica ,am avut BMW 320,golf 4 si două pasaturi 1.8 t si 2.0 tdi,de 4 ani am achizitionat un C 5 2.0 Hdi si am facut cu el 58000,acum am 248000 la bord,in afară de distribuție si schimb de ulei nimic nu i-am făcut. Nu vreau să mai aud de BMW sau WV.
5 septembrie 2020 la 22:53
Am un C5 din 2005, motorul de 1,6 de 5 ani și am făcut 60 000 de km. În bord am 250 000 de km, dar kilometrii reali sunt probabil peste 300 000. La suspensie nu am avut niciodată probleme. Am dat 12 000 de lei pe mașină în 2015 și de atunci am mai cheltuit 6000 de lei pe întreținere (revizii plus reparații). Impozitul e 60 de lei pe an, iar asigurarea e 300. Consumul e 5,4. La banii ăștia am o mașină confortabilă și spațioasă (pe bancheta din spate încap 2 scaune de copii și o bunică de 90 de kilograme). Prietenii care au alte mașini decât cele făcute de mâncătorii de usturoi îmi spun că bagă mii de lei anual în mașinile lor, iar mie îmi spun că am avut noroc. Poate că e adevărat sau poate că C5 e o mașină mai bună decât crezi tu. Scrii frumos, dar nu tot ce scrii e corect. De exemplu, prima generație C5 e mai fiabilă decât a doua (cel puțin conform Reliability Index), iar a doua generație C5 s-a produs până în 2017, nu până în 2013. De fapt, așa cum ți-ai bătut joc in mod nemeritat de Citroen C5, la fel ai procedat și cu alte modele (de exemplu, Land ROVER Discovery 4). Așadar, cine induce lumea în eroare?
31 mai 2020 la 15:44
Sa mor dacă am citit un articol sa laude o masina anume, o marca anume, în ultimul timp am tot cautat, vizionat și citit tot felul de articole și păreri, o grămadă de „pricepuți” care nu știu cum îi cheamă cu buletinul în mână dar, zic ca, marca x e praf din cauza y ca mașina q nu e ok din motivul W, deci nu s-a fabricat mașina perfecta! Sunt sigur ca nici nevastasa nu e mulțumită cum e regulată și i-o trage altul! Experților, sunteți praf, toți sunteți specialiști în auto fără logica în gândire (ma refer la cel/cei, care fac articole despre diverse mașini!) Mașina care ți-o permiți e cea mai buna dacă ai grija de ea!
7 iunie 2020 la 15:36
Am un c5 turer din 2010, 2.0 hdi, 140 cp … cumparat de mine in 2014 la 122000 km. Acum are 284000. Reparatii: rulmenti spate, cap planetara dreapta(burduf rupt si nedescoperit), amortizor dreapta fata(o mare groapa pe Valea Jiului). Cel mai costisitor a fost amortizorul care complet echipat a costat cca 1400 lei (neechipat 800). Revizii la timp si cu ulei corespunzator, eu fac la 15000 km si costa cam 600 lei. Acum a inceput sa bata volanta dar cred ca o mai duce ceva km.
Este spatioasa si cu o articulatie ff confortabila. Nu este sprintena dar la drum intins se misca acceptabil.
Consumul de carburant depinde de picior… poti sa scoti 6% dar lejer o poti duce in 10 !
Buna sau rea … eu am fost multumit!
Mai am o „jucarie” interesanta si anume un ds4 thp 200cp (motorul dezvoltat cu bmv) din 2012. Aici nu vorbim de consum sau intretinere ci de imagine si de ceea ce simti cand schimbi cele 6 viteze la 5000 rpm. O fi buna sau rea … nu stiu sa zic … dar e a mea si-mi place !!!!
13 iunie 2020 la 7:54
Super mulțumit, de 4 ani dețin si eu unul C5 140 cp,l-am achzitionat la 186000 si acum am cu el 248000,in afară de distribuție si schimbul de ulei nici o cheltuială nu am avut . Mentionez că a trecut prin colecția mea,un BMW320 d,golf4 1.9 tdi,pasat 1.8 t si 2.0 tdi. Nici nu vreau să mai aud de ele. O să vă convingeti după ce va luați un C5.
18 iulie 2020 la 1:34
C5 2002. 378k o am de 14 ani, fara pb la suspensie.
Turbina originala, injectoarele ei, o singura data sch distributia. A imbatranit dar nerge totul pe ea …inlusiv un 170-180 km/h pe autostrada …
17 august 2020 la 16:52
Salut, mar interesa pareri despre un citroien c5 mot 2.0 Hdi Executive Toure din 2009 143.000 km
19 august 2020 la 11:22
Salutare Marian,
Foarte bun!
4 octombrie 2020 la 20:56
Buna seara .Am citroien C 5 2 HDI 160 CP productie 2014 suspensie hidraulica. In timpul reviziei la 100 000 km urcata pe elevator dupa ce a coborito a bubuit rezervorul de ulei LDS. 350 lei a costat rezervorul.Nu e posibil a fi lipit.Acum am 101 000 km la bord.Merge foarte bine.Cutia e clasica 6+1.Am inteles ca e japoneza.Motorul functioneaza perfect are putere.Distributia schimbata la 100.00 km.La 94 000 km m_am trezit cu suspensia cazuta .nu mai pornea pompa de ulei nalta presiune cam 58 bar am inteles. Cauza a fost siguranta de 40 Amp arsa .Acum nu stiu cum se verifica acumulatori de la suspensie .Am inteles ca au argon .E bine a se verifica presiune de gaz argon din acumulatori.Nu am gasit pe nimeni care sa fi facut acest lucru. Tlf 0745902027.
23 ianuarie 2021 la 1:52
Acumulatorii contin azot, nu argon. Este un mecanic exceptional la Galati, specializat pe Citroen, eu l-am gasit pe net cand lucram in tara si spun din experienta ca e de top. Ca sa verifici acumulatorii, apesi masina deasupra fiecarei roti ca sa vezi elasticitatea suspensiei. Dupa apasare, masina trebuie sa se ridice putin mai sus decat pozitia normala si sa se intoarca la pozitia normala apoi. Daca e rigida, acumulatorii trebuiesc schimbati
10 martie 2021 la 9:42
Salut, poti te rog, sa fii mai precis cu mecanicul acela din Galati? Vreau sa verific temeinic un C5 2009, si sunt dispus sa ma duc la Galati. Cum si unde il gasesc? [email protected]. adresa mea de mail. Multumesc.
20 ianuarie 2021 la 18:06
Unul din cele mai proaste articole ( și poate unul din cele mai răutăcioase) pe care le am citit despre suspensia hydractive. Vorbești în necunoștință de cauza. Să spui că aceasta suspensie necesită întreținere de mii de euro înseamnă că ai o problema grava la cap. Nu înțeleg cum puteți să scrieți cu atât de multă nonșalanță despre un subiect pe care nu l cunoașteți. Nu am auzit pe nimeni care sa nu fie mulțumit de aceasta suspensie. Costurile de întreținere la hydractive ajung la maximum 350 de lei pe an. De exemplu în 2020 nu am băgat nici un ban in suspensie și mașina are aproape 370000km
12 februarie 2021 la 14:42
Am un c5 din 2010 si e super bun mai ales la suspensie care este hydractiva….nu mai vorbim despre confortul pe care îl da fotoliile din el…motor 2l 163 Cai…si ala care mancai rahat ca e scump la intretinere si ca e bun ala pe arcuri iati logan cai tot franțuzesc…da de obicei dau sfaturi din ăștia care fac mofturi dar ei inca au cielo acasa
23 ianuarie 2021 la 1:45
Cred ca ai vazut Citroen doar prin poze, esti total pe dinafara subiectului!
30 ianuarie 2021 la 15:13
Salutare! Am si eu un C5 2.0 hdi 163 de cai 2010 cu suspensie hydractive si as dori sa-i fac o diagnoza completa la un service specializat Citroen. Locuiesc in Bucuresti. Daca stie cineva va rog sa ma intruma-ti si pe mine! Am auzit de cei de la Ploiesti ca sunt profesionisti…
4 martie 2021 la 14:13
Ma interesează să achiziționez un citroen c 5 1,8 benzină din 2011 am găsit-o în Franța ce părere aveți
5 martie 2021 la 13:29
Destul de buna
11 martie 2021 la 19:11
Citroenul nu e pentru oricine. Nu am vazut nici un sofer de Citroen care sa sicaneze in trafic, sa injure sau sa treaca pe rosu etc. majoritatea celor de acest gen fiind conducatori de masini germane.
Pe de alta parte Citroenul de cand e parte a grupului PSA nu mai e Citroen. Am avut Ford, Citroen, Mazda si am condus si Passat, BMW, Peugeot. Bineinteles BMW a fost cu cele mai bune performante dar din punctul meu de vedere avea lipsuri la partea de confort. Daca as gasi un CX seria 1 GTi in stare buna si la un pret acceptabil l-as achizitiona imediat in conditiile in care ar putea fi inmatriculat si folosit cativa ani. Cea mai fiabila si confortabila masina pe care am condus-o, confort si stabilitate cum nu am mai simtit, a fost un CX GTi 2400cmc din 1977 (din prima suta cu injectie, bineinteles suspensia hidropneumatica si la aproape 500.000 km fara a se fi umblat la motor sau distributie – probleme cu suspensia un furtun spart pe drum si inlocuit cu ce am gasit, sfere umplute dar fara probleme in urmatorii 100.000 km, alternator picat si inlocuit cu un SH. Caroserie de tanc. Din pacate a fost inundata in garaj pana peste volan si am dat-o. Am primit-o dupa revolutie de la un roman venit sa-si vada familia si care a luat-o din cimitirul de masini … . Nu am investit mai nimic in ea timp de peste 10 ani, nu a vazut service si a fost mai mult decat neingrijita. Exceptionala masina.
23 iunie 2021 la 9:33
uaaa… ce tare…
masina aia este la un amic de-al meu… inca nu a facut nimic cu ea, dar inca mai spera.
intr-adevar, cx a fost o chestie din alt film. am avut 9-10 buc, si asemenea senzatie la condus nu iti ofera nimic. intr-adevar, ca si optiuni si confort interior sunt multe peste, dar solutiile tehnice de la vremea aia nu le mai gaseai la nimeni – suspensia hidropneumatica, directia diravi, etc.
6 iunie 2021 la 22:36
cine e prostul care a scris prerile astea despre citroen…. probabil ca esti platit sa scri in felul asta despre citroen.
citroen e o maisina buna fiabila si si milioane de oameni sunt multumiti de ea.
15 iunie 2021 la 10:11
Bună, pe ce alte mașini as putea sa mai găsesc motorul de 2.0 diesel de la Citroen?
15 iunie 2021 la 14:44
2.0 HDi-ul a fost montat pe toate masinile din grupul Citroen – Peugeot unde s-a putut. Masini gen Peugeot 508 (masina sora a lui C5), Peugeot 3008, Citroen C4 si tot asa
23 iunie 2021 la 9:54
daca nu stiti ce vorbiti, mai bine pastrati linistea.
citroen nu e pentru oricine. daca vrei o banalitate sau inca o masina nemteasca, poti sa iei linistit c5 cu 1.6 si suspensie de tabla, pentru ca de aia au si facut varianta asta…
citroenul adevarat este cu motor minim 2000 si suspensie hidropneumatica… pompa se strica din cauza utilizarii incorecte, la fel si vasele de ulei bubuite la ridicarea pe elevator. exista niste instructiuni dar nimeni nu citeste asa ceva, pentru toti le stiu din familie. si sunt multi care mai completeaza ei cu ulei acolo… aiurea… desi habar nu au cum se face nivelul de ulei sau mai rau… ce ulei se baga acolo. dar na… luati citroen si plangeti ca sunt proaste, e mai simplu asa.
eu am avut peste 40 de citroenuri, nu am ramas niciodata cu niciuna in drum iar intretinerea este minima ca si costuri la masinile astea. si acum am 4 si costurile pentru toate sunt mai mici decat ii aud pe altii la una singura.
14 august 2022 la 17:46
Un articol scris de unul care a văzut Citroen doar in poze. Dețin de 6 ani un Citroen C5 I – 2004, 2.0 HDI, cutie viteză automată. Mașina achiziționată cu 269.0000 km din NL. In prezent mașina are 390 mii km și merge foarte bine. In tot acest timp, am învestit maxim vreo 4000 lei in ea( plăcute frana, schimbat distribuție, revizii ulei, schimbat perii la alternator, reparat electromotor, plus un compresor de clima sh). Am avut multe mașini ( majoritatea „Nemțești”), dar acest Citroen a fost mașina care mi-a dat cele mai puține bătăi de cap. Nu este o mașină de „curse” dar te duce și te aduce de la punctul A la punctul B foarte confortabil, pe drumurile denivelate ale României. PS. Daca cunoști acest model, spune-mi ce nu poți face cu un Citroen C5 iarna pe zăpadă. 🤣🤣🤣
20 septembrie 2022 la 10:18
este o simpla retospectiva a unei masini si care baiatul asta cum o prezinta chiar este amuzant,ca nu reflecta cateodata veridicitatea tuturor informatiilor prezentate este si o chestie de noroc individual aici,cu cat exploatarea si mentenanta se face mai des cu atat poate fii mai longeviva o masina normal si nu ne opintim in urma unei prezentari,nu? mai studiem subiectul….hai ca inteleg ca unii dintre voi va-ti luat neveste la o saptamana dupa ce le ati vazut pe FB,dar si masinile.la fel?!?! 😉
11 noiembrie 2022 la 8:18
Salutare.
Las si eu un mic comment,fara nicio intentie de a supara pe detinatorii unei astfel de masini.
Nu detin o astfel de masina,desi s-ar putea sa achizitionez una in viitorul apropiat.
Personal,consider ca s-a scris cu punct si virgula,exact ce intereseaza pe o persoana care ar putea deveni posesor.
Ne intereseaza in primul rand posibilele defecte ale acestui tip de masina.
Toate plusurile avute,sunt un fel de bonus pentru oricare.
Si cred ca nu plusurile ne deranjeaza,nu?
Important este sa stim care sunt partile slabe ale masinii,la motor,cutie,parte electrica,suspensii,etc.
Acum as dori un sfat din partea celor care cunosc…
vreau sa achizitionez un:
Citroën C5 Tourer BlueHDi 150 S&S
Ceva pareri,sfaturi?
Multumesc frumos.
21 martie 2023 la 14:05
Buna ziua as dori sa achiziționez un C5 2l diesel 2009 cutie automata ! Menționez ca nu am avut niciodată Citroën !domnul care îl vinde supune ca are 16 valve ! Ma puteți sfătui dacă merita sa încerc ?? Mulțumesc !
22 martie 2023 la 9:18
Salutare Gabriel,
E o masina decenta doar ca trebuie verificata foarte atent la mecanic, teste si elevator.
Succes!