Citroen C5 II, ultimul Citroen construit dupa vechea reteta Citroen. Sa fie asta un lucru bun sau nu, aflam in articolul de astazi. Citroen C5 II, masina oficiala “a doua oara n-o mai fac”.

 

Lansat in 2008 ca sa schimbe primul Citroen C5, Citroen C5 II vine deja cu o atitudine teutonica asupra problemei. Cu mai multe bube decat un fost ministru al justitiei si cu o incapatanere pentru a folosi tehnologie din 1955 (suspensia hidropneumatica), vanzarile Citroen au cazut ca un sac de cartofi din pod. Asta a insemnat ca brandul mancatorilor de baghete cu usturoi a trebuit sa inteleaga ca nu trebuie sa construiasca ce le place, ci sa construiasca ce se vinde. Asta e o regula elementara in afaceri, cum au reusit astia de la Citroen sa supravietuiasca atata timp pe piata fara sa cunoasca acest principiu, ma depaseste mai grav decat atunci cand ma depaseste cineva pe autostrada Iasi – Targu Jiu. Oh wait.

 

Ce aduce nou Citroen C5 II?

  • In continuare ai parte de idiotenie…asta, creativitate specifica Citroen in sensul ca sectiunea centrala a volanului ramane fixa, unde sunt comenzile si airbag-ul.
  • Ca si noutate, suspensia hidropneumatica de pe Citroen nu mai este standard pentru toate modelele. Cei de la Citroen au realizat dupa 50 de ani ca o asemenea tehnologie e intradevar impresionata, dar si scumpa de produs si de intretinut. Asa ca modelele standard vin cu o suspensie standard pe arcuri, ca sa aiba o intretinere mai civilizata ca si costuri.

Motoare Citroen C5 II

Benzina

  • 1.6 de 120 cai – Nu e chiar la fel de mizerabil ca 1.6 MPI de la VW, dar acel motor macar a fost pus pe masinile entry-level, iar Citroen C5 II se vrea a fi varful de gama Citroen. E ca si cum casa lui Buhnici s-ar incalzi cu ajutorul unei sobe de teracota. Iar ca bonus primesti probleme la pompa de apa care se strica si incinge motorul si curea de distributie daca nu e schimbata la timp se rupe. In ambele scenarii, ramai fara motor.
  • 1.6 THP de 156 cai – Acelasi 1.6 doar ca primeste o turbina. Un motor destul de bun, dupa standardele franceze. E ca si cum ai avea cea mai mare nota la examenul de corigenta. E ca si cum ai lua 4,99 la examen. Ai nota cea mai mare dintre cei care au picat.
  • 1.8 de 125 cai – Acelasi 1.6 care a fost lungit la 1.8 si care a primit chiar si 5 cai putere. Daca erau 6, erau frumosi, da rasa. Acei 5 cai in plus nu merita diferenta de 5 lei la impozit.
  • 2.0 de 140 cai – Un motor simplu care isi face treaba in mod admirabil. Se misca decent chiar si pe caroseria de Citroen C5 II. Doar ca traim in Romania si nu ne intereseaza motoarele non-diesel.
  • 3.0 V6 de 211 cai – Acelasi motor de pe prima generatie de Citroen C5 si facut faimos in special pe Clio V6. Un motor spectaculos, cu o intretinere pe masura. Doar ca nu isi are rostul in caracterul de limuzina al lui Citroen C5 II.

Diesel

  • 1.6 HDi de 109 cai – Acelasi 1.6 HDi mizerabil cu care ne-am obisnuit pana acum. Un avorton mecanic umplut de probleme la turbina, actuatorul de la turbina, sita de la turbina, turbina in sine, injectoare, EGR, filtrul de particule si orice piesa mecanica din motor. Daca s-ar aplica blestemul „iti doresc ca toate nefericirile si problemele din lume sa se reverse asupra ta”, s-ar aplica la motorul asta.
  • 2.0 HDi de 136, 140 si 161 cai – Ca orice 2.0 diesel european, sunt probleme la EGR si filtrul de particule. Un motor care nu iese cu nimic in evidenta, ceea ce este foarte ciudat pentru un Citroen. E ca si cum te-ai duce la Gilda pe Lipscani si ai comanda cartofi prajiti cu ceafa de porc. 
  • 2.2 HDi de 170 si 200 cai – Un motor absolut fantastic, 2.0 HDi-ul de 170 de cai vine cu o singura turbina si cu o fiabilitate legendara. Folosit pe Citroen C5 II, Peugeot 406 si Land Rover Freelander 2, acesta este unul din cele mai fiabile motoare din istoria recenta.
  • 2.7 HDi V6 Bi-Turbo de 211 cai – Da, altceva. Un motor in general fiabil, dar cand a picat ceva, pregateste-te spiritual, mental si fizic. Nu e cel mai rapid motor posibil, dar cu siguranta poate tracta un alt Citroen pe platforma in drum spre service.
  • 3.0 HDi V6 de 240 caiAcelasi 2.7 HDi doar ca unpic mai mare, care a muncit unpic mai mult, care a invatat unpic mai mult in scoala. Dar oare chiar merita un 3.0 V6 pe un Citroen C5 II? Plus ca motorul cantareste aproape cat Raluca Badulescu pre-operatie si va subvira intr-un stil demn de Audi.

Probleme generale Citroen C5 II

  • Suspensia hidropneumatica nu mai este standard. Totusi, pentru acele Citroen C5 II care au aceasta suspensie va trebui sa pregatesti cateva mii de euro in cont ca nu se stie niciodata. Daca ti-a trebuit un Citroen de moda veche.
  • Coloana de directie acum daca este clasica nu mai stie ce sa faca si isi da duhul in mod imprevizibil. Daca la Toyota poate fi orice de la un senzor pana la intreaga coloana de directie, la Citroen C5 II nu te mai complici cu detalii marunte, pica direct intreaga coloana.
  • Si acuma vine una mare, la fel ca atunci cand ai mancat fast food indian. Sistemul electric foloseste un CAN bus in loc de firele clasice pentru ca Citroen. Cand se strica ceva pe partea electrica, in mod garantat se va mai strica si ceva pe langa pana se strica tot, daca il ignori suficient de mult. De aceea e important sa verifici absolut toate electricele din masina si sa vezi daca functioneaza fiecare buton. Buturuga mica rastoarna carul mare, sau butonul mic rastoarna Citroen-ul mare.

 

Verdict Citroen C5 II

Se simte influenta germana asupra lui Citroen C5 II. Nu mai e o masina ciudata care se strica la fiecare 200 de metri, e acum doar o alta masina de pe strada. Pe de o parte e mult mai fiabila, pe de alta parte nu mai are nimic special. In esenta e un Passat B6 unpic mai ieftin, unpic mai fiabil si unpic mai aspectuos. Doar ca ar fi trebuit sa se bata cu Passat B7, dar a putut doar pana la nivelul lui B6. In orice caz, daca mergi pe suspensia normala pe arcuri, pe un 2.0 diesel si pe o cutie manuala ai parte de o masina decenta.

Ce motor recomand? 2.0 HDi de 140 de cai, in combinatie cu o cutie manuala si cu o suspensie pe arcuri. E o berlina decenta ca si fiabilitate, economie si performante si datorita reputatiei proaste Citroen e si mai ieftina decat competitia, chiar daca e aproximativ la fel de buna.