Land Rover Freelander II, o masina care a inceput prost dar care a terminat cu bine. Daca Land Rover Freelander II ar fi fost un serial, ar fi fost “The Office”.

Lansat in 2006 dupa ce departamentul de marketing Land Rover a facut un sondaj intre doua beri, Land Rover Freelander II s-a vrut a fi Range Rover-ul pentru saraci…asta, Range Rover-ul compact pe care sa si-l permita mai multa lume si care sa nu fie intimidata de dimensiunile acestuia. Au incercat initial cu prima generatie de Freelander, dar acea masina are prea mult off-road si prea putin on-road. Apoi a venit in 2011 Range Rover Evoque care e prea mult on-road si prea putin off-road.

Unde sta Land Rover Freelander in toata combinatia asta?

Puteai cumpara un Land Rover Freelander II cu tractiune integrala, doua diferentiale, cutie automata si un motor diesel butucanos. Sau puteai cumpara un Land Rover Freelander II cu tractiune fata, cutie manuala si un benzinar de oras. Sau un benzinar cu tractiune integrala.

 

Masina asta s-a aflat mereu intr-o criza de personalitate mai ceva ca un corporatist aspirational care a realizat ca locul lui in companie nu mai e asa important si ca daca maine ar pleca, altcineva i-ar lua locul in maxim doua zile. Nu era nici chiar un off-roader precum Range Rover-ul, nu era nici chiar atat de aspectuos precum Evoque-ul ce la urmat.

Dar a venit 2011 si i-a adus lui Land Rover Freelander II un facelift masiv care a rezolvat majoritatea problemelor si uite asa a devenit poate singurul Land Rover modern care nu e un moribund inca de la iesirea din fabrica. Atunci cand conduci un Land Rover stii ca poate muri in orice moment, intrebarea este doar “cand?”. Dar nu si intr-un Freelander II sau un Discovery. Totusi, Freelander II avea deja cazierul patat cu un istoric de fiabilitate scazuta si a fost pensionat in 2014 de catre Discovery Sport.

Motoare Land Rover Freelander II

Benzina

  • 2.0 EcoBoost de 243 cai – Un motor mai exotic decat Alex Velea si Connect-r la un loc, acest motor de origine Mazda a fost facut faimos pe Ford Focus III de America si a ajuns cumva si pe Land Rover Freelander II. Un motor destul de fiabil care transforma acest mini-dulap intr-o mini-torpila.
  • 3.2 de 233 cai – Un motor de provenienta Volvo, acesta a suferit de consum excesiv de ulei pana in 2011 cand Volvo a reparat greseala si au scos un motor bun de impartit la toate firmele detinute de Ford, inclusiv Land Rover.

Diesel

2.2 de 150, 160 si 190 cai – Vestitul 2.2 Duratorq de la Ford venea sub numele de eD4 ( 150 cai ), TD4 ( 160 cai ) si SD4 ( 190 cai ). Pana in 2011 au suferit de uzura prematura la axa cu came datorita folosirii unui ulei facut pe vapor dar si din cauza alimentarii cu motorina de calitate indoielnica. Din 2011 s-a remediat problema, dar tot se recomanda folosirea unui ulei 5W30 de calitate precum si a unei motorine mai de doamne ajuta. Nu fi chetros cu motorina, ca doar conduci un Land Rover. Inca o mentiune pentru motorul de 190 de cai care are o turbina marita, dar furtunul ce leaga turbina de intercooler nu a fost schimbat la dimensiuni mai mari. Turbina se invarte, caldura se aduna, furtunul se expandeaza si se deconecteaza. Turbina nu mai e conectata la intercooler, se inchide si trimite masina in Limp Mode. Si uite asa te vei tarai cu 30 km/h pana acasa si vei reflecta la faptul ca ai un Land Rover.

Probleme generale Land Rover Freelander II

  • Diferentialul spate pentru modelele pana in 2011 cedeaza mai ceva ca internetul atunci cand te uiti la o emisiune online si deodata se intrerupe. Mai mult decat atat, grupul Haldex are nevoie de o revizie generala la fiecare 60.000 de km.
  • Nu o sa ghicesti pana in ce an au fost probleme la cutia automata care isi dadea duhul in mod subit si inexplicabil, mergand in tomberonul istoriei auto. Cutia manuala in schimb e ok chiar si inainte de 2011.
  • Caseta de directie si coloana de directie sunt alte doua aspecte la care trebuie sa fii atent. Daca directia are joc, trage intr-o parte sau se simte ciudat, inseamna ca ori coloana ori caseta sunt gata sa iasa in mod spectaculos din Land Rover Freelander II –ul tau.
  • Inchei cu una haioasa: Indicatorul de carburant cateodata ramane blocat la 1/4 si uite asa te trezesti cu pantalonii jos in mijlocul nimanui si fara motorina. Daca vezi ca acul ramane blocat la 1/4 nu, nu ai descoperit miracolul perpetuum mobile, ai doar o eroare. Sau un Land Rover.

Verdict Land Rover Freelander II

Land Rover Freelander II nu a fost o masina slaba. Din contra, spre deosebire de multe abominatii de tip cross-over, Freelander II chiar e capabil off-road si vine cu armamentul necesar pentru a escalada Hasmasul Mare. Doar ca probleme de fiabilitate de la generatia anterioara si pana in 2011 la generatia a doua au facut masina irelevanta si retrasa din portofoliul Land Rover. De asta nici nu au mai scos Land Rover Freelander III si au venit cu Discovery Sport, pentru ca inca un Freelander nu s-ar fi vandut prea bine, mai ales ca Freelander II nu a fost cea mai vanduta masina posibila. Ar fi fost ca si cum Nicolae Vacaroiu ar fi candidat din nou.

Ce motor recomand? Pentru strazile patriei cel mai mult sens face motorul de 2.2 Duratorq de 160 de cai, in combinatie cu o cutie manuala. Daca doresti tractiune integrala sau nu, asta tine numai de tine. A da, obligatoriu ca masina sa fie dupa 2011.