Hyundai ix35, Hyundai Tucson II, primul cross-over Hyundai, episodul doi de la Dorohoi, spune-I cum vrei. Dar nu ii spune ca e o masina de teren.
Pentru ca Hyundai ix35 nu e o masina de teren. Sigur, are niste abilitati de off-road, dar masina asta a fost construita in special pentru cetateanul urban care are de infruntat doar jungla urbana, care nu are de escaladat munti, ci doar borduri. Care nu are de carat 30 de saci de prune pe un drum forestier, ci are de carat doar un carucior pentru copii si cumparaturile din mall.
Era lesne de inteles ca Hyundai va sari in trenul masinilor cross-over. VW Tiguan se lansase in 2007, Audi Q5 aparuse in 2008, iar X3-ul deja era pe piata din 2004. Sigur, era deja Hyundai Tucson I prezent, dar era nevoie de o masina noua, un nou concept si uite asa a devenit Hyundai ix35 masina oficiala a celor care vor un cross-over dar care nu sunt siguri ca vor sa isi dinamiteze intreg contul bancar facand asta. La fel ca si prima generatie de Tucson, Hyundai ix35 ramane o masina excelenta pentru “primul meu SUV-chiar-daca-nu-e-chiar-SUV”.
De la ce vine Hyundai ix35?
Din piticii coreenilor care au vrut sa-si faca o nomenclatura standard. Atunci aparusera Hyundai i30, i20, i10 si i40. Asa ca au facut Hyundai i35, iar acel “ x “ a fost pus pentru “ tractiune integrala “. Iar cumparatorii au fost atat de impresionati de acest nume incat urmatoarea generatie s-a intors la numele de Tucson. Asadar, ai Hyundai Tucson I, Hyundai ix35 si Hyundai Tucson III, toate legate. Daca ai inteles ceva din paragraful asta, e cazul sa lasi sticla de alcool si sa te culci.
Motoare Hyundai ix35
Benzina
- 1.6 GDi de 132 cai – Un motor atat de simplu incat Smiley il ia in trupa lui de dansatori. Pus pe absolut orice, de la i30 la Elantra, motorul asta vine in combinatie cu tractiune fata si cutie manuala. O combinatie simpla, ieftina la intretinere, dar limitata la viata de asfalt. Nu vei merge nicaieri pe zapada cu modelul asta. Dar poate ca majoritatea posesorilor de Hyundai ix35 nici nu vor parasi vreodata asfaltul, decat poate vor merge pe iarba sau vor traversa o balta. Nu ai nevoie de 4×4 pentru asa ceva. De asemenea, mare grija la filtrul de benzina care e mai sensibil decat subiectul salariilor in multinationale. Daca tot ai bani de un ix35, alimenteaza cu benzina mai de Doamne Ajuta!
- 2.0 GDi de 163 cai – Destul de rar pe drumurile Europei, acest benzinar vine si cu optiune 4×4 si e succesorul spiritual al torpilelor de 2.0 141 cai si 2.7 V6 de pe prima generatie de Tucson. Doar ca Hyundai ix35 nu mai este atat de capabil off-road si aceste doua motoare au fost pe buna dreptate pensionate. Ca un actor ce si-a pierdut locul de munca, acest motor a fost obligat sa se reprofileze si nu ii place in mod deosebit.
Diesel
- 1.7 CRDi de 115 cai – Motorul de baza de pe Hyundai ix35 si care nu e nici puternic, nici fiabil. Un fel de Nicu Paleru dupa 5 nunti talpa, in varianta in 4 cilindri. Lasand la o parte potenta demna de Viorel Lis, motorul are probleme cu regenerarea DPF-ului. La fel ca si la Opel Insignia, regenerarea cateodata nu se face complet. Motorul se inchide, regenerarea esueaza si in motor ramane o cantitate extra de motorina si ulei. Acea cantitate mica se aduna cu fiecare regenerare esuata si daca nu esti atent la chestia asta in final se ajunge la infundarea DPF-ului, stricarea turbine si poate chiar distrugerea motorului daca esti la fel de nepasator ca un angajat in preaviz.
- 2.0 CRDi de 136 si 184 cai – Acelasi 2.0 CRDi cu care ne-am obisnuit, adus la standarde mai moderne. In continuare sunt motoare costisitoare. Numai volanta cu masa dubla, ambreiajul si filtrul de particule costa atat de mult incat benzinarul de 1.6 deodata devine atractiv chiar si daca ar rula numai pe baza de Teacher’s. De asemenea se raporteaza si probleme la turbina si injectoare, dar exemplele sunt mai rare. Un motor scump la intretinere. Vorba aia, dai un ban, dar stii ca nu-l mai ai.
Probleme generala Hyundai ix35
- Cutia manuala e invinsa de frig si de iadul alb. Atunci cand temperaturile se apropie de 0 grade incepi sa ai probleme cu prima si a doua treapta. Asta e un defect de fabricatie, deci nu ai ce sa ii faci. Doar sa mergi la sala si sa mananci mai mult.
- Aerul conditionat probleme serioase, ba da prea rece si ingheata, ba nu foloseste antigel corespunzator, ba nu functioneaza senzorii din condensator. Sau poti doar sa cobori geamul vara si sa il inchizi iarna. Sau poti verifica daca toate update-urile de software au fost facute.
- Din 2014 nu mai primesti roata de rezerva ci doar un kit minuscul de reparatie pe care il poti arunca in momentul in care l-ai primit. E ca si cum ai pune un astmatic care tuseste printr-un bat sa umfle o roata. Nu o sa se intample prea repede.
- Conexiunea Bluetooth nu recunoaste foarte multe telefoane asa ca trebuie sa ai in vedere daca telefonul tau e compatibil cu Hyundai ix35.
- Sistemul de infotainment are obiceiul sa isi dea duhul subit si sa te lase pe intuneric. Ori e vorba de un update de sistem sau de unitatea efectiva, infotainmentul de pe ix35 e departe de a fi ultima nebunie in materie de tehnologie.
- Directia asistata electric poate fi sau nu pe placul tuturor. Exista foarte multe actualizari pentru reglarea directiei, asa ca daca nu iti place cum vireaza masina, poti schimba oricand software-ul.
- Senzorul de presiune al rotilor refuza sa functioneze, indiferent daca e stricat sau nu. E o bataie de cap atat de mare incat mai bine iti verifici presiunea rotilor ocazional.
Verdict Hyundai ix35
Nu e ultimul cuvant in materie de fiabilitate, dar e o incercare decenta a celor de la Hyundai de a crea un cross-over. Nu mai e masina muncitoreasca si capabila de off-road precum prima generatie si nici nu e la fel de complete precum Hyundai Tucson III, ci mai degraba o masina la jumatatea centrului. Da, ai putea spune ca nu e o masina fiabila, dar pentru standardele de calitate din 2010, e chiar o masina buna. Si nu ma refer doar la Hyundai, ci la intreaga industrie auto.
8 februarie 2020 at 18:51
Interesant ! Chiar, voiam să-mi cumpăr, una . Totuși …se face atâta caz, de mers, iarna ; puțin exagerat … Cu Dacia 1300, am mers vara/iarna, pe iarba udă, noroi, etc. ; nu m-a ,,lăsat” niciodată . Nu cred, în ruptul capului, că ar fi o mașină așa slabă . Să fim serioși !!!
25 mai 2020 at 15:03
Salutare
Un sfat legat de o achizitie? Ix35 sau Kia Sportage (motorul de 1,6 benzina, anul de fabricatie 2013)?
Iti multumesc
25 mai 2020 at 15:55
Salutare Mircea,
Personal as merge pe Kia Sportage, ix35 mi se pare inghesuit. Si vizibilitatea spate e inexistenta. Ca si masini sunt fiabile, dar nu o sa te grabesti nicaieri cu motorul ala.
6 iunie 2020 at 19:07
Buna ziua,
Imi puteti da un sfat – Ix35 sau Nissan Qashqai (ambele motorul de 1,6 benzina, fabricatie 2012-2013)?
Va multumesc.
7 iunie 2020 at 16:16
Salutare Sebi,
Personal as merge pe ix35, desi sunt foarte apropiate ca fiabilitate, spatiu, performante, consum etc.
16 iulie 2020 at 11:51
Buna ziua,între un Citroën c4 aircross 1.6 hdi 115 ca si un Hyundai ix35 motor 2.0 140,ambele 4×4,ce ați alege ?
Fiabilitate,consum etc
Va mulțumesc !!
20 iulie 2020 at 10:44
Salutare George,
Personal as merge pe ix35 2.0 crdi.
2 august 2020 at 14:45
Buna ziua
Stiu ca o sa sune aiurea dar sunt in plin proces de a alege un SUV/CrossOver.
Ca si km pe an fac intre 3000-30.000. In general merg pe distante si mai putin in oras.
Asa ca ma tot uit si nu stiu ce sa leg.
Renault Koleos 2.5 Benzina AT 2012-2013,Kia Sorento 2.2 D(2013)/Santa Fe II (Exista bezina?), sau altceva din categoria asta. Neaparat automate. Sunt adeptul benzina si GPL. Toate masinile mele au fost benzina si GPL. Din ratiuni de cost si poluare. Nu radeti de mine ca vb de poluare dar vreau SUV. Am motivele mele. Latura off road nu este foarte importanta dar daca se descurca totusi acceptabil pe drumuri forestiere ceva dealuri e de preferat. Totusi pe asstfalt o sa circul 95% din timp.
O parere va rog mult.
4 august 2020 at 11:51
Salutare Petru,
Benzinarul de 2.5 de la Nissan e porneala rau. Se gaseste atat pe Koleos cat si pe Nissan X Trail (sunt masini surori), dar e bun si benzinarul de 2.0. La Santa Fe II ai doar un 2.4 care e meh si un 2.7 care e wow.
Personal pentru tine as recomanda Mitsubishi Outlander PHEV, e un SUV de oras si nici nu polueaza. Ai consum urban 6,5% deci poti uita si de GPL si fiind hibrid vine standard cu automata. Mai exista si Subaru Forester 2.0 benzina pe acolo pe undeva, dar as merge clar pe Outlander.
9 august 2020 at 9:32
Multumesc de raspuns.
Asadar sa vad daca am inteles bine:
Motorul de 2.5 e foarte bun si ar fi o alegere buna daca il gasesc pe automat evident.
Dar mai indicat ar fi Outlander Hibrid.
Doar ca de Outlander hibrid se plange lumea ca nu prea le are cu zapada sau light offroad/green laning cum ar zice unii! E ceva adevarat on asta sau nu au ei cauciucuri bune/habar de condus?
Dupa cum am zis masina o sa circule in general pe drumuri lungi si daca se iveste ocazia si pe ceva poteci/drumuri pe la munte/padure. Nimic cu adevarat offroad si doar rar. Ca nu prea am ocazia.
9 august 2020 at 21:07
Salutare Petru,
Intradevar, Outlander Hibrid nu este masina de off-road, avand unele componente vitale amplasate destul de jos. Acuma, depinde foarte mult si de ceea ce intelegi prin off-road. Daca ideea ta de off-road e sa mergi pe un drum de padure si sa treci ocazional peste o balta, asta poti face cu majoritatea masinilor fara stres.
24 august 2020 at 8:24
Buna ziua.as vrea sa ne luam un Hyundai ix35.doar in oras o sa il folosim.si cateodata vom merge la tara.sotia va merge.mai des cu el.sau dintre un hyundai ix35 si peuget 2008 care ar fi mai potrivit? Pe motorina sau benzina sa aleg?
24 august 2020 at 13:50
Salutare Adi,
Hyundai ix35 1.6 benzina aspirat e o masina simpla si fiabila. Daca nu iti place ix35, exista si Kia Sportage ca e identic din punct de vedere mecanic.
10 octombrie 2020 at 9:35
Am luat un Hyundai IX35,ales dintre;FORD KUGA/NISSAN QASHQAI motor2.0diesel 2010…dupa 1000km parerea mea;) Exterior;SUPERBA!!!!!…Interior;SUPERBA!!!!…Mecanica;:(..sabuta,piese scumpe;am schibat deja;2 amortizoare fata(1000ron) fulie (900ron)si schimb ulei ect 2500 ron total!!!!!….o problema cu RADIO SARE DINTR-UN POST IN ALTUL,cu toate ca este setat pe postul dorit!!!…concluzie;la suma de achizitie (8000e)multumit 90%:)))…drumuri bune copiii!
31 octombrie 2020 at 14:40
Buna as vrea sa achiziționez un hyundai ix35 2011 cutie automata 184 cai .O părere
31 octombrie 2020 at 15:59
Salutare Sorin,
Foarte bune, doar ca neaparat trebuie verificata pe elevator + tester.
23 noiembrie 2020 at 9:46
Salut. Sunt într-o mare dilema. Va rog ajutați-mă sa iau o decizie buna. Ce sa aleg între Hyundai ix35 si Mazda CX5, ambele automate, an 2012-2013, motorina ambele 2.0 respectiv 2.2. Va mulțumesc pentru ajutor.
23 noiembrie 2020 at 16:43
Salutare Valentin,
Mazda are probleme grave pe motoarele diesel, fapt ce se confirma prin faptul ca un CX5 diesel costa jumate fata de unul pe benzina. Dieselul de pe ix35 este ok in schimb.
Daca as avea de ales, as alege CX5 benzina, care le bate la fund pe amandoua la un loc.
Succes!
7 decembrie 2020 at 10:00
Vreau si eu o parere despre hyundai ix35 an până an 2014 …motorizare si costuri de întreținere??
8 decembrie 2020 at 18:08
1.6 benzina sau 2.0 diesel. 1.6 benzina aspirat daca vrei costuri de intretinere ca de i30 si performante de i20.
14 decembrie 2020 at 23:52
Buna ziua.
Am citit cu mare placere o serie intreaga de articole, care pot spune ca sunt super interesante, dar din pacate si dupa cateva beri si pungi de alune, inca nu ma pot decide…Caut o masina, 2010-2014, intr-un buget de bugetar si familist, adica pana in 9000 euro si variantele ar fi:
Mitsubishi ASX 1.8 diesel, Peugeot 3008 2.0HDI, Hyundai IX35 2.0CRDI, BMW X3 2.0 benzina, VOLVO XC60 2.0 diesel (sa zicem si 2.4 diesel) , Volvo V60 2.0 diesel (cred ca am insirat cam multe…), dar ultima af fi Volvo S80 2.0 diesel.
Masina folosita zilnic, drumuri clasice din Romania si nu autostrazi, eventual cate o plimbare pe drumuri de tara dar nu forestiere. Ca si cutie de viteza ramane la latitudinea d-voastra, automata sau manuala.
Va rog din suflet o recomandare din partea d-voastra ca sunt intr-o mare dilema…ce masina se preteaza la cele enuntate.
Va multumesc.
15 decembrie 2020 at 17:59
Salutare Alin,
Din lista aia, clar Peugeot 3008 2.0 HDi manual si sa fie versiunea normala, nu hibrida.
Succes!
16 decembrie 2020 at 7:01
Salut, as dorii si eu o parere ca nu ma prea pricep asa la masini, vreau sa achizitionez o masina mai inaltuta si pe lista as avea VW Tiguan, Bmw x3, Skoda Octavia scout, Kia Sportage sau Mitsubishi Outlander, sa fie undeva de prin 2010-2011 si cutia si motorul dupa parerea dumneavoastra. Va Multumesc anticipat!
16 decembrie 2020 at 12:34
Salutare Csaba,
Daca vrei ceva mai utilitar, Mitsubishi Outlander 2.0 sau 2.2 diesel. Dupa care ar venit Octavia Scout 2.0 TDI, Sportage 2.0 CRDi, X3 2.0d si Tiguan 2.0 TDI. In ordinea asta.
25 decembrie 2020 at 9:21
Salut!
Ce parere ai despre motorul 2.0, 163 cp, benzina de pe i35? An 2012. Am vazut in postarea ta ca nu ar fi cine stie ce. Poti sa mi spui mai exact ce probleme au?
Craciun fericit.