Ai de gand sa iti cumperi o masina in viitor, dar nu stii cum? Te-ai saturat sa cauti informatii despre cum inmatriculezi masina peste tot, inclusiv pe Tinder, Badoo si Discord? Atunci afla din acest articol cum sa inmatriculezi masina, pentru ca am fost recent si am stat mizerabil la cozi si acum te invat si pe tine cum sa stai mizerabil 5 ore la cozi ca apoi sa fii intors din drum pentru ca nu ai dosar cu sina.
In esenta, sunt cativa pasi simpli de urmat atunci cand inmatriculezi masina, indiferent ca vorbim despre o masina adusa din afara Romaniei, sau o masina care deja se afla pe drumurile patriei cu placute cu RO. Iar pentru cei care v-ati luat masina noua, cu voi nu discut pentru ca oricum reprezentanta se ocupa de asa ceva si eu oricum nu voi avea vreodata bani de masina noua, nici daca lucrez de la laptop, in fata unui webcam si avand in fisa postului trecut “Operator PC”. Stii exact la ce ma refer.
De unde incepi si cum inmatriculezi masina?
Povestea incepe in 685, atunci cand Ion Iliescu…
Dupa ce ai verificat si te-ai decis sa cumperi masina, urmeaza sa faci actele impreuna cu proprietarul masinii. Aici vorbesc strict despre procedura de inmatriculare a unei masini deja inmatriculate in Romania. Pentru masinile din afara, am nevoie de un articol separat.
Episodul 1: “Fiscalul”
Cu totii am auzit de fiscal atunci cand vine vorba de cumparat o masina. Fiscalul practic inseamna trecerea sau scoaterea masinii din evidenta primariei pentru a putea plati taxe si impozite. Practic, masina este trecuta pe numele tau in evidenta primariei si masina este a ta.
Mai sunt anunturi de genul “nu detin fiscal”, asta inseamna ca masina nu poate fi trecuta pe numele tau si tu ai doar cheile la masina, dar masina nu este oficial a ta. Mai mult decat atat, toate amenzile stranse pentru ca ai condus ca un cetatean model de pe strazile patriei se vor duce catre proprietarul din acte. Asa ca e mai bine sa nu te risti la cei care nu au fiscal.
Notarul
- Revenind la treaba, prima oara se merge la notar si se va face contractul de vanzare-cumparare pentru masina.
- Ai nevoie de vreo 4 exemplare, dar e bine sa mai iei vreo doua exemplare cu tine pentru ca nu se stie niciodata.
- Pe langa contractul de vanzare-cumparare, mai trebuie sa primesti cartea masinii
- In special trebuie sa ai grija la certificatul de inmatriculare, unde pe spate trebuie scris “Instrainat catre…”.
- Pe langa astea mai primesti si restu actelor masinii si o pancarta complementara cu “te-am pupat b0$$” in cazul in care ai cumparat o masina de la un samsar fara sa o verifici.
Cum se scoate fiscalul.
- Vanzatorul trebuie sa mearga la primarie si sa scoata masina din evidenta de la primarie, cu alte cuvinte se scoate fiscalul.
- Pentru asta trebuie sa fie proprietarul masinii in acte, care trebuie sa aiba buletinul, un contract de vanzare-cumparare, un dosar cu sina si o cerere tip care se ia de la ghiseu. Pe cerere va trebui sa scrii chestii precum numele (cum te cheama), seria masinii, capacitatea motorului, chestii d’astea ca sa poata calcula primaria impozitul.
- Sa ai la tine si cartea masinii cat si certificatul de inmatriculare, pe care trebuie sa scrie „Instrainat catre…”
Dupa ce ai mers cu toate actele la primarie, primesti fiscalul si il poti da cumparatorului pentru a-si inscrie masina in evidenta lui la primarie. Atentie, operatiunea se face doar la primariei de care apartine vanzatorul cat si cumparatorul, pentru ca in Romania nu credem in internet si in comunicarea dintre primarii. Ca doua fete care s-au certat, primariile se ignora si nu isi vorbesc.
Cum inmatriculezi masina – Fiscalul tau
Dupa ce ai primit si fiscalul de la vanzator, practic ai terminat treaba cu el in majoritatea cazurilor. La fel ca o lada de bere, va trebui sa cari lada cu acte pana la primarie pentru a inregistra masina in evidenta ta la primaria unde stai tu. Daca esti din Oradea, dar esti student in Cluj si ai cumparat o masina cu numere de Arad, vanzatorul trebuie sa o scoata din evidenta de la primaria Arad si apoi tu o inregistrezi la primaria din Oradea. Primaria din Cluj nu are nici un rol in filmu asta.
Sa recapitulam ce acte iti trebuie pentru inregistrarea la primarie:
- Copie buletin
- Cartea de identitate a masinii
- Certificatul de inmatriculare pe care scrie “instrainat catre…”
- Contractul de vanzare-cumparare in 3 exemplare
- Fiscalul de la vanzator prin care atesta faptul ca a scos masina din evidenta sa de la primarie.
- Cerere tip pe care o gasesti la ghiseu
- Dosar cu sina – intotdeauna trebuie sa fie dosarul cu sina.
- Practic, fiscalul reprezinta o stampila care se pune pe contractual de vanzare-cumparare, pe toate cele 5000 de exemplare pe care ti le cere primaria.
In momentul in care ai inregistrat masina la primarie, masina devine oficial a ta si ai la dispozitie 90 de zile in care poti circula cu numerele vechi. Asigurarea ramane valabila in perioada asta, asa ca sa trecem la cum inmatriculezi o masina efectiv.
Cum inmatriculezi o masina – Politia Rutiera
Iti faci in primul rand o programare online pentru inmatriculari . Mai poti sa te proptesti la usa si sa speri ca vei putea depune cererea de inmatriculare in ziua respectiva, dar sansele tale sunt la fel de mari ca atunci cand erai in clasa a 9-a si vroiai sa vorbesti cu tipa aia buna de clasa a 11-a, dar nu aveai nici curajul, nici banii si nici fizicul care sa iti dea suficienta incredere incat sa iesi cu ea. Pe bune, te uiti pe Facebook-ul ei si o vezi ca o arde numa la “Lounge” si “Bistro”, iar tu o arzi pe banca la un pet cu prietenii tai. Ea o arde prin BOA, tu stai pe banii alor tai si te intrebi cum de s-ar uita la tine? Dar, cateodata s-ar putea sa ramai uimit daca intrebi si nu se stie niciodata cand acea tipa va accepta sa iasa cu tine la o inghetata low-cost. Pentru ca si femeile e oameni. Pentru inmatriculari masini din Romania te duci la sectiunea “transcrieri auto”, sectiunea “inmatriculari auto” se refera doar la masinile aduse din afara.
- Dupa ce ti-ai facut programarea online la inmatriculari te duci si iti faci o asigurare RCA provizorie pe numele tau, de obicei pe 1 luna. Pentru cererea de inmatriculare ai nevoie de o copie RCA valabila.
- Mai ai nevoie de cartea de identitate a masinii, in original si copie.
- Contractul de vanzare-cumparare care vine cu fiscalul langa el.
- O cerere tip pe care o primesti la ghiseu;
- Inainte ti se cereau chitante pentru certificatul nou de inmatriculare si numerele de inmatriculare, dar astazi platesti direct la ghiseu.
- Buletinul tau, in original si copie.
- Certificatul de inmatriculare actual, pe care scrie “Instrainat catre…” si care trebuie sa aiba si stampila ITP valabila. Pe asta il predai odata cu cererea de inmatriculare.
- Placutele de inmatriculare se predau si ele in momentul in care depui cererea de inmatriculare. Daca vanzatorul avea numere preferentiale, va trebui sa iti dea chitanta prin care atesta ca o cumparat numere preferentiale, tu o prezinti la inmatriculari si pastrezi placutele, ca sa le poti returna dupa vanzatorului.
Stai, ce? Pai si eu cum mai circul?
Dupa ce ai predat placutele de inmatriculare masina ramane pe dreapta pana se elibereaza placutele noi. Poti circula si asa, dar nu recomand in mod deosebit (daca te plimbi fara placute sau cu placute false ti se face dosar penal, amenda + bataie ). De obicei placutele noi de inmatriculare se elibereaza la 2-3 zile dupa depunerea cererii.
Cam astia sunt pasii necesari despre cum inmatriculezi o masina. Daca tot ai dubii despre actele pe care le ai cu tine, mereu langa politia rutiera va exista un centru de copieri si majoritatea au servicii prin care iti verifica dosarul de acte si iti spune exact daca ai tot ce iti trebuie si ce iti lipseste. Pentru ca intotdeauna iti va mai lipsi cate ceva. Din 15000 de acte, nu ai cum sa le nimeresti pe toate. Dar macar cu articolul asta stii procedura complete si vei uita mai putine acte.
30 mai 2020 la 9:35
Buna ziua! Mai intai trebuie sa merg la primarie inainte sa ma duc s-o inmatriculez? Sau invers?
31 mai 2020 la 9:04
Salutare Alexandru,
Mai intai se merge la notar, se scot cele 4 copii de contract si cu alea se merge la primarie. Predai 3 contracte acolo iar la primarie se pune stampila pe ele. Cu acele contracte apoi mergi la politia rutiera, ei au nevoie de stampila de la primarie.
18 iunie 2020 la 12:50
Salut. Cum e cu fisa de inmatriculare, mai trebuie( in afara Bucurestiului)?. Si daca e necesara, trebuie semnata de vanzator si avizata de fiscul vanzatorului? Am citit ca fiscalul de pe contract tine locul semnaturii vanzatorului pe fisa de inmatriculare. E adevarat? Multumesc
18 iunie 2020 la 14:08
Salutare Cristian,
La inmatriculare e suficient fiscalul atasat contractului de vanzare-cumparare.
13 august 2020 la 15:41
Dupa ce am primit fiscalul in cat timp pot merge sa o trec la primarie, este vreun interval de timp?? I am facut rar ul si in septembrie am programare la numere
17 august 2020 la 16:40
Salutare Adrian,
Nu ai interval de timp. Poti inregistra masina la primarie imediat ce ai primit fiscalul. Daca stii ce faci, inmatricularea in Romania dureaza 30 de minute tops. Singura problema e cu programarea la numere, care difera de la oras la oras.
13 octombrie 2020 la 6:47
Buna ziua
Am citit articolu dv. Este de mare ajutor! Am înțeles ca dacă vinzatorul a avut numere preferențiale este nevoie sa îmi dea și acea chitanța cum ca atesta acele numere? Dacă nu am acea chitanța ? Pot sa mai pun numere de preferința ? Ramîn cu cele vechi? Sau ce se întîmplă ? Este vreo problema?
Mulțumesc
13 octombrie 2020 la 10:46
Buna Cristina,
In cazul in care nu mai ai chitanta, va trebui sa te duci sa platesti din nou numerele preferentiale, iar chitanta noua o vei da persoanei care a cumparat masina. Cumparatorul se va prezenta la inmatriculari, va arata chitanta si va pastra numele tale preferentiale si ti le va inapoia dupa. In mod normal, cand te duci la inmatriculari ca si cumparator trebuie sa predai placutele de pe masina. Aceasta este in schimb singura exceptie, daca masina are numere preferentiale si chitanta doveditoare ca au fost platite, atunci cumparatorul nu mai preda placutele la ghiseu ci ramane cu ele si ramane ca ulterior sa le returneze vanzatorului.
21 decembrie 2020 la 13:57
Salut am si eu o intrebare si nu prea gasesc raspuns si anume :
Prin aprilie 2016 am cumparat o masina din Romania pe care am inregistrat-o in Germania. La momentul respectiv nici nu am stiut de fiscal si nici nu m-a interesat pentru ca nu aveam nevoie de asa ceva la inmatricularea in Germania.
As vrea ca la anul sa ii fac cadou masina tatalui meu si evident masina se va intoarce in Romania avand in momentul de fata numere de Germania.
Intrebarea este : poate intampina tatal meu ceva probleme la inmatriculare in Ro avand in vedere ca eu nu am luat fiscalul de la vanzatorul respectiv in 2016 sau se incadreza din start la masina adusa din afara indiferent de ce istoric a avut inainte ? Ma refer la cazul in care respectivul a avut ceva datorii in 2016. neachitate?
Cu drag Andrei
21 decembrie 2020 la 22:15
Salutare Andrei,
Fiscalul nu are treaba in situatia data. El pur si simplu si-a scos masina din evidenta lui la primarie ca apoi sa o inregistrezi tu la tine, in Germania. Acum ca o vei face drept cadou va fi efectiv ca o inmatriculare pentru o masina adusa din Germania. Aveai nevoie de fiscalul lui doar daca doreai sa o inmatriculezi atunci in Romania.
30 decembrie 2020 la 16:17
Am cumparat o masina mi s-q facut act de vanzare cumparare mi s-a dat fiscalul. Acum am fost la primarier si am programare pe 6 la numere …intrebarea este..trebuie sa scot si eu fiscalul ca si cumparator?
31 decembrie 2020 la 20:44
Salutare Mihai,
Pai, daca ai fiscalul de la vanzator trebuie sa mergi la primarie la taxe si impozite si sa iti bagi masina in evidenta ta, pe baza fiscalului primit de la vanzator. Si da, la inmatriculare la rutiera iti va cere si fiscalul tau ca si cumparator.
12 ianuarie 2021 la 18:38
Va salut.Am cumparat o masina al carei proprietar e in Anglia.Am cartea,talonul dar nu pot obtine fiscalul numai cand vine proprietarul acasa. Asigurarea o prelungesc pe numele lui.Pot circula cu masina asa si daca da cat timp?
Multumesc.
14 ianuarie 2021 la 11:23
Salutare Nagy,
Singura chestie care te poate incurca este sa nu scrie pe certifical ca este instrainat catre tine. Altfel poti circula cat vrei.
18 februarie 2021 la 20:48
Salutare…Am și eu câteva nelămuriri…Am cumpărat o masina acum câteva luni.Am primit de la proprietar contract de vânzare cumpărare și fiscal…Din cauza faptului ca am fost plecat ,nu am inmatriculat masina nici la politie și nici la primărie….Deci nu figurez ca proprietar pe actele mașini. ..Acum m-am întors din afara și vreau sa vând această mașină ..Cum procedez ?Pe lângă contractul de vânzare cumpărare ce acte trebuie sa ii mai înmânez viitorului cumpărător?Mașina figurează pe numele la primărie? Este vreo problema dacă nu înmânez fiscalul viitorului proprietar?Bineînțeles cu acceptul acestuia de a cumpăra masina fara fiscal
18 februarie 2021 la 20:50
Menționez că pe certificatul de înmatriculare nu este menționat înstrăinat
2 aprilie 2021 la 13:45
Salutare,
Foarte interesant articolul, face lumina.
Dupa cum stim, potriveala de acasa nu se potriveste cu cea din targ, am mai identificat o zona de umbra, prin care, de altfel trec.
Long story sort: conduc de ceva timp masina unui prieten (el are prea multe, eu aveam prea putine la un moment dat), iar acum s-a decis sa o vand, iar eu am vazut o oportunitate in a o cumpara. Practic n-am nevoie de ea, dar, dat fiind faptul ca o iau la pret bun, este o oportunitate de afacere (unii numesc asta samsareala, dar, imi rezerv dreptul sa cred ca, daca este prima masina si probabil ultima „invartita” in acest fel, as fi doar un oportunist de ocazie)
Ce se intampla acum: Am facut actele cu prietenu’, el e programat la fiscal saptamana viitoare (cica asa e la S2, trebuie sa anunti inainte, ca nu-ti scoti masina de pe numele tau cand vrei tu). Printre timp, norocu’ incepatorului, am avut un telefon pentru masina si o persoana interesata de a o cumpara.
Intrebarea este asa: Daca, dupa ce iau AVC-ul meu cu fiscalul lu’ prietenu’, o revand imediat, fara sa o declar la primarie pe numele meu (ca am 30 de zile la dispozitie), eu trebuie sa mai scot fiscal? Sau doar fac AVC-ul cu nou cumparator + ii dau un exemplar din AVC-ul meu cu prietenu’ si el mai departe poate sa inmatriculeze fara probleme?
Multumesc anticipat!
Marian
4 aprilie 2021 la 10:23
Salutare Marian,
Mie imi suna a intermediere de vanzare aici. Si mai ales ca dureaza sa scoata fiscalul, eu as face contractul de vanzare-cumparare direct intre prietenul tau care vinde masina si cumparator, nu as mai lua eu masina pe numele meu.
25 mai 2021 la 22:11
Interesant,eu ma cert cu zece oameni si incerc sa inteleg ceva
am un baiat la acte auto care-mi face dosarul cu sina pentru primarie si politie
am obtinut si fiscalul si toate bune si frumoase
Masina a fost adusa din germania,cu numere rosii a scos-o pe strazi fostul proprietar
Acum problema sta altfel
Unii imi spun ca daca strabunicii mei au avut datorii la impozitul de pe casa asta imi creaza mie probleme acum cand o sa ma duc sa depun contractele si tot ce dracu m-ai am eu p-acolo ca sa o iau in evidenta
altii spun ca n-am nevoie,si se v-a platii o taxa de 15-20 de lei
altii spun ca de 200-300 de lei
Sa mor,nu mai stiu pe care dracu sa m-ai cred,si astea care mi-au spus sunt unii de la primarie
niste amici n-au platit nimic
Nu mi-se pare corect deloc atat timp cat eu n-am casa pe numele meu,si absolut nimic inafara de masina asta,sa mi-se blocheze fiscalul si sa nu o pot lua in evidenta
Oricum am facut rarul in 06.04.2021 si pana pe 06.06.2021 trebuie sa o fac neaparat sa ii scot numerele negre,ca altfel s-a dus dracu tot
te rog,lamureste-ma si pe mine cu luarea in evidenta la politie,ca daca mi-au dat astea de la primaria care apartin in impozitul stra buniciilor mei care e neplatit de ani de zile,am belit-o la propriu si la figurat,nici nu am timp sa fac rost de suma aia colosala care ar fi.
25 mai 2021 la 22:13
Scuze,la primarie **
26 mai 2021 la 9:16
Salutare Denis,
Cel mai bine intrebi la primarie si vezi ce impozite ai de platit. Teoretic impozitul se pune doar pe numele persoanei care are casa, pe acte. Iar daca sunt stra-strabunicii atunci platesc ei ori se face succesiune. Desi nu cred ca impozitul la casa iti va fi impus tie, daca nu esti proprietar al acelei case.
15 iulie 2021 la 10:57
Salut! Recent am cumparat un scuter si prop. ma tot tine ca imi da fiscalul de vreo 3 sapt. Stiam ca exista o perioada in care trebuie sa-mi bag scuterul/masina la ditl altfel primesti amenda. Primesc amenda daca el inca nu l-a scos? Sau primesc doar daca el l-a scos si eu nu l am bagat la timp( suna putin ciudat dar despre fiscal e vorba)
15 iulie 2021 la 10:59
Salutare Andrei,
Din ce stiu ai termen de 90 de zile pentru a inscrie masina la tine in evidenta la primarie, poti circula linistit.
Succes!
15 iulie 2021 la 15:29
Am cumpărat o mașină adusă din Germania Iar vânzătorul mi-a spus că atunci când a fost a mers la primărie pentru fiscal i s-au cerut cartea de identitate a mașinii (pe care o obținem când facem RAR-ul). A spus sa facem RAR-ul și să ii facem o fotografie cărții de identitate, după care ne întâlnim sa primim fiscalul. Mie mi se pare puțin ciudat, de aceea mai cer o părere. Este in regula așa?
18 iulie 2021 la 12:59
Buna Adriana,
Prima oara trebuie scoasa cartea masinii la RAR, cand se face inmatricularea. Dupa care trebuie sa va prezentati fizic cu acea carte de identitate a masinii, la primarie. Probabil el are nevoie de o poza ca sa stie cand e gata cartea de identitate a masinii, dar la primarie este nevoie de a veni cu ea in format fizic.
Succes!
24 iulie 2021 la 13:38
Buna ziua. Am şi eu o ıntrebare va rog sa ma ajutati. Am cumparat o maşina pe 18 martie am facut actul de vanzare cumparare. Pe 22 martie vanzatorul mia trimis fiscalu. Nu era nici o problema. Am ınscris maşina la primaria unde locuiesc eu şi mai apoi am facut programare pe 30 iunie sa ınscriu maşina. Cand am ajuns la sectie sa ınscriu maşina mi sa spus ca maşina are sechestru şi nu e posibil sa o ıscriu. Am sunat fostul proprietar şi-mi zice ca nu ştie de sechestru abia acuma aude de asta. Mai apoi ımi zice ca sa interesat şi a aflat ca sechestru a fost pua cu doua zile inainte de vanzate adica pe 16 martie, eu am cumparat maşina pe 18 martie şi lui ia venit scrisoarea acasa pe 20 martie. Atunci ıntrebarea mea este aşa, cum a primit el fiscalu daca maşina deja avea sechestru, şi acuma cum pot ınscri maşina pentru ca a trecut şi 90 de zile fiscalil nu mai este bun… ce trebuie sa fac? Îndrumatima va rog.
Multumesc mult
25 iulie 2021 la 11:24
Buna Lucia,
Aici trebuie facuta reclamatie la primarie pentru ca este vina lor ca au scos fiscalul in conditiile in care masina era pusa sub sechestru. Cel mai probabil notificarea de la Politie a ajuns la primarie dupa ce au scos fiscalul. Lor trebuie sa li te adresezi in primul rand pentru ca e vina lor in situatia asta.
Succes!
1 august 2021 la 15:32
As propune o lege, prin care, la cumpararea unui autoturism sh sa fie verificata de specialisti, unde nu poate face niciun vinzator excrocherii, iar nimeni sa nu mai poata fi pacalit.
1 august 2021 la 20:42
Degeaba Adrian, vina este a cumparatorilor. Foarte multi oameni prefera sa economiseasca 100-200 lei cat costa o verificare, pentru ca „stiu eu mai bine”.
1 august 2021 la 15:35
As propune o lege, prin care, la cumpararea unui autoturism sh sa fie verificata de specialisti, unde nu poate face niciun vinzator excrocherii, inimeni sa nu mai poata fi pacalit.
23 august 2021 la 20:20
Am cumpărat o masina de la un prieten și urmează sa facem actele. Ce acte trebuie sa primesc de la el , dacă urmează ca eu sa o înscriu în alt județ? Mai trebuie sa primesc cv pe langa actul vânzare cumpărare și fiscal? Fiscalul este alt cv fata de act. vanzare cumparare? El cand scoate fiscalul are nevoie de act. vânzare cumpărare?
24 august 2021 la 8:49
Salutare Dan,
Fiscalul este o stampila pe care o pune duamna de la ghiseu de la primarie, pe contractul de vanzare cumparare. Deci trebuie sa se prezinte cu acel act in 4 exemplare, iar duamna va stampila toate 4. 1 ii ramane tie, 3 iti raman tie ca si cumparator.
Succes!
16 aprilie 2022 la 11:39
Salut, daca deja este facut RCA-ul pe un an „in vederea inmatricularii” dupa ce imi vin placutele noi trebuie sa fac altul?
17 aprilie 2022 la 7:33
Salutare Alex,
Nu pentru ca asigurarea se face pe baza seriei de sasiu.
Succes!
7 iunie 2022 la 21:59
Salut!
Mi-am cumpărat o maşină şi am trecut’o pe numele lui taicãmiu în actul de vânzare/cumpărare crezând că pot face o procură să’mi îmatriculez maşina pe numele lui în timp ce el e plecat în străinatate, nu am reuşit asta fiincă trebuie să fie de față.
Ce sfaturi îmi dați?
S-o înscriu la primarie şi când vine acasă să merg şi la poliție să o îmatriculez sau cum, nu ştiu cum să procedez..?