VW Golf VI Plus, continuarea uneia din cele mai ciudate masini facute de VW in perioada recenta. Este o imbunatatire drastica? Este doar un facelift demn de o prezentatoare de emisiune de seara unde se sparg seminte si se omoara neuroni? Nu vom sti niciodata.
Te-ai gandi ca VW Golf VI Plus e construit pe platforma de Golf VI. Si ai gresi, pentru ca VW Golf VI Plus e construit tot pe vechea platforma de Golf V, doar ca a primit un facelift strasnic. Pentru ca insusi Golf VI e doar un Golf V facelift.
Atunci, cu ce vine nou un VW Golf VI Plus?
- VW Golf VI Plus continua pe linia de confort adusa de primul Golf Plus. E o masina la fel de confortabila ca si pana acum dar care vine cu si mai multa tehnologie. Mai mult decat atat, VW Golf VI Plus a fost una din primele masini VW care a venit cu Park Assist. Practic, masina cauta un loc de parcare adecvat si parcheaza singura, optiune ideala pentru cei care nu prea le au cu volanul sau care nu vor sa se oboseasca cu parcatul.
- In continuare s-a luat spatiul din portbagaj si s-a pus pe acoperis iar VW Golf VI Plus e in esenta aceeasi masina, doar ca unpic mai buna si unpic mai noua. Daca iti doresti un Golf V Plus cu putini kilometri, experienta la volan e cam aceeasi intre ambele generatii. Pe sistemul „daca nu e stricat, nu schimba”, pentru ca VW Golf VI Plus continua o reteta pe care eu nu o inteleg, dar pe care multi oameni o adora. Se adreseaza fix acelor oameni care apreciaza si B Class-ul, dar parca nu vor sa dea atatia bani si vor doar ceva confortabil de oras. Ca de drum lung nu poate fi vorba la o masina unde in portbagaj incap doar doua reviste Playboy, o caseta cu Benone Sinulescu, un tub de vaselina si o funie. Tot ce lipseste pentru a completa toate ingredientele e o minte deschisa.
Motoare VW Golf VI Plus
Benzina
- 1.2 TSI de 105 cai – Am vorbit mai mult despre motorul asta in articolul despre Golf VII. In esenta, modelele cu distributia pe lant mananca ulei si lanturi, asa ca ia un motor cu distributie pe curea.
- 1.4 „Rup asfaltul” de 80 cai – Acelasi antic motor entry-level, care ofera suficienta putere pentru doua persoane care se plimba prin oras, dar cam atat. Nu vrei sa il scoti la drum lung.
- 1.4 TSI de 122 cai – Atentie la primele motoare care au distributia pe lant. Sare lantul ca participantii la Neversea atunci cand il aud pe Adi Minune. Versiunea pe curea in schimb e un motor absolut decent.
- 1.4 TSI de 160 cai – Acelasi 1.4 TSI dar care atat supra-alimentare cat si turbo-alimentare. Practic, de doua ori mai multe probleme. 1.4 TwinCharger, unul din cele mai proaste motoare moderne din istoria VW.
- 1.6 MPI de 102 cai – Final de drum pentru antichitatea asta lansata in 1485, odata cu Skoda Octavia I. Un motor care mananca ocazional ulei si bobine de inductie, dar per total e de departe cel mai fiabil motor de pe VW Golf VI Plus. Nu puternic, nu econom, doar fiabil.
Diesel
- 1.6 TDI de 90 si 105 cai – Motorul asta s-a vrut a fi continuarea legendarului 1.9 TDI de pe Golf IV. Doar ca nu i-a reusit. Un motor decent la drum lung, dar in oras se strica la fiecare 100 de metri. Probleme serioase la EGR, injectoare si filtru de particule. Daca vrei sa conduci des prin oras, evita motorul asta.
- 2.0 TDI de 110, 140 si 170 cai – Acelasi 2.0 TDI standard de pe VW Golf VI Plus care se gaseste pe aproape orice alt VW. Ca si fiabilitate sunt de notat in continuare volanta cu masa dubla si filtrul de particule, care se uzeaza mai repede decat ti-ai dori. Puncte bonus la acest 2.0 TDI pentru motorina de calitate dubioasa care contamineaza tot sistemul cu span, de la rezervor pana la rampa comuna. Asa ca nu fii scartar si alimenteaza de la benzinarie, nu de la camion.
Probleme generale VW Golf VI Plus
- Motoarele diesel de pe VW Golf VI Plus fac parte din generatia „Dieselgate”, atat 1.6 TDI cat si 2.0 TDI. E important sa le testezi inainte pentru ca multa lume se plange ca le-au crescut consumul si le-au scazut performantele. Practic, au trecut de 30 de ani.
- In continuare cutia DSG este un punct mai moale decat o pereche de chiloti dupa ce ai bagat 5 beri talpa si 2 pepeni. De schimbat uleiul la fiecare 60.000 de km si de facut rugaciuni saptamanale ca sa nu pice Mecatronicul. Mecatronicul e calculatorul cutiei si doar se schimba, nu se reconditioneaza. Nu vrei sa stii cat costa un Mecatronic.
Verdict VW Golf VI Plus
Nimic nou sau extravagant sub soare. Golf VI Plus ramane in continuare o masina fiabila si confortabila. Da, eu in continuare nu inteleg masina asta, dar ii inteleg confortul. Nu e chiar un B Class la nivel de finisaje, dar cu siguranta e o experienta placuta. Iar daca mergi pe o cutie manuala, ai scapat practic de jumatate din probleme. Si pentru ca nu e un Golf VI normal, Golf VI Plus costa mai putin, chiar daca e o masina mai confortabila dar mai putin practica.
Ce motor recomand? Pentru genul de om care se plimba doar prin oras, 1.6 MPI de 102 cai ramane o antichitate fiabila. Totusi, daca iti e frica de Euro 4, atunci 1.4 TSI cu distributie pe curea ramane cea mai buna alegere. Cat despre diesel, recomand 2.0 TDI de 110 cai. E cel mai anemic, dar si cel mai fiabil. Nu e ca si cum ai nevoie de foarte multa putere intr-un Golf Plus, mai ales in curbe.
Salut eu am golf 6 plus de o 122cp1.4tsi și n-am probleme cu Motrul și merge foarte bine și fără probleme la depășire