Nissan Qashqai II, genul ala de om care vine cu o idee geniala de afacere dar pe care o uita a doua zi. Nissan Qashqai II, masina rezolutiilor de Anul Nou neindeplinite.

Prima generatie a adus practic conceptul de cross-over maselor: o masina mica, bazata pe o compacta deja existenta, cu o garda la sol marita si cu un aspect de masina de teren. Cu un pret mic de achizitie, lumea s-a calcat in picioare pentru un Nissan Qashqai, chiar daca era departe de a fi cea mai fiabila masina. Da, sigur, exista si Toyota Rav4, masina care practic a inventat genul cross-over, dar prima generatie de Rav4 se adresa impatimitilor de off-road iar a doua generatie deja era acolo sus cu Seria 3 si Audi A4 in materie de pret. Practic, multa vreme Nissan Qashqai a ramas singur intr-o lume din ce in ce mai mare.

 

Si cum s-a descurcat Nissan Qashqai II?

Nissan Qashqai II s-a transformat dintr-o masina slaba calitativ dar unica in concept, intr-o masina slaba calitativ dar mediocra in concept.  Inainte cumpara un Qashqai pentru ca nu aveai alternativa in acest segment de cross-over low-cost. Acuma Nissan Qashqai II nu mai e nici singur, nici ieftin. Iar alianta Nissan-Renault-Mercedes nu i-a ajutat deloc in toata combinatia asta, ci mai degraba le-a dat-o la gioale. Plus ca in 2019 daca vrei un cross-over ieftin si aratos ai competitie chiar in ograda Renault, cu Renault Captur sau Dacia Duster. Totusi, macar Nissan Qashqai II arata intr-un mare fel, ceea ce e de bine. Ii poti admira frumusetea de afara, in timp ce este incarcat pe platforma. Nissan Qashqai II – Axl Rose al lumii auto.

 

Motoare Nissan Qashqai II

Benzina

  • 1.2 DIG-T de 116 cai – Cunoscut si sub numele de 1.2 TCe de pe Renault Clio sau Megane, acest motor a fost retras in 2019 dupa un imens scandal. In esenta motorul este mult prea fiabil pentru zilele noastre si ar fi bagat service-urile in faliment. Sau poate a fost retras din cauza consumului excesiv de ulei si a faptului ca multe motoare nu au trecut de 60.000 de km.
  • 1.6 DIG-T de 163 cai – Acelasi 1.2 TCe, doar ca dus la 1.6 si primesti 50 de cai pentru a ajunge mai repede pe platforma. Nu sufera de aceeasi incontinenta uleioasa precum modelul mai mic, dar sufera de probleme la ambreiaj si la volanta dubla, care se uzeaza mai repede decat vrei.
  • 2.0 benzina de 150 cai – Cel mai fiabil si cel mai simplu motor de pe Nissan Qashqai II. Undeva tarziu in viata incepe sa sufere si el de incontinenta uleioasa, dar per total e un motor strasnic, pentru o masina strasnica.

Diesel

  • 1.5 dci K9K de 110 cai – Clasicul 1.5 dci, pus pe orice de la prima generatie de Logan pana la actuala generatie de Mercedes CLA. Un fel de bicicleta a satului, motorul asta a fost imbunatatit constant iar acum singura problema e la turbina care mai pica in unele cazuri, dar per total nimic de speriat.
  • 1.6 dci de 131 cai – Ca si la prima generatie, dieselul de Nissan Qashqai II e lipsit de probleme notabile. Mai mult decat atat, e singura motorizare ce vine cu un sistem 4×4. Din pacate trebuie sa cumperi si restul masinii.

Probleme generale Nissan Qashqai II

  • In bunul spirit Nissan, a doua generatie vine cu o cutie CVT XTRONIC imbunatatita. Nu se mai strica la fiecare 50.000 de km, se strica la fiecare 60.000 de km. Daca nu vrei sa iti complici viata si nu vrei sa platesti facultatea copiilor mecanicului tau, stai departe de cutia automata XTRONIC.
  • Una din problemele serioase ale lui Nissan Qashqai II sta in freon. Sistemul de climatizare de pe Qashqai II a fost construit pentru a functiona cu freon vechi, R134a. Doar ca inginerii, in vasta lor inteligenta, au trecut pe freon de tip R1234yf pentru ca au fost stransi cu usa de catre guvern. E ca si cum ai instala Android 8 Oreo pe un Samsung Galaxy S3, chiar daca el din fabrica ruleaza Android 4.4 KitKat. Functioneaza, dar o sa aiba probleme constant. Plus ca freonul R1234yf e inca tehnologie experimentala, asa ca sunt probleme peste tot pe partea de climatizare, compresoare, scurgeri si toate nebuniile. A da, 100 de grame de freon R134a costa 30 de lei, 100 de grame de R1234yf costa peste 100 de lei.
  • Dar freonul nu este singura componenta instalata gresit in Nissan Qashqai II, a doua fiind bateria. Renault a trimis bateria si calculatorul masinii optimizat pentru acea baterie, iar inginerii Nissan au pastrat bateria dar au schimbat ciclul de incarcare cu unul optimizat pentru o baterie mai puternica. Astfel, Nissan Qashqai II nu va avea niciodata suficient curent incat sa functioneze totul in acelasi timp. Sau schimbi cu o baterie mai puternica si le schimbi mai rar.
  • Nu va rezolva in schimba problema sistemului Start/Stop, un alt motiv pentru care la service-urile Nissan se sta la coada.
  • Si nici nu vei putea tracta un alt coleg cu Nissan Qashqai II, asta daca ai diesel. Pentru ca modelele noi care respecta standardul WITLP nu pot avea carlig de remorcare datorita amplasamentului rezervorului de AdBlue.

Verdict Nissan Qashqai II

Deci (niciodata nu incepi o problema cu deci), probleme la climatizare, probleme la Start/Stop, probleme la baterie si nu functioneaza navigatia sau sistemele de siguranta, probleme la cutia automata, probleme la benzinare. Si lumea in continuare se inghesuie la Nissan Qashqai II. Prima generatie, asa cu problemele ei, avea acel sarm si acea simplitate. Dar cine sunt eu sa judec? La urma urmei, sunt oameni care au dat 70 de lei pentru a participa la concertul lui Abi talent. Sau care au dat 300 de lei ca sa asculte niste Adi Minune mixat de un italian pe o plaja.

Ce motoare recomand? Pentru benzina recomand 2.0 aspirat, fara probleme si fara griji. Dar cred ca majoritatea lumii deja merge pe alegerea cea mai echilibrata si anume dieselul 1.6 dci + cutie manuala.

Si cu asta ma duc sa vad cat mai costa biletele pentru 5Gang.