Renault Laguna II, masina responsabila pentru imaginea Renault-urilor vechi dar si responsabila pentru fiabilitatea masinilor moderne. Renault Laguna II, eroul pe care il meritam dar de care nu avem nevoie.

 

Lansat cam in aceeasi perioada cu Citroen C5 I, Renault Laguna II a fost o masina impachetata cu tehnologie si cu electronica, facuta de un constructor care nu era cunoscut pentru electronica de calitate. De fapt, Renault Laguna II a fost o masina atat de slaba incat o puteai pune acolo cu Fiat-urile vechi, undeva la categoria “Trofeul de lemn”. Legenda spune ca atunci cand un Renault Laguna II iesea din fabrica urca deja pe platforma in drum spre service. Mai mult decat atat, in portbagajul masinilor berline (portbagajul masinilor break are tendinta de nu a se deschide) se punea si o trusa de scule si un capac de bere pe care scrie “mai incearca!”.

Acum ar fi momentul in care as mai vorbi despre Renault Laguna II ca si masina, dar lista de probleme e lunga si am sa tin lucrurile simple. Desigur, aspectul a imbatranit mai bine decat unele colege ale mele de liceu si unele motoare sunt absolut decente, dar principalul merit al lui Laguna II este ca i-a obligat pe francezi sa isi bage toti banii in cresterea fiabilitatii si astfel avem masini foarte fiabile astazi, cum sunt Megane III, Clio III sau chiar Laguna III.

Motoare Renault Laguna II

  • 1.6 MPI de 110 si 117 cai – Un motor relativ simplu dar dependent de benzina de calitate decenta. Daca primeste benzina proasta se ofenseaza mai ceva decat o mahalagioaca (aka Prodanca) careia nu ii convine ceva. De asemenea piesele costa suficient de mult incat sa te mai gandesti la motorul asta.
  • 1.8 MPI de 120 cai – Lucrurile au fost nasoale pana acum dar incep sa se indrepte. Acest motor clasic si antic e fix ce trebuie in materie de fiabilitate si performante. Daca ii mai pui si un GPL ai una din cele mai fiabile combinatii posibile pentru Renault Laguna II.
  • 2.0 MPI F4R de 135 cai – Vechiul F4R e un motor relativ decent ca si fiabilitate, dar macar stii ca poti gasi piese oriunde. Ocazional mananca bobine de inductie, ulei, garniture si e instabil emotional la relanti.
  • 2.0 F5R de 140 cai – Ai putea zice ca e un motor inrudit cu 2.0 MPI, si ai gresi. Il mentionez pentru ca a fost primul motor European cu injectie directa, practice un Mitsubishi GDI imbunatatit. In mod natural, s-a folosit vechiul F4R si s-a incercat adaptarea lui. Probleme la pompa de inalta presiune, regulatorul de presiune si la EGR faceau ca acest motor sa se opreasca din senin, indiferent de viteza cu care mergeai. Dupa aceasta experienta, abia peste 15 ani a venit Renault cu un alt benzinar cu injectie directa, 1.2 TCe de 115 cai de pe Clio IV.
  • 2.0 Turbo F4R de 163 si 170 cai – Acelasi 2.0 MPI, doar cu o turbina in plus. Un motor de senzatie unde costurile de intretinere deja nu au relevanta pentru ca ai o torpila de Renault Laguna II. Mult noroc in schimb ca sa gasesti unul.
  • 3.0 V6 de 204 cai – Acelasi motor sport gasit si pe Clio V6 sau Renault Espace, acest mancator de bobine si taxe deja nu mai are relevanta in lumea economiei si a ratiunii. Dar totusi, daca iti cumperi un Renault Laguna II spui lumii intregi ca esti dedicat si ca mergi in nebunie pana la capat. Respect.

Diesel

  • 1.9 dCi de 92, 101, 105, 120 si 130 cai – Un diesel decent, fara probleme notabile, care a fost pus si pe Suzuki Grand Vitara 1.9 DDIS. Singura problema notabila e la EGR care ramane blocata pe deschis si poate cauza daune serioase daca nu e tratata la timp. Mentiune notabila pentru motorul de 130 de cai pentru ca vine cu filtru de particule si nu se impaca cu drumuri scurte.
  • 2.0 dCi M9R de 150 si 177 cai – Unele motoare M9R atat 2.0 dCi cat si 1.9 dCi au tendinta de a scapa biele prin motor si posibil sa iti trimita motorul la cimitir. Nimic de speriat.
  • 2.2 dCi de 150 cai – Toate problemele mecanice de sub soare si s-au adunat in G9T-ul 2.2 dCi de la Renault. Clapeta de admisie, sistemul de evacuare, axa cu came, EGR, turbina, injectoare si tot asa. Esti sigur ca vrei un Renault Laguna II 2.2 dCi?

Probleme generale Renault Laguna II

  • La fel ca si la 2.2 dCi, toate problemele electrice de sub soare s-au adunat in Renault Laguna II. Clima, radio, geamuri electrice, xenoane si restul. Pana si pedala de frana are tendinta de a cade pentru ca a fost lipita cu capace de bere din plastic topite. Renault Laguna II a fost o masina cu foarte multe sisteme complexe care depindeau de electrice facute de catre Renault in anii 2000. Cred ca iti dai seama ce molotov a iesit din combinatia asta.
  • Cutia automata e o optiune rara pentru ca a fost atat de buna incat Renault a incetat productia o perioada de timp. Dar nu e nicio problema, poti merge pe o cutie manuala care are doar tendinta de a ramane blocata in treapta a doua.
  • Motoarele pe benzina au probleme la ECU. Asta se intampla pentru ca apa se infiltreaza prin gurile de drenaj de la parbriz si face igrasie prin masina si ravagii prin portofelul tau.
  • Amortizoarele pe fata sunt facute din guma Turbo si baghete si au tendinta de a se strica la fiecare 100 de metri. In special sunt afectate motoarele diesel si benzinarul de 3.0 V6, motoare cu greutate, probleme si putere.
  • Dar francezii nu au folosit branza si baghete doar pentru amortizoare, ci si pentru ambreiajele folosite pentru motoarele diesel. La cate probleme are Renault Laguna II, chiar mai au relevanta un ambreiaj si o volanta?
  • Xenoanele cu auto-nivelare au tendinta de a se strica pentru ca, ai ghicit, electronica facuta de Renault in anii 2000 nu stralucea, nici la propriu nici la figurat.
  • La fel ca si la Megane II, Renault a decis pentru Laguna ca o cheie clasica e prea mainstream asa ca au instalat o cartela. Nu e nimic gresit in asta, doar ca trebuie curatat constant locasul cartelei de praf, iar daca ai pierdut cartela ai pierduit si 700 de lei, costul mediu al unei cartele.
  • Pentru versiunile break „Sport Tourer” pregateste o lanseta si niste momeala, pentru ca izolatia de la haion e facuta tot din guma mestecata. La fel ca si la Ford Focus III, inainte de a cumpara masina verifica portbagajul de umezeala.
  • In Franta nu exista copii mici si nici scaune pentru copii, asa ca sistemul ISOFIX din Renault Laguna II e doar de forma. Nu poate acomoda un scaun de copil asa ca bebelusul va trebui sa stea in picioare, pe marginea drumului, ca noi restul care asteptam masina de tractare.

Verdict Renault Laguna II

O masina cu atat de multe probleme incat a fortat Renault sa investeasca toti banii in fiabilitate pieselor. Merita un Renault Laguna II in 2019? Raspunsul este ca „da”, daca mergi pe o masina cu cat mai putine dotari. Tine minte 3 cuvinte…stai, nu asta…Tine minte, la un Laguna II cu cat sunt mai multe componente electrice cu atat vei avea probleme mai mari. Totusi, reputatia lui Laguna II a facut ca preturile sa cada ca un sac de cartofi din pod, preturile fiind comparabile cu cele ale unui Mondeo III , o alta masina pe care romanii o cumpara pentru ca nu e VW. Multe Renault Laguna II au preturile exprimate in lei, asa ca daca prinzi un model decent si fara prea multe dotari ai facut o afacere decenta.

 

Ce motor recomand? Absolut, indubitatil ca Budweiser, dieselul 1.9 dCi in orice versiune. Singura problema reala e ca EGR-ul ramane blocat pe deschis din cand in cand, dar in rest e doar un alt diesel fiabil si capabil de miliarde de kilometri. Tine minte ca versiunea de 130 de cai vine si cu filtru de particule, care costa de multe ori mai mult decat un Renault Laguna II.