Renault Kadjar I, atunci cand un Captur e prea mic si un Koleos e prea scump. Dar oare SUV-ul mediu de la Renault merita banii tai?
Da si nu. In principal spun “ NU “ pentru ca Renault Kadjar I e construit pe platforma de Nissan Qasqhai II, iar posesorii de Nissan in general stau la cozi kilometrice prin service-uri. Asa ca Renault Kadjar I are si el sansa de a te trimite in service mai repede decat l-a trimis Prodanca pe Alexa in topul rusinii 2019.
Ca si aspect si fiabilitate imi aduce aminte de Mazda CX-7, o alta masina spectaculoasa dar pe care au cumparat-o prea putini. Cu un pret incepand de la 18.500 euro, Renault Kadjar I in echiparea de baza ii faci competitie primei generatii de Dacia Duster ca si dotari, iar pentru versiunile de top treci de 25.000 de euro, adica esti deja in teritoriul Tucson sau Tiguan. Sa dai 25.000 euro pe un Captur usor umflat, nu stiu cata lume s-ar baga la asa ceva, mai ales avand in vedere istoricul dubios de fiabilitate al masinii. Renault chiar face masini fiabile de prin 2010 incoace, dar iata ca masinile cu tehnologie imprumutata de la Nissan sunt la fel de utile ca o bere scapata pe jos. Totusi, revin inca o data la faptul ca o masina de 18.500 euro vine cu aer conditionat cu reglare manuala, jante de otel si un radio luat direct de pe un Golf IV. Probabil de asta nici nu se inghesuie lumea ca sa il cumpere. E prea scump pentru flote, e prea chel pentru cumparatori privati. Face sens doar pentru cei privati de constiinta si judecata.
Motoare Renault Kadjar I
Benzina
- 1.2 TCe de 131 cai – Te-ai astepta ca motorul de 1.2 TCe sa fie un dezastru asemanator cu cel de pe Nissan Qashqai, dar aparent nu a fost sa fie. Totusi, pot exista si cazuri in care motorul sa manance ulei excesiv, dar prea putine cazuri au fost raportate la Renault Kadjar I.
- 1.3 TCe de 140 si 150 cai – Lansat acum 5 minute, in mod misteriosul 1.3 TCe de 140 cai e motorul de baza pentru Renault Kadjar I, o masina unde jantele din aliaj sunt optionale, la fel ca si MP3 player, scaune, geamuri sau volan. Din fericire nu sunt probleme notabile raportate pana in momentul de fata.
- 1.6 TCe de 163 cai – Motorul asta a fost lansat pentru doar 5 minute, fiind lansat in 2017 si pensionat in 2018. In esenta motorul de pe Megane IV GT, doar ca nu are 202 cai ci 163 cai. Practic, ai varianta de-tunata a unui motor sport, pusa pe o masina non-sport. E o logica imbatabila in cadrul fabricii Renault.
Diesel
- 1.5 dCi de 110 si 115 cai – Acelasi 1.5 dCi K9K lansat in 1571 odata cu batalia de la Lepanto, motorul vine cu majoritatea problemelor rezolvate. Atentie doar la filtrul de particule si la distributia pe curea ce trebuie schimbata la fiecare 60.000 km sau 4 ani.
- 1.6 dCi de 131 cai – Te-ai astepta ca un motor de origine Nissan sa faca probleme, si te-ai insela. Nu sunt probleme notabile la 1.6 dCi asa ca poti cumpara motorizarea asta fara sa ti se urce tensiunea prea mult.
- 1.7 dCi de 150 cai – Lansat in 2018, e prea devreme ca sa apara problemele notabile la motorul asta. Desi, daca era un motor clasic de origine Nissan, probabil deja era plin internetul de probleme. Motorul asta se vrea a fi succesorul lui 1.6 dCi, pe sistemul “un nou look, un nou concept”.
Probleme generale Renault Kadjar I
- Consola centrala vine si cu optiunea de soba, fiind totodata si standard pentru unele modele. Poti praji ochiuri, mici, carnati pe consola centrala ce se incinge atat de tare incat intelegi de ce ti-au dat aer conditionat pentru saraci, chiar daca tu ai dat minim 18.500 euro pe un Renault Kadjar I.
- Sistemului de alarma asa ii vine uneori, sa ia cu ea toti prietenii sa petreaca pana-n zori de la inceputul serii, asa-i vine uneori, ia cu ea toti prietenii si vor petrece 7 zile de 8 ori. Asta-seara vrea sa moara, toti vecinii de pe scaraaa. Multumesc Demmo pentru muzica de pe Atomic TV si multumesc sistemul defectuos de pe Renault Kadjar I pentru ca intretine atmosfera.
- Cutia automata EDC poate fi absolut demna de banii tai sau absolut demna de depozitul zonal pentru deseuri nepericuloase Muchea, judetul Braila. Tot ce poti face este sa respecti planul de mentenanta sis a schimbi uleiul la fiecare 60.000 de km.
- Renault Kadjar I are, la fel ca si Nissan Qashqai, un apetit pentru sisteme de infotainment si navigatie. Dar daca ai avut doar 18.500 euro pentru un Kadjar, nu trebuie sa iti faci griji pentru ca nu primesti sistem de infotainment si navigatie. Un casetofon de pe Golf IV e tot ce meriti.
Verdict Renault Kadjar I
Scump dom’le scump, dincolo era mai ieftin. Nu am o problema cu faptul ca un SUV incepe de la 18.500 euro, am o problema in schimb atunci cand acel SUV de 18.500 euro vine cu jante de otel, aer conditionat manual si casetofon luat din bazar din Vitan. Ramane in schimb in continuare o masina de o fiabilitate decenta si care poate lua rolul masinii de familie. Mai ales daca eviti EDC-ul si mergi pe o cutie manuala, deja ai o masina simpla si fiabila si care arata si bine si care e si spatioasa. Si totusi, eu nu pot sa nu imi pun intrebarea “De ce nu ti-ai lua un Duster?”. Aproape acelasi producator, aproape aceleasi motoare, aproape aceleasi dotari, dar un Duster e semnificativ mai ieftin. Asta explica si de ce Renault Kadjar I nu se descurca asa bine pe piata, iar Dacia Duster se vinde mai ceva decat casetele cu BUG Mafia prin pietele anilor ’90.
Ce motor recomand? As recomanda fabulosul 1.3 TCe de 140 cai, dar pentru Renault Kadjar I deja e un motor care va fi mai exploatat decat un angajat pe minimul pe economie, mai ales daca pleci in excursie cu masina incarcata. Asa ca ramane clasicul 1.5 dCi 110 cai pentru oameni ce nu cred in tehnologie si 1.7 dCi de 170 cai pentru aventurieri.
12 august 2019 at 13:49
Buna ziua! Acest benzinar 1.6 TCe 163 cai, este acelasi motor de 1.6 DIG-T 163 cai de la NISSAN ?
29 septembrie 2019 at 10:39
Da
29 mai 2020 at 10:26
esti pe dinafara complet vizavi de renault kadjar
8 noiembrie 2020 at 13:02
Salut
***in cutia EDC nu se schimba uleiul la 60.000 km -cica lifetime se controleaza la 10 ani 😛 , comunicat de producator RENAULT 1.5 dci 6 viteze EDC …. am 100.000 km din 2015 sunt multumit !
Mersi,
8 februarie 2021 at 9:56
Am și eu unul de prin 2015, EDC cu motorizarea care arată că nu cred în tehnologie (1,5 dCi). Luat în nemția, condus în nemția înaintea mea de un moș, folosit in continuare în Nemția de „moi”. Mulțumit, dar poate avea și bube. La 45 mii de km i-a decedat un injector la pachet cu o bujie incandescentă (pe alt cilindru). Fericire mare reparația într-un service german. De jumulesc bine, indiferent unde te duci. Moșul de dinainte la fâțâit doar până la aprozar și înapoi, după calculele mele a făcut în medie doar 6000 km pe an. Bătaie de joc pentru un diezelar. Dovada in plus a fost bateria nouă care i-au pus-o deja înainte să cumpăr căruța. R-Link e după părerea mea stabil dar am varianta 2 care nu mai merge la Upgrade și așa „ciuciu” Android Auto. Acuma că îi arăt mai multă „iubire” în comparație cu moșul (autostradă ai drumuri expres) sper să nu îmi facă figuri prea curând ca să mă jumulească iar ăia. Dar m-am uitat la prețul de achiziție inițial: 33 mii de coco! Moșul cred că nu avea ce face cu bănetul. Atâția bani nu dau pe o mașină nici dacă e poleită cu aur. Poate doar dacă mi se garantează că nu voi avea reparatii capitale plătite din propriul buzunar in 7 ani de la achiziție.