Te-ai gandi ca un Renault Fluence e doar un Megane cu portbagaj. Si ai gresi in judecata ta. Iata de ce, intr-un articol demn de investigatiile OTV.

 

Renault Megane II a venit candva si cu o versiune berlina, dar pentru un motiv stiut doar de mancatorii de baghete de la Renault, Megane III nu a venit cu versiunea cu portbagaj, dar cand au vazut ca exista oamenii pentru care masina trebuie sa arate a masina, s-au gandit sa lanseze si Renault Fluence.

Cine sunt acesti cumparatori misteriosi?

Avand in vedere ca in 2009 deja simteam criza, lumea incetase sa mai cumpere dulapuri pe roti precum BMW X5, VW Touareg, Audi Q7, Porsche Cayenne si tot neamul lor cel cu tractiune integrala si scaune de piele cu masaj. Lumea trece de la SUV-uri inapoi la compacte si acum incepe era hot hatch. Asa ca berlina are de suferit intr-o piata din ce in ce mai restrictionata pentru conceptul clasic de masina.

 

Nu si in Europa de Est in schimb, locul unde masina trebuie sa fie masina, femeia trebuie sa fie femeie, alcoolul sa fie alcool si masa sa fie masa. Doar nu o sa iti cumperi o compacta, ca doar in portbagaju ala nu incap in acelasi timp si porcul si damingele de vin. Doar nu o sa lasi porcul in strada. Si doar nu o sa-ti cumperi un Touran, care e in esenta o duba cu geamuri. Nu, undeva in Balcani se cumpara in continuare berline. Poate ca e reticenta fata de nou, poate ca suntem traditionali? Cine stie. Cert este ca Renault Fluence a avut un oarecare succes si in Romania, fiind una dintre putinele masini pe care si le permiteau de noi chiar si romanii. Mai ales ca Renault a inteles exact clientele si a pus pe Renault Fluence doar motoarele simple, practice si cumparate intens de catre romani.

Renault Fluence sau VW Passat B6?

De multe ori se discuta daca merita un Logan nou sau o masina second-hand. Dar in lumea minuscula a berlinelor, discutia prin 2010 era Renault Fluence nou vs VW Passat B6 second-hand.

  • Un Renault Fluence nou era mult mai fiabil decat un Passat B6, de fapt si un Fluence second-hand era mai fiabil decat un Passat B6. Totusi, ca si nivel de confort, motorizari si dotari un Passat B6 ramanea cu mult peste. Si apoi venea cea importanta: Un Renault Fluence e un Renault, nu e un Passat. Sigla si statutul social e cu atat mai important in Balcani.
  • Totusi, pentru soferul tipic de Renault Fluence, sigla conteaza prea putin. De obicei au 40 de ani, 2 copii, un job decent si care au cotiera plina de servetele si pastile. Face sport in timpul saptamanii si merge la 5 beri talpa in weekend. Se trezeste la 5 dimineata si isi face exercitiile de dimineata. Trimite mesaje pe facebook cu “buna dimineata, cafeaua este gata”. Practic, soferii de Skoda Octavia II dar care au mers pe un Renault Fluence.

De ce au cumparat oamenii Renault Fluence si nu altceva?

  • Pretul mereu conteaza pentru familistul responsabil aflat la 40 de ani. Renault intotdeauna a jucat agresiv pe partea de reduceri, mai ales ca Renault venea dupa o perioada dezastruoasa in ceea ce priveste fiabilitatea (multumim Laguna II).
  • Fiind aproape un Megane III cu portbagaj si venind cu multe oferte si promotii, Renault Fluence a fost o masina populara de flota. Iar atunci cand masinile au iesit din flota au fost trimise de obicei in garajul propriilor angajati, pentru preturi echivalente cu 5 beri talpa. O alegere sensibila, pentru agenti de vanzari sensibili.

 

Motoare Renault Fluence

Benzina

  • 1.6 benzina de 110 cai – Motorul de baza pentru Renault Fluence face treaba de baza in mod decent. Nu sunt probleme notabile, singura problema notabila apare tarziu in viata atunci cand motorul se apuca de baut ulei. La fel ca un agent de vanzari la 40 de ani, care mai tarziu in viata se apuca de baut alcool. Asa motor, asa masina.
  • 2.0 benzina de 140 cai – Un motor responsabil, care imparte acelasi apetit cu benzinarul de 1.6. La 140 de cai si fara probleme, acest motor ar fi fost perfect pentru Renault Fluence. Nu e perfect in schimb pentru familistul convins care nu se grabeste nicaieri pentru ca il va certa nevasta de fiecare data cand va merge cu mai mult de 15 km/h.

Diesel

  • 1.5 dCi de 85, 90, 105 si 110 cai – 1.5 dCi, bicicleta satului. Pus pe orice, de la Nissan Micra la Dacia Logan si pana la Mercedes CLA, motorul poate fi bun sau nebun. Versiunile de 85 si 90 de cai folosesc injectoare Delphi facute la noi intre doua sticle de Mona, iar toate versiunile pana in 2011 sunt sensibile la calitatea motorinei. Ca si probleme generale, grija la filtrul de particule si atentie la distributia pe curea ce trebuie schimbata la fiecare 60.000 de km.
  • 1.6 dCi de 130 cai – Furat din tomberonul Nissan, 1.6 dCi-ul s-a dovedit a fi un motor fiabil, lipsit de probleme notabile. 1.6 dCi, motorul “sa fie”.

Electric

Renault Fluence ZE – Venit in 2012, versiunea electrica a plecat la fel cum a venit: cu bateriile pline. Venit cu acelasi tren de rulare cu Renault Zoe, Fluence ZE a fost mai degraba un exercitiu de imagine pentru ca Fluence e masina de drum lung si tehnologia electrica inca nu a ajuns la nivelul masinilor de agenti de vanzari. In orice caz, e bine de stiut ca la Renault bateriile se inchiriaza, nu se cumpara, asa ca daca apar probleme Renault vine si le schimba.

Probleme generale Renault Fluence

  • Calitatea materialelor interioare nu e la nivelul cu care ne-am obisnuit noi europenii si asta pentru ca Renault Fluence este fabricat in Turcia si destinat Romaniei, Turciei si Rusiei. Da, doamnelor, domnisoarelor, domnilor si tot ce este intre, Renault Fluence a fost exclusiv pentru Romania din toate tarile UE. Asta pentru ca noua ne place berlina si putem suporta si o calitatea mai indoielnica la interioare, doar pentru a prinde un pret mai bun. Nu e grav, nu stai in roaba si ai mari sanse nici macar sa sesizezi diferentele dintre Megane si Fluence. 
  • Cutia automata EDC in continuare este un capitol nefericit in istoria Renault, asa ca se recomanda versiunea cu o cutie manuala.

Verdict Renault Fluence

O masina cinstita, facuta cu dedicatie pentru Romania. E o berlina clasica, e spatioasa, vine cu motoare practice si fiabile, e ieftina si o pot cumpara de noua chiar si romanii. Ce mai vrei de la viata? Ah da, statut social. Pentru tine, drumul catre Passat B7 si A4 B8 e pe acolo. Dar pentru omul practic care vrea ceva ieftin, fiabil, simplu si bun dar nici nu vrea un Logan pentru ca are tabla din hartie igienica care rugineste la 2 minute dupa iesirea din fabrica, Renault Fluence e fix ce trebuie.

Ce motor recomand? Nu stiu daca mai are sens sa recomand, pentru ca piata deja a dictat si a decis. Pentru benzina vei gasi doar motorizari de 1.6 MPI de 110 cai (desi recomand 2.0 de 140 cai), iar la diesel vei gasi doar 1.5 dCi. Incearca sa gasesti unul cu mai mult de 90 de cai.