Am scris despre Mitsubishi ASX si teoretic nu e chiar prima generatie, pentru ca masina asta se fabrica la infinit. Mitsubishi ASX, masina oficiala a efortului minim. Daca masina asta ar fi o persoana, ar fi un elev de nota 5.
Venit in 2010 ca sa nu zica Mitsubishi ca nu are ce prezenta in brosuri la sectiunea SUV, Mitsubishi ASX I trebuia teoretic sa se ia la gioale cu Hyundai Tucson, VW Tiguan, Nissan Qashqai, probabil Dacia Duster si nici in cele mai umede vise cu BMW X3.
Construit pe platforma comuna cu Mitsubishi Outlander si Lancer, dar si Jeep Patriot si Peugeot 4007 si Citroen C-Crosser, Mitsubishi ASX I s-a lansat initial cu doar doua motoare. Un diesel si un benzinar si atat. O masina facuta cu efort minim care e doar acolo ca sa fie, fara sa exceleze la altceva decat de a fi un alt cross-over care arata agresiv si care arata ca ar fi capabil de off-road, dar e la fel de capabil de off-road precum Ionel Todor.
Daaar, la fel ca multe masini de la Mitsubishi, ASX-ul s-a vandut ca painea calda, la fel ca si Outlander-ul si in special Outlander PHEV. Nu stiu ce se intampla in cladirile de birouri de la Mitsubishi, dar acolo cu siguranta oamenii nu au auzit de marketing si doar fac din greseala masini adorate de foarte multa lume care se calca in picioare mai ceva decat in anii ’90 cand aparusera blugii turcesti. Ce sa mai, s-au inghesuit si mai mult decat atunci cand s-a lansat primul single al minunatei si exceptionalei Nikita.
De ce se cumpara Mitsubishi ASX I mai ceva decat “Vara Manelelor 2006 – 16 Melodii, 17 Hit-uri?”
E o masina simpla, relativ fiabila si e destul de buna daca faci un raport calitate-pret. E undeva intre un Duster si Kadjar ca si pret, la capitolul aspect nu e chiar Simona Patruleasa dar nici Andreea Tonciu inainte de a-si incepe cariera lustra in televiziune..sau era ilustra? In fine, dupa ce Mitsubishi ASX I a fost un succes neasteptat avand in vedere ca aveau doar doua motoare, facelift-ul din 2012 vine cu o cohorta de motoare noi disponibile – unele motoare decente, unele motoare excelente si alte motoare la fel de bune ca berea “Bere” de la un supermarket care se lauda ca aceasta bere e mai ieftina decat apa.
Motoare Mitsubishi ASX
Benzina
- 1.6 aspirat de 115 cai – Cel mai mediocru motor pentru cel mai mediocru cross-over. Nu cred ca il cumpara nimeni oricum deci nu voi vorbi prea mult despre el. Cateodata nu porneste, dar asta meriti daca iti cumperi un cross-over doar pentru imagine.
- 1.6 MIVEC de 117 cai – Acelasi 1.6 aspirat dar care are un sistem de spiritism si magie prin care se variaza ceva prin motor. E fiabil si foarte bun pe Lancer si pe Colt, dar nu pe ASX.
- 1.8 de 140 cai – Nume de cod 4J1, acest motor vine si imbunatateste motoarele vechi de la Mitsubishi si se conformeaza la standardele moderne de emisii. Ai putere, ai fiabilitate, nu ar trebui sa ai voie sa cumperi altceva.
- 2.0 de 150 cai – Un motor din garda veche care a venit la sfarsit de petrecere ca sa mai traga un fum dintr-un chistoc si sa mai fure o sticla de Prosecco. Vechiul 4B11 a fost inlocuit de 4J1 dar ramane un motor simplu, fiabil si distractiv. Fix ce nu este Mitsubishi ASX I. Atentie in schimb la consumul de benzina si la faptul ca face scandal in fiecare dimineata la pornire.
Diesel
- 1.6 DI-D de 114 cai – Acelasi dezastru mecanic de la Peugeot care a distrus reputatia Ford, Volvo, Mini, Peugeot si ce masini nefericite le-o mai lovit. Ideea este ca acest avorton are o sita la turbina care se infunda la fiecare 2 picaturi de ulei. Sita se infunda, turbina nu mai primeste ulei si nici racire si din torpedou iese trupa N-Sync in timp ce canta „Bye!Bye!Bye!”. Poti schimba cate turbine vrei (toate), pana nu schimbi si sita vei trai mizerabil si vei contempla Loganul din parcare de care razi, dar care merge ceas in fiecare zi. Pe langa turbina mai primesti si problemele complementare la injectoare, volanta si ambreiaj.
- 1.8 DI-D MIVEC de 114 si 150 cai – Motorul asta e de origine Mitsubishi deci nu ai parte de problemele franceze. Totusi, ca orice motor japonez e in floarea varstei pana la 300.000 de km dupa care incep problemele. Motorul asta in particular aspira mizerie si depuneri de carbon mai ceva decat aspira Dan Diaconescu titluri senzationale precum „Cine ar fi castigat daca s-ar fi batut dacii cu samuraii? Raspunde cu „Da” sau „Nu” prin SMS”. De aici incep probleme la turbina, injectoare si EGR, dar daca nu conduci cu motorul doar la 1250 rpm ar trebui sa fii ok.
- 2.2 DI-D de 147 cai – Un motor care ar fi fost excelent daca nu ar fi venit standard legat doar la o cutie automata CVT. Motorul oficial al „potential am mai vazut”. Chiar daca este un motor francez, acest 2.2 diesel cu o singura turbina este unul din cele mai fiabile motoare diesel moderne.
- 2.3 DI-D de 150 cai – A cumparat cineva motorul asta pe Mitsubishi ASX I? Oricum, e un alt diesel japonez si, la fel ca pe Renault Koleos, acest diesel vine cu distributie pe lant si e gata de treaba. Mult noroc in schimb sa gasesti unul.
Probleme generale Mitsubishi ASX I
- Cutia automata este de tip CVT, vine standard pe modelele cu tractiune integrala si e gata sa iti imbogateasca mecanicul. Ironia sortii este ca daca vrei un diesel cu o cutie manuala, va trebui sa te orientezi spre altceva.
- Pentru cei care au Keyless Go, zilele in care masina recunoaste cheia sunt numarate. Nu e o cartela de la Renault, dar tot iti va trage un sut in testiculele financiare.
- In vasta inteligenta adusa de catre francezi si adoptata de catre japonezi, filtrele de particule au un ciclu de regenerare la fiecare 200 de kilometri. Practic, daca ai plecat din Iasi pana in Bucuresti ai regenerat filtrul de particule de doua ori. Daca ai plecat din Pipera si mergi pana la IKEA, ai regenerat filtrul de patru ori. La fel ca si 1.6 TDI de pe Polo 6R sau 2.0 MZR-CD de pe Mazda 6, chiar nu vrei sa conduci un diesel din asta in oras.
Verdict Mitsubishi ASX I
O masina relativ simpla, ieftina si fiabila atata timp cat stai departe de motoarele diesel. Practic, reprezinta chintesenta primul Qashqai: Motor pe benzina, cutie manuala si tractiune fata. Doar ca Nissan face asta prin 2007, Mitsubishi ASX I a folosit reteta asta pana in 2012 si mai departe. Se vede ca nu au bani de cercetare si dezvoltare si se vede ca nu le pasa atat de mult de ASX, folosind aceeasi reteta de la Outlander: S-a luat o masina existenta (Citroen C4 Aircross), s-a modificat fata si spatele si aia e. Daca vrei altceva decat un Qashqai, un Duster sau un Tiguan si vrei sa prinzi ceva la promotie, atunci vei lua un Mitsubishi ASX I e o alegere decenta. Nu buna, nu rea, nu exceptionala. Decenta.
Ce motor recomand? As recomanda benzinarul de 1.8 si 140 de cai, dar cel mai probabil e mult prea intens pentru soferul tipic de Mitsubishi I ASX, asa ca voi recomanda ceea ce se cumpara deja ca CD-urile cu Nicu Paleru: benzinarul de 1.6 si 115 cai, cutie manuala si tractiune fata.
1 octombrie 2019 at 7:20
cred ca esti prost gramada am mitsubishi outlander din 2007 motrul 2.0 si rupe din 180-190 nu-l scot la drum lung ,faruri bune motor 16 valve incalzire keyless go ,faruri auto sterg auto,clima auto,trapa,piele incal, scaune ,4×4 ,2×4 cam se caa pe bmw x3 ,piesele ieftine ,nu a cazut nimic in 10 ani si tu vii cu basini in cap tugurlan prost
1 octombrie 2019 at 9:29
Salutare luk,
Foarte bine pentru tine! Pacat ca aici vorbim despre ASX, nu despre Outlander. Si acel 2.0 diesel nu se gaseste pe ASX. E greu sa fii analfabet functional?
Succes!
25 iulie 2020 at 0:09
Good replay!
Altfel il chemam pe Myke Tyson
12 octombrie 2019 at 19:54
foarte bun review-ul , genul meu de troll :))) am ras de m-am praparit , bravo!
iar ca raspuns pentru luk , e ca si cum ai spune … delia face muzica de cacat , eu ascult numai florin salam si rupe
9 noiembrie 2019 at 19:15
Nu prea am gasit nimic despre kia si mai multe masini gen skoda kodiaq nu stii despre ele sau nu ai avut timp sa postezi
11 noiembrie 2019 at 18:56
Salutare Catalin,
A doua varianta. Nu fac fatza la ritmul de postare si la toate urarile de sanatate de pe acest site. La fel ca si Sorin Ovidiu Balan, iti recomand sa tii aproape!
22 februarie 2020 at 9:25
Caută și vei găsi
7 ianuarie 2020 at 0:59
eu am un asx din noiembrie 2010 1,6 117 cai si ai dreptate da rateuri la pornire. cutia manuală mai face figuri in sensul ca nu intra câteodată in viteze, dar in ceea ce priveste motorul nu mi a facut deloc probleme dar totusi am 135 000 km in 10 ani. Dacă ne uitam la adversari ei sunt mult mai dotati fata de japonez dar ei investesc mai mult in calitatea materialelor decat in nr de dotări( asa mi a spus consultanți de la hyundai iasi.
6 februarie 2020 at 16:08
Pentru Pricope Paul
Te rog informatii despre:
– consum intr-un oras aglomerat ca Buc. sau similar
– confortul rulajului si oras si afara
– stabilitatea afara la viteze nomale si in curbe
– stabilitatea la vant lateral
– sub/supraviratoare in curbe ?
– cheltuielile de reparatii si mentenanta sunt decente ?
– eventual la ce trebuie sa fi atant
Sunt pe cale de a lua unul din 2015 cu 90000 km 1,6 – 117 CP
Multumesc
17 februarie 2020 at 11:11
Va salut. Am rugămintea dacă se poate sa îmi răspundeți dacă ați primit răspuns de la D-ul Pricope Paul. Sunt și eu interesat de același model. Mersi y anticipat.
1 aprilie 2020 at 10:41
Salutare! Ma puteți ajuta cu o părere va rog? Ce ați alege între un Renault Clio 1.2 și un Mitsubishi Espace 1.0 ambele benzina și 0 km. Știu ca poate mulți dintre voi ar spune niciuna 😀 dar aici m-am oprit. Mulțumesc anticipat, o zi liniștită va doresc!
2 aprilie 2020 at 10:15
Salutare Bogdan,
Clar, Clio 1.2. Mitsubishi mereu a stat foarte prost la capitolul dotari interioare. Nu o fi Renault Clio vreo Roxana Ionescu a masinilor, dar tot e mai dotata masina aia decat Mitsubishi-ul.
Succes!
5 aprilie 2020 at 20:56
Mulțumesc mult pentru ajutor, înclinasem și eu balanța înspre Renault! Succes în toate și multa sănătate!
11 iunie 2020 at 22:34
Bună!
Am intenția de a achiziționa un ASX din 2011, 1.8, 150,cp, 190000 km și va rog să-mi împărtășiți ce probleme a – ți întâmpinat, și cum pot verifica mașina înainte de a o cumpăra?
Mulțumesc!
12 iunie 2020 at 10:39
Salutare Marian,
Orice masina trebuie verificata pe elevator si tester, nu recomand doar clasicul „vazut in parcare, dat o tura de cartier, mers la notar”.
9 noiembrie 2020 at 19:28
Buna,
Nu sunt foarte priceput si va rog sa ma ajutati cu parerea voastra.
Vreau un SUV mai mic si oscilez intre : Qashqai, kadjar, ASX, Vitara, Sportage toate diesel second hand, dupa 2014, sub 120.00 km.
Multumesc
10 noiembrie 2020 at 11:11
Salutare Tibi,
Daca ai de gand sa conduci prin oras, nici unul. Daca ai de gand sa mergi la drum lung, ASX 1.8 diesel, Qashqai 1.5 dCi sau Sportage 2.0 crdi.
Succes!
16 noiembrie 2020 at 16:07
Salut
Vreau sa imi iau Mitsubishi Asx 1.8 150cai 4×4 75000 km din 2014 si as vrea niste păreri.Va rog cei răi ca nu are cum km reali la ani ăștia sa se abțină.
20 decembrie 2020 at 10:49
Salutare!
Spuneați de regenerarea frecventa a filtrului de particule. Cum se compara aceasta cu a altor masini (ex Octavia 3 2.0, Renault Koleos I 2.0, Audi a4 b8 2.0)?
21 decembrie 2020 at 22:23
Salutare Laurentiu,
Toate filtrele de particule au cam acelasi mod de functionare cu aproximativ acelasi interval de regenerari si aproximativ aceeasi durata de viata.
Succes!
20 decembrie 2020 at 19:31
Salut.intentionez sa cumpar un suv si nu ma pot hotara asupra unei variante.asx vs tiguan vs koleos vs(alta tigaie).ma gandean la diesel deoarece fac cca 30k km pe an si circul cam 80% din timp in afara orasului.care ar fi varianta optima? fiabilitate/cost de intretinere/confort
21 decembrie 2020 at 22:18
Salutare Leon,
Fiabilitate / costuri intretinere -> ASX 1.8 diesel
Confort -> Koleos 2.0 diesel
6 ianuarie 2021 at 15:27
Salutare! Doresc sa achitizionez o mașina sh, buget 14k euro, de familie, garda înaltă. Mașina va fi folosită cel mai mult in oraș, cred ca motor pe Benzina ar fi ideal. Tractiune integrala nu este obligatorie, dar de preferat pt drumuri ocazionale la munte. Ce recomandări aveti? Ca si variante ar fi Suzuki vitara 1.6, 120 cp; Mitsubishi asx 1,6, 117 cp sau Kia sportage 1,6 , 132 cp.
Multumesc anticipat!
6 ianuarie 2021 at 15:56
Buna Miruna,
Clar Mitsubishi Outlander PHEV, consum in oras de 6-7 la suta de km in oras si vreo 10 in afara dar aia e, mai ales daca zici ca vor fi drumuri ocazionale. Dupa aceea urmeaza Kia Sportage / Hyundai Tucson 1.6 aspirat, Nissan Qashqai, ASX, o lada de cuie, George Simion si apoi Vitara. Singura problema la Outlander PHEV e ca are componentele mai jos amplasate si nu e chiar de off-road, dar pe o poteca, zapada, deal sau un drum forestier nu ar trebui sa aveti emotii.
Succes!
10 ianuarie 2021 at 11:07
Multumesc frumos pt răspuns!
Mitsubishi Outlander PHEV este o opțiune buna. Dar am plusat putin la buget si am găsit un Toyota RAV4, 2.5 hybrid, 4×2, 03/2017 cu 160k km. Bateriile sunt in garanție, mașina nu mai este. Imi spune-ți, va rog, o părere despre acest model? Ma îngrijorează nr de km. Cat este de fiabil? Multumesc!
14 ianuarie 2021 at 11:43
Buna Miruna,
Practic, e un Lexus NX mai pentru saraci. Foarte buna masina, imi place, doar ca nu este pentru off-road. Maxim un drum forestier dar cam atat.