Mitsubishi ASX II nu e chiar a doua generatie de ASX, ci reprezinta al treilea si al patrulea facelift al primului ASX. Inteleg ca faci un facelift, doua (sau doo), trei, dar mai taie din ele da-le drq.

 

Mitsubishi ASX II reprezinta dovada clara ca Mitsubishi s-a retras demult din Europa pe partea de auto. Masini plictisite care sunt construite doar pe platforme imprumutate de la altii. La fel cum Outlander-ul e facut pe platforma lui Citroen C-Crosser, ASX-ul e facut pe platforma lui Citroen C4 Aircross. Aceleasi interioare pentru toate masinile Mitsubishi, promovare 0, fiabilitate ce a parasit compania mai repede decat m-au parasit pantalonii atunci cand am vazut confruntarea dintre Lorin Fortuna si Olimpian Ungherea si preturi care se afla undeva pe la mijloc.

Si totusi, de ce lumea cumpara incontinuu Mitsubishi ASX?

Tocmai, ca nu cumpara. Primul ASX a fost un succes neasteptat pentru Mitsubishi, la fel cum a fost si Outlander-ul PHEV. Cei de la Mitsubishi scot des masini geniale pe care nu le promoveaza dar care cumva sunt cumparate pe banda rulanta. Doar ca primul ASX avea ca avantaje fiabilitatea, aspectul agresiv si pretul decent. Doar ca intre timp a venit Suzuki Vitara, care e si mai fiabila si are un pret si mai decent. Asa ca singurul motiv pentru care sa cumperi un Mitsubishi ASX II este pentru aspectul agresiv. Atat. Mai ales ca s-au aruncat majoritatea motoarelor si facelift-ul 3 a ramas cu doar trei motoare iar cel mai recent facelift are un singur motor la alegere. Ca sa nu te mai complici sa faci niste calcule pe care oricum nu le faceai pentru ca esti interesat sa cumperi un cross-over. Nu iti pasa de performante, de fiabilitate sau alte cuvinte complicate. Tu vrei o masina care sa arate bine si care sa iti ofere acea pozitie inalta de unde poti vedea restul(rile) din trafic. Iar pe partea asta ASX-ul inca isi face treaba de minune, nu ca si cum ar fi greu de facut.

Motoare Mitsubishi ASX II

Benzina

  • 1.6 benzina de 117 cai – Acelasi motor folosit din ’93 pana in 2018, benzinarul 1.6 MIVEC de la Mitsubishi intotdeauna a fost o unealta zgomotoasa. Ai putea spune ca e foarte fiabil, atata timp cat porneste. Pentru ca are maniere la fel de bune ca o clienta intr-un salon care vorbeste la telefon in timp ce este machiata. Daca ai condus prin oras si apoi ai parcat si ai oprit motorul, ai sanse ca motorul sa nu iti mai porneasca. In rest ai parte de aceeasi fiabilitate japoneza a motoarelor pe benzina.
  • 2.0 benzina de 150 cai – Singurul motor disponibil pentru Mitsubishi ASX II facelift, acest motor a fost lansat acum 5 minute si e imposibil de vorbit despre fiabilitate. Totusi, fiind un benzinar japonez ar trebui sa fie strasnic.

Diesel

  • 1.6 diesel de 116 cai – Acelasi gunoi luat de pe primul ASX, care de fapt a fost luat din tomberonul Peugeot. Dap doamnelor, domnisoarelor, domnilor si tot ce este intre, vestitul 1.6 HDi inca traieste. Am vorbit mai multe in articolul despre ASX cat si despre Ford Focus 2, dar ideea de baza este ca motorul are o sita care se infunda si ia cu ea si turbina. Pe langa asta ai probleme la injectoare si la filtrul de particule care isi face regenerarea la fiecare 200 de metri. Practic, mai bine faceau filtrul de particule sa se regenereze continuu, fara pauza. Macar stii o treaba.
  • 2.2 diesel de 150 cai – Te-ai fi pregatit sa deschizi sampania si sa pornesti video-urile cu Audrey Bitoni, dar nu te entuziasma. Chiar daca acest 2.2 diesel e unul din cele mai fiabile motoare din perioada recenta, vine doar legat de cutia automata. Dupa spusele domnului Catalin Stefan Ion, sa ai motorul asta si cutia aia “e ca si cum ai fi paralizat la pat in paradis”.

Probleme generale Mitsubishi ASX II

  • Cutia automata e de fapt o cutie CVT si asta e ca atunci cand mergi la medic si iti spune ca ai o raceala cand tu de fapt ai hemoptizie si tuberculoza acuta.
  • Sistemul “Keyless Go”? Mai degraba ”Keyless No”. Masina are obiceiul de a nu recunoaste cheia si va trebui sa folosesti cheia de urgenta pentru a porni la drum.

Verdict Mitsubishi ASX II

Daca mergi pe mana motorului pe benzina, o cutie manuala si tractiune fata vei avea un cross-over clasic dar care arata mai agresiv decat Fakirul atunci cand tragea lapte pe nas in direct. Practic, Mitsubishi ASX II face in 2019 ceea ce Rav4 facea prin 2005 si Qashqai prin 2010. Ai putea spune ca acum are competitie serioasa sub forma lui Suzuki Grand Vitara si Dacia Duster, dar Mitsubishi ASX II nu are competitie. Pentru ca nu l-a interesat competitia vreodata. Pentru ca Mitsubishi nu mai da doua (sau doo) monede de 1 ban pe piata auto din Europa.

Ce motor recomand? Singurul motor fiabil din lista e benzinarul de 1.6, care vine doar cu tractiune fata si cutie manuala. Csf, ncsf. Mai ramane de vazut si benzinarul de 2.0, dar mai intai sa ajunga oficial si in Europa.