Kia Sportage I, un Tucson de la Kia? O Elantra cu picioroange? Si-a facut Cioaca nevoile intre Rucar si Bran? Tot ce stim este ca un Kia Sportage I e unul din cele mai bune SUV-uri entry-level de pe piata.
Prin 2004 nu prea aveam noi timp de SUV-uri. Eram ocupati sa ne uitam la Stapanul Inelelor: Intoarcerea Regelui, o fraza foarte populara printre posesorii de Audi A4 care isi imprimau „Stapanul Inelelor” sub sigla masinii, ca sa stii exact ce masina conduc ei, ce statut au si mai ales cata educatie si cata cultura au, ca doar s-au uitat la Stapanul Inelelor, ce mana mea.
Usher era pe val, iar Mark Zuckerberg lanseaza oficial Facebook iar Kanye West debuteaza cu albumul „College drop-out”. Era evident ca in lumea auto trebuia sa se intample ceva, iar Kia Sportage I si Hyundai Tucson JM apar pentru prima data.
Astea doua SUV-uri au contribuit foarte mult la avantul aproape masinilor de tip cross-over, pavand drumul pentru Nissan Qashqai cu 2 ani inainte de venirea mizerabila a acestuia. Astea doua (sau doo, depinde care scoala ai absolvit) SUV-uri erau capabile de off-road, erau fiabile si erau foarte ieftine. Da, sigur, mai avea Toyota Rav4 si Land Rover Freelander, dar alea costau atat de mult incat iti spuneai #yolo si daca mai pui 500 de euro si 2 sticle de Cripleac in plus puteai cumpara direct un Touareg.
Si astazi se mai trag de zonele intime Tucsonul cu Dusterul, iar Kia Sportage I e undeva pe acolo, in umbra. E ieftin, e capabil si e relativ fiabil.
Si atunci, de ce Kia Sportage are o audienta la fel de mare ca si Baricada TV?
- Pai, n-ai sa impresionezi pe nimeni spunand ca ai o Kia Sportage I.
- Nu arata asa de bine, nu e asa de luxoasa si e o masina de teren, nu una de strada. Daca vrei ceva de strada atunci ia un X3.
- Suntem in 2004, la cativa ani inainte de criza. Nu avem timp pentru ieftineli gen Kia Sportage I. Toata lumea arunca cu bani pe geam pe atunci, de obicei pe geamul unui Porsche Cayenne sa a unui BMW Seria 5 E60. Chiar nu era loc pentru o ieftineala onesta.
Motoare Kia Sportage I
Benzina
- 2.0 MPI de 140 cai – Haida. Daca i-ai pus un GPL vei avea un motor simplu si nu foarte gurmand. Sunt cazuri in schimb in care motorul asta refuza sa porneasca si mecanicii nu ii gasesc solutie. Dar in general sunt motoare fiabile.
- 2.7 V6 de 179 cai – Hyundai garanteaza minim 450.000.000 de km pentru motorul asta. Asta daca ai grija la clapetele de admisie care se rup si cad in motor, dandu-i o contuzie severa. Si daca ai grija sa schimbi distributia la timp, pentru ca o curea rupta ii va da motorului o contuzie, un sut in testicule si o moarte subita.
Diesel
2.0 CRDI D4EA de 113 si 140 cai – Cel de 113 cai vine cu volanta simpla si norma Euro 3. Cel de 140 vine cu volanta dubla (scump), filtru de particule (si mai scump) dar macar are norma Euro 4. Amandoua au probleme cu senzorul axei cu came iar cel de 140 e mult mai scump la intretinere decat antichitatea de 113 cai. Un motor folosit peste tot in familia Hyundai-Kia, acesta e si cel mai popular motor pe Kia Sportage I.
Probleme generale Kia Sportage I
- Cutia de viteze manuala e predispusa la probleme, in special in combinatie cu motoarele diesel. Cat despre cutia automata, mare atentie la schimbul de ulei ce trebuie schimbat la fiecare 60.000 de km. La cutia automata nu ai volanta si ambreiaj, dar ai numai 4 viteze si primesti si un consum galactic de carburant. Stii cum e in viata, cateodata iei, cateodata primesti.
- Asa cum ne ia viata in cardan si Vadim pe Funar in sabie, asa si cardanul de la Kia Sportage I are tendinta de a-ti lua portofelul in sabie. Cand pica, si o sa pice, ai face bine sa fii treaz si sa ai bani pusi deoparte.
- In cazul in care iti cumperi un Sportage cu tractiune fatza, problemele generale ale masinii sunt minciuna pe langa problemele tale. Dar asa macar vei scapa de consumul galactic cu care se lauda Kia Sportage, Hyundai Tucson si Hyundai Santa Fe.
- Kia Sportage I mananca anvelope si frane cu aceeasi viteza cu care mananca acum un student mancarea de acasa, daca tot s-a intors din orasul unde invata si a venit in vacanta. Sau ca un roman care mananca la all inclusive in Bulgarea.
- Ca orice SUV care e realmente capabil, are nevoie de o inspectie pe elevator pentru a verifica daca masina nu a suferit lovituri pe dedesubt. Asta daca iti pasa de masina si nu o cumperi doar pentru ca ai primit un pont si pretul e bun.
Verdict Kia Sportage I
Nu e masina de oras pe care o reprezinta generatia urmatoare. E in schimb o masina strasnica de familie, care e capabila de off-road si care e relativ ieftina de intretinut. Desi nu va exista niciodata „SUV” si „ieftin de intretinut” in aceeasi propozitie, daca vorbesti la modul serios. Personal o recomand ca si „primul meu SUV”, dar sa nu ai asteptari de la masina la fel de mari ca asteptarile iubitei mele atunci cand s-a uitat la Breaking Bad. „De ce m-as uita la un chelbos care sta intr-o rulota si care tuseste la fiecare 2 cadre?” si cu asta si-a cerut banii inapoi pentru contul de Netflix. Sau ca atunci cand i-am aratat unei prietene un episod din Consilier de Urgenta si a spus „da’, de ce sa ma uit la emisiunea asta? Eu deja stiu sa ma cert cu barbatul meu, n-am nevoie de sfaturi”.
Ce motor recomand? Pentru Kia Sportage I piata e divizata intre diesel si benzina. Asa ca recomand 2.0 benzina + GPL pentru simplul fapt ca e mai ieftin la piese si s-ar putea si sa consume mai putin carburant, mai ales daca vorbim despre versiunile cu transmisie automata. Iar daca te gandesti la un model care nu are 4×4, pun pariu ca te gandesti noaptea la cat de bine te-ai simti in bratele lui Traistariu, in timp ce ti-ar zambi si te-ar hrani cu niste paste din parul lui.
13 iulie 2020 at 18:47
*Kia Sportage II 2005-2010
28 august 2020 at 5:21
Salutare, ce ai alege intre Sportage si Tucson I, ambele pe benzina, cutie manuala?
Vreau sa imi iau primul SUV intr-un buget de 5k, ma poti ajuta cu ceva recomandari? Acestea doua mi-au prins ochiul, dar sunt deschis si catre alte recomandari.
Multumesc anticipat.
28 august 2020 at 8:40
Salutare Alex,
Tucson si Sportage sunt exact aceeasi masina, aceeasi platforma, aceleasi piese etc. Nu inteleg in schimb de ce Sportage e cu 500-1000 euro mai scump decat Tucson, desi lumea ar zice ca e de la aspectul mai agresiv al lui Sportage. Apoi, automata nu exista la benzinarele de pe Tucson si Sportage, era optiune doar pentru diesel.
Cat despre benzinar, e un benzinar foarte laudat de comunitate si e foarte butucanos, chiar si cu GPL. Consumul in oras e undeva la 12-14%. Dai un ban, dar stii ca nu-l mai ai. Eu am Santa Fe diesel si imi ia 10-12% deci consumul nu e asa tragic. Tucson e un SUV excelent pentru „primul meu SUV” si il recomand, desi mare grija ca multi le cumpara dar nu mai au bani de intretinere asa ca ai mare sanse de a prinde o parjoala, daca nu esti atent.
20 septembrie 2020 at 0:14
Motorul de 2 pe benzina are distribuție pe lanț?
2 octombrie 2020 at 7:34
Nu. Este pe curea.
2 octombrie 2020 at 7:33
Vă salut!
Am avut KS II, benzină, 2008. M-a mâncat undeva și am cedat insistențelor unui prieten, care a vrut-o musai. Acum caut alta, din intervalul 2009-2010 (nu mă prea dau pe spate modelele ulterioare), dar mă bate gândul și către Santa Fe, ori Nissan X Trail T31din aceeași perioadă. Prețurile sunt, cumva, apropiate, însă aspectul și dotările Santa Fe-ului sunt superioare. Pe de altă parte, habar n-am ce măsuri vor lua guvernanții noștri în materie de protecție a mediului și – pe cale de consecință – cât o să mai fie permisă circulația mașinilor Euro 4.
Sunt cumva în dubii. Cunosc bine KS II benzinar, nu am însă nicio relație despre Santa Fe ori X Trail (diesel, că de – astea-s pe piață, iar eu, în afara concediilor, nu prea fac drumuri lungi).
Am văzut m ai sus că sunteți deținător de Santa, așa că întreb :
1. merită să-mi mut gandul de la KS spre Santa? La ce să mă aștept (asta în plus față de observațiile dvs din postarea dedicată)?
2. să includ în ecuație și Nissan-ul X Trail T31?
Mii de mulțumiri și drumuri bune!
3 octombrie 2020 at 15:25
Salutare Ionica,
Pai in primul rand la Santa Fe nu vei gasi benzinar. Iar la Santa Fe 2 recomand doar 2.0 crdi-ul Euro 5 dar care e mai rar decat normalitatea in Romanistan. Daca vrei benzinar, va trebui sa mergi spre X Trail. Personal nu as lua un diesel pentru mers in oras si concedii ocazionale, in shcimb as merge in continuare pe un Sportage 1.6 aspirat. Daca vrei SUV 4×4 benzinar care sa fie sport si fiabil, atunci clar Subaru Forester (chiar daca e cam roaba ca si dotari si comfort). Iar daca bugetul tau se invarte in zona 11.000 euro, recomand clar Outlander PHEV. Si in ecuatia asta poti arunca si Honda CR-V, chit ca e dieselul de 2.2 (ca la Santa Fe) sau benzinarul de 2.0 (usor puturos). CR-V e cel mai putin off-road din lista dar si cel mai confortabil pentru viata de oras.
3 octombrie 2020 at 17:10
Multumesc mult!
14 ianuarie 2021 at 14:20
Salut…
Felicitări pt articol și nu numai. Interesante sunt toate și cel mai important are haz.
Îți cer ajutorul în legătură cu achiziționarea unui SUV. Sunt indecis intre:
– Kia Sorento I
– Kia Sportage I
– Nissan X-Trail I
– Land Rover Freelander I
Mersi frumos pt ajutor!
17 ianuarie 2021 at 12:41
Salutare Patric,
Depinde la ce iti trebuie. Sorento e pentru tractat si off-road, Sportage e pentru asfalt, X Trail tot pentru off-road iar Freelander I e pentru service.