Kia Sportage II, un SUV aspirational pentru oameni aspirationali. Kia Sportage II, un SUV pe care il cumpara genul de om pe care il intereseaza culoarea si aspectul, nu prostiile tehnice.
Spun asta pentru ca prima generatie de Sportage era un SUV usor agricultural. Mare, ieftin de cumparat si intretinut, excelent pe teren accidentat, dar care era la fel de dotat ca o camera de camin. Sau Gina Pistol.
Apoi a venit in 2007 Nissan Qashqai si a aratat lumii ca oamenii vor sa cumpere o masina care arata ca un SUV, dar nu vor sa isi asume si cheltuielile de intretinere ale unui SUV. Asa ca Hyundai si Kia au inteles acest lucru si au lansat ix35 si Kia Sportage II, amandoua fiind identice la nivel mecanic si la interior, dar cu diferente la exterior.
Si uite asa reprezinta pentru lumea auto ceea ce Acces Direct reprezinta pentru lumea TV: Tot ce este gresit. Masini mari, care arata agresiv si care iti ofera iluzia ca sunt capabile de off-road, dar daca le dai pantalonii jos afli ca sunt doar niste compacte cu picioroange. Motoare mici, cutie manuala si tractiune fata. Imagineaza-ti un culturist care a bagat atat de mult steroizi incat are si inima marita. Sunt multi din astia, da imagineaza-ti ca daca Kia Sportage II ar fi fost un culturist din asta, ar fi fost genul ala care se lauda toata ziua cu muschii lui si care isi face constant live-uri pe tiktok, chiar daca e constient de faptul ca muschii aia sunt doar de afisaj, nu si utilitate.
Dar macar am garantia aia de 7 ani, corect?
Da si nu. Kia a oferit o garantie de 7 ani, dar ca sa beneficiezi de ea trebuie ca toate operatiunile de mentenanta sa fie facute in reprezentanta, iar consumabilele nu sunt acoperite de garantie. Ce intra la categoria consumabile? In tarile civilizate consumabilele sunt placutele de frana, discurile de frana, volanta, ambreiajul, anvelopele, bateria etc. In Romania in schimb la capitolul consumabile intra si motorul si caroseria. Cu alte cuvinte, chiar si daca gasesti pe cineva care a fost suficient de dedicat incat sa mearga toata perioada numai la reprezentanta, atunci cand vei merge la o reprezentanta in Romania ca sa rezolvi o problema vei primi exact ce am primit si eu atunci cand am cerut marire de salariu ultima oara.
Motoare Kia Sportage II
Benzina
- 1.6 MPI de 132 cai – Cel mai popular motor de pe Kia Sportage II, acest benzinar e simplu, eficient, fiabil si lipsit de emotii. Din pacate e si la baza listei de optiuni deci e lipsit si de tractiune integrala, cutie automata sau multe alte jucarii. Singurul motor mai aspirational decat asta e dieselul de 1.7, dar macar benzinarul nu are probleme notabile.
- 2.0 CVVT de 163 si 166 cai – Zgomotos ca un diesel, acest benzinar are nevoie de bujii, bobine de inductie si kituri de distributie schimbate in mod regulat. Iti convine sau nu, e singurul benzinar de pe Kia Sportage II cu tractiune integrala.
Diesel
- 1.7 CRDi de 117 cai – Cel mai aspirational motor dintre toate. Nu are putere, dar macar are un consum mic, pentru ca asta te intereseaza la un Kia Sportage II. Sa arate a SUV, dar sa aiba costuri de intretinere ca un Corsa D. Iti doresti un SUV, dar nu ti-l permiti, asa ca iei ceva care doar arata SUV. Daca tot cumperi motorul asta, primesti probleme la filtrul de particule care esueaza in regenerari si iti trimite motorina in ulei. A da, la motorul asta daca se strica “Cruise Control”-ul, masina nu mai porneste. Asa ca verifica partea asta neaparat.
- 2.0 CRDi de 136 si 184 cai – Un diesel traditional care vine cu probleme la ambreiaj si volanta cu masa dubla. Dar macar e un motor corect pentru cei care vor intradevar un SUV capabil.
Probleme generale Kia Sportage II
- Jantele se decojesc mai ceva decat machiajul unei participante tipice la petrecerile din BoA, in fiecare joi, vineri si sambata. In special sunt vizate jantele de 18.
- Cutia manuala agata mai ceva decat un tip in MLM care vrea sa iti arate un nou proiect si cu care nu te-ai mai vazut de ani de zile, dar care s-a gandit acum sa te sune. Cat despre cutia automata, mai grija la schimbul de ulei ce trebuie facut la fiecare 60.000 de km.
- Plafonul panoramic a fost o alegere populara, ca si pe Peugeot 307. Problema la plafonul panormaic este ca ori crapa ori ramane blocat iar asta inseamna ca bugetul tau va primi o contuzie si un sut in testicule.
- Majoritatea modelelor de pe piata au tractiune fata si cutie manuala. Nu ca ar fi o problema, dar cu o configuratie de genul asta, care e diferenta dintre Kia Sportage II si Alfa Romeo 147?
- Chederele de la portiere sunt facute din guma de mestecat care a fost deja mestecata si lipita la plesneala. Efectele nu sunt grave, doar ca portierele nu se vor mai inchide complet si e posibil sa ai parte de ploaie in masina. Practic, singura diferenta dintre interiorul masinii si afara este ca in masina nu va bate vantul.
Verdict Kia Sportage II
Arata bine si de asta lumea a cumparat-o mai ceva ca biletele la Fuego, Delia, Andra, Lorin Fortuna, Olimpian Ungherea, Luis Lazarus, Eva Kent si Tom Jones la un loc. Totusi, sa cumperi un SUV cu tractiune fata, cutie manuala si un motor din clasa compacta, asta inseamna sa vrei cu orice pret sa arati de succes, chiar daca nu esti inca de succes.
Nu am nicio problema cu configuratia asta pe clasa mica de cross-over gen Captur, SX4 sau ASX. Dar daca iti iei un Kia Sportage II 1.7 diesel de 117 cai, cu tractiune fata si cutie manuala, atunci meriti tot ceea ce ti se intampla in viata.
Ce motoare recomand? Daca nu iti pasa de tractiunea integrala, atunci benzinarul de 1.6 MPI si 132 cai. Daca iti pasa de tractiunea integrala si vrei experienta completa, atunci dieselul 2.0 CRDi de 136 de cai e de departe cel mai echilibrat motor pentru Sportage.
16 decembrie 2019 at 20:02
Salutare!
Am si eu nevoie, daca este posibil, de o recomandare pentru achizitionarea unei dubite pana in 3.5 tone. Buget +/- 5000 euro.
Multumesc anticipat.
17 decembrie 2019 at 1:16
Si mai am o dilema 😁 Suzuky Swift 1.6 (2007 – 2010) sau Mini Cooper 115 cp (2004 – 2006)?
Mini am condus, dar Swift Sport nu am avut ocazia.
17 decembrie 2019 at 21:42
Salutare Valentin,
Suzuki Swift Sport pentru simplul fapt ca e un aspirator de femei. Nu stiu care e treaba cu Suzuki Swift, dar femeile sunt innebunite dupa o astfel de masina.
19 decembrie 2019 at 9:04
Am avut ocazia sa cumpar unul din Germania acum cateva zile si m-am razgandit pentru ca sunt genul care se plictiseste repede de masini si mi-e teama ca o ma chinui foarte mult sa-l vand.
Felicitari pentru munca depusa pe acest blog!
17 decembrie 2019 at 21:43
Opel Vivaro / Renault Trafic 1.9 diesel pentru o duba mare si VW Caddy 1.9 SDI pentru o dubita mica.
19 decembrie 2019 at 8:58
Mersi mult!
19 decembrie 2019 at 9:11
Si daca o sa am ocazia sa gasesc un Mercedes Vito 2.2, sa-l achizionez sau nu-mi recomanzi aceasta masina?
20 decembrie 2019 at 15:26
Pe partea de comercial nu m-as arunca la niciun Mercedes si nu din cauza motorizarilor pe cat din cauza ruginei si a fiabilitatii dubioase, dar in special din cauza ruginei.
31 august 2020 at 20:45
Vw caddy nu recomand, dokker de la Dacia e peste la fiabilitate, costuri, si extrem de agila la cei 80 de cai !
17 decembrie 2019 at 8:26
Hello, ti-am citit aproape toate articolele de pe blog :))) mi-as dori sa vad unul si despre scirocco daca se poate☺️
28 decembrie 2019 at 9:01
Salutare!
Am si eu nevoie, daca se poate, de o recomandare pentru achizitionarea unei masini second …automat pt oras si 2-3 excursii…. (buget max 10.000-11.000 euro)
-Toyota Auris 1.6 benzina vvti automat ? )
-Hyundai ix 35, 2.0 l CRDI automat am inteles ca are un consum exagerat !
-Renault Captur 1.5 dci cutie viteza automata EDC ?
-sincer sunt in dilemma cu cutiile automate
Multumesc anticipat.
28 decembrie 2019 at 16:48
Salutare Marco,
Renault Koleos 2.0 dCi daca nu ai o problema cu masinile de tip SUV.
Succes!
25 decembrie 2020 at 18:02
Bună seara! Și eu sunt atras de Koleos, asa că rog punct de vedere: 2.0 dci 150 HP sau cel de 173, cutie automată ori manuala?
Mulțumesc mult, succes în ceea ce faceți, pentru că o faceți bine. Iasul vă apreciază!
25 decembrie 2020 at 18:03
Bună seara! Și eu sunt atras de Koleos, asa că rog punct de vedere: 2.0 dci 150 HP sau cel de 173, cutie automată ori manuala?
Mulțumesc mult, succes în ceea ce faceți, pentru că o faceți bine. Iasul vă apreciază!
25 decembrie 2020 at 21:06
Salutare Ioan,
Regula de aur intotdeauna spune ca mai putini cai inseamna un motor mai putin stresat si mai putine probleme. Plus ca versiunea de 150 e mult mai comuna decat cea de 173. Cutia nu conteaza ca e manuala sau automata, atata timp cat se schimba uleiul la timp.
Succes!
27 decembrie 2020 at 20:10
Mulțumesc! Sărbători fericite!