Vrei un VW Touran care sa fie mai ieftin si mai fiabil? Seat Altea. Criteriul tau de cumparare a unei masini e „Vreau cat mai multa tabla pentru banii mei. Nu buna, nu sofisticata, ci multa”? Seat Altea.

Stau si ma intreb ce este in mintea posesorului de Seat Altea. Poate ca a vrut un Leon mai mare? Poate ca a vrut un Touran mai ieftin? Poate ca a prins un pont bun?

Seat Altea a fost pentru multa vreme o masina uitata. Lansata in 2004 si pensionata in august 2015, Seat Altea a fost doar o alta optiune in configuratorul celor de la Seat. Practic e un Leon umflat care nu e nici hatchback, nici MPV cum e Touran-ul.

De ce l-ai cumpara?

Pentru ca se bazeaza pe tehnologia si platforma lui Golf VSkoda Octavia IIAudi A3 – Seat Leon – cesamailansatsaptamanatrecuta. Asta inseamna ca primeste probleme comune ale grupului dar partea care te lasa cu pantalonii jos este ca vine cu partea fiabila de motoare ale grupului. Sigur, eu tot nu pot trece de interiorul ala de pizza topita pe bord, dar daca vrei ceva fiabil si practic, probabil ca un Seat Altea merita o privire.

Nu am fost niciodata fan al masinilor de tip MPV, asa ca am sa iti prezint cateva versuri din melodia „Margareto intoarcete”, cel mai tare hit din Bucuresti, Titan, 2001:

„Balălău e mandatare

La intercontinentale,

Vinde carne fără oase

La gagicile frumoase.

Hai dumba dumba dumba

Şi-o vinde cu trei lei ciunga.

Hai dumba dumba dumba

Şi-o vinde cu trei lei ciunga”.

 

Motoare Seat Altea

Benzina

  • 1.2 TSI de 105 cai – Mare grija la motorul asta. Daca are distributie pe lant, fugi de el la fel cum fuge o nimfomana care sta intr-un camin la medicina unde sunt 300 de fete si 20 de baieti. Daca are distributie pe curea, e decent ca si fiabilitate dar e in urma tare pe partea de performante. Vorbim totusi de caroseria lui Seat Altea, care e cat o gradinita medie.
  • 1.4 MPI de 86 de cai – Imagineaza-ti ca ai pune-o pe Tamara Buciuceanu sa il care in spate pe Sorin Ovidiu Balan. In timp ce Sorin Ovidiu Balan deja il cara in spate pe Ghita Muresan care il cara in spate pe Ion Oncescu. Ai prins ideea.
  • 1.4 TSI de 125 cai – Un motor excelent pentru oras si singurul 1.4 TSI care nu a avut probleme la lansare. Venit direct cu distributie pe curea, cu motorul asta isi faci treaba in oras in mod excelent. Pacat ca restul masinii nu e adaptata pentru oras.
  • 1.6 MPI de 102 cai – Cel mai echilibrat motor ca si performante-consum-fiabilitate, acest motor are nevoie ocazional de bobine de inductie si de ulei pentru a functiona. Totusi, nu are nicio sansa in fata lui 1.4 TSI. Motorul asta il cumperi doar daca iti e frica de tehnologie si cea mai avansata componenta electronica de la tine de acasa e o imprimanta din 2003.
  • 1.8 TSI de 160 cai – E bine de stiut ca inca exista simtul umorului la nemti. Sa pui benzinarul asta pe Seat Altea e ca si cum ai punea-o pe Tamara Buciuceanu sa alerge 100 de metri versus Usain Bolt si sa aiba sanse reale de a castiga. Dar numai daca ii dai mult ulei, pentru ca motorul asta ajunge sa manance 1 litru de ulei la 1000 de km. Serios, nu stii daca mananca mai mult ulei sau benzina.
  • 2.0 FSI de 150 cai – Stiu ca e bataia asta intre 1.8 TSI si 2.0 FSI asa ca va las pe voi sa va epilati si sa va mancati coliva. Tot ce trebuie sa stii despre motorul asta e ca nu consuma ulei, nu e 100% compatibil cu o instalatie GPL, distributia costa ceva mai mult si daca nu te deranjeaza consumul e un motor fantastic.
  • 2.0 TSI de 200 si 211 cai – 200 de cai pe un Altea, doar ce mana mea. Macar asa te asiguri ca dimineata cand duci copii la scoala ca ei au mancat. Vei sti exact ce au mancat, pentru ca vei putea inspecta pe geamul masinii dupa ce ai luat curba prea repede si au vomitat prin toata masina.

Diesel

  • 1.6 TDI de 105 cai – Un motor decent pentru drum lung si execrabil pentru oras. La fiecare 250 de metri se infunda EGR-ul iar la fiecare 260 de metri se infunda filtrul de particule. In rest, un motor excelent pentru drum lung, dar nu pe caroseria lui Altea. La fel ca si benzinarul de 1.4 MPI, e ca si cum l-ai pune pe Kevin Hart sa il care in spate pe Shaquille O’Neal.
  • 1.9 TDI de 90 si 105 cai – Legendarul 1.9 TDI isi striga ultimul hurah si sub capota lui Altea. La fel ca si 1.6 TDI, pur si simplu e prea anorexic pentru gigantul Altea. Totusi, te poti bucura de consumul microscopic si de fiabilitatea legendara. Foarte tarziu in viata (dupa 350.000km) trebuie sa schimbi suportii motor si axa cu came, si cam atat.
  • 2.0 TDI de 136, 140 si 170 cai – 2.0 TDI, un motor mai comun decat lasatul tavilor de mancare pe masa atunci cand pleci de la foodcourt. Din fericire, acesta nu este 2.0 TDI-ul de pe Passat B6 si A4 B7 care sa aiba problema axului balansier al pompei de ulei. Acesta e la comun cu motoarele de Octavia si Golf. Personal recomand versiunea Commonrail de 170 de cai, dar unde nu-i buget, ii dai la picioare. Cat despre probleme specifice, ramane problema clasica a volantei cu masa dubla care se uzeaza mai repede decat ar trebui.

Probleme generale Seat Altea

  • Fiind ca e de o seama cu Golf V si VW Touran, e normal ca apar si problemele la ESP. Fie ca vorbim despre modulul ESP, despre senzorul modulului sau despre senzorul senzorului modulului ESP, atunci cand se va aprinde becul in bord va trebui sa platesti.
  • Mare atentie la cutia automata DSG. Uleiul si filtrul trebuie schimbat la fiecare 60.000 de km si roaga-te sa nu pice unitatea Mecatronic, altfel iti poti cumpara alt Seat Altea strict pentru piese. Iesi si mai ieftin si ai si mai multe piese.
  • Fiindca vorbim despre VW, e foarte important ca sa schimbi distributia la timp si pompa de apa odata cu ea. Nu fi chetros, ca o pompa de apa e 300 lei maxim.

Verdict Seat Altea

Raman la ideea ca Seat Altea e un Touran mai ieftin si mai fiabil. Totusi, in viata nu poti fi si cu aia in fund si cu inima in rai asa ca trebuie sa platesti cumva, iar in cazul lui Altea trebuie sa platesti cu interiorul. Cand vad interiorul ala simt cu se intuneca totul, simt cum incep sa tremur si cum incep sa fac spume pe la gura. Decat sa ma uit la interiorul ala, mai degraba ma uit la Vulpita si la Viorel. Mai degraba ma uit la Fakirul cum trage lapte pe nas si lesina in direct. Mai degraba ma uit la Perversul de pe Targu Ocna. Sau la Arthur care si-a daramat casa pentru a o face discoteca.

Ce motoare recomand? Pentru benzinar, clar recomand minusculul 1.4 TSI de 125 de cai. Cat despre diesel, recomand 2.0 TDI, de preferat versiunea Common-rail. Daca nu, si restul sunt ok.