Opel Astra K, care de fapt e un Astra J facelift. O miscare facuta cu jumate de interes care imi aduce aminte foarte mult de Vectra C.

 

De ce imi aduce aminte de Vectra C?

Pentru ca Opel Astra K imi pare genul de masina gandita intr-o pauza de cafea, de catre niste oameni care nu stiu nimic despre masini. Doar au luat Astra J-ul si au adus cateva imbunatatiri, dar cam atat. Un fel de Vectra C pentru 20-20.

Si nu as avea o problema cu asta, pana in momentul in care vad pretul ala de 19800 de euro (pretul official de pe site-ul Opel, in momentul in care am scris articolul) pentru versiunea de baza. Cu vrei 3000 de euro mai scumpa decat un Golf si cu 800 de euro mai scump decat un Focus. Si nu vorbesc despre compactele de la producatorii mai modesti, gen Hyundai, Suzuki, Dacia, Kia, Toyota sau Peugeot. Nu, aici vorbesc despre cele mai scumpe compacte de pe piata. In continuare, cea mai scumpa compacta non-premium ramane Honda Civic cu 20400 euro, dar Opel Astra K devina a doua cea mai scumpa compacta de pe piata. De ce? De ce ai catapulta o masina cu fiabilitate dubioasa direct in topurile de pret din industria auto?

Nici macar nu e o masina complet noua, majoritatea tehnologiei si a motoarelor fiind aduse de pe Astra J. Si nu stiu cum sa-ti spun, dar la 19800 euro primesti un mizerabil 1.0 Turbo de 105 cai care nici macar nu e un maldar de fiabilitate. Singura masina mai comica de atat e Seria 1, in versiunea 114d care vine cu un diesel in 3 cilindri de 94 de cai, la o masina de 30000 euro.

Nu am fost niciodata un fan Opel. Asta pentru ca ori au facut masini exceptionale (Opel Carlton), ori masini absolut decente (Opel Astra H 1.7 cdti 80 cai), ori masini la fel de bune ca atunci cand ajungi la munca si afli ca departamentul tau s-a inchis si nu vei fi transferat in alta parte. (Opel Insignia 2.0 cdti 136 cai).

Dar Opel Astra K? E ca atunci cand a venit Luis Lazarus la Capatos si s-a crezut la fel de bun ca Vadim. Evident, tribunul l-a roluit intr-o troaca de insulte si vorbe de sanatate care erau peste puterea de intelegere a lui Luis Lazarus. Daca o puneau in rand cu restul compactelor, era o masina absolut decenta. Dar sa o faci a doua cea mai scumpa compacta de pe piata, asta inseamna sa fii aspirational. Sa iti doresti, sa stii ca nu ai sanse, dar tu totusi sa incerci. Si asta se vede si in piata second-hand, unde e plin de Astra J si daca bifezi la filtru “Astra K”, iti apar 3,5 anunturi pentru ca ai 1 masina intreaga, 1 cu predare leasing si 3 vandute pentru piese.

Motoare Opel Astra K

Benzina

  • 1.0 Turbo SIDI 105 cai – Un motor excelent pentru modelul de baza, daca am fi vorbit despre Corsa. De asemenea, motorul asta e notoriu pentru problemele de Low-Speed Preignition, dar pe Opel Astra K problemele raportate sunt mai putine.
  • 1.4 aspirat de 100 cai – Ultimul aspirat vine pe Astra K si ofera un echilibru de fiabilitate-performante-consum. Totusi, mai are loc un benzinar aspirat intr-o lume turbo?
  • 1.4 Turbo de 125 si 150 cai – Daca il conduci civilizat, nu vei avea probleme cu el. Daca ii dai sa sara, iti vor sari pistoanele la propriu. Si termostatul. Vizat in special este cel de 150 de cai, iar motorul per total e notoriu pentru neintelegerile cu transmisia automata. Cat despre transmisia manuala, aici are un apetit pentru ambreiaje mai ceva decat are Nikita pentru ceafa de porc.
  • 1.6 Turbo de 200 cai – Asta e pentru versiunea OPC unde nu stiu cata relevanta are fiabilitatea, dar acest 1.6 Turbo e inrudit cu 1.4 Turbo si vine in schimb cu probleme mai putine. Sau poate ca nu sunt destule pe strada ca sa avem informatii.

Diesel

  • 1.6 CDTI de 95, 110 si 136 cai – In continuare se foloseste un diesel fura…asta, imprumutat de la Fiat. 1.6 Multijet este pentru Fiat ceea ce 2.0 TDI este pentru VW, asa ca poti fi sigur ca motorul asta e dus in topul fiabilitatii de catre pizzerii din Torino.
  • 1.6 bi-turbo de 158 cai – Acelasi 1.6 Multijet, cu inca o turbina legata. Dar oricum Opel a fost pe pierdere 10 ani la rand asa ca nimeni nu a cumparat Opel deci ma indoiesc ca exista prea multe masini cu motorul asta.

Probleme generale Opel Astra K

  • Nu ai roata de rezerva si nici locas pentru roata de rezerva. Tot ce primesti este un kit de reparatie pe care poti sa ti-l bagi acolo unde bate soarele in timp ce plangi pe marginea drumului.
  • Franele si etrierii pe spate au tendinta de a se bloca si de a te naufragia prin pacare.
  • Navigatia e mai pierduta decat un telefon intr-un taxi, pentru ca posesorul abia iesise de la 6 beri talpa, 3 shot-uri, 2 beri, inca 3 shot-uri, o sticla de Alexandrion si inca 2 shot-uri.

Verdict Opel Astra K

Aici se marcheaza tranzitia de la General Motors la Peugeot. Inca mai poti vedea ramasitele General Motors in aceasta masina, si asta pentru ca raman la ideea ca Opel Astra K e doar un facelift al lui Astra J, facut 5 minute intr-o pauza de cafea de catre niste oameni carora nu le pasa absolut deloc despre masini. Sa cumperi unul? De nou, la preturile astea, clar nu. De second-hand? Probabil, trebuie vazuta piata.

Ce motoare recomand? Pentru benzinare recomand ori aspiratul de 1.4 si 100 de cai, ori turbo-alimentatul 1.4 de 125 de cai. Cat despre diesel, 1.6 CDTI-ul de 110 cai ramane un motor care isi facea treaba decent. Nu extraordinar, nu oribil, ci decent.