Mercedes C Class W205, intoarcerea la origini. O masina care merge pe deviza ca in viata sunt 3 tipuri de zile: Zile bune, zile rele si zi-le Gutza!

Perioada 2000-2015 a fost o perioada neagra pentru producatorul din Stuttgart. Au incercat tehnologii experimentale cu C Class si E Class si au ruginit atat rezultatele cat si masinile. Apoi au facut o greseala cu W204 si au incercat sa il faca mai sport, ca sa concureze cu Audi A4 B8 si BMW Seria 3. Practic, si-au uitat identitatea si au inceput sa devina doar un alt producator auto. Un producator auto demn de piata serviciilor din Romania: Scump si prost.

Iata de ce Mercedes C W205 reprezinta un Mercedes corect, de moda veche:

  • In primul rand, se observa din aspect faptul ca s-a renuntat la sportivitatea delirata de catre inginerii germani si s-a revenit la un aspect imperial, care iti transporta dorsalul in confort. Practic, un C Class modern e fix un S Class mini si asta il pune inapoi in propria lui liga.
  • Iarasi s-a intors la filosofia nivelurilor de echipare. E o diferenta enorma intre un C Class chel, unul cu echipare de mijloc si unul full-full. Am mai spus-o si o mai spun – Mercedes este dealerul lumii auto. Cu un C Class de baza primesti o doza suficienta de Mercedes incat sa te bucuri de masina dar primesti suficient de putin incat sa iti doresti mai mult. Suficient de putin incat data viitoare iti vei dori sa cumperi tot un Mercedes, dar dintr-o clasa superioara.
  • Mercedes mereu a inovat pe piata, cel putin asta facea in trecut. Dupa care o perioada au facut masini doar ca sa fie, iar acum au revenit spectaculos si acrobatic. Asta pentru ca Mercedes C Class W205 a fost prima masina premium din segmentul compact care a venit cu suspensie pneumatica pentru toate roatele, chiar si ca dotare optionala. Mentionez asta pentru ca Seria 5-ul vine cu suspensie pneumatica doar pe puntea spate, doar pentru versiunea break, dar si standard.
  • Ca orice Mercedes clasic, mereu se recomanda a se cumpara versiunea facelift. Versiunea non-facelift intotdeauna vine cu multe probleme, iar versiunea facelift le rezolva pe majoritatea. Da, toti producatorii auto fac asta, dar nu chiar in stilul Mercedes.

Motoare Mercedes C Class W205

Benzina

  • 1.6 Turbo de 129 si 156 cai – Motorul de baza pentru C Class W205 vine cu probleme pe partea lantului de distributie care are obiceiul de a se intinde asa cum mi se intinde mie atunci cand ma uit la videoclipurile lui Sandu Ciorba unde aduce o camioneta de tipe imbracate sumar, de o calitate dubioasa. Dar, macar sa le respectam pentru ca ele pastreaza plasticul departe de ocean.
  • 2.0 Turbo de 184, 211 si 244 cai – O amestecatura de nou si vechi, acest 2.0 Turbo s-a dovedit a fi fiabil. Nu are probleme cu lantul distributiei si nici alte probleme specifice. De mentionat in schimb faptul ca nu vei avea probleme la consumul de ulei pentru ca baia de ulei are o capacitate de 6 litri. 6 litri la un motor de 2 litri. Exact ca un Mercedes de moda veche.
  • 3.0 V6 Bi-turbo de 333 si 367 cai – Un motor excelent care demonstreaza inca o data ca Mercedes e varza la motoare mici si excelent la motoare mari. La motorul asta trebuie sa ai grija la intinzatoarele lanturilor distributiei si trebuie sa ai grija la calitatea benzinei. Asa ca nu alimenta de la orice benzinarie.
  • 4.0 V8 Bi-Turbo de 476 si 510 cai – Multa lume se plange de faptul ca vechiul 5.5 V8 a fost aruncat la gunoi si a fost inlocuit de un “microscopic” 4.0 V8, se pare ca Mercedes inca se pricepe la motoare mari.

Diesel

  • 1.6 de 116 si 136 cai – Venit in 2018 ca sa strice putin petrecerea, acest 1.6 diesel e furat de la Nissan si e departe de a fi ideal pentru C Class W205. E ca si cum l-ai pune pe Ion Paladi sa il care in spate pe Ion Oncescu. Plus ca nici nu e un maldar de fiabilitate.
  • 2.0 de 194, 245 si 306 cai – Lansat cu mare tam-tam de catre Mercedes in 2018, legenda spunand ca insusi Dan Negru ar fi prezentat lansarea, iar evenimentul a fost transmis in direct de catre Dan Diaconescu. Laudat ca fiind ultimul motor diesel facut de catre Mercedes, momentan nu are probleme specifice. In schimb multa lume se plange de faptul ca e un motor mai inghesuit decat un Libresse si ca e foarte dificil de lucrat la el. Poate ca si motorul e “sealed for life”?
  • 2.2 de 170, 204, 231 cai – Clasicul OM651 se pensioneaza in sfarsit in 2018, cand vine noul diesel de 2 litri. S-ar putea sa te sperie problemele cu lantul distributiei, dar acestea s-au rezolvat in 2013 iar C Class W205 a aparut in 2014 deci esti mai in siguranta decat cu Politia Locala.

Hibrid

  • 1.5 benzina + electric de 184 cai – In esenta ai benzinarul de 2 litri, cu un cilindru scos. Nu e experienta completa hibrida, dar tot e o experienta la fel de decenta ca mersul in parc dimineata pentru a bea o cafea.
  • 2.0 benzina + electric de 279 si 320 cai – Arunca paharul de cafea si ia o sticla de Mountain Dew. Lasa parcul si fugi spre pista de skateboard pentru ca ai minim 280 de cai cu care sa te joci.
  • 2.2 diesel + electric de 231 – De ce ai face un diesel hibrid? Numai Mercedes si Peugeot stiu.

Probleme generale Mercedes C Class W205

  • Foarte multe probleme pentru primele modele in ceea ce priveste partea electrica. Nimic la motor, dar multe probleme la restul masinii asa ca asigura-te ca totul functioneaza, toate butoanele.
  • Versiunea C43 AMG mananca anvelope si face de parca ai calcat pe bec atunci cand virezi maxim stanga sau dreapta.
  • Pentru modelele cu dieselul de 2.2 fabricate in perioada 2017-2018, mare atentie la dimensiunea rezervorului. Pentru ca nu au facut rost de suficiente rezervoare de 66 de litri, au montat rezervoare de 42 de litri, care erau pentru motorizarile hibrid pe care oricum nu le cumpara nimeni.

Verdict Mercedes C Class W205

Apoi prin 2015 a venit revolutia prin Mercedes, iar C Class W205 a fost unul din primele exemple. Revolutie in sensul ca s-au intors la spiritul vechi Mercedes si s-au intors la a construi barje, masini luxoase, confortabile dar nu foarte sportive. Poate ca i-au ajutat si turcii din Germania care au incetat sa mai cumpere masini de la ei pentru a face taximetrie cu ele si au mers spre competitia care era mult mai competenta.

Ce motoare recomand? Pentru benzinare recomand 2.0 Turbo de 184 de cai, iar la diesel recomand clasicul 2.2 de 170 de cai. Mercedes C220 BlueTEC, cel mai clasic dintre clasicele Mercedesuri moderne.