Volvo V40 II, incercarea celor de la Volvo de a scadea media de varsta a posesorilor sub varsta de pensionare in Italia ( 120 ani ). Si au reusit. Dar oare merita foarte multi banii tai Volvo V40 II, in special daca ne luam de probleme lui?
Volvo V40 II nu are nicio treaba cu primul V40, care era predecesorul lui V50. De fapt, Volvo V40 II abia daca are treaba cu Volvo. Construit pentru un total alt public fata de ceea ce ne-a obisnuit, aceasta este a doua incercare de hatchback a nordicilor. Cu niste preturi care plaseaza masina la loja VIP, Volvo V40 II calca in picioare Golf 6 si Golf 7, se ia la tranta cu Mazda 3 BM si sta departe de noul A Class. Asadar, ai un hatchback despre care nu stii nimic si care iti cere mai multi bani decat majoritatea masinilor din segment.
Oricum, daca te uiti la un Volvo din generatia noua probabil ca nu stii mare lucru despre masini si nici nu vrei sa stii. Iar in cazul lui V40, e mai bine sa nu stii cateva detalii esentiale precum faptul ca ai tehnologie Ford si Peugeot pe masina asta. Tu stii doar ca are sisteme de siguranta multe si ca orice masina mananca bani. Desi, daca vrei sa iti cumperi un V40 probabil ca ai sub 30 de ani si stau si ma intreb daca la varsta asta prioritatea ta numarul #1 este siguranta la un hatchback. Inteleg daca ai copii ca te intereseaza partea de siguranta, dar in portbagajul unui V40 abia intra o punga de seminte, echipamentul de cantonament al unui copil mic nu are nicio sansa. Plus ca esti roman, daca ai sub 30 de ani, copil mic si vrei siguranta, probabil ca iti vei cumpara ori un Passat break, ori ceva Tucson. Asa ca imi e destul de greu sa inteleg ce au vrut ei sa faca aici cu noul V40. Stiu in schimb ce au facut cu V33, o vodka absolut exceptionala, de obicei pozitionata pe rafturile de jos ale magazinelor mari. De obicei costa cat jumatate de pachet de tigari si iti ofera senzatii tari pentru cateva zile in care nu mai stii ce e cu tine sau cum de a ajuns gara sa se invarta din nou, inainte de a te aseza pe o bancuta de peron si a-ti lua somn.
Motoare Volvo V40 II
Benzina
- 1.5 turbo de 122 si 152 cai – Veniti in 2016 sub forma lui T2 si T3, acest motor este faimosul motor VEA, doar cu un cilindru scos. In 2016 Volvo s-a decis sa isi faca propriile motoare, asa ca au facut un motor de 2 litri benzina si unul de 2 litri diesel, pe care le-au tunat in diverse stadii. Iar acesta este versiunea usoara, cu un cilindru in minus. Cel de 122 cai e la fel ca un iphone: scump si lent.
- 1.6 EcoBoost de 150 si 180 cai – Aici avem un motor furat de pe Ford, in mod special de pe Ford Focus III. Nu sunt probleme notabile la acest model, doar ca toti caii aia putere par a fi mai degraba fictivi, pentru ca masina categoric nu fuge de parca ar avea minim 150 de cai putere.
- 2.0 Turbo de 122, 152, 190 si 248 cai – Acuma deja vorbim despre altceva. Daca pui 200 de cai pe un Volvo, cu siguranta vei merge la fel de incet pentru ca ai atatea sisteme de siguranta care te vor impiedica sa te bucuri de toata experienta. Sau poti sa fii roman adevarat si sa le dezactivezi. La fel ca benzinarul de 1.5, nu sunt probleme specifice la motorul asta.
Diesel
- 1.6 HDi de 115 cai – Acelasi 1.6 diesel cu care ne-am obisnuit pe Ford Focus II, Focus III, Peugeot 307 si tot asa. Practic, un fel de bicicleta a satului dar care se strica la fiecare 200 de metri. Dependent de ulei de calitate schimbat la timp la fel cum sunt si eu dependent de bere Stejar, acest motor promite ca si-a remediat problemele din trecut. Oare asa sa fie?
- 2.0 in 5 cilindri de 148 si 175 cai – Legendarul 2.4D nu a murit, s-a micsorat si s-a transformat pentru a-si duce ultima cursa sub capota lui Volvo V40 II. Pensionat de catre normele de emisii, aici se afla capatul de linie si pentru motoarele in 5 cilindri in lumea masinilor compacte. Pentru pasionatii auto, motorul asta prevesteste ciuma mai ceva decat o prevesteau vrajitoarele din platoul lui Dan Diaconescu.
- 2.0 VEA de 121, 152 si 190 cai – Motoarele diesel VEA sunt la fel de complicate ca si benzinarele de 1.5 TSI de la VW sau ca 2.0 dieselul de la Mercedes. Mai pe romaneste, sunt mai complicate decat relatia mea cu Roxana Ionescu. E foarte complicat. Ea nu stie de existenta mea, dar eu stiu de existenta ei inca din 2003 pe cand era Mama Natura in emisiunea „Ciao Darwin!”. Ca sa nu o lungesc mai mult despre Roxana Ionescu, am sa spun ca motoarele astea au nevoie doar de motorina de cea mai inalta calitate altfel vor pica EGR-urile mai ceva decat pica oamenii de pe scaun dupa ce beau 3 Primator 24 Double talpa. In special este afectat dieselul de 2 litri D4. Asta pentru ca au construit un sistem foarte complicat de recirculare a gazelor pentru a evita montarea unui sistem AdBlue, iar acest EGR care e racit cu apa are nevoie doar de motorina de ultima fita.
Probleme generale Volvo V40 II
- Ocazional apar probleme la keyless entry in sensul ca senzorii nu mai functioneaza cum trebuie iar portierele nu se mai deschid. Pentru asta ai doua alternative: Poti repara antena de receptie si sa dai o gramada de boni sau poti folosi butonul din telecomanda.
- Mare atentie la sistemele de siguranta care sunt mai multe decat datoriile mele la intretinere, lumina, apa, internet, amenzi, litigii, pensii alimentare si procese pe rol, la un loc. De verificat absolut toate sistemele si toate butoanele sau cat de multe poti.
- Pedala de ambreiaj are obiceiul de a scartai, dar solutia pare a fi WD-40. Care nu e solutie, e spray.
Verdict Volvo V40 II
S-a vrut a fi succesorul lui S40 si uite ca i-a iesit. Un Volvo simplu, entry level care nu e chiar in spiritul Volvo dar care iti ofera o doza suficienta incat sa fii multumit. Are in continuare placa de surfing in bord, are ceva putere si multa siguranta. Desi, sa faci o masina destinata celor 40+ pentru cei 30- e ca si cum l-ai incerca sa il faci pe Doru Octavia Dumitru relevant in 20-20. E ca si cum ai scoate o revista „Pagini Aurii” pentru generatia 20-30 de ani. Totusi, are unpic de S40, are unpic de C30 si practic incearca din rasputeri sa te convinga ca poti cumpara masina asta fara sa mai astepti primele semne de artrita. I-a reusit? Nu.
Ce motoare recomand? In primul rand recomand doar motoarele VEA, reteta proprie Volvo. Pentru benzina recomand fantasticul 1.5 turbo de 152 de cai, iar pentru diesel 2.0 VEA de 152 de cai, doar ca mare atentie la cum si unde il conduci.
7 aprilie 2020 la 20:17
Salut! Bun articol. Pana la urma am achizitionat un Volvo V60, motor 2 l 136cp -5 cilindrii din 2014, automata. Sper sa scrii un articol si de V60 sau S60 model 2013-2019.
26 iunie 2021 la 23:48
Articol de mana a 3a. Cu siguranță cei de la Volvo nu ai creat acest model pentru cocalarii români.
8 februarie 2022 la 21:57
Am băgat pe google translate ce ai scris tu și s-a blocat computerul.
3 august 2021 la 15:37
Salut.
Tu ai încercat să faci o prezentare despre faptul că Roxana Ionescu este materialul onaniei tale, sau nu ai reușit performanța să te documentezi suficient? Ce-mi scapă?
Mersi!
Bine, pa.
5 iulie 2022 la 22:38
Pareri despre cutia automata geartronic avem?
5 mai 2023 la 9:26
Esti un bou.