Volvo S60 I, una din primele abominatii create de catre Ford, intra in arena AproapeMasini. Au reusit in schimb americanii sa faca un rival demn de Seria 3, A4 si C Class?

 

Volvo S60 I apare in 2000 si reprezinta toate chinurile facerii pentru nordicii de la Volvo. In cazul cel mai probabil in care nu stiai, in 1999 Ford cumpara Volvo pentru a-i salva din patima pacanelelor..asta, din faliment si se decide sa „imprumute” din tehnologia lor. Chiar daca Volvo S60 I a fost lansat in 2000, e construit pe faimoasa platforma P2 de la Volvo, fiind una din ultimele masini construite pe o platforma 100% Volvo. Restul masinii in schimb e presarata cu diverse cadouri de pe la Ford. L-au inarmat cu multa speranta, un zambet de milioane, un pret peste medie si l-au trimis direct in lupta cu BMW E46 si cu C Class W203. Mai era si A4 B6 pe atunci, dar el inca invata despre cum sa fii premium. La fel si Volvo S60 I avea de invatat, dar totusi lipsa de argumente nu l-a oprit.

De ce sa cumpar un Volvo S60 si nu un Seria 3?

Nu stiu de ce l-ai cumpara pe oricare din ele, in 20-20. Totusi, S60-ul retine ceva din spiritul Volvo si e o masina mult mai lenta, dar mai confortabila decat Seria 3 si ceva mai fiabila decat un C Class W203. Asta nu inseamna ca e la fel de ieftina de intretinut ca un student in camin, S60-ul din prima generatie ramane o masina destul de scumpa la intretinere. Asta pentru ca vorbim despre motoare in general mai mari de 2 litri si vorbim despre tehnologie Ford pusa doar de dragu de a fi pusa. Chiar daca ar fi trebuit sa fi fost inrudit cu Ford Mondeo III, ele se aseamana ca tamaia si heroina. Asa ca mai ramane doar sa te bucuri de acele scaune confortabile cum numai Volvo stiu sa le faca.

Motoare Volvo S60 I

Benzina

  • 2.0 Turbo in 5 cilindri de 163 si 180 cai – Singurul motor de 2 litri din toata lista si care isi face treaba in mod decent. Un motor care inca te lasa ancorat in realitatea intretinerii normale si care ofera un consum civilizat si poate fi cumparat si de catre un roman tipic. Mult noroc sa il gasesti in schimb, pentru ca e mai rar decat entuziasmul unui angajat minim pe economie care trebuie sa mearga la munca pe perioada de carantina pentru ca e considerat „angajat esential”.
  • 2.4 MPI de 140 si 170 cai – Chiar daca e fiabil si e mai comun decat paharu de vin de la birt, oare merita sa iti iei un benzinar aspirat, intr-o lume cu turbina? Macar stii ca daca ii schimbi distributia la timp si ii dai ulei de calitate, o sa reziste mai mult decat tine.
  • 2.4 Turbo T3 de 200 cai – Vechiul T3 e faimos printre cercurile Volvo (practic, 3-4 oameni) pentru agilitatea si performantele demne de Ozana Barabancea pre-operatie. Problema la vechiul T3 este ca are tehnologie mai veche si mai depasita decat Doru Octavian Dumitru incercand sa ramana relevant in vremurile noastre. Astfel, au pus o turbina de marirea unei betoniere si vei astepta cateva saptamani pana va intra in actiune asa ca acei 200 de cai sunt mai degraba pe hartie.
  • 2.5 Turbo de 210 si 300 cai – Legendarul 2.5 Turbo care a fost varf de lance pentru Volvo dar si pentru cateva modele de la Ford, cum ar fi Kuga sau Focus ST. Aici venit cu 300 de cai pentru S60R, mastodontul asta are nevoie doar de debitmetre de aer, ulei de calitate schimbat la timp si de o distributie tinuta mai din scurt decat barba Ralucai Badulescu.
  • 2.3 Turbo de 250 cai – La fel ca la cel de 2.4 Turbo, si acest T3 are problema unei turbine care ar putea fi instalata lejer si pe o cifa. In spate. Din fericire, a fost pensionat in 2004 de catre T5.
  • 2.4 Turbo T5 de 260 cai – Cel mai celebrat fiu al nordicilor, legendarul T5 este motorul pe care il vrei. Primesti chiar si 10 cai in plus fata de vechiul T3, dar primesti acum un sistem mult mai modern care iti ofera puterea instant, nu peste 15 ani, cum iti promit dezvoltatorii.

Diesel

2.4D de 126, 130, 163 si 185 cai – Legendarul D5 vine pe Volvo S60 I in doua arome. Prima este in versiunea Euro III si care are probleme la injectoare. Pentru versiunile Euro IV vei avea probleme la filtrul de particule si la regenerare. Practic, ai n-ai mingea, m**e Dragnea!

Probleme generale Volvo S60 I

  • Cutiile automate sunt o opera de arta. De fapt, singurul punct comun cu operele de arta este fragilitatea. In special la cutia automata in 5 rapoarte.
  • Nu stiu de ce ai face asta, dar multa lume se plange de impotenta lui S60 atunci cand vine vorba de carat rulote si remorci dupa el. Cutii de transmisie cazute, carlige rupte, maini taiete, picioare taiete APA PLATA MAAAAAAA!!!!!!!!!
  • E facut pe platforma de Volvo P2 deci ai doua (sau doo) probleme majore. Prima e pe partea de suspensie care e facuta din guma Turbo (probabil si motoarele Turbo la fel) asa ca vei schimba bucse, amortizoare, brate si tot asa. A doua problema a platformei P2 este rugina dar aici macar e in ton cu alta compacta premium de pe vremea ei.
  • Farurile se matuiesc si apoi becurile se ard. Buna treaba. Te lasa practic la fundul gol pe intuneric. Dar macar ai un Volvo S60 I si altfel vezi viata cand stai pe acele scaune de piele marca Volvo.
  • Aici incepe mizerabila tiranie a celor de la Ford asa ca asteapta-te la destule probleme pe partea de electrice.

Verdict Volvo S60 I

Scaunele alea zici ca au fost cusute direct din Roxana Ionescu, Inna, Salma Hayek, Simona Patruleasa si RaluKa. Is atat de confortabile si atat de fine la atingere. Numai pentru asta merita sa cumperi un Volvo S60 I. A, da si mai e si gloriosul T5 pentru care merita banii o berlina compacta de genul. Din pacate, costurile de intretinere sunt atat de mari incat S60-ul ramane o prezenta rare pe strazile patriei. Dar daca gasesti un T5 sau un D5, practic ai prins-o pe Roxana Ionescu de picior.

Ce motoare recomand? T5 si D5, n-auzi? Daca la T5 e clar ca ai 260 de cai, la D5 versiunea de 163 cai Euro IV probabil ca e cea mai buna.