Volvo S60 II, masina care incearca sa se adreseze si celor care au mai putin de 50 de ani si 2 copii. Dar oare le-o iesit combinatia sau e doar un alt model de tranzitie?

 

Volvo S60 II e un model de tranzitie. La revedere domnule prim ministru.

Volvo S60 II imi aduce aminte foarte mult de Seria 3 E90 de la BMW. O masina care a marcat trecerea de la mecanic la digital mai ceva decat a marcat Borcea la orice fiinta de sex feminim. Doar ca Volvo S60 II a marcat trecerea de la Volvo clasic la Volvo modern iar tranzitia a fost mai nasoala decat tranzitia lui Puya de la cantaret la manelist.

Astfel, pana in 2013 avem un Volvo Clasic, cu tehnologie imprumutata de la altii si care nu era nici un monument de fiabilitate, nici de sport, nici de nimic. Practic, la fel ca berea Neumarkt, nu imi exprima nimic. Doar ca in 2013 chinezii s-au gandit sa lanseze noul Volvo, cu tehnologie noua, cu motoare proprii, cu confetti, Robby Bubble, Dorian Popa, ce sa mai. Nebunie.

Oricum in 2010 Volvo S60 II apare cu noua identitate Volvo si cu aspect ce se detaseaza clar de clasicul aspect de caramida. Da, nu mai esti la 2 metri distanta de accident indiferent de locul unde ar fi impactul, dar acum ai tehnologie noua. De exemplu, la viteze de pana in 30 km/h are un sistem care opreste masina in caz de accident si franeaza singura in caz de vrei sa iei un pieton pe capota, la fel cum ne iau carturarii din Tandarei in sabie. Toate chestiile astea au debutat pe S60 II si au anuntat noul val Volvo. Doar ca noul S60 nu s-a adresat tinerilor, pentru asta avea V40-ul, nici familistilor (pentru asta ai XC90-ul ) si nici hipsterilor (pentru asta ai XC60-ul). Nu nu, S60-ul s-a cumparat doar cu platforma proforma sau ordin de plata, pe persoana juridica. Da, stiu, Vanghelie nu si-a cumparat niciodata un Volvo S60 II, fix din acest motiv.

Motoare Volvo S60 II

Benzina

 • 1.6 Turbo de 150 si 180 cai – O ramasita a trecutului Volvo cand se afla sub talpa americana, acest motor este nimeni altu’ decat 1.6 EcoBoost-ul de la Ford. Un motor excelent pe Ford Focus III, decent pe V40, poate ca ar fi mers pe un S40, dar pe S60 e deja o guma mult prea intinsa. Macar ia versiunea de 180 de cai, daca tot insisti. Cat despre fiabilitate, mana in cur si bani de drum…asta, numai de bine!
 • 2.0 Turbo de 203 si 245 cai – Varianta de 203 cai e tot un EcoBoost de la Ford, pus de obicei pe Mondeo. Un motor bun de altfel, care isi mai scapa cateodata turbina pe jos. Iar cel de 245 cai e celebrul motor modular VEA de la Volvo, introdus in 2014. Nu ar trebui sa iti urce tensiunea pana in paradis, nici ca performante si nici ca fiabilitate.
 • 2.5 Turbo de 254 cai – Faimosul mastodont cunoscut sub numele de T5 se pensioneaza pe S60 in 2015, dupa o lunga cariera de legenda. Pus pe orice de la S40 la Ford Kuga si de la S60 la Ford Focus II ST, acest motor e mai fiabil decat pare si are nevoie doar de ulei bun, schimbat la timp.
 • 2.0 Turbo de 302 si 362 cai – La fel ca si 1.4 TwinCharger de la VW, acest motor are atat o turbina cat si un compresor. Din fericire, nu e la fel de prajit ca motorul german, dar nu se poate abtine pana la capat si isi prajeste frecvent bujiile. Versiunea de 362 de cai e rezervata pentru modelul Polestar dar masina costa atat de mult incat mi-e greu sa cred ca o sa ti-o permiti. Mai ales daca iti citesti fosa asta septica.
 • 3.0 Turbo de 300, 325 si 346 cai – In general benzinarele de 3 litri sunt fiabile, iar acest T6 si Polestar inca o data duce traditia Volvo la urmatorul nivel. Deja am facut pe mine.

Diesel

 • 1.6 de 115 cai – Cand e frate langa frate, se da moartea la o parte, iar acest 1.6 HDi vine impreuna cu 1.6 EcoBoost tot de pe Focus III. Adus la final de cariera, muribundul asta are probleme ocazionale la injectoare si are nevoie de ulei de calitate, schimbat la timp, altfel va manca turbine in semn de protest.
 • 2.0 de 120, 136, 150, 163, 180, 191 si 224 cai – Motorul asta are putere pentru toata lumea. De la firavul Ion Paladi de 120 cai pana la Ronnie Coleman de 224 cai, chiar ai de unde alege, singurele variabile fiind bugetul si orientarea sexuala. A da, motorul de 136 cai e vechiul Volvo in 5 cilindri si care are probleme la filtrul de particule, iar restul sunt noul motor modular VEA lansat in 2014. Despre asta, vorbim la rubrica matrimoniale.
 • 2.4 de 215 cai – Alt motor legendar pensionat de tehnologie in 2014, vechiul D5 se afla la capat de linie. Se misca cateodata agale, pentru ca i se mai strica ocazional cate un injector si merge in 4 cilindri. Practic, vezi si tu cum e sa mergi ca un sarac cu 4 cilindri.

Hibrid

2.4 + electric de 237 caiMananca anvelope si frane pentru ca are peste 6000 de kg. Plus ca dieselul propulseaza roatele din fata si electricul roatele din spate si mereu o sa ai o discrepanta de putere. Plus probleme la baterii si la incarcare si la sistem cu totul. Plus cu plus face minus asa ca ia altceva.

Probleme generale Volvo S60 II

 • Am zis ca o sa scriu despre matrimoniale, nu despre probleme generale.
 • Pentru bogatii care o ard pe barsoneala si pe keyless entry, trebuie sa stiti ca antenele nu prind cum trebuie semnalul cateodata si nu vor recunoaste cheia. Ai cate o antena la fiecare portiera si una la haion. Practic, va trebui sa foloseste telecomanda si sa apesi pe buton, ca ultimul sarac.
 • Probleme serioase la motoarele VEA diesel lansate in 2014. In esenta nordicii au ales sa nu introduca un sistem AdBlue pentru standardul Euro 6 ci au venit cu un EGR de marimea unui aragaz cu butelie, sa se stie tiganie. Mai mult decat atat, in vasta lor inteligenta inginerii s-au hotarat ca tevile de la EGR sa treaca pe deasupra motorului. Ar fi mare pacat ca un motor sa degaje caldura si sa iti prajeasca conductele. Volvo tot ne mint ca o sa repare treaba asta, dar noi stim mai bine.

Verdict Volvo S60 II

O masina cumparata pe firma, care a facut tranzitia de la Volvo old school la noul Volvo. Probabil ca arata bine, dar cu siguranta a fost o masina inovatoare pe partea de siguranta si pe partea de aspect. Acum nu mai e o caramida ce vine spre tine ca sa te faca mai plat decat Pamantul sau mai plata decat Gina Pistol. Acum e o berlina pentru directorii, managerii si corporatristii care se respecta. De ce nu e o masina pentru familie? Locurile din spate sunt puse acolo doar ca sa nu poti spune ca nu sunt.

Ce motoare recomand? Pentru benzinar recomand orice 2.0 turbo VEA pentru ca sunt motoare excelente, iar la diesel recomand legendarul 2.4 D5 de 215 cai, pentru ca oricum o sa cumperi un 2.0 VEA de 120 de cai si apoi ii vei admira frumusetea, stand cu fundul pe bordura, asteptand asistenta rutiera sa te culeaga. Dar macar e o masina frumoasa.