Suzuki Ignis I sau un Suzuki Swift inaltat? Gresit, Suzuki Ignis I e masina oficiala a „se intampla si la case mai mari”. Totusi, ramane o masina excelenta de oras si oarecum pentru off-road.

La fel ca la reclamele Erdeesh, cu Suzuki Ignis I iti vine sa iti bagi mana, dar macar stii ca e ieftin. Erdeesh, ca sa nu fii epiderma organului genital masculin in parohie. Lansat undeva prin 2002 prin Europa pe post de Swift pe picioroange, Ignis-ul a fost o masina care avea toate motivele ca sa nu se vinda:

  • Arata intr-un stil in care Vulpita deodata devine atractiva. Practic, asta a fost unul din factorii principali care au contribuit la esecul financiar denumit Ignis.
  • Apoi aveai un model de baza mai chel decat Benone Sinulescu. Versiunea de baza era mai goala decat Eva Kent in filmele ei educationale, iar versiunea de top era la fel de goala ca Gina Pistol in editoarele educative din revista „Plai cu boi”.
  • Si apoi primeai lovitura de gratie, sutul in testicule, si anume ca Ignis-ul nu este cel mai fiabil Suzuki posibil. Practic, fiabilitatea era punctul forte pentru care sa cumperi un Suzuki, si aici nu il mai ai.

Cu ce ramai pana la urma?

Suzuki Ignis I ramane o masina ieftina de oras, care face fata cu brio bordurilor, gropilor, hartoapelor si drumurilor forestiere. Asta pentru ca e una din cele mai mici masini de pe piata cu sistem 4×4 iar singurul rival direct ramane Suzuki Jimny. Doar ca Jimny e de doua (sau doo?) mai scump si vine doar cu 2 porti, spre deosebire de Ignis care are 4 porti. Bine, nici nu e la fel de capabil precum Jimny, dar tot isi face treaba onorabil. Ar mai fi Panda 4×4, dar ala a venit prea tarziu pentru Suzuki Ignis I. Asadar, daca poti trece cu vederea aspectul care te indeamna sa bei Fairy si sa pui punct la toate.

Motoare Suzuki Ignis I

Benzina

  • 1.3 MPI de 88 cai – Asta e cel mai popular motor pe care ai sa il gasesti pe la noi prin Romania si nu e nimic gresit in asta. Un motor decent, cu distributie pe lant, acest liliputan de 1325 centimetri cubi a vazut utilizare intensa pe Suzuki Jimny-ul inca din anul 2000 asa ca nu mai am ce sa zic despre motorul asta.
  • 1.5 MPI de 109 cai – Acelasi motor din familia M, acest M15A s-a dovedit a fi alt motor fiabil, dar complet inexistent pe Suzuki Ignis I. Asta pentru ca trecerea la motorul asta efectiv nu isi justifica pretul asa ca nu l-a cumparat nimeni.

Diesel

  • 1.3 DDiS de 75 cai – Motorul asta e de provenienta Fiat si e una din bicicletele satului din lumea auto. Spun asta pentru ca motorul asta a fost folosit de catre Fiat, Chevrolet, Opel, Citroen, Peugeot, Suzuki, Tata Motors si Ford. In speta, versiunea asta de 75 de cai a fost montata si pe Opel Corsa C, Fiat Punto sau Suzuki SX4. Un motor simplu, robust si economic, care are doar ocazionale probleme la EGR.

 

Probleme generale Suzuki Ignis I

  • Problema principala e la nivelul de dotari. Intre versiunea de baza si versiunea de top primeai jante de aluminiu si o poza complementara cu Benone Sinulescu. Pretul scazut se justifica si prin lipsa dotarilor, ceea ce face Ignis-ul o masina strict pentru oras.
  • In mod halucinant, pentru tractiunea fata puteai lega o cutie automata de motor, iar la versiunea 4×4 aveai doar o cutie manuala standard. Asta pentru ca o echipare 4×4 automat nu s-ar fi incadrat in normele de emisii la UE. Mai mult decat atat, cutia automata e de fapt o cutie manuala robotizata si nu e nici asa automata. Nici asa fiabila.
  • Motoarele pe benzina sunt dependente de turatii la fel cum sunt eu dependent de muzica minimal. Pentru ca daca eram Lorena Lupu, deja eram o femeie intedependenta si plina de boni.
  • Plasticele de la interior sunt demne de o camera de camin asa ca asigura-te ca poti trai si cu un interior mai low-cost. Desi, daca folosesti masina doar pentru acasa-munca-acasa, asa cum a fost gandita, nu ar trebui sa ai probleme.

Verdict Suzuki Ignis I

O masina geniala dar pe care multi o evita din cauza aspectului care te indeamna la a-ti turna niste cianura in ochi. Sau de a te uita 6 ore talpa la Xtra Night Show alaturi de Viorel si Vulpita. Sau sa asculti vreo 3 ore de muzica live cantata de catre Alexandra Stan. Sau de a bea o bere fara alcool. Daca ar fi sa descriu masina asta, as spune ca un Suzuki Jimny mai civilizat. Nu e asa capabil off-road, dar tot stie o chestie sau doua. Are 4 porti, deci e mai practic. Daca totusi reusesti sa treci de impactul vizual ce te loveste in moalele capului, ai intradevar una din primele masini de tip cross-over. Tocmai in 2000, cu secole inaintea lui Polo Cross sau Fiesta Trail. Si mai ieftina, mai capabila si mai fiabila.

Ce motoare recomand? Oricum ai sa gasesti doar benzinarul de 1.3 si 88 cai la noi pe piata, asa ca nu te agita si nu iti umezi pantalonii in speranta unui 1.3 DDiS de 75 cai, alt motor excelent.