Dacia Logan II MCV, succesorul spiritual al lui Mondeo II Break si al Passat-ului intermediar. Masina ideala pentru cei care vor cu banii lor sa cumpere cat mai multa tabla. Nu neaparat buna, ci multa. Si nu neaparat tabla.

Primul MCV a fost un succes real, in special printre politisti si oamenii care nu faceau diferenta intre cartofi si oameni. Cat despre micile sau marile afaceri, pentru asta a fost Logan VAN, practic duba fara geamuri a lui Logan MCV, care e o duba cu geamuri. Un Touran mai ieftin. Un Modus mai pompos. Un aproape Caddy.

Totusi prin 2013 Dacia Logan II MCV a realizat ca nu poate fi si Masina de Carat Vii si Masina de Carat Materiale in acelasi timp, asa ca a suferit o mutatie si asa s-au nascut Logdy si Dokker. Lodgy ramane pentru oamenii care nu au auzit de vasectomie, iar Dokker e masina oficiala a mesterilor adevarati care isi beau cafeaua cu Mountain Dew si mananca pioneze. Nu are par pe piet, are sarma ghimpata. Cand spune ca are 33 CM, se refera la chit de rosturi pentru gresie si faianta.

Cui i-a ramas atunci Dacia Logan II MCV? In mod clar, la motorizarile prezente, e pentru familistul care vrea cel mai ieftin break de pe piata. Dric, masina funerara, duba cu geamuri, combi, avant, sportwagon, fatza lui Mircea Radu, masini sculptate in mod perfect si patrat. Asta se vede si din motorizarile care nu sunt facute pentru munca grea ci mai degraba pentru afaceri mici care nu cara multe chestii grele sau pentru familisti care au vrut un break nou si ieftin.

La fel cum am spus si in articolul despre Golan, e halucinant sa vezi cat de mult a evoluat Dacia: Cutie automata…bine, manuala robotizata, camera marsariei, cruise control, hill assist, start/stop, tapiterie din chele demna de trupa Phoenix (transpira mult) ? In ce univers transvers intr-un blastom marca Jean Calvine am ajuns?

Motoare Dacia Logan II MCV

Benzina

  • 0.9 Turbo de 90 de cai – Renault practic a jucat barbut cu Mercedes si au cazut la urmatorul acord: Renault le imprumuta dieselul lor de 1.5 dCi iar Mercedes le da benzinarul de 0.9 Turbo. Conceput special pentru Clio, Twingo si Smart, motorul nu are probleme de fiabilitate dar gafaie sub capota lui Logan II MCV mai ceva decat gafaie Romeo Fantastik la fiecare 2 minute.
  • 1.0 MPI de 73 de cai – Pus la plesneala pe Dacia Logan II MCV, singura lui motivatie pentru existenta e in brosurile de genul „Dacia Logan II MCV, cu preturi incepand de la…”. Acest consumator de ulei talpa probabil ca pe Sandero e decent, dar pe MCV nu are nicio sansa.
  • 1.0 Turbo de 100 cai – Venit in 20-20 pentru a pensiona anticul 0.9 Turbo lansat in 2015, acest motor e practic acelasi doar ca usor lungit. Sau alungit? Oricum, avem 10 cai in plus deci deja discutam altfel. Dar asta e momentan cel mai musculos motor asa ca impaca-te cu el. Ca si performante nu e rau, doar sa nu il incarci cu oameni si bagaje pentru ca altfel i se taie respiratia mai ceva ca atunci cand iti scrie pe Teams managerul si iti spune ca te asteapta sa mergi la el/ea in birou.
  • 1.2 MPI de 75 cai – La fel ca 1.0 SCe, motorul asta o fost pus pe Dacia Logan II MCV doar pentru brosura, doar ca el a fost primul, ca si ungurii. Motorul de baza pentru taximetrisi, care a facut miliarde de kilometri fara probleme, aspiratii sau performante. Iti iei un MCV cu motorul asta doar daca aspiri ca intr-o zi sa iti permiti un MCV. Momentan nu am intalnit o astfel de persoana, dar e bine de stiut ca poate exista.

Diesel

1.5 dCi de 75 si 95 de cai – Te-ai gandi ca e acelasi motor doar in alte variante de putere. Si ai gresi mai mult decat Britney Spears cand se plangea ca „Off! Am facut-o din nou!”. Diferenta principala e ca motorul de 95 de cai are si instalatie de AdBlue, iar ala de 75 e la fundul gol. Ala de 75 de cai e mult mai fiabil, dar iti vor bate in geam pietoni care iti vor spune sa mergi mai repede. Ala de 90 e marginal mai musculos, dar cu ce pret? Daca nu stii care e treaba cu AdBlue, trebuie sa iti zic asa…La fel cum in 2010 era rascoala cu filtrul de particule, asa e in 2020 rascoala cu instalatia AdBlue.

Probleme generale Dacia Logan II MCV

  • Ca un dealer de fericire, pretul de baza e doar ca sa te ademeneasca. Nu e niciun Acces in versiunea de baza, pentru ca acolo primesti trei scaune ( al patrulea e optional ) si un parbriz. Restul sunt optionale. Si cand incepi sa adaugi optionalele incepi sa te intrebi ce ai facut in viata de ai ajuns aici.
  • Cutia robotizata Easy-R a fost un esec total atunci cand a fost lansata. Au fost cazuri de masini cu 5000 de km in bord care au avut nevoie de alt ambreiaj. Dupa o perioada cutia a fost scoasa de pe lista de optiuni si recent a revenit. Dar oare sa mai avem incredere sau sa mergem pe deviza „A doua oara n-o mai fac” a lui Guess Who?
  • La fel ca prima generatie, pretul succesului se observa in tabla…scuze, hartia igienica folosita pe Dacia Logan II MCV. Diferenta e ca daca te loveste un carucior de supermarket intri doar in coma, nu mai mori pe loc.
  • Rugina inca sta intr-un colt si te asteapta. Te pandeste. Vrea sa iti ia tabla de pe masina. Bine ca masina e invelita in hartie igienica, nu in tabla, deci esti in siguranta. Totusi, verifica masina ocazional de rugina.
  • Mentiune speciala pentru colturile ascutite ale portierelor din spate. Sus la portiere au pus un colt atat de ascutit incat poti taia lemne cu ele asa ca tot ce inseamna copii si pasageri din spate sunt in pericol si trebuiesc atentionati.

Verdict Dacia Logan II MCV

In Europa e plin de MCV din astea. Sunt masini excelente de oras, ieftine si fiabile. E bine ca Dacia si-au dat seama si au separat masinile ca sa stii exact ce cumperi. Nu stii ce e aia vasectomie si nu te poti abtine, ai Lodgy. Esti un mester adevarat, ai Dokker. Esti un familist si pentru tine masina e doar un alt electrocasnic, ia un Logan MCV. In schimb trebuie sa recunosc ca Dacia Logan II MCV Stepway arata intr-un mare stil. Daca ii dadeau si un sistem 4×4, nu mai aveai nevoie de Duster. Sau de vreo alta masina.

Ce motoare recomand? Pentru benzina recomand excelentul 0.9 TCe, chiar daca e prea mic pentru caroseria asta. Cat despre diesel, chiar imi e greu sa aleg intre cel de 75 si cel de 95 de cai.